andre skriver

Seruminstitut fastholder: Der er en sundhedsrisiko ved minkavl

Illustration: Anima

Inden forhandlingerne om et fortsat forbud mod minkhold har Statens Serum Institut bekræftet, at man fastholder sin vurdering af, at minkavl medfører en sundhedsrisiko "af ukendt størrelse" for mennesker i Danmark.

OGSÅ VÆRD AT LÆSE
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

der ikke

medfører en sundhedsrisiko "af ukendt størrelse" for mennesker i Danmark.

Det er simpelthen for ynkeligt (eller skal vi kalde det politisk?) udtrykt.

Det sagt, mener jeg, at forbuddet skal gøres permanent - af dyreetiske grunde - og er pelsavl ikke også ved at være en anakroisme? Jeg tror også, at det er den virkelige grund til at politikerne forlænger det Covid19 begrundede forbud, for på den måde - ad bagvejen - at snige et permanent ind.

 • 17
 • 4

Jeg tror også, at det er den virkelige grund til at politikerne forlænger det Covid19 begrundede forbud, for på den måde - ad bagvejen - at snige et permanent ind.

Hele forløbet sidste år bar stærkt præg af det. Dengang påstod man WHO og den europæiske pendant var underrettet, hvilket viste sig ikke passede. Ingen andre lande har draget samme konklussion. Dengang blev veterinærerne heller ikke spurgt.

Den største risiko har vist sig at være rejsende fra udlandet og totalt manglende eller ineffektiv karantæne. Det havde måske kostet stemmer at håndhæve.

 • 11
 • 15

Det er simpelthen for ynkeligt (eller skal vi kalde det politisk?) udtrykt.

Hvis politikerne ikke vil have minkavl i Danmark, så fair nok - MEN de skal sige det er det de vil, i stedet for at lade SSI være prygelknabe, fordi de ikke selv har mod nok.

Endnu mere ynkeligt bliver det når det viser sig at regeringen specifik har stoppet en ekspertgruppes undersøgelse af risici:

https://nyheder.tv2.dk/samfund/2021-09-28-...

Kære politikere, lev nu op til jeres ansvar - hvis minkavl skal forbydes i Danmark, så gør det, og giv så alle parter mulighed for at komme videre.

Den nuværende ageren er uanstændig.

 • 13
 • 6

Jeg er som sådan ikke uenig med dig hvad angår pelsavl men set i lyset af den microplast udfordring vi også har, kunne ægte pels måske godt få en ny ære i en nær fremtid.

Det tror jeg ikke - alene af kvantitetsmæssige årsager. Det giver selvfølgelig god mening, at skindene fra de dyr vi slagter for at spise (hvorvidt vi skal fortsætte med det, er en separat diskussion) finder anvendelse til f.eks tøj og biler - og jeg har aldrig set en Volvo eller en Mini med minkskindsæder - er det ikke mest døde køer? 😉

Hvorvidt en etik der tillader at man holder dyr for at spise dem, er bedre end en, der tillader at man holder dyr for at varme sig ved deres skind, er nok også en hårfin grænse - - -

 • 9
 • 3

Kære politikere, lev nu op til jeres ansvar - hvis minkavl skal forbydes i Danmark, så gør det, og giv så alle parter mulighed for at komme videre.

I lyset af at de mange mia i erstatning endnu ikke er kommet ud, da vurderingsadministrationen ikke er på plads. (forhalning)

Rød blok ved udemærket at et totalforbud mod minkavl nogensinde kræver et større flertal i folketinget end det spinkle flertal rød blok råder over. De røde radikale har effektivt skabt en syltekrukke med en ukendt granskningskommision.

Så de partier har nok villet, men har ikke flertal for det. Det samme gælder vel alt andet husdyrbrug, nogle gerne ser nedlagt i Danmark for så at importere fødevarerne.

Forsigtighedsprincip som der benyttes, giver jeg intet for. Hvor var påbud af mundbind efter sidste sommer, der kunne have bremset smittestigningen sidste efterår og jul/nytår? Hvor var mulighed for arbejdsgivere kunne kræve test?

Det virkede som om der blev holdt sommerferie hvor der intet skete. Som om ingen turde tage ansvar. Hele forløbet har været kujonagtigt og respektløst for et helt erhverv.

 • 6
 • 15

Det tror jeg ikke - alene af kvantitetsmæssige årsager.

Vi er helt enige om at plast forurening fra kunstig pels, nok ikke rigtigt tæller sønderligt i statistikken, men ikke destomindre kunne jeg godt forstille mig at de naturlige produkter kan vinde frem igen, måske på bekostning af dyre etik.

Jeg ser tøj industien gerne vil anvende genbrugplast og det er også fint for klima påvirkningen men det ændre nok ikke på fiber plast forureningen som primært stammer fra tøj.

 • 6
 • 0

Vi er helt enige om at plast forurening fra kunstig pels, nok ikke rigtigt tæller sønderligt i statistikken, men ikke destomindre kunne jeg godt forstille mig at de naturlige produkter kan vinde frem igen, måske på bekostning af dyre etik.

Definitionen for kunstig 'pels' er nok for snæver. Rigtig meget tøj i dag består af plast, også sko og hat. Ville man genbruget, så burde der gøres mere for at der kunne genanvendes mere af de rene plasttyper. Prisen for vores plast-narkomani er sat for lavt.

 • 2
 • 1

Hej Flemming Rasmussen

Jeg tror også, at det er den virkelige grund til at politikerne forlænger det Covid19 begrundede forbud, for på den måde - ad bagvejen - at snige et permanent ind.

Selvfølgelig er det ikke grunden; fordi:

1) Det vil være politisk selvmord hvis det blev opdaget.

2) Ingen gider servere en mulighed for din og Jan Cs latterlige konspirationsteori.

3) Det er ikke mere end 4 år siden socialdemkraterne stemte imod forslaget, og intet har ændret sig siden.

4) 19 mia i erstatning er alt for dyrt. Man kunne bare have øget krav til dyrevælfærd, solitære rovdyr har ikke godt af at bo klods op ad hinanden.

5) Den danske befolkning er generelt imod minkavl. Man kan sige meget om Mette Frederiksens intelligens, men hun vil ikke lade en politisk vindersag gå fra sig.

6) Det er en oplagt mulighed for at sætte en kile mellem de grønne Konservative og bæredygtig landbrugs hånddukker fra Venstre.

7) Når rovdyr der lever i store grupper i Kina kan være vært for en zoonotisk virus, mon så ikke rovdyr der lever i store grupper i Danmark kan være vært for en zoonotisk virus,

 • 4
 • 7

Hej Morten Hertz

Vås. Danskerne er delt i to lige store lejre for og imod minkavl: https://nyheder.tv2.dk/samfund/2021-09-29-...

Interessant nok sådan, at de røde er imod minkavl og de blå er for.

Lige præcis.

Forbud mod mink var en vindersag før Corona:

https://ekstrabladet.dk/nyheder/samfund/ar...

Nu er det ikke en vindersag, da Mette Frederiksen grundet den bundne Corona opgave har været tvunget til ikke at sælge et evt forbud politisk.

 • 3
 • 4

Interessant nok sådan, at de røde er imod minkavl og de blå er for.

Det kan vel bare konstateres at Mette Frederiksen ikke er traditionel socialdemokrat men venstreekstremist, for det var engang socialdemokratiets dna at bekæmpe kommunismen! Så når hun baserer sin regering på et forbenet kommunistparti som enhedslisten, så spiller hun hasard med samfundsøkonomien og de produktive erhverv er prisgivet kommunisternes klapjagt på selvstændige erhvervsdrivende! Og et stykke fremme ad den kurs ligger det økonomiske sammenbrud ligesom da Sovjetunionens økonomi brød sammen i kaos!

 • 4
 • 14

I modsætning til svin og mink, holdes katte kun sjældent i meget store flokke på ganske lidt plads. Forhold der er optimale for smittespredning.

Har du ikke set de sørgelige sjæle der prøver at passe hundrede katte. Ok,det er meget sjældent.

Men jeg hører mere på dyrlægerne end på SSI, der ikke anbefalede mundbind før vi var midt i anden bølge. Allerede deres manglende indberetning af cluster 5 til GISAID, WHO eller ECDC, giver en mistanke om der er noget der ikke fungerer.

 • 3
 • 2
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten