Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.
andre skriver

Revner i belgiske atomkraftværker kritiseres

I 2012 opdagede belgiske myndigheder, at to atomkraftværker i Tihange og Doel havde revner i de kar, som isolerer den radioaktive stråling. Belgiens atommyndigheder mener dog ikke, at der er fare for nedsmeltning, og vil først udbedre fejlen i 2025. Derfor kunne demonstranter for et par dage siden aflevere kassevis af underskrifter fra hollændere, franskmænd og tyskere, som vil have de revnede reaktorer lukket.

Emner : Atomkraft
OGSÅ VÆRD AT LÆSE
via Jyllands-Posten 15. nov 2019 14:09
Labour lover gratis bredbånd til alle briter
via Statens Serum Institut 15. nov 2019 07:58
Første tilfælde af infektioner med zikavirus i Europa fundet
via Ekstra Bladet 14. nov 2019 12:46 1
Comeback for klaptelefon: Ny OLED-plast-skærm kan foldes
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Da man muligvis bliver forskrækket ved at høre om "revner" i en trykbeholder (artiklen bruger udtrykket "kar, som isolerer den radioaktive stråling"? Hvad mon det kan være? Jeg går ud fra at det er reaktortanken, som der også står andre steder i DRs artikel om emnet, som man henviser til) kan jeg oplyse at det er noget man har rigtigt godt styr på. Specielt når det gælder atomkraftværker.

Revner er ikke kritiske eller skadelige i og for sig hvis de ikke overskrider nogle grænser. Det er noget man har studeret og kan beregne helt sikkert, en ingeniørdisciplin, samt kontrollerer løbende med målinger, der skal opdage og vise hvordan revnerne ser ud.

Så man kan være helt tryg.

Det ville være dejligt hvis Ingeniøren kunne vise mere om hvor revnerne sidder og hvor store de faktisk er. Samt fortælle os hvad det er for en "byggefejl" man også mener at have fundet i reaktorindeslutningen, som jo sikrer at evt. udslip fra reaktoren bliver indkapslet af en armeret beton skal med stålkappe.

Det er jo sådan nogle oplysninger ingeniører gerne ser.

Det man ellers ser i artiklen på DR er jo protester og kort med udbredelser af radioaktivitet i uspecificerede "uheld" mm. Hvor kommer de kort i øvrigt fra - og hvad er det for et scenario man har postuleret her?

Det er jo altid dejligt at vide hvad det egentlig er protesterne gælder.

  • 3
  • 5

Da revnerne i 2012 blev opdaget, havde Belgien en plan om at afvikle deres atomkraft inden 2025. Er den plan ændret, da de nu først vil udbedre fejlene i 2025? En "udbedring" kan naturligvis også være at reaktorerne slukkes :)

Dengang i 2012 blev reaktorerne stoppet og fik først lov til at starte op igen, da de kunne dokumenterer at det var uden forhøjet risiko. Jeg formoder at det fortsat er gældende... Hvis man søger lidt på de to reaktorer, så kan man se at de har været lukket midlertidigt ned i 2012, 2014, 2016 og nu igen i 2018... Kan det tænkes at der er ekstern gennemgang af de pågældende værker med ca 2 års interval?

  • 0
  • 1

I 2012 opdagede belgiske myndigheder, at to atomkraftværker i Tihange og Doel havde revner i de kar,

Tihange har 3 reaktorer. Doel har 4. Der er problemer med reaktortrykbeholderen (det hedder ikke kar) på Tihange-2 og på Doel-3, som begge blev igangsat i 1982.

Ved inspektion i 2012 og senere i 2014 med en ny type ultralydsudstyr, opdagede inspektørerne ca. 13.000 indlejrede, semi-laminære hårrevner (hydrogen flakes) i det 200 mm tykke svøb på reaktortrykbeholderen for Doel-3 og ca. 3.000 for Tihange 2.

Frygten er selvfølgelig, om disse brint-flager med tiden kan udvikle sig til brintskørhed, som for alvor kan svække svøbet. Beregninger, simuleringer og test har vist, at dette ikke vil være tilfældet.

som isolerer den radioaktive stråling.

Der ikke noget, der hedder ”radioaktiv stråling”. Der findes radioaktive stoffer, som ved henfald kan udsende ioniserende stråling.

Belgiens atommyndigheder mener dog ikke, at der er fare for nedsmeltning, og vil først udbedre fejlen i 2025.

Misforstået. Fejlene kan ikke udbedres.

Doel-3 skulle lukkes i 2022 og Tihange-2 i 2023. Det er formentlig udskudt pga. stigende behov for strøm. Det er vedtaget ved lov om, at Belgien skal være atomfrit i 2025 - under den forudsætning, at de alternative kilder kan levere tilstrækkelig meget strøm.

Meget aktuelt blev Tihange-2 automatisk udkoblet og lukket ned i dag (23. juli 2018) pga. udfald i højspændingsnettet. Først når årsagen til fejlen er fundet og efter sikkerhedsanalyser, vil Tihange-2 blive genstartet.

  • 8
  • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten