Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.
andre skriver

Rekordmange døde: Coronavirus koster 242 personer livet på ét døgn

Illustration: Scanpix

I løbet af det seneste døgn er 242 personer i Kinas Hubei-provins døde af coronavirus, der har fået det officielle navn Covid-19. Der er samtidig registreret 14.840 nye smittetilfælde, oplyser provinsens sundhedskommission. Det er nye rekorder i både antallet af døde og nye smittetilfælde. Det højeste antal døde på et døgn har indtil nu været søndag, hvor coronavirus kostede 103 personer livet. Coronavirusset har indtil nu krævet i alt 1.310 liv i Hubei-provinsen, hvor virusset brød ud i provinsens hovedstad, millionbyen Wuhan.

OGSÅ VÆRD AT LÆSE
via Jyllands-Posten 28. feb 2020 07:56 1
Sultne ænder skal redde Pakistan fra fødevarekrise
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Hubei’s health commission said it was now including in its confirmed tally those people diagnosed via CT scans

Man tester ikke nødvendigvis flere end tidligere. Nu tæller man dem med, som ikke er testet, men med stor sandsynlighed har det.

 • 3
 • 0

David Heymann, Professor of Infectious Disease Epidemiology from the London School of Hygiene and Tropical Medicine, said: "What has happened in China is that they have changed the definition of what the disease really is - now they are taking people who have lesser symptoms. ...

The deaths are quite worrisome, there is an increased number of deaths reported, but if you look overall at the total number of deaths and the total number of cases, the fatality ratio is about the same as it has been - but it is still high, as high as the death rate in influenza."

 • 2
 • 1

The deaths are quite worrisome, there is an increased number of deaths reported, but if you look overall at the total number of deaths and the total number of cases, the fatality ratio is about the same as it has been - but it is still high, as high as the death rate in influenza."


Ud af dem, der har fået sygdommen konstateret og har haft den længe nok til, at man kender udfaldet, er 18% døde og 82% er blevet raske.

Det er ikke det tal, jeg kender for influenza. Selv blandt influenzatilfælde, der fører til hospitalsindlæggelse, er det stadig kun 5-10%, der dør af det.

Jeg fatter ikke, at folk ikke kan gennemskue, at det simple regnestykke med at dividere antal døde med antal diagnosticerede først giver mening, når sygdommen har opnået en stabil udbredelse, hvor dagligt antal døde + kurerede er lige så stort som dagligt antal nye tilfælde.

Indtil den tilstand er opnået, vil man have en brøk, der består af:
(gamle tilfælde døde) / (nye + gamle tilfælde diagnosticeret)

...og det går naturligvis ikke. Vi skal jo også have det endelige udfald for de nytilkomne tilfælde med oven over brøkstregen, før tallene over og under brøkstregen har samme basis.

At en Professor of Infectious Disease Epidemiology kan regne på den måde, gør mig totalt paf. Jeg troede virkelig, at den slags mennesker havde styr på matematikken i det her.

 • 8
 • 0

Ud af dem, der har fået sygdommen konstateret og har haft den længe nok til, at man kender udfaldet, er 18% døde og 82% er blevet raske.


...og så må jeg hellere skynde mig at bemærke, at også denne opgørelse har et indbygget tidsforskydningsproblem:
Det tager sandsynligvis længere tid at blive erklæret kureret end at blive erklæret død. Så også her vil tallene over og under brøkstregen have forskellig basis.

Når støvet har lagt sig, vil tallet på grund af denne forskydning nok ende med at være lidt lavere end 18% - men stadig meget højere end de 2-3%, der hele tiden tales om.

 • 5
 • 0

Paf du alt, hvad du vil

Hvis man sammenligner Coronavirus på nuværende stadium med influenza på samme stadium, får man et rimeligt brugbart sammenligningsgrundlag.

Jeg synes snart ikke, at jeg kan forklare det tydeligere. Men jeg prøver lige een gang til, så vi også får dig med:

Hvis du kigger på alle, der blev diagnosticeret med influenza i årets første uge, hvor mange % af dem er så døde nu? Jeg gætter på omkring 1%.

Hvis du så kigger på alle, der blev diagnosticeret med den nye coronavirus i årets første uge, hvor mange % af dem er så døde nu? Jeg gætter på omkring 15%.

Hvor mange af dem, der er blevet diagnosticeret med den nye coronavirus i den seneste uge vil være døde om en måned? Jeg gætter på omkring 15%.

Det har intet med influenza at gøre.

Den eneste grund til, at tallet ser meget lavere ud - de famøse 2% - er, at udviklingen i antal smittede er så eksplosiv, at dem, der har haft sygdommen længe nok til at dø af den, drukner i antallet af nysmittede.

Selv hvis dødeligheden af en sygdom er 100%, kan man komme meget langt ned i her-og-nu dødelighed, hvis der blot hele tiden kommer flere og flere nysmittede til, og man skynder sig at tælle dem med under brøkstregen, inden man har givet dem tid til at dø.

Skal det virkelig være nødvendigt at forklare det her på et ingeniørforum? Burde vi ikke have så meget talforståelse, at ovenstående var umiddelbart indlysende?

 • 6
 • 0

Enig med Allan Olesen, det har intet med influenza at gøre. Dødeligheden for influenza vurderes til at være mellem 0,05 og 0,1%. Infektionen sker primært i de øvre luftveje. Virussen SARS-CoV-2 (also known as 2019-nCoV) skaber hyppigere infektion i de nedre luftveje. Andelen af alvorlig og kritisk syge er højere. Når det kommer til at estimere dødeligheden er det yders vanskeligt midt i en epidemi med en ny og ukendt virus. Bl.a. kender man ikke i fuld omfang hvilke senfølger en ny virus har og som kan medføre for tidlig død. Man ser dog allerede nu at nogle patienter har skader på hjertet som følge af SARS-CoV-2 infektionen og den deraf følgende COVID-19. Man kan selvfølgelig ikke udregne dødeligheden ved blot at dividere dagens opsummerede dødstal med det samlede antal tidligere og nuværende levende og døde inficerede midt i en epidemi. Epidemiologer, psykologer, virologer, sociologer, doktorere og andet godtfolk vil nok mene at der skal andre faktorer med i modellen for at estimere CFR, Case fatality rate, med nogenlunde sikkerhed, selvom man inden for hver faggruppe ikke er helt enig, dog nok om:
I en del tilfælde giver SARS-CoV-2 så milde symptomer at patienten ikke engang melder sig syg på arbejdet/studiet og ikke involvere sundhedssystemet. Disse trækker den reelle dødelighed ned.
Psykologen vil måske påpege at nogle smittede med op til middelsvære symptomer som ikke er sikre på at de er inficerede med SARS-CoV-2 vil være angste for at melde sig til sundhedssystemet fordi dette i sig selv er forbundet med smitterisiko. Sociologen vil påpege at i visse landsdele, f.eks. på landet, tilsiger kulturen at man ikke i tiden og utide løber sundhedssystemet på dørene og slet ikke hvis man er et rigtigt mandfolk. Andre subkulturer har tradition for generelt ikke at involvere autoriteter før end det virkeligt gælder. Udgifter til transport og sygehusregninger som man selv skal afholde kan også påvirke udfaldet.

Hvad der kan trække dødeligheden op er at smittede måske slet ikke kan får fat i sundhedssystemet under den aktuelle overbelastning og derfor først senere måske bliver diagnosticeret når de bliver fundet. Er man kun middelsvær syg kan man måske i højere grad transportere sig til hospitalet end hvis man er dødelig syg. På den politiske front kan staten med stormagtsdrømme, riget i midten, lykke og harmoni kommunisme måske have en tendens til at underdrive omfanget. USA er stadig ikke bundt velkommen selvom de har tilbudt at sende nogle af deres førende eksperter. I byen Wuhan hvor udbruddet startede er der en avanceret virologisk fabrik som måske forsker i biologisk krigsførelse – der spekuleres i om det er en smutter derfra. Er det tilfældet kan det måske påvirke de offentliggjorte dødstal i nedadgående retning. Et hurtigtløbende rygter går på at krematorierne køre i døgndrift.
Det tal kan hurtig blive til et helt Ph.D studie men noget kan jeg sige med sikkerhed: Jeg er begyndt at vaske hænder endnu oftere end jeg gjorde for en måned siden og undgår at røre mit ansigt med viruspartikel inficerede og kontaminerede hænder.

 • 0
 • 1

Ved man hvem det er der dør af Coronavirusen? Jeg er på udebane her, men svjv er det typisk ældre og svagelige der dør af vores normale influenza, imens der var mange helt unge og raske blandt offerne for Den Spanske Syge tilbage i 1918-1920. Er det de normale ofre vi ser for Coronavirusen, eller rammer den mere bredt ligesom i 1918-1920?

Jeg har hørt at bl.a. lægen der opdagede Coronavirusen er død af den - jeg antager han ikke var svagelig. Eller skal man finde konspirationshatten frem og sige der er noget underligt ved at lægen der råbte op om viruens til stor irritation for myndigherne i Kina nu er død?

 • 3
 • 3

Hvis du kigger på alle, der blev diagnosticeret med influenza i årets første uge, hvor mange % af dem er så døde nu? Jeg gætter på omkring 1%.

Hvis du så kigger på alle, der blev diagnosticeret med den nye coronavirus i årets første uge, hvor mange % af dem er så døde nu? Jeg gætter på omkring 15%.

Hvilket er præcis, hvad jeg skrev: "Hvis man sammenligner Coronavirus på nuværende stadium med influenza på samme stadium, får man et rimeligt brugbart sammenligningsgrundlag."

Altså: Efter en vis tid (f.eks. 2½ måned) er et antal personer inficeret med Corona hhv. Influenza. I hver gruppe er et vist antal personer døde. Ved at sammenholde de to forhold (X-antal/x% og Y-antal/y%), får man en god indikation af, hvor farlig Coronavirus er i forhold til influenza.

 • 0
 • 3

Svend... for at sige det kynisk... Dig og andre der fremsætter denne form for perspektiv, fatter tydeligvis ikke hvad faren er ved denne virus. Det er ikke lande som danmark der skal frygte noget, da vi i denne sammenhæng har et yderst velfungerende sundhedsvæsen. Det er derimod lande med sundhedsvæsner der i forvejen er i knæ eller helt til rotterne at denne sygdom er en stor fare... Ikke kun pga virusset... Men formentlig i større grad pga de andre sygdomme der vil gå frem de steder.

 • 4
 • 0

Man hører kun om smittede og dødsfald, men nu har den varet så længe at man også må se nogle der har overstået sygdommen, og er blevet raske. Findes der nogle tal?

 • 0
 • 2

Uden at være kynisk kunne lidt perspektiv hjælpe. Bare i Danmark dør der 150 til 200 mennesker hver dag.


Jeg kan lige forestille mig de tilsvarende samtaler, der har været ført i Nokias hovedkvarter ved nytårstid i årene 2008 og fremad:

2008:
"Iphone er kommet. Vi bør være nervøse!"
"Narh, uden at være kynisk kunne lidt perspektiv hjælpe. Vi sælger cirka 450 mio. telefoner om året. Apple solgte ikke engang 2 mio."

2009:
"Jeg er altså nervøs for den der iPhone!"
"Narh, uden at være kynisk kunne lidt perspektiv hjælpe. Vi sælger cirka 450 mio. telefoner om året. Apple solgte ikke engang 12 mio."

2010:
"Det går altså galt med den der iPhone!"
"Narh, uden at være kynisk kunne lidt perspektiv hjælpe. Vi sælger cirka 450 mio. telefoner om året. Apple solgte ikke engang 21 mio."

2011:
"Nu begynder jeg altså at svede!"
"Narh, uden at være kynisk kunne lidt perspektiv hjælpe. Vi sælger cirka 450 mio. telefoner om året. Apple solgte ikke engang 40 mio."

Eller med andre ord: Det er altså ikke særligt brugbart at sammenligne absolutte tal for en ny størrelse, der er i vækst, og en eksisterende størrelse, der er stagneret.

Man skal hellere interessere sig lidt for, hvad der kommer til at ske fremover med den størrelse, der er i vækst.

 • 3
 • 2

Man hører kun om smittede og dødsfald, men nu har den varet så længe at man også må se nogle der har overstået sygdommen, og er blevet raske. Findes der nogle tal?

Jada.

(Døde) / (Døde + kurerede) er lige nu 14%. Tallet er jævnt faldende. Tallet er naturligvis kun opgjort på kendte tilfælde.

Det faldende tal kan så dække over mange ting. F.eks. en bedre overlevelsesrate for nye tilfælde. Eller måske, at man er blevet bedre til at vurdere, om en person er endeligt kureret - og samtidigt mangler plads på hospitalerne - så man er blevet hurtigere til at melde dem raske. Eller at man er begyndt at diagnosticere nogle milde tilfælde, som ikke før blev diagnosticeret og derfor hurtigt kan melde dem raske igen. Det er svært at vide.

https://www.worldometers.info/coronavirus/

Døgnet i går havde i øvrigt det laveste dødstal i 5 dage. Man kan håbe, at det er begyndt at gå den rigtige vej.

Der har dog været en del støj i tallene den seneste uge, og der har også været al balladen om diagnosticeringsmetode og dobbeltopgjorte tilfælde, så man skal nok passe på med at lægge for meget i det.

 • 1
 • 1

New York Times har analyseret på de meddelelser som styret i Kina er kommet med om forskellige grader af udgangsforbud og er nået frem til at et område med 760 millioner mennesker er underlagt udgangsforbud. Visse områder er under totalt udgangsforbud.

Dette tiltag tolker jeg både som endnu et signal om at dette ikke er den normale sæson influenza, en påstand som nogle ellers turnere rundt med, og som et positiv tiltag for at få forsinket, udglattet eller måske forhindret en evt. pandemi med et meget stort umiddelbart overhængende potentielt antal døde til følge. Andelen af alvorlige og kritisk syge tyder på at være omkring 17% af de smittede og det vurderes til at være en opgave som sundhedssystemet ikke er i stand til at løfte hvis mange tusinder bliver ramt på en gang i England. Grundet manglende støttende behandling og pleje vil dødeligheden derfor være i den høje ende.

 • 3
 • 1

(Døde) / (Døde + kurerede) er lige nu 14%. Tallet er jævnt faldende. Tallet er naturligvis kun opgjort på kendte tilfælde.

En meget interessant oberservation jeg har gjort er, at der er stor forskel på Hubei-provinsen og alle de andre provinser i Kina.

Her er en oversigt over "dødsraten" i de fem provinser med flest smittede:

Hubei: 20 %
Guangdong :1 %
Henan: 3 %
Zhejiang: 0 %
Hunan: 1 %

Raten er udregnet som døde/(døde + raskmeldte). Alle tal jeg har brugt er fra i går og stammer fra de kinesiske sundhedsnyndigheder.

Mønsteret er det samme i alle de andre provinser og i landende uden for Kina. Uden for Hubei er der 79 døde blandt 15.000 smittede.

Generelt er billedet i runde tal, at halvdelen af de smittede nu er blevet raske og meget få er døde. Bortset altså fra Hubei-provinsen. Her er kun hver tiende raskmeldt og mange er døde.

Dette kunne indikere, at det netop er presset på sundhedsvæsenet, der er (hoved)problemet. Jo flere der er syge og kræver behandling, desto højere er dødsraten. De steder der har få smittede er tingene til at håndtere og ganske få dør.

Det er med andre ord meget svært at sige noget generelt om dødsraten. Nogle steder med få tusinde smittede er den omkring 1% i Hubei med 60.000 smittede er den nok nærmere 10-15%.

 • 2
 • 0

Hvis en person bliver diagnosticeret med den nye coronavirus, vil sandsynligheden for, at han dør af sygdommen være mange gange højere, end hvis han blev diagnosticeret med influenza.

In the latest report from the CDC, 92 children died in the US as of Feb 8 - or Week 6 of the official flu season. The death toll is the highest number at this point in the flu season since the severe flu season of 2009-10 when 262 children had died by this point.

In total, the flu has killed an estimated 14,000 people in the US this season, with some 26 million infected and 250,000 hospitalized, the CDC said, making this outbreak far worse than the coronavirus so far.

 • 1
 • 0

In the latest report from the CDC, 92 children died in the US as of Feb 8 - or Week 6 of the official flu season. The death toll is the highest number at this point in the flu season since the severe flu season of 2009-10 when 262 children had died by this point.

In total, the flu has killed an estimated 14,000 people in the US this season, with some 26 million infected and 250,000 hospitalized, the CDC said, making this outbreak far worse than the coronavirus so far.


Øh, jeg kom med en påstand om dødsraten blandt personer, der har fået stillet diagnosen.

Du kommer med et citat om et antal børn, der er døde af influenza, uden at citatet siger noget om, hvor mange børn der i samme periode havde fået stillet diagnosen.

Dermed bliver vi ikke kloge på dødsraten blandt børn, der har fået stillet en influenza-diagnose. Med andre ord forholder dit citat sig ikke til det, du citerede mig for.

(Og jeg forstår i øvrigt slet ikke, hvorfor du mener, at vi nu skal zoome ind på lige netop børn.)

 • 0
 • 0

Dermed bliver vi ikke kloge på dødsraten blandt børn, der har fået stillet en influenza-diagnose. Med andre ord forholder dit citat sig ikke til det, du citerede mig for.

Vi prøver igen med tekst fra forrige indlæg:
"In total, the flu has killed an estimated 14,000 people in the US this season, with some 26 million infected and 250,000 hospitalized, the CDC said, making this outbreak far worse than the coronavirus so far."

Ordet people betyder folk, personer.

Læg dertil: "Studie af 72.000 personer med virus indeholder »fantastisk god nyhed,« mener chef ved Statens Serum Institut. ... Alt tyder på, at udbruddet af ny coronavirus i Kina er på retur. Det forklarer Kåre Mølbak, der er faglig direktør ved Statens Serum Institut. ... Studiet omfatter både bekræftede tilfælde, tilfælde med virusmistanke og tilfælde uden symptomer.

Rapporten bekræfter i stort omfang hidtil kendte resultater, blandt andet at 80 procent af smittede kun oplever milde symptomer.

»Det bekræfter billedet af, at det er en mild sygdom for i øvrigt raske mennesker, men den kan være alvorlig for ældre og svækkede,« siger Kåre Mølbak." https://www.berlingske.dk/internationalt/s...

 • 0
 • 0

En rigtig dårlig nyhed

"Foreløbig er der registreret smittede i hovedstaden Teheran, Isfahan, Arak og en række andre byer.

»Muligvis findes den allerede i alle Irans byer,« sagde Mohrez til det statslige nyhedsbureau IRNA.

WHO-generaldirektør Tedros Adhanom Ghebreyesus udtrykte især bekymring for udsigten til spredning af Covid-19 i lande med »svagere sundhedssystemer«.

https://jyllands-posten.dk/premium/interna...

Det kan betyde en fordobling hver anden dag

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten