andre skriver

Rekordhøj produktion af vind- og solkraft i Danmark

Illustration: 360wealth

Danmark havde i de første tre måneder af dette år sammenlignet med samme periode sidste år en rekordhøj produktion af vind- og solkraft. Det oplyser Energistyrelsen i en pressemeddelelse. Den samlede vindkraftproduktion i de første tre måneder af 2022 var 41,7 procent højere end i den tilsvarende periode af 2021 og 34,0 procent højere end gennemsnittet for perioden de forudgående 5 år. I de første 3 måneder af 2022 udgjorde vindkraftproduktionen 61 procent af den indenlandske elforsyning mod 43 procent i samme periode året før. Energistyrelsen tilskriver den højere vindproduktion dels at være bedre vindforhold, dels øget vindkraftkapacitet. Også produktion fra solceller er steget gevaldigt. I de første tre måneder af 2022 var elproduktionen fra solceller 74,5 procent højere end i den tilsvarende periode i 2021. Udviklingen skyldes en kombination af signifikant flere solskinstimer og idriftsættelse af nye solcelleanlæg. Elproduktionen fra solceller i de første tre måneder af 2022 var 137,3 procent højere end den gennemsnitlige elproduktion fra solceller i samme periode de forudgående 5 år, oplyser Energistyrelsen. På samme tid faldt forbruget af kul og biomasse, mens forbruget af jetbrændstof, diesel og benzin steg.

OGSÅ VÆRD AT LÆSE
via Railway-news 30. jun 2022 10:12
Lyon får førerløs metro efter 10 års ombygning
via Københavnerliv 30. jun 2022 10:11
Stjålne mineralsten fra ingeniørs dødsbo muligvis fundet
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Hvad med en artikel om, hvad den stakkels forbruger betaler for energi? I bedste soviet stil praler man med mængder, men den enkelte forbruger er jo bare interesseret i hvad han skal betale.

En stor del af problemet er, at Staten bedrager forbrugeren, ved at lede en stor del af 'afgiften' tilbage som støtte til visse energiformer. I fx Estland betaler de 49 Eur/mWh, hvis forbrugeren havde mere at sige i Danmark kunne vi lande på det samme. Estland får billig atomkraft fra Finland.

 • 13
 • 62

En stor del af problemet er, at Staten bedrager forbrugeren, ved at lede en stor del af 'afgiften' tilbage som støtte til visse energiformer.

Kunne du i din "iver" ikke dokumentere dette?

Du går tydeligvis rundt og tror der sker de hetl store snyd med alle dine penge, så opsøg data, og fremvis - hvis du da ikke mener data også holdes skjult?

Og du må eget gerne dokumentere hvorledes statens skatte og afgiftsindtægter fra elforbrug har en direkte kobling til støtte - som du jo tror - de må jo i givet fald være noget som kører udenom finansloven, eller hvad?

Jeg vil gerne hjælpe dig, du skal kigge efter

 • PSO - Public Service Obligation
 • Systemydelser på din elregning
 • eudp projekter
 • o.lign.

  OG så alle de andre ting du mener at have fundet i et kanin-hul

 • 50
 • 9

men den enkelte forbruger er jo bare interesseret i hvad han skal betale.

Brug mindre, betal mindre !

Eller: Opsæt selv, brug mere og betale endnu mindre.

I fx Estland betaler de 49 Eur/mWh,

Gennemsnitsprisen på strøm i Estland var på årets 4 første måneder: 125 Eur/MWh

Estland får billig atomkraft fra Finland.

Finland har ikke Atomkraft nok til at dække eget strøm forbrug, dermed kan de heller ikke sende noget til Estland.

 • 39
 • 2

Der kommer en ny "ny rekord" allerede til næste år og hvert år efterfølgende.

Der bliver til stadighed sat nye møller op; én her og én der og lidt længere i mellem kommer der også en vindmøllepark.

Det samme med solceller. og her er væksten størst !

En køretur rundt i landet, vil vise mange steder hvor solcellemarker er under opførsel.

Og på nærværende villa vej, er der kommet 3 nye solcelle anlæg på hustagene gennem de sidste 3 mdr.

Der vil selvfølgeligt være udsving år for år afhængigt af vejret, men tendensen er tydelig:

Nye rekorder sættes konstant!

Selv de dårlige sol/vind år, bliver bedre og bedre efter samme taktstok som der sættes rekorder i de gode år.

 • 27
 • 0

Allerede i 2016 blev der holdt et møde i Esbjerg. (Nordsøsamarbejdet). Allerede dengang blev det vurderet at for at leve op til Parisaftalen skal der etableres 400-500 Gw havvind inden 2050.

I nedenstående link fremhæves en række uløste problemstillinger som gør det vanskeligt at nå selv de 150 Gw .

Jeg savner en klar oversigt over hvad der skal gøres politisk for at vi konkret kam komme igang ! Og helt konkrete planer for hvor møllerne skal sættes op !

https://www.information.dk/indland/2019/06...

 • 8
 • 1

Så fik JTA igen igen afsporet debatten. Måske vi andre bare i stilhed fremover skal nøjes med at give JTA en Thumbs dawn. OG undlade yderligere kommentar ?

Ja det er altid et svært spørgsmål. Min holdning er, at hvis deres vrøvl står uimodsagt, så vil mange æde det råt. Måske ikke så meget dem der plejer at være med herinde, men så kan det være de linker til det udefra. Men det er nok altid en god ide at prøve at få debatten tilbage på sporet :-)

 • 21
 • 3

Jeg så forleden dag at det fra 2023, vil blive tilladt/muligt at opstille sol+vind i områder, der ikke har elnets kapacitet nok til samtidig 100% ydelse fra begge dele.

Det var stillet som et krav at udviklerne så selv skulle sørge for løbende at nedregulere så den samlede produktion ikke oversteg elnettets kapacitet i området.

Jeg kan selvfølgeligt ikke genfinde lige netop den artikkel i dag. :-(

Men samme dag fandt jeg nedenstående artikkel, som jeg dog godt kunne genfinde her til morgen: (jeg tænker den har været en del af baggrunden, for at give den tilladelse, som jeg nu ikke kan finde igen)

https://dansksolkraft.dk/sites/dansksolkra...

citat fra side 19: "Figuren nedenfor viser, at hvis man i et fiktivt eksempel tilslutter 50 MW sol og 50 MW vind i det samme tilslutningspunkt, behøver man ikke nødvendigvis kapacitet svarende til de samlede 100 MW fra elnettet. Det er tilstrækkeligt med 80 MW, hvis det er det, der er til rådighed i elnettet. I de timer hvor begge anlæg producerer maksimalt, må anlæggene acceptere, at de ikke kan eksportere alt, men kun hvad der svarer til de 80 MW. Det sker dog kun relativt få timer om året, og det samlede tab – mellem 100 og 80 MW på figuren – er kun 1,5-2 procent af den samlede energimængde."

 • 12
 • 0

Svaret er helt sikkert "ja". Nu skal betingelsen vel være, at det er hele timer med 50%, men øjebliksbilledet lige nu på Energinet.dk er 1.777 MW sol ud af forbrug 3.554 MW, hvilket tilfældigvis er præcis 50%.

De første 5 minutter med 50% er også en rekord.

Det er meget brandbart, der ikke skal brændes af, om det så er gas, kul eller biomasse.

Solcellerne gav lidt mere end i går, og forbruget var også lidt lavere, men det er de 50% der er nøgle tallet. (jeg var ikke klar over at vi havde så mange solceller i drift allerede)

Der er lidt over 2 uger til solhverv og knap 3 uger til sommer ferien, og der tilsluttes solceller ligeså hurtigt som logistikken og montage folket kan rende.

Vi kommer til at se en del timer med over 50% de næste 8 uger.

 • 6
 • 1

Der bliver til stadighed sat nye møller op; én her og én der og lidt længere i mellem kommer der også en vindmøllepark.

Det samme med solceller. og her er væksten størst !

Næh, end ikke i nærheden.

Vind er vokset med ~0,8 TWh/år i snit gennem 2016-2020, og vil vokse med mindst 1,5 TWh/år i snit fra 2021-2030, hvor Kriegers Flak, Vesterhav N&S, Thor og Hesselø er idriftsat/idriftsættes.

Sol voksede til sammenligning med ~0,2 TWh/år i snit fra 2016-2020, og det vil kræve mere end 1,5 GW nye solkapacitet hvert år at matche de 1,5 TWh/år vækst, som alene de 4 nævnte havvindmølleparker står for.

Den danske solcellebranche forventer (som jeg flere gange dokumenteret for dig), 5-6 GW kapacitet i 2030, med mindre de får hele den nødvendige netforstærkning foræret.

Med de godt 2 GW vi har i dag, bliver det jo kun til ~0,4 TWh/år vækst i elproduktion, og skulle hele drømmen om 16 GW gå i opfyldelse, så er det stadig mindre vækst i elproduktion end de fire havvindmølleparker alene.

https://energy-charts.info/charts/energy/c...

 • 13
 • 1

og skulle hele drømmen om 16 GW gå i opfyldelse,

Så er der et umanerligt godt potentiale til at vores erhvervsliv, kan få rigtigt megen billig strøm i dagtimerne, hvor der er mest brug for billig strøm !

Hvis nogen har brug for en så umanerlig høj effekt midt på dagen i sommermånederne, og strømmen er så umanerlig billig, så må de jo selv kunne betale den nødvendige transmissionskapacitet, så det ikke belaster budgettet for den kapacitet, der nødvendigvis skal forsyne os, både nat og dag, om vinteren såvel som om sommeren.

Iflg. solcelleindustrien selv, så betyder det imidlertid at du ikke skal drømme om mere end 5-6 GW solceller, hvis de selv skal betale for netkapaciteten derudover.

 • 6
 • 0

så må de jo selv kunne betale den nødvendige transmissionskapacitet

Staten har brugt el-brugerne som malkekøer i årtier, hvad skulle være ivejen for at staten kommer på banen og styrker elnettet ?

Intet, det gør de hvis det er nødvendigt for at dække forbrugernes vitale behov, og den kapacitet, er der selvfølgelig ingen forbrugere, der har noget imod at betale for.

Forsyningsnettet jo ikke indrettet efter hvor meget energi producenterne gerne vil af med, men derimod hvor meget forbrugerne har brug for at modtage, så de eksempelvis ikke dør af kulde om vinteren.

Derefter er det konkurrencen, der bestemmer hvilke producenter, der skal dække det givne behov.

 • 12
 • 3

Det skal selvfølgeligt gælde lige hvilkår for alle energi producenter !

Det gælder ikke lige vilkår for elproducenter, og det skal det heller ikke nødvendigvis.

Der gælder eksempelvis ikke lige vilkår mellem elproducenter, der sviner med CO2, og dem der ikke gør.

Og der skal selvfølgelig heller ikke gælde lige vilkår om man indgår i en vital forsyningsplan, eller man kun er tilstede på kommercielle vilkår, under betingelse af at afsætningskapaciteten er gratis.

Skulle solcelleejere få lyst til at installere 100 GW i Danmark, skulle danske husholdninger så bare punge ud for en gigantisk afsætningskapacitet, selvom de aldrig selv får brug for en sådan effekt?

Nej, vel!

Når vores energiforsyning er fuldt omstillet og i stand til at forsyne os med den energi vi har vitalt brug for i Danmark, både sommer og vinter, så kan solcelle-ejere udnytte den ledige kapacitet, der måtte være om sommeren, såfremt det ikke fordyrer udbygningen af de vindmøller m.v., der skal forsyne os om vinteren.

Har solcelleejerne behov for mere afsætningskapacitet end det, så må de (og/eller deres specifikke aftagere) naturligvis selv betale.

 • 8
 • 1

Forsyningsnettet jo ikke indrettet efter hvor meget energi producenterne gerne vil af med, men derimod hvor meget forbrugerne har brug for at modtage, så de eksempelvis ikke dør af kulde om vinteren.

Politikerne har de to sidste årtier set el som en luksusvare og har hæmningsløst flået borgerne med afgifter og det har efterladt el-nettet i en underdimensioneret misrabelig forfatning og det er de samme to årtier hvor solceller og vindmøller rasler ned i pris og det er også de to årtier hvor man skulle have sat fart på elektrificeringen af samfundet.

Selvfølgelig skal forsyningsnettet dimensioneres efter hvor meget producenterne kan levere ( hvordan har du ellers tænkt at de skal kunne komme af med energien ) og ikke som nu hvor man kan risikere at få sydfrugterne frossen af, bare fordi at elnettet er ud i hampen underdimensioneret. https://www.dr.dk/nyheder/regionale/trekan...

Der opstår sågar ild i transformerstationer. https://ing.dk/andre-skriver/brand-transfo...

At der skulle trusler om en tredie verdenskrig til, for at få dem inde på Borgen til at vågne og et sætte gang i mere VE, et nu havvindmølleparker på 150 GW er pinligt og den effekt skal nu ind på et udpint underdimensioneret elnet, her må regeringen tage skylden på sin kappe for at have sovet i timen og straks træde i karakter og sørge for at stille de midler tilrådighed som det koster at opgradere det samlede danske elnet, som elektrificeringen af samfundet kræver, det kan så aldrig være udpinte el-malkekøernes fejl, at misrabelige tilstandene er som de er.

 • 0
 • 6

Hvis nogen har brug for en så umanerlig høj effekt midt på dagen i sommermånederne, og strømmen er så umanerlig billig, så må de jo selv kunne betale den nødvendige transmissionskapacitet, så det ikke belaster budgettet for den kapacitet, der nødvendigvis skal forsyne os, både nat og dag, om vinteren såvel som om sommeren.

Som det er lige nu skal nødvendig transmissions kapacitet kunne klare ca 6 GW[1] effekt, fordelt ud over hele landet ! (både sommer og vinter)

Dit udsagn betyder at hvis "nogen" opsætter noget produktion/forbrug, således vi kommer over disse 6 GW, så skal de disse "nogen" selv betale for alle relevante opgraderinger af elnettet !

Historisk har forbrugerne skullet betale for tilslutninger, hvorfor i alverden skal der ændres på det koncept kun for 1 specifik produktions type ?

Som jeg har forstået (husker at have læst et sted), så arbejdes der på at både sol og vind fremover til at betale for deres tilslutning, hvilket stemmer fint overens med min mantra om lige hvilkår.

Ligeledes arbejdes der på reduceret net tilslutning, hvor sol og vind kan deles om en "for lille" transmissions kapacitet, under forudsætning af at producenterne selv nedregulerer så den samlede produktion passer til kapaciteten.

Det sidte vil betyde at vi får bedre udnyttelse af eksisterende net kapacitet og hvis energinet ellers fik lov at sætte denne besparrelse ind i en pulje til opgraderinger, så vil opgraderinger koste "gratis"

[1] ca. 6 GW er hvad vores traditionelle elforbrug peaker på.

 • 1
 • 1

Selvfølgelig.

Men hvis du mener det har nogen relevans, kan jeg da hurtigt fremstille et scenarie, hvor hamsterhjulsgeneratorer i en årrække bliver den suverænt hurtigst voksenden elkraft, målt i procent.

Det lyder som en fantastisk ide!

Du bygger bare en prototype og vender tilbage når du har leveret 10 wh til elnettet.

Så kan du præsentere en plan for udviddelse til fordobling af effekten, gerne med en fin powerpoint præsentation hvor du redegør for alle storskala fordele, samt med sansynliggørrelse for at du kan konkurere på det frie marked uden støtte.

SÆT I VÆRK !

 • 1
 • 5

Det gælder ikke lige vilkår for elproducenter, og det skal det heller ikke nødvendigvis.

Der gælder eksempelvis ikke lige vilkår mellem elproducenter, der sviner med CO2, og dem der ikke gør.

En CO2 afgift hvor der betales for udledning er lige hvilkår.

Og der skal selvfølgelig heller ikke gælde lige vilkår om man indgår i en vital forsyningsplan, eller man kun er tilstede på kommercielle vilkår, under betingelse af at afsætningskapaciteten er gratis.

Det er ret vitalt at der er strøm i stikkontakten når erhvervslivet skal bruge effekt, hvilket er i dagtimerne !

Solceller har bevist at de leverer billig strøm 4.000 timer årligt i dagtimerne, og for hvergang der installeres 1 modul mere, så er der også mere billig strøm om vinteren og der skal bruge mindre af den dyre backup for vindmøllerne.

At fornægte erhvervslivet adgang til billig strøm er rent selvmål !

Skulle solcelleejere få lyst til at installere 100 GW i Danmark, skulle danske husholdninger så bare punge ud for en gigantisk afsætningskapacitet, selvom de aldrig selv får brug for en sådan effekt?

Nej, vel!

Jeg tænker umiddelbart at hvis nogen fik en sådan idé, så er det nok fordi de har en plan!

Hvis den plan er f.eks PtX, så stiller de fabrikken på samme mark som solcellerne for at spare alle former for nettilslutning, indfødningsbidrag med videre. (netop for at deres PtX skal blive så billig som muligt)

Derved bliver al snakken om transmissionskapacitet ret så tåbelig !

 • 1
 • 1

Når vores energiforsyning er fuldt omstillet og i stand til at forsyne os med den energi vi har vitalt brug for i Danmark, både sommer og vinter, så kan solcelle-ejere udnytte den ledige kapacitet, der måtte være om sommeren, såfremt det ikke fordyrer udbygningen af de vindmøller m.v., der skal forsyne os om vinteren.

Den eneste årsag til der er snak om forstærkning af elnettet, skydes at både sol og vind udviklere gerne vil opsætte produktion på placeringer hvor de kan lave mest profit!

Dette er ikke altid kompatibelt med elnettets kapacitet.

Energinet har lavet oversigtplaner hvor de redegør for ledig kapacitet.

Der et et ønske fra udviklere om at kunne få lov at opsætte mere produktions kapacitet end der er transmissionskapacitet, mod at producenterne selv regulerer så transmissionsnettet ikke bliver over belastet.

De mekanismer der skal gøre det så billigt som muligt at få etableret så meget som muligt VE er allerede i gang med at arbejde.

Problemstillingen omkring finasiering af opgraderinger er minimal, især hvis Energinet for lov at akkumulere de besparrelser der opstår som følge af bedre udnyttelse af trasmissionsnettet. Og selvfølgeligt bruge pengene på opgraderinger i samme takt.

 • 2
 • 2
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten