Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.
andre skriver

Regeringen vil tillade flere vindmøller i danske skove

I sit lovprogram for det nye folketingsår vil regeringen have lempet skovloven for at give bedre plads til eksempelvis vindmøller i såkaldt fredskov. Forslaget, som er omtalt i netmediet Altinget, møder forlods kritik af grønne organisationer.

Kræver muligvis abonnement
OGSÅ VÆRD AT LÆSE
via Universe Today 17. okt 2019 12:08
Boret på Mars-lander har vristet sig fri igen
via The Guardian 17. okt 2019 11:57 1
Nasa viser ny rumdragt frem til kommende måne-mission
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Og hvad skulle formålet med etablering af vindmøller i fredskov så være, vindmøller hører ikke hjemme i skoven. Men den siddende miljøminister, fatter det ikke.

 • 8
 • 1

Desuden gør landskabets ruhed det mindre atraktivt med vindmøller i skov. Når de så skal serviceres, bliver der behov for at fjerne skov omkring tårnene. Så er der ikke længere skov. Er Danmarks skovareal for stort nu? Eller er der planer om erstatningsskov? Der er jo ikke plads til genvækst, så arealerne skal holdes frie.

 • 7
 • 1

Jeg synes det er alletiders når ing.dk linker til artikler der kræver login... NOT!

Bent.

 • 7
 • 0

Det giver jo flere muligheder for at rejse vindmøller.

At der er åbne arealer i en fredskov er helt efter reglerne. Her er et kort udsnit fra skovloven:
§ 10. Uanset § 8, nr. 1, kan det enkelte fredskovspligtige areal holdes uden træbevoksning i følgende tilfælde:
4) Åbne naturarealer kan etableres på op til 10 pct. af arealet. Der kan etableres 10 pct. ud over de arealer, der ved lovens ikrafttræden lovligt var uden træbevoksning.

Så at der skal være nogle arealer som friholdes af servicehensyn er ikke noget problem, arealerne er stadig fredskov. Desuden er fredskovsreglerne sådan at man kan få dispensation til at sløjfe skov, normalt vil det være på betingelse af at der skal etableres erstatningsarealer, et andet sted.

Jeg har meget svært ved at forestille mig at danske produktions træer har betydning for en moderne vindmølle. Den opererer i en ganske anden højde.

Jeg har dog ligesom Bent ikke læst artiklen.

 • 3
 • 2

Store skovmøller er almindelige i Sverige, uden at der skal fældes andet end til kranen. De får lidt højere tårn for at fange god vind når bladet når lavest.

nødvendigt at fælde skoven i østerild

For at opnå en bestemt ruhed (til certificering) som ikke kan fås på havet. Man kan se på Krak sattelitfoto at der stadig var plantage (2015?) ved de to sydligste møller, mens den nordligste og 2 midterste har fået ryddet "sine" træer. Har det ændret sig?

Googles satellitfoto er her ældre end centeret.

 • 2
 • 0

havvindmøller producere mere end landvindmøller,

Ja selvfølgeligt gør de det, og det er fordi ruhedsklassen på vand er lavere end på land. Og nogle placeringer på land er bedre end andre, det er altid noget man har med i betragtning når møller projekteres.

Men, med en 100 meter høj vindmølle er det ikke afgørende om den står i skoven eller i nærheden af skoven.
De træer der står lige under møllen påvirker (i praksis) ikke møllen, men dem der står lidt længere væk gør. Og det er hele landskabet med alt indhold der giver ruhedsklassen.

I midten af Rold skov vil der være masser af træer 'lidt længere væk' uanset vindretningen, så der skal nok ekstra lange vinger og stort tårn til, eller man kan konstatere at det ikke er en god placering.
Men der er mange fredskovsområder som ikke er særligt store og her gør det ikke nogen betydende forskel om møllen stå inde i eller udenfor fredsskovsområdet.

Prøv selv at se fredskovsområderne på http://arealinformation.miljoeportal.dk/ (og hvis det ikke virker prøv geofyn.dk) se under bygge og beskyttelseslinjer.

PS Jeg tror i øvrigt at Rold skov er fredet, og jeg vil tro at en vindmølle er imod fredningsbestemmelserne, så det projekt er sandsynligvis både en dårlig ide og ikke muligt. Der er jo stor forskel på fredet skov og fredskov.

 • 5
 • 0

Nu er planlægning vist ikke regeringens spidskompetence, men når ideologien tilsiger at vise, at vedvarende energi er for dyr, for dårlig og "grim", så er der alligevel logik i forslaget.

En ting er ruhedsfaktoren - en anden er turbolens, som bliver væsentlig kraftigere ved varierende lævirkning. Jævn vind giver bedre driftregulering og langt mindre slid.

Seriøst kunne meningen måske være, at man vil lempe afstandskravet til skov - skovbyggelinien, så vindmøller kan stå nærmere end 300 m fra skov "op mod den fremherskende vind"?

NB I Holland opstiller man vindmøller helt ude ved digerne og på dæmninger, der forbinder øer. Hvorfor må man ikke det her i Danmark? Vil møllerne skade fuglelivet? De Hollandske kyster er del af samme Verdensnaturarv (uden jeg dog kender grænserne præcist)

 • 3
 • 0

Tillad mig lige et luftkastel: Jeg forstiller mig lige at regeringen har en vision med at ville give lov til at stille møller i (freds)skove:

Tag firkanten mellem Klosterheden plantage (Rom flyveplads), Ringkøbing, Videbæk og Struer. I grove træk 50*20 km. Et forholdsvis tyndt befolket område. Rigtigt meget sandjord/gammel hede/dårlig bonitet. Hvis man opfører vindmøller i hele området er det stort nok til at forsyne Danmark med al den energi vi skal bruge. Plant så skov mellem alle vindmøllerne.

Stor skov kun forstyrret af vindmøller. Danmarks energiforsyning sikret.
Også vil værdien af el og jagt mm være større end det landbruget skaber i øjeblikket.

Den vision køber jeg!

(Men jeg er bange for at det ikke er det der er visionen)

 • 5
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten