Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.
andre skriver

Rapport: Grønlandsisens smelterate sprænger skalaen

Illustration: Jørgen Larsen

Isen i Grønland smelter i et tempo, der er 'uset' i de seneste mange hundrede år, fremgår det af ny rapport udgivet i tidsskriftet Nature. Den viser, at smelteraten er accelereret markant i de seneste to årtier. I dag smelter isen således 50 procent hurtigere end før industrialiseringen og 33 procent hurtigere end i det 20. århundrede.

Emner : Klima
OGSÅ VÆRD AT LÆSE
via Energistyrelsen 14. okt 2019 09:27
Styrelse gør 5G-test billigere
via CNN 14. okt 2019 07:32 17
Toyota lancerer ny brintbil
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Hvilket intet siger om mængden af afsmeltning. Mængden af afsmeltning svarer til den mængde vand der går i havet fra isen uanset areal eller nyfalden sne på indlandsisen

Det er da helt korrekt. Men du har vist ikke forstået hvordan gletscherne i Grønland og indlandsisen afsmelter. Gletchere er rapporteret i mange alarmistiske budskaber som om glercherfronten er på vej tilbage med "alarmerende" fart. Det er der mange studier som afviser, i f. eks 30erne var der lige så store om ikke større tilbagetrækningen. Budskabet fra DMI siger jo at det ikke er tilfældet de sidste par år, hvor gletcherarealet ikke mindskede. Det kunne Ingeniøren jo så have berettet, hvis man havde journalister der fulgte lidt, ganske lidt endda, med i den videnskabelige produktion om klimaet. Det har man desværre ikke kan man konstatere.
For det andet er der jo tale om en uklar terminologi når man siger afsmeltning. Og her er det vigtige altid nettoafsmelrningen, som man altid skal gøre opmærksom på for at folk ikke skal blive forskrækkede over at der sker en vis afsmeltning om sommeren i form af rindende vand, som kompenseres af nedbør på indlandsisen . Er det nettoafsmeltningen i form af vand man ikke rigtigt vil tale om hen over året, som jo er det vigtige? Eller i form af kælvende isbjerge (langt det største bidrag til "afsmeltning") ? Der er jo tale om naturlige variationer som går langt tilbage, men som man slet ikke gider interessere sig for når man skal påstå at der NU sker noget alarmerende.
For nu lige at berolige dig BH, så kan du se her de relevante kurver for indlandsisens tilstand. Går ud fra at du så fremover vil benytte dig af disse kendsgerninger når du skal korrigere alarmister.

 1. En såkaldt overflademassebalance, som viser netotilførsel til indlandsisen henover året for forskellige år.

  http://polarportal.dk/en/greenland/surface...

  se leaflet accumulated forkortet acc

viser jo for de sidste to år en tilførsel på ca 550 Gton, hvilket resulterede i en tilvækst i indlandsisen på 75Gton i 2017 og tilsvarende i år. Det ser man ikke udbasuneret i MSM Eller Ingeniøren for den sags skyld. Uvederhæftigt!

 1. Gennem flere år havde man direkte målinger af indlandsisens masse med GRACE satellitterne. De ophørte med at fungere sidste år.

http://polarportal.dk/en/greenland/mass-an...

Målinger fra satellitterne er offentligjort frem til slutningen af 2016. Der ser man en glædelig udvikling i de Iøvrigt naturlige variationer i massen. Efter stor afsmeltning 2012, hvor der forekom ekstremt høje temperaturer kan man se et tydeligt decellererende massetab frem til slutningen af 2016, og her kommer så endnu et glædeligt budskab fra DMI, at der var nettotilvækst i 2017 og nogwt tilsvarende i 2018 (i Grønland måler man fra September til September, når man taler om år. Det skyldes ønsket om at begynde målinger i en periode hvor sommerafsmeltningen er ophørt.)

 • 6
 • 13

Så tidsskriftet Nature bringer fake news

Du kan selv se nedenstående graf for nettotilførsel til indlandsisens overflade, som inkluderer afsmeltning i form af vand der løber væk fra indlandsisen plus tilførsel fra nedbør. Nettotilførsel er negativ i nogle sommermåneder.

Kurvrn du skal se på findes her

http://polarportal.dk/groenland/iskappens-...

Du ser øverst et billede af Gtønlanfd med en graf nedenunder som viser overflademassebalancen. Den er vist for perioden fra September i år med en farve, og for det foregående år med en anden farve 2017-2018. Du ser i sommermånederne at der ikke er tale om nogen øget afsmeltning i forhold til andre år. Tværtimod!
Du kan finde tilsvarende grafer for hvert år tilbage til rekord året 2012, hvor der var ekstremt varmt. Men det er da 6 år siden! Så den alarmistiske melding om at der nu sker noget drastisk er forkert. Fra 2012 og fremefter er der tale om at bøtten vender. Det kan du se i grafen jeg henviser til med lu k i et ovenstående indlæg, hvor hele indlandsisens masse er målt kontinuerligt med GRACE satellitter. Frem til slutningen af 2016. Hvor DMI så har målt en tilvækst i der efterfølgende år 2016 - 2017, på 75 Gigaton. Og ca balance for året 2017-2018.

 • 5
 • 15

Sagligheden i denne “debat” mistede jo enhver chance efter første indlæg :-(

Hvad det salige angår, må vi jo nok dømme vore to topbenægtere, NVJ og HHH som vinderne, hvis man ellers skal tro Markus, kapitel 5, vers 3.

Det er dog en trøst at se, at der heldigvis er meget få, der ikke er i stand til at gennemskue den utrolige samling sludder og vrøvl, der kommer fra den kant - jeg forstår **stadig*** ikke, hvorfor ing.dk giver dem så (helt urimeligt) lang snor.

Mvh Flemming

 • 14
 • 7

.... kyndige i deres tekniske viden , som i deres bibelkyndighed.

Så som der der også står andet steds i den omtalte bog : Lad den rene kaste den første sten.

Dette er et debatforum og ifølge god skik her, er at indlæggene skal bringe debatten fremad, med de evner debattørerne nu engang er i besiddelse af, for at forstå deres omverden.

Polyteknikernes tid er forbi, fordi vidensmængden er vokset temmligt meget, så givet kun meget få kan udtale sig kvalificeret om andre områder end deres eget.........og det nytter næppe meget at gøre andet, end at levere valide argumenter imod noget man synes er tåbeligt.

 • 7
 • 5

NVJ:
Målinger fra satellitterne er offentligjort frem til slutningen af 2016. Der ser man en glædelig udvikling i de Iøvrigt naturlige variationer i massen. Efter stor afsmeltning 2012, hvor der forekom ekstremt høje temperaturer kan man se et tydeligt decellererende massetab frem til slutningen af 2016, og her kommer så endnu et glædeligt budskab fra DMI, at der var nettotilvækst i 2017 og nogwt tilsvarende i 2018 (i Grønland måler man fra September til September, når man taler om år. Det skyldes ønsket om at begynde målinger i en periode hvor sommerafsmeltningen er ophørt.)

Det er korrekt, at den totale massebalance er forøget en smule de sidste par år, men dette skal ses i forhold til at der har været en relativ varm sommer i 2017 og en meget varm sommer i 2018 i Nordeuropa (og Skandinavien), hvilket som regel betyder kølige somre i Grønland. Der har både været tale om mere nedbør i form af sne der bliver liggende over store dele af iskappen og forøget afsmeltning og kælvning af isbjerge. Det tab der er sket i foregående år er på ingen måde kompenseret af den nylige beskedne tilvækst. På kort sigt kan man tænke over hvad et par varme somre i Grønland vil føre til og på længere sigt hvordan de forskellige dynamikker der styrer overfladebalance og total massebalance vil blive påvirker af den rekortstore afsmeltning.

Fra artiklen i Nature: The latest analysis also suggests that warming is altering the structure of the ice sheet’s top layer. Thawing and refreezing sets up a vicious cycle: bright snow is replaced by darker patches of ice that absorb more heat from the Sun, further warming Greenland. The melting and freezing cycle also makes ice below the surface less permeable, so more runoff is shunted to the ocean rather than trickling down into the ice sheet.

The overall effect, Trusel says, is that melting begets even more melting and runoff.

His team’s study shows that Greenland’s runoff hit a 350-year high in 2012, when the ice sheet released about 600 gigatonnes of water into the ocean — enough to fill 240 million Olympic swimming pools. Globally, average sea levels have increased by around 3.5 millimetres per year since 2005. Greenland is now the second-largest contributor to that rise, accounting for nearly 22% of the total, according to the latest analysis from the World Climate Research Programme3. And that number is poised to increase.

“I think the acceleration is the bell-ringer here,” says Mary Albert, a glaciologist at Dartmouth who co-authored an earlier study4 suggesting that the record 2012 melt was exacerbated by black-carbon air pollution from forest fires. When the dark particles landed on the ice, they absorbed heat from the Sun and warmed Greenland, her analysis found. And with both forest fires and temperatures projected to increase in the coming decades, the danger to Earth’s cryosphere — or icy regions — will only grow, she says.

“Climate change is impacting the cryosphere much sooner than we thought, and the impact is much larger than we thought,” she says. “And that is not comforting.”

 • 5
 • 2

HHH:
- det ser ud til, at havstigningen siden 'lille istid' har været stort set konstant, ca. 3 mm/år:

http://www.kwaad.net/Recent_Sea_Level_Rise...


Grafen som er "anonym" (hvilke og hvis data bliver der nu langet ud?) viser en stigning på ca. 20 cm på 100 år. Det giver da kun 2 mm pr år, men måske forsøger HHH at være lidt large overfor "alarmisterne"? : )

Fra artiklen i Nature: average sea levels have increased by around 3.5 millimetres per year since 2005. Greenland is now the second-largest contributor to that rise, accounting for nearly 22% of the total, according to the latest analysis from the World Climate Research Programme3. And that number is poised to increase.

 • 6
 • 2

BBC: Climate change: COP24 fails to adopt key scientific report

Attempts to incorporate a key scientific study into global climate talks in Poland have failed.
The IPCC report on the impacts of a temperature rise of 1.5C, had a significant impact when it was launched last October.

Scientists and many delegates in Poland were shocked as the US, Saudi Arabia, Russia and Kuwait objected to this meeting "welcoming" the report. It was the 2015 climate conference that had commissioned the landmark study.

Benægtere her og alle vegne kan nu helt eksplicit læne sig moralsk op ad Trump, Putin og motorsavs Mohammed, på én gang. Det må da have en vis vægt. Med disse lysende individer i front for bevægelsen mod klimasammensværgelsen og det hysteri det har medført må fornuften da snart sejre. /s

 • 6
 • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten