Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.
andre skriver

Prisen på modernisering af kampvogne stiger med over 800 millioner kroner

Illustration: Forsvaret

Prisen for at modernisere Leopard-kampvognene i det danske forsvar bliver langt højere end forventet, da projektet blev vedtaget i 2016. Dengang lød prisen for projektet på 609 millioner kroner, men siden er prisen blevet mere end fordoblet, og moderniseringen forventes nu at koste 1,4 milliarder kroner. Prisstigningerne skyldes blandt andet, at kampvognenes tilstand er ringere, end først antaget. Desuden har forsvarsforliget betydet, at antallet af kampvogne, som skal moderniseres, er steget fra 38 til 44.

Emner : Forsvar
OGSÅ VÆRD AT LÆSE
via Energistyrelsen 14. okt 2019 09:27
Styrelse gør 5G-test billigere
via CNN 14. okt 2019 07:32 17
Toyota lancerer ny brintbil
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Det er alm. kendt at priser på indkøb/opgradering og drift af kampvogne er eksploderet som med andet militært udstyr.

Lande som Belgien og Holland har udfaset tunge kampvogne, da økonomien kontra effektivitet ikke hang sammen mere . I stedet har man valgt at målrette midlerne mod andre dele af forsvaret.

Danmark købte 309 pansrede mandskabsvogne, hvilket var 100 stk. under absolut minimum i følge forsvaret.

Danmark har også købt 15 stk. Caesar artilleri, hvilket er del l under det antal man oprindelig ønskede.

For de 1,4 milliarder kunne man have købt 80-100 pansrede mandskabsvogne mere og ekstra 20 stk. Caesar enheder så opfyldte man minimumskravet til antal enheder indenfor disse to grupper i stedet for som nu, at have for få enheder af alt.

Kampvogne er helt sikkert en stærk våbenkapacitet, men vi grænser ikke op til Rusland og faktum er også , at selv Rusland har opgivet at bygge moderne kampvogne i tusindvis. Deres nye T-14 er mere eller mindre lagt på is grundet stykprisen. I stedet tager man de sidste byggede T-80 fra den Kolde krig ud fra reserven og giver dem en opgradering.

http://www.thedrive.com/the-war-zone/22600...

Så selv om vi betaler for opgraderingen nu, er det en stakket frist, for om 10-15 år skal vi have nye kampvogne og der hedder prisen 5+ milliarder for små 50 enheder.

  • 1
  • 5

Vores indsats i Bosnien viste helt klart at kampvogne har sin berettigelse også når der er tale om "asymmetrisk krigsførelse". Hvis vi skal sende folk ud på Internationale opgaver skal vi også havemulighed for at beskytte dem bedst muligt. Om vi så skal sende dem ud, det er et helt andet spørgsmål.

  • 4
  • 0

"Om vi så skal sende dem ud, det er et helt andet spørgsmål."

Det var også min pointe - når midlerne er begrænsede må man prioritere.

Og man kan altid drømme om flere midler - men som det ser ud nu vil de ekstra bevillinger der kommer ikke være øremærket til nye kampvogne.

Så må vi tilbyde andre kapaciteter såsom kampfly, transport, skibe m.m.

  • 0
  • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten