andre skriver

Penge og tilladelse på plads: Stort landanlæg til lakseproduktion på vej til Skagen

Fredag blev der taget første spadestik til Skagen Aquacultures nye 19.000 m2 stort anlæg til at opdrætte laks på land. Der er tale om et såkaldt RAS anlæg (Recirkulerende Akvakultur System, red.) hvor der pumpes vand ind fra Skagerrak. Det forbehandles for at eliminere blandt andet bakterier. Herefter pumpes vandet ind i en række kar, hvori laksene vokser. Inde i karrene reguleres ilt, pH og en række andre parametre, der medfører, at det naturlige liv for laksene etableres i produktionsmiljøet. Anlægget genskaber eksempelvis den naturlige modstrøm i vandet, som fiskene svømmer op imod, hvilket ifølge investorerne betyder, at laksenes kødstruktur og smag ligger i top. Affaldsproduktet, slam, afsættes til Skagen Rensningsanlæg, hvor det indgår i biogasproduktionen. Den samme teknologi bruges hos Danish Salmon i Hirtshals og Sashimi Royal i Hanstholm. Landbaseret opdræt af fisk og skaldyr er den hastigst voksende type fødevareproduktion i verden i dag. Fiskeopdræt til havs har nemlig vist sig at kunne skade havmiljøet og derfor er flere lande - heriblandt Danmark - blevet mere kritiske overfor havbrug.

OGSÅ VÆRD AT LÆSE
via Der Spiegel 18. sep 2020 12:02 14
Fagre nye verden? Tesla kørte 150 km/t - chaufføren sov
via Klimamonitor 18. sep 2020 10:27 16
København vil udfase biomasse
via Danmarks Statistik 18. sep 2020 10:21 11
Fald i CO2-udledning fra husholdningerne
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Burhøns- tremmekalve - industrilaks. Det handler om profitmaximering, her forklædt som "bæredygtig og miljøvenlige" produktion.

 • 4
 • 7

Burhøns- tremmekalve - industrilaks. Det handler om profitmaximering, her forklædt som "bæredygtig og miljøvenlige" produktion.

Det bliver bedre endnu!

I Limfjorden er der nogle der laver noget som de uden at fortrække en mine kalder for økologiske line-muslinger.

https://gylle.dk/miljoe-muslinger-forurene...

Disse fantastiske muslinger spiser alger der er fremkommet ved spillover kvælstof fra dyr og mennesker. Når muslingerne har spist så sender de deres gødning ned på bunden hvor alger blomstre op og bliver til føde for muslinger og det hele ender med at Limfjorden bliver helt ren. Det er mageløst!

Eller, hvem ved, måske så fyldt med alger at færgerne kan skiftes ud med busser. Det nærmeste jeg kan komme i tanke om der er mindst lige så genialt, det er at bortskaffe overskudsjord ved at grave et stort hul og smide al jorden ned i.

P.S. ironi kan forekomme.

 • 7
 • 6

Burhøns- tremmekalve - industrilaks. Det handler om profitmaximering, her forklædt som "bæredygtig og miljøvenlige" produktion.

Undskyld, men..... vrøvl.

Har du også ondt af de gærceller der spiser sig selv ihjel i ølproduktionen?

Verdenen er i en proteinkrise, du ser det bare ikke i lille DK fordi vi er sådan et rigt land.

"Burfisk" er en af de mest effektive måder at fremstille animalsk protein på. Desværre er åbne fiskefarme temmelig forurenende, både pga forurening fra mad & afføring, men også fordi man bekæmper f.eks. lakselus med biocider.

Det her er da en super måde at få det bedste fra bedste verdener. Fiskene er sq ligeglade, jeg tror ikke deres bevisthed rækker meget længere end en gærcelles ,så længe der er rent vand og mad nok. Til gengæld får miljøet det meget bedre fordi der er styr på udledningerne. Dette er så afgjort den mest miljøvenlige måde at "fremstille" fisk på.

 • 13
 • 1

Verdenen er i en proteinkrise,

Hvis det er et etableret faktum så lyder det umiddelbart positivt. Især fordi alle de andre der fremstiller fisk og pattedyr til konsum bruger fra ca 4 til 10 gange mere protein end resultatet af deres anstrengelser udviser. Forbruget af hjælpestoffer variere men er ikke uden betydning.

Findes der dokumentation for proteinmangel og eventuelt hvor? På forhånd tak.

 • 2
 • 5

Findes der dokumentation for proteinmangel og eventuelt hvor?

Hvis du kan finde proceedings fra konferencen OMAE2017 så var der en hel session der var helliget fiskeopdræt. Jeg var i andet job dengang og har ikke længere adgang til proceedings. Vi er ved at udtømme de naturlige fiskeresourcer. Sammenlign havet med en skov - arealet er stort, men der er ikke mange dyr i skoven i forhold til de grisefarme der ligger rundt om skoven (og fylder meget mindre)

Der er sikkert en hel masse på nettet, men jeg er sikker på at din google-fu matcher min google-fu, så det må du selv klare.

Prøv at se her: http://chartsbin.com/view/1155 + http://chartsbin.com/view/1160 det er bare ikke OK i min verden.

 • 6
 • 1

Vi er ved at udtømme de naturlige fiskeresourcer.

Det er vi enige om. Grunden er blandt andet burfisk som bruger større mængde protein end de producere.

Prøv at se her: http://chartsbin.com/view/1155 + http://chartsbin.com/view/1160 det er bare ikke OK i min verden.

Enig! Kortet dokumentere hvor ødselt  vesten forvalter protein generelt. Det mener jeg i al beskedenhed er en rigtig dårlig undskyldning for at forvalte en begrænset ressource endnu ringere.

 • 1
 • 1

Hej Kristian Glejbøl

Jeg mener dog at fiskene opgrader ubrugeligt protein til noget mennesker gider at spise.

Historien om at dyr fodres med føde, som ikke er anvendelig til menneskeføde er et gammelt usandt landbrugsnarrativ, som du ikke behøver kolportere.

Ved ikke nok om emnet til at forsvare hverken den ene eller den anden løsning

Nordmændene ved noget og har en holdning til sagen. https://www.framtiden.no/201810307357/aktu...

 • 2
 • 2
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten