andre skriver

To nye Galileo-satelliter er sendt i kredsløb

I går kom satellit nummer 13 og 14 på plads i nye Galileo-system, som med økonomisk opbakning fra EU skal blive den europæiske pendant til det amerikanske GPS-system. Et samlet net på 30 satellitter er efter planen klar inden 2020.

Emner : GNSS
OGSÅ VÆRD AT LÆSE
via TV2 Lorry 23. jul 2021 11:15
Nordsjællandske mobilmaster udsat for hærværk
via Spacenews 22. jul 2021 09:54
Stort russisk Nauka-modul på vej mod rumstation
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Berlinske: "GPS-systemet har en fejlmargen på adskillige meter i sine målinger, hvorimod Galileo vil kunne stedfæste en position med blot en meters unøjagtighed."

Den europæiske lobby har fra starten med held udbredt budskabet, der tager udgangspunkt i hvad man håber, Galileo engang vil kunne, og sammenligner det med, hvad USAs GPS hidtil har kunnet.

Underforstået at USA ikke beskæftiger sig med at forbedre deres GPS.

Men USA har forbedret GPS løbende og er (vistnok siden 2014 eller 15) i gang med en udskiftning af alle deres GPS satelitter. De nye har mange forbedringer i forhold til de gamle - blandt andet sender de på 3 frekvenser mod de gamle satelitters 2 frekvenser, og det vil formindske den præcisionsusikkerhed, der skyldes atmosfæriske forhold, og som er den største usikkerhed i positionsbestemmelsen.

USA har i forhold til Europa længe haft 8-10 års forspring i hvordan de bruger GPS til kritiske applikationer (som fx at lande fly i dårligt vejr), og de har indtil videre 22 års forspring med at drive et funktionsdygtigt sat-nav system. Og så skal vi åbenbart tro på, at USAs militær, som driver GPS, bare triller tommelfingre og lader verden overhale sig i navigations-teknologi.

Berlinske: "Forventningen er nemlig, at når først der findes et europæisk navigationssystem, som er langt mere præcist og detaljeret end det amerikanske GPS, vil der være store forretningsmuligheder i det."

Den forventning var der engang for længe siden, og var medvirkende til beslutningen om at starte Galileo. Men det har forlængst vist sig, at der ikke er de forventede indtægtsmuligheder, bl.a. fordi USAs GPS er gratis og netop ikke seriøst forventes at blive overgået af Galileo. Derfor måtte skatteyderne træde til med finansiering.

Galileo bliver forhåbentlig et godt system. Det er bare lidt ærgerligt at vi ikke får ret meget sober information men skal høre lobbyens useriøse lovsang hele tiden i stedet.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten