andre skriver

Ny klimamodel: Hedebølger bliver livsfarlige for millioner af mennesker

Illustration: Varme og luftfugtighed i det sydlige Asien siden 1979

I det sydlige Asien kan den høje luftfugtighed kombineret med global opvarmning vise sig livsfarlig for de mange millioner, der bor der. Et nyt studie anslår, at 30 pct. af befolkningen i løbet af dette århundrede kan opleve fugtige hedebølger. Når luftfugtigheden og temperaturen begge er høje, kan kroppen ikke nedkøle sig selv ordenligt, hvilket i løbet af få timer kan blive fatalt. I 2015 oplevede Indien og Pakistan en hedebølge, der dræbte 3.500 mennesker.

OGSÅ VÆRD AT LÆSE
via SCM Logistik 17. maj 2021 12:54 4
15 elskraldebiler indtager København fra næste år
via Green Car Congress 17. maj 2021 10:14 6
Rotorsejl på gigantisk malm-skib
via The Guardian 14. maj 2021 12:38 7
Længere tid mellem Pfizer-stik øger kroppens immunitet
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Det jeg mener er, at du kan godt få høje temperaturer under dagen, når solen skinner, men så er Wet Bulb (og fugtighed) ikke så høj. https://www.weather.gov/epz/wxcalc_rh Hvis du både har høj temperatur og høj luftfugtighed, bliver sandsynligheden for skyer meget stor, da dugpunktet også stiger samtidig med at luften bliver mere ustabil. Desuden har klimamodellerne det meget svært med skyer, så de kan godt have overset noget. P.S. En lignende artikel bragtes vis for halvandet år siden.

 • 5
 • 13

Science Advances er et medium underlagt AAAS som jo publicerer Science.

Man kan se at det koster USD 3000 at få en artikel offentliggjort i Science Advances (fremgår af hjemmesiden). Som er peer reviewed. Det koster intet at få offentliggjort research papers i Science som er det berømte velkendte organ for publicering af banebrydende forskning. Hvis en artikel forkastes ved review af Science kan man dog gerne prøve at få artiklen optaget i Science Advances. Science editorer hjælper i så fald gerne med overførsel af formaterede artikler etc til det "kommercielle" Open Source Science Advances. Se Science hjemmesiden.

Mon det ikke er sket her at artiklen er forkastet af Science? Den virker underligt snakkende om det ene og det andet. Med dårlig grafik, der ikke er understøtter konklusionerne overhovedet. Se Fig. 2 - som kan fås i high resolution. Her er der intetsteds i de indsatte rammer for forskellige lokaliteter noget der viser at TWmax (defineret i artiklen som en livsfarlig 6 timers vedvarende wet bulb temperatur) overskrider 35 grader. Selv med et scenario som antager at global middeltemperatur stiger med 4,5 grader C ved 2100 står der intetsteds at 25 års begivenheden for den daglige TWmax overstiger 35 grader C. Det påstås ellers i teksten at det sker enkelte steder - som i så fald ikke er vist.

 • 3
 • 11

Tak, for komplimenten Flemming Hougaard Nielsen. Hvor er der noget usagligt i det jeg skriver? Jeg vil gerne have påpeget det sted der står noget som ikke er dokumenteret i mine henvisninger. Som du måske slet ikke har haft tid til at læse? Husk nu at Ingeniøren er et sted hvor man gerne ser diskussion og argumenter i stedet for ad hominem angreb.

 • 7
 • 7

Noget sagligt har de aldrig bidraget med.

Jamen det kan du vel så komme med, noget sagligt der understøtter de dystre forudsigelser. Det er måske bare produktet af dysterheden og sagligheden der skal være rimelig. Manglende saglighed kan derfor opvejes af dysterheden. Det forklarer måske også hvorfor skeptikere skal være mere saglige end andre. Læg mærke til at de havde en hedebølge med mange dødsfald, men de nævner ikke hvad wet bulb temperaturen var under denne hedebølge. Sådanne hedebølger er i øvrigt gode til at få sendt overskydende energi ud i rummet, så vi burde egentlig glædes over dem.

 • 7
 • 7

Hvis debatørene ønsker at opbleve fugtig varme så kan Kuwait city, varmt anbefales. I juli og August er temperaturen mndst 45 C og da byen er bygget på en strandbred er 90 % rel fugtighed, nærmest standard. Det får beboerne til at bygge AC anlæg og sætte indendørstemperaturen til 20 C, med den sideeffekt at kondensvand i bogstaveligste forstand løber ned af vægene selv på 3 stjernede hoteller.

Byen har derfor et enormt energiforbrug, der dækkes med oliefyrede kraftværker og en massiv CO2 udledning.

Så hedebølger slår ihjel, og resultere i enormt energiforbrug, der udleder CO2, der varmer atmosfæren yderligere op, der giver mere hedebølge, osv.

Så hedebølge om maven på jorden, har bestemt også konsekvenser for os i Scandinavien.

 • 2
 • 2

Nej, det har ingen betydning for os i Skandinavien.

https://ehp.niehs.nih.gov/wp-content/uploa... f. eks.

viser at der dræbes langt flere af kulde end varme (UK og Australien) . Ligesom en tilsvarende undersøgelse af flere lande incl. Sverige, UK, USA, Kina, Japan, Korea, Thailand, Canada, m. fl. viste det samme:

http://www.thelancet.com/pdfs/journals/lan...

Effekterne af kulde er langt mere udtalt end varme: omtrent 10 gange flere dør af kulde end varme!

Så betydningen af global opvarmning bliver at færre vil dø i Skandinavien og andre lande som omfattes af studierne. Det er da et gode!

 • 2
 • 4
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten