andre skriver

Nvidia: »Moores Lov er død«

Illustration: Nvidia

Den store producent af grafikkort, Nvidia, melder nu for alvor Moores Lov for død. Det sker i kølvandet på en række prisstigninger på virksomhedens grafikkkort. Ifølge Nvidias topchef skal vi fremover ikke forvente at prisen på halvledere løbende falder på grund af teknologiske fremskridt. »Moores Lov er død. Ideen om at chips kun går ned i pris hører til fortiden,« siger Jensen Huang, CEO i Nvidia. Moores Lov siger, groft forsimplet, at prisen på halvledere vil fortsætte med at falde, så længe ydeevnen fordobles med 18-24 måneders mellemrum.

OGSÅ VÆRD AT LÆSE
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Nu er jeg ikke mistænksomt anlagt, men det er pudsigt at den udmelding kommer fra Nvidia så kort tid efter at de har mistet deres store pengemaskine - Ethereum.

Efter alle de år hvor de kunne sælge alt hvad de har kunne producere til listepris, er det naturligvis osse en kold spand vand, så nu leder de efter en undskyldning for at hæve deres priser for at kompensere.

Om Moores lov er død må tiden vise - Nvidia er næppe de mest troværdige på det punkt.

 • 27
 • 0

Mon ikke at producenterne opfinder nye produkter, selvom Mores lov er død? Der bliver stadigt gamle produkter der skal sælges ud og nye der sælges til højere pris.

Hvis det er korrekt, at fremstillingsprisen ikke falder, sætter det naturligvis grænser. Men, mon ikke, at der bliver ved at komme nye produkter, og at de gamle produkter sælges så billigt som muligt.

Jeg tror at vi vil se et fald i fremstillingspriser. Flere lande, blandt andet EU vil gerne fremstille deres egne chips, og hvis udviklingen går langsommere, så betaler det sig bedre. Dette medfører flere fremstillingsfabrikker, og større udbud. Desto mere stabil udviklingen er, desto flere fabrikker vil på sigt blive bygget.

Hvis prisen virkeligt ikke kan gå ned, så udvikles sandsynligvis nye produkter der er ligeså kraftige, med færre transistorer, og som derfor kan sælges billigere. Det er jo ikke ligefrem noget, som man har forsket i tidligere.

 • 8
 • 0

Med den hastighed Moore har løbet i rigtigt mange år, så må han være forpustet.

Det er vel kun rimeligt han holder en kort pasue.

(om end jeg tænker det samme om Nvidia som #1)

 • 12
 • 0

Nvidia står ikke alene her. Moores lov gælder også for deres konkurrenter. Vedr. pristigningerne så skyldes det enorm efterspørgsel på chips. Der kan ikke produceres nok slutprodukter pga. begrænset udbud, som bl.a. stadig skyldes ekstremme Kinesiske corona restriktioner. Skibe og fabrikker lukker og åbner stadig løbende, hvilket forsinker alting. Samt råvarepriserne har indtil nu været i en meget meget høj prissætning. De er nu hastigt på vej ned. Intel og AMD mv. har samme problemer og befinder sig i altime low. Et turning point kan være CCP mødet i Kina 16. oktober. Hvis de lemper corona restriktionerne, og går væk fra nultolerance politikken, kan forsyningen ud af Kina øges betydeligt.

 • 6
 • 0

Hvis man mest bruger sit grafikkort til at spille, som jeg gør. Så er det store spring i udvikling, f.eks den minimale forskel imellem 2080 TI og 3070 - i ydelse - kontra prisen, som næsten er det halve - også når det gælder brugte kort(måske 2/3).

Når man lige får rystet den værste ny-teknik-kløen i fingrene bort og set at mange moderne grafiske tiltag faktisk ikke giver helt så meget, som forventet. Så klare jeg mig heldigvis lidt endnu, med mit gamle 980 TI og en 4 gen intel cpu. Især når man tager i betragtning, hvor mange ældre spil der slet ikke behøver så meget computerkraft, og ofte er sjovere end nyere spil, samt man lige nørder lidt hvilke indstillinger der blot skal have et nøk nedaf.... for at grafikken køre fint i de fleste spil, ved 1080P - ca- 60-100 FPS.

Hvis jeg skal have et kraftigere kort, så skal jeg alligevel til at købe ny CPU, bundkort, RAM, samt ny skærm med 1440 opløsning og G-sync.... hvilket løber helt vildt op. Så jeg bliver lige her hvor jeg er... et stykke tid endnu.

Og lad os endelig snuppe denne skønne joke omkring 4000 serien :o) https://www.youtube.com/watch?v=0frNP0qzxQ...

 • 2
 • 0

Som oprindeligt formuleret siger Moores lov, at antallet af transistorer på en chip fordobles hver ca. 18 måneder. Den siger ikke, at prisen per transistor falder, eller at ydelsen stiger, selv om det har været konsekvenser af skrumpning af transistorer indtil for 15 år siden, hvor Dennard Scaling ophørte. Dennard Scaling siger, at strømforbruget per cm² CMOS er nogenlunde konstant, selv om der pakkes flere transistorer ind per cm². Det holdt indtil ca. 2016, selv om transistorerne er skrumpet siden. Og da strømforbruget er en begrænsende faktor for computere, er ydelsen per kerne ikke ændret voldsomt siden. Der er kommet flere kerner på en chip (hvilket følger Moores lov), men det er mestendels sket ved at chips er blevet større, og at clockfrekvensen er droslet lidt ned for at mindske strømforbruget.

 • 3
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten