andre skriver

Nordjyder vil sænke Danmarks CO2-udledning markant, men ingen gider lytte

Illustration: Microsoft

Billig og klimavenlig overskudsvarme direkte i fjernvarmenettet, og en løsning på datacentres klimabelastning. Asetek mener, at deres vandkøling af datacentre er et columbusæg, der kan reducere den danske CO2-udledning med 4 pct., men manglende politiske krav bremser teknologien.

Kræver muligvis abonnement
OGSÅ VÆRD AT LÆSE
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Der er en noget løs kobling mellem temperatur, varme, effekt og nytten af det. Uanset vandkøling kan udgangstemperaturen på vandet næppe blive mere end 60 C. Desuden må det være varmeværket der leverer kølevandet, og det bliver næppe under 30C.

Datacenteret kan måske bruges til at varme returvandet til varmeværket op, men hvor mange % af køleeffekten kan blive til fjernvarme selvom man bruger vand?

  • 2
  • 8

Er idéen overhovedet ny??:

Regeringen og størstedelen af Folketingets partier har i nat indgået en ny klimaaftale, som kan løse problemerne med Apples store datacenter som ligger ved Viborg. Aftalen betyder nemlig, at al den overskudvarme, som techgiganten producerer, kan bruges til at varme samtlige huse i Viborg Kommune op...

https://www.tvmidtvest.dk/viborg/efter-ny-...

  • 4
  • 1

Hvis vandet fra kølingen af serverne sendes forbi en varmepumpe kan temperaturen uden problemer hæves til det ønskede niveau.

Som hurtig tommelfingerregel stiger energiforbruget til varmepumpen med ca. 2-3% for hver grad i temperaturøgning.

Derfor er der stor gevinst ved at benytte et temperatursæt på f.eks. 20-50°C fremfor udeluft der er 8°C i gennemsnit over året. I dette tilfælde vil besparelsen være over 80% på varmepumpens elforbrug. MEN: Det er ikke nogen billig installation og derfor er der ikke så mange der har gjort det endnu. Når der benyttes luft til køling af datacentrene, er lufttemperaturen formentlig ikke over 40°C i afkastet - det giver en noget dårligere udnyttelse, idet man kun kan få ca. 35°C vand ud af det.

Uden at have kende de præcise detaljer, for temperaturen i Aseteks system, bør det derfor uden problemer kunne gøres min. 40% mere energieffektivt.

Ved at benytte en varmepumpe kan al overskudsvarmen udnyttes - såfremt fjernvarmeværket kan bruge varmen. I modsat fald skal varmen blæses af på taget som det normalt gøres på datacentrene.

I praksis betyder det blot, at det ene af de redundante systemer kan aflevere varmen til fjernvarmen og de øvrige ikke gør.

  • 2
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten