Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Teknologiens Mediehus kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.
andre skriver

New Zealand forbyder plasticposer

Illustration: Trosmisiek / Wikimedia Commons

New Zealand er fredag blevet det seneste i rækken af lande til at forbyde engangsplasticposer. Således oplyser premierminister Jacinda Ardern på et pressemøde, at poserne vil blive udfaset i løbet af det næste år. Hun kalder det et 'betydningsfuldt skridt mod at reducere forurening'. Ifølge premierministeren bruger newzealændere hvert år 'hundredvis af millioner' af engangsplasticposer, hvoraf mange har skadet havlivet.

Emner : Plast
OGSÅ VÆRD AT LÆSE
via Berlingske 22. feb 2019 07:23
Flybranchen vil gøre dansk luftfart CO2-neutral
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Bare kig i grøftekanten i omkring en 10mk radius af alle MCdonalds og Burgerkings i Danmark - så har du ca en ide om hvor hurtigt fastfood bliver sat til livs - før emballagen bliver hældt ud af vinduet.
Alle vil gerne have det pænere, flottere og renere - men få, vil yde det nødvendige arbejde.
Som George Carlin sagde det - godt nok i en anden sammenhæng, men samme princip - Nimby (not in my back yard)
https://www.youtube.com/watch?v=YjONsL4thQQ

 • 11
 • 2

Vi kommer aldrig affald i naturen til livs, til trods for at danskerne generelt er rigtig gode til ikke at smide tingene i naturen.
Den eneste måde vi nogensinde kommer tættere på målet er ved at man selv gør noget aktivt ved det. Saml det skrald op der ligger i dit nærområde, osse selvom det ikke er dit.
Men, det er vi ikke skolet til i Danmark - det er nogle andres problem.
Ude i mit lokalsamfund bor der "den lokale tosse". Jeg er kæmpe fan af ham. Man ser ham altid gå lange ture langs vejene, og han har altid en pose med. Han samler nemlig skrald. Hver dag, året rundt.
Dét er hvad der skal til - af alle.

 • 15
 • 0

Bare kig i grøftekanten i omkring en 10mk radius af alle MCdonalds og Burgerkings i Danmark - så har du ca en ide om hvor hurtigt fastfood bliver sat til livs - før emballagen bliver hældt ud af vinduet.

Løsning: Alt fastfood-emballage skal påstemples cpr-nummer, eller anden identifikation, så det kan spores tilbage til køberen.

Tyske pantfri dåser skal have et batchnummer, der ved kassen i supermarkedet linkes sammen med løbenummeret på seddelen hvor man noterer pas eller kørekortnummer.

I forbindelse med "tabte" dåser eller mistanke om moms/afgiftsvindel er det let at finde tilbage til køberen.

 • 2
 • 8

Jeg tror ikke at plastikposer er noget særligt problem i havet og ved kysterne i Danmark. Det er det uden tvivl andre steder. De plastikposer vi køber i supermarkeder og andre butikker (undtaget i en del kiosker, der bruger flimsy poser uden hank), indbyder til genbrug. Man folder dem sammen og lægger dem i en skuffe og kan senere bruge dem igen og igen eller i det mindste som affaldsposer. Papir og bomuldsposer er meget værre for klimaet end plastikposer. Men måske bruger de flimsy poser i New Zealand. Kvalitetsposer + ændret adfærd må være en del løsningen, da kvalitet og betaling i sig selv er adfærdsændrende. Men så er der jo al den anden plast som forskellige industrier (og vi) er afhængige af, ikke bare detailhandelen. Så er det nemmere at tale om plastikposer og det er jo noget alle kan forstå.

 • 5
 • 4

Der er ikke mange gram i en plastikpose, og de fleste genbruger plastposerne mange gange. Mine plastposer bliver genbrugt ca. 50 gange.

Hvis man sender poserne til industriel forbrænding, så bliver de til CO2 og vand. CO2 er naturligvis et problem - men poserne giver jo til gengæld varme. Det er sikkert mere "giftigt" at brænde papir eller træ af i brændeovnen. Derved dannes også CO2 og vand, og en masse snavs.

Alt i alt, tror jeg industriel med opvarmning med plastposer er et langt mindre problem, end opvarmning med olie. Olien der bruges til plastposerne brugtes til andet, inden den til sidst afbrændes som plastikpose.

 • 8
 • 5

Nå er New Zealand også et uland, der ikke kan finde ud af at indsamle affald?

Bare kig i grøftekanten i omkring en 10mk radius af alle MCdonalds og Burgerkings i Danmark - så har du ca en ide om hvor hurtigt fastfood bliver sat til livs - før emballagen bliver hældt ud af vinduet.


Det er jo så ikke plastic poser. Det at altså meget sjældent, jeg ser en plasticpose i grøftekanten.

Det er jo ikke rigtigt at Danmark ikke gør noget, det giver bare ikke mening. F.eks. nu med at juiceflasker skal have pant. Dem ser jeg heller ikke nogen af i vejkanten.

Ideen med pant er netop at emballage som vi tager med ud i naturen, kommer med hjem igen. Emballage som vi bruger i husholdningen, det skal vi returnere via affaldssystemet.

Her er der så nogle kommuner i Danmark som skal se at komme i omdrejninger.

At forbyde plasticposer er symbolpolitik.

Løsning: Alt fastfood-emballage skal påstemples cpr-nummer, eller anden identifikation, så det kan spores tilbage til køberen.

Al fastfood emballagen skal være genkendelig, så enten forretningen, kæden eller producenten kan identificeres.
Så samles affaldet ind og identificeres, hvorefter en regning sendes til en af de tre ovennævnte.

 • 3
 • 3

Måske har New Zealand større problem med plastposer, end vi har i Danmark. I Danmark, har de fleste supermarkeder, blandt andet COOP, valgt at ikke optimere poseprisen ud fra hvor der sælges flest antal poser, og giver største indtægt på antal, men sat prisen høj. F.eks. gav jeg 4.50 kr. for en lille plastpose sidste gang i brugsen. Det betyder, at kunderne kun køber en pose, når de virkeligt behøver det.

Problemet kunne måske løses tilsvarende i New Zealand, ved at supermarkederne optimerer poseprisen ud fra et etisk valg, og ikke et "at sælge flest" valg. Måske kunne man endda lovgive om en minimumspris for plastposer til supermarkeder, hvis de ikke selv kan finde ud af at sætte prisen tilstrækkeligt høj, til at kunderne kun køber når det er absolut nødvendigt.

 • 2
 • 0

Måske det er tid til at erkende at plastik ikke er det ubetingede vidunder man troede det var da det blev opfundet og at der findes værdige alternativer.
Senere års beretninger om plastikøer, phalater og især større havpattedyr fulde af plastikaffald må mane til eftertanke og ikke mindst handling.

 • 1
 • 0

Som geocacher kommer jeg i mange grøftekanter og skove hvor der ikke kommer så mange andre. Og der er plast over alt. Både poser fra butikker og "byggeplads affald". Men man kan også finde computere, microbølgeovne, og andre store ting som bliver læsset af i skov og krat hvis genbrugspladsen har lukket eller er for lang væk.

Hundeejernes lorteposer betragtes tilsyneladende også af mange hundeejere som værende noget der høre til i skovbunden.

Jeg har altid en skrald opsamler og en pose i bilen. Men de batter jo som en skrædder i helvede a jeg ene mand går rundt der ude et par gange om ugen. Så mine børn er opdraget til at rydde op efter dem selv og at påtale det, når de ser andre smide skrald i naturen.

 • 2
 • 0

Måske har New Zealand større problem med plastposer, end vi har i Danmark.

I NZ er det ikke normalt at man skal betale for indkøbsposer - tvært om så står der som regel en flink dreng/pige og pakker for en, hyppigt i mange væsentlig tyndere plastposer end dem der bruges herhjemme.

Et normalt indkøb kan godt ende i temmelig mange plastposer - sådan var det i hvert fald sidste gang jeg var i NZ.

Så man kan ikke lige sammenligne med DK, hvor der i mange år har været tradition for at man skal betale for poserne.

I det store hele falder det tilbage på at forbrugere ikke er bevidste nok - vi bruger som regel en genbrugspose (og jeg køber simpelthen ikke plastindustriens historie om at en bomuldspose skulle være værre), hvor jeg vil antage at de poser vi bruger hver især til dato har erstattet vel over 1.000 plastposer (de holder rigtig godt!).
Hvis jeg er kommet afsted uden poser finder jeg en tom papkasse, som så kan komme til genbrug.

 • 0
 • 1

vi bruger som regel en genbrugspose (og jeg køber simpelthen ikke plastindustriens historie om at en bomuldspose skulle være værre), hvor jeg vil antage at de poser vi bruger hver især til dato har erstattet vel over 1.000 plastposer (de holder rigtig godt!).


Hvis du går på indkøb her tredje dag, så svarer det vel ca. til 9 år. Det er lang tid.
Jeg tror dog ikke alle kan klare det så godt.

Hvis jeg er kommet afsted uden poser finder jeg en tom papkasse, som så kan komme til genbrug.


Det plejede jeg også altid at gøre, men så begyndte forretningerne at hente overskuddet hjem på plastic poserne. Så nu har jeg en pæn kasse stående i bilen, og en køletaske.

Men det er netop her plasticposerne formodentlig vinder, fordi folk aldrig har de genbrugsposer med.

 • 1
 • 1

Hvis du går på indkøb her tredje dag, så svarer det vel ca. til 9 år. Det er lang tid.
Jeg tror dog ikke alle kan klare det så godt.

Det er sådan set underordnet hvad du tror - dels køber vi ind stort set hver dag (næsten altid gående), dels opgav den ældste pose ævret efter omkring 12 år!

Herudover så bruger vi faktisk også poserne til poserne til at pakke mad når vi skal på landet - så ja de holder mindst 1.000 gange.

Det plejede jeg også altid at gøre, men så begyndte forretningerne at hente overskuddet hjem på plastic poserne.

Øhhh, hvad vil du frem til med det?
Jeg har sjældent noget problem med at finde en papkasse.

Men det er netop her plasticposerne formodentlig vinder, fordi folk aldrig har de genbrugsposer med.

Og så er vi tilbage til adfærd.

 • 3
 • 1

Jeg går så ud fra at der er noget i poserne. Forbød vi plastposerne, så ville det bare være papirsposer med affald.

Ikke nødvendigvis. Det kan sagtens være en pose der bare ligger. Jeg skal se om jeg kan dokumentere skrald på min næste tur.

Jeg er ikke tilhænger af at forbyde dem. Men at sige at de ikke findes i naturen her hjemme er fordi man ikke kommer nok i naturen. Generelt er der meget affald af alle typer.

De syntes at være bedre til at tage deres skrald med sig både i Østrig og Tyskland.

 • 2
 • 0