Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.
andre skriver

Nej, verdensøkonomien kan ikke vokse, mens vi redder klimaet

Økonomien kan ikke vokse, samtidig med at vi sænker vores udslip af klimagasser og reducerer belastningen af Jordens ressourcer tilstrækkeligt. Sådan lyder konklusionen i en rapport, der er udarbejdet af et internationalt forskerhold for European Environmental Bureau, en paraplyorganisation for 150 grønne organisationer.

Kræver muligvis abonnement
Emner : Klima
OGSÅ VÆRD AT LÆSE
via Politiken 26. feb 2020 14:55
Miljøstyrelsen finder farlig kemi i legetøjs-slim
via Berlingske 26. feb 2020 07:46
Fyringsrunde hos dansk producent af vindmøllevinger
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Med de beløb der tales om for at få 0-udledning, kunne det godt se ud til at økonomien kan vokse.

 • 8
 • 11

at man kan heller ikke redde biodiversiteten, mindske forureningen og presset på ressourcerne med 90 mio ekstra mennesker per år.

Nej - vi følger standard scenariet i "Limits to growth" ganske pænt - og de stadigt levende systemforskere fra dengang har nu erkendt at der er ikke længere nogen god løsning på problemet.

Det skal vi så åbenbart igen bruge 20-30 år på at erkende.

At man tror at man bare kan løse problermerne her på falderebet vidner præcist om den grænseløse stupiditet der har hersket de sidste 50 år.

 • 12
 • 3

Jørgen Steen Nielsens artikel, der omhandler 150 miljøorganisationers behandling af empiriske undersøgelser omkring sammenhængen mellem økonomisk vækst og miljøpåvirkningen, er skrevet af en person, der selv har svært ved at tro på indholdet i det, som han eksplicit bøjer sig for i artiklen.

Vi ved, og har vidst det i mange mange år, at den store fede løgn, som de økonomisk storsvinende fossilædende forbrugere og producenter har sovset deres selvdestruktive adfærd ind i, er skabt for og købt på markedet for bekvemme sandheder.

Det er disse lystløgnere, der er demokratiet, markedet, som de har ophøjet til dommer i alle livets spørgsmål! (Bogen, "Grænser for vækst", udkom for mange år siden, men den kender man kun som noget, man ikke vil vide af)

Det demokratiske flertal af fossilædende privatbilister er symptomet, symbolet på æraen, som vi lever i. De står sammen med resten af tranportsektoren for den største kilde til co2, årsag til ødelæggelsen af det klima, som vi kender.

Landbruget kommer lige efter: https://www.nytlandbrug.nu/svinefacts/

Og de andre sektorer er syndige på samme måde.

Von der Leyen har nu initiativretten i EU. Hun har den administrative magt på europæisk plan, hvor konkurrencehensyn køres igennem administrativ, og hvor miljøhensyn skal igennem en politisk proces med national vetoret. (Lille Lars Løkke har lige fået at vide, at det var en gratis omgang, at påstå at han ville forbyde fossilbiler 2030, og fodfolket her på den billige langside lader som om, at det slet ikke betyder noget, fordi vi bare kan lægge afgift på fossilerne osv. i stedet (som om det var, hvad man ville))

Hun blev godkendt i et fuldstændigt splittet parlament, hvor ethvert initiativ i forhold til miljø og klima fremmadrettet skal igennem som politisk proces, hvor imod markedshensyn køres igennem administrativt som del af den udøvende magt. Hendes virkelige projekt er markedet og her har hun magten. Hendes tale om klimaet var et salgstrick, for at blive godkendt til posten, for at få magten. Hun har den totale magt til at forhale miljøhensyn, og kan køre konkurrencestatens prioriteter igennem administrativt! Sådan fungerer demokratiets prioritering mellem økonomi og hensyn til egentlige livsbetingelser.

Sigende for måden, som magten er fordelt på, er der lige indgået en samhandelsaftale med en række sydamerikanske lande, der vil betyder endnu større eksport af tyske fossilbiler til og import fra Mecosyr-landene. Aftalen er kørt igennem administrativt og bliver ikke noget problem at få igennem ministerrådet.

Globaliseringen er sammen med det absurde pengesystem magtelitens hensynsløse projekt, hvor den almindelige fossilbruger hænger på med sine gennemsnitlige individuelle kognitive evner i forsøget på at leve op til en syg verdens syge billede på succes. Økonomisk vækst figurerer her som mål for udvikling, men er sin egen modsætning, hvorfor vinderne inden for denne orden videnskabeligt kan afsløres som vor tids største bidragyder til artens og livsstilens nederlag. De højtflyvende er fundatmentalt set de største tabere!

ECB betaler den private finansielle sektor penge for at låne af sig. Private husejere i DK får penge for at låne. Penge er med andre ord ingen knap ressource, og priserne, som den økonomiske vækst måles i, er af samme årsag løsrevne i forhold til realøkonomi og reelle livsbetingelser, hvorfor selve målet for økonomisk vækst kan kaldes urealistisk.

Det er heller ikke nyt, men fortsat tabu der hvor finansministeriets og finanssektorens ansatte www.altandetlige.dk uddannes.

https://duckduckgo.com/?q=penge+skabes+som...

 • 3
 • 12

reduktion af befolkningstallet.


Reduktion af befolkningstallet medfører næsten automatisk en reduktion af økonomien.
Så er spørgsmålet om det er et problem, hvis vi kan få BNP/indbygger til at stige.

Jeg er dog bange for at det kommer til at gå ud over de fattige lande.

En stor synder i udledningen er også transport, og der er en direkte sammenhæng mellem økonomi og transport. Specialisering og effektivisering af produktion kræver transport af varer og mennesker, men muliggør en mere CO2 effektiv produktion.

 • 0
 • 0

så har vi ikke råd til
nye velisolerede huse,
nye elbiler og tankstationer for elbiler,
at smide det gamle oliefyr ud,
at få installeret jordvarme
eller at få luft-vand varmepumper,
og at få det særligt årlige eftersyn på varmepumper,
men kun at købe de dårlige varmepumper, der ikke kræver årlige eftersyn, og som ikke har høj virkningsgrad.

Med andre ord - vi kan ikke gøre noget for klimaet uden at verdensøkonomien vokser! Så er ganske enkelt ingen der har råd.

 • 9
 • 10

Re: Hvis verdensøkonomien ikke vokser

Med andre ord - vi kan ikke gøre noget for klimaet uden at verdensøkonomien vokser!

Vort held er, at klimaet efter alt at dømme kan redde sig selv - mens *vi *bestræber os på at holde verdensøkonomien i (passende) vækst; eller for at genbruge et p.t. lettere 'ramponeret' motto:
"Gør dét, du er god til - det gør vi!" :)


Det vigtige er at verdensøkonomien ikke kun holdes i vækst, men at denne vækst i høj grad investeres i klima.

Der er to muligheder: At væksten går til staten, og at staten investerer i klima - de forærer så os varmepumper, elektriske biler - måske flere - da vi nok skal have to for at have batterikapacitet nok til at holde spændingen stabil - og staten skal også forære os en masse andre goder, med henblik på at få klimaet i orden. Dem der bor i dårlig isoleret bolig, skal enten have foræret isolering af staten, eller de skal have et nyt hus, når det ikke betaler sig at isolere.

Den anden mulighed er, at staten lovgiver om, hvad vi skal bruge vores penge på, og kræver at vi investerer i klima. F.eks. kan de sætte krav om, at alle der har jordvarme med for dårlig effektivitet, skal supplere med en luft-luft varmepumpe, der har god effektivitet, og som er strategisk godt placeret.

Og så er der mellemvejen, at staten lokker med tilskud, at de lokker med skattelettelser og skattefrihed, og at de giver andre goder til dem der investerer deres penge i klima, mens de giver højere afgifter, højere skat, og større egenbetaling, til dem der ikke gør klima investering.

 • 6
 • 1

“Nej, verdensøkonomien kan ikke vokse, mens vi redder klimaet”

Det behøver den heller ikke. Vi skal bare føde færre børn så der bliver færre mennesker på jorden, så vi kan deles om det der er, og stadig opleve fremgang.

Europa og især Bulgarien har faldende befolkningstal eksklusiv invandring, og det er vejen frem.

I dag har alle travlt med at begrænse de andres forbrug og forbyde ting de ikke selv bruger. Det er fordummende og fører ingen vegne hen.

 • 2
 • 4

Naturligvis er klimasagen gefundenes fressen for kommunister og andre, der ønsker at herske over deres medmennesker.
For temmelig mange år siden mødte jeg en sådan, der blev temmelig rasende, da jeg påpegede at Sovjetunionen havde et langt højere energiforbrug per indbygger end vi andre.
"Ja men de lever ikke i den utilstedelige overflod, som vi gør".
Sandt nok. Men ressourcespildet under kommuinismen var gigantisk, medens ressourceforbruget under kapitalismen falder med ca. 30% hver gang den producerede mængde fordobles.

 • 7
 • 2

Hvis der endelig skulle være noget som NJV ikke fatter, er det vel at dette ikke længere er et sted kun for ingeniører, men snarere for klimatosser som Flemming Rasmussen, der går mere op i hvem der skriver end hvad der skrives.
Så når der linkes til en yderst relevant artikel der forklarer og nuancerer vækstbegrebet, så får vi sådan et surt opstød fordi der linkes til et site som man ikke bryder sig om!

Men hvis frygten for at få udfordret sine fordomme er så stærk så kan samme artikel også læses på punditokraterne hvor den indgår i en hel serie:
http://punditokraterne.dk/2019/07/11/befol...
(hvis det føles mere videnskabeligt)

 • 4
 • 9

Hvis der endelig skulle være noget som NJV ikke fatter, er det vel at dette ikke længere er et sted kun for ingeniører, men snarere for klimatosser som Flemming Rasmussen


Jeg er ingeniør i job og beskætiger mig dagligt med dataanalyse - hvad med dig Jens Arne?

der går mere op i hvem der skriver end hvad der skrives.


Mon nu ikke, der er en sammenhæng mllem, hvem der skriver, og hvad der bliver skrevet / linket til? - og vi savner stadig at se noget relevant fra den kant.

 • 7
 • 2

Jeg er ingeniør i job og beskætiger mig dagligt med dataanalyse


Men så burde du vel også være i stand til at læse en tekst of forstå den?
Bjørnskovs tekst forekommer mig særdeles relevant i forhold til emnet!
Har du konkrete indvendinger imod den, eller har du bare ondt i røven fordi det var NJV der linkede til den?

(Og ja, jeg er fortid, mange år i energisektoren dengang der var kul på :-)
derefter mange år med et lortejob - udstyr til rensningsanlæg :-) )

 • 3
 • 6
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten