andre skriver

Nato advarer Danmark mod løbske udgifter til nye kampfly

Foto: Lockheed Martin

Købet af nye kampfly samt udgifter til drift kan æde så store dele af forsvarsbudgettet, at resten af forsvaret kommer til at lide under de milliarddyre fly. Sådan lyder det nu i en rapport fra embedsmænd hos Nato, der noterer sig, at det danske forsvarsbudget i 2015 og 2016 er svundet ind. Forsvarsalliancen mener derfor, ‘at Danmark bør sikre sig, at købet ikke påvirker andre dele af forsvaret negativt’, lyder det i rapporten.

OGSÅ VÆRD AT LÆSE

via Kristeligt Dagblad 25. jul 2016 08:00 1

Kræftbehandling dominerer væksten i sundhedsudgifter

via Børsen 25. jul 2016 07:40 3

Politikere til SAS: Uber-aftale er knald i låget

Kommentarer (13)

..er at vi skal have så meget forsvar for pengene så muligt, det vanskelige er hvordan vi får det.
Prisen på 1 times F16 flyvning er ca 100.000 kr og F35 formentlig lidt over det dobbelte (med den i dag forventede pris!).
Er F18 eller Saab Jas ikke mere det fly vi har brug for til de internationale missioner vi roder os ud i? De har en timepris nogenlunde som F16.

 • 18
 • 0

Når der er så mange usikkerheder omkring F35 omkring næsten alt andet end deh høje pris, kunne en 15-20 billigere fly fx Saab Gripen (med NATO tilpasninger) synes en indlysende mulighed. Vi kunne vel også billigere købe en pakke med nyere renoverede fly måske endda F16.

Især hvis vi kan leje flyene i måske bare 10-12 bare, ville vi vide meget mere omkring den generelle udvikling og det trusselsbillede der er i og efter 2030.

F35 er 'stealt', men hvor vigtigt er det efter de næste generationer af radar og satellitter er kommet frem ?

Jeg husker en bog og jagerpiloter efter første verdenskrig, hvor dogmet i 20'erne og ind i 30'erne var, at nu (efter 1. verdenskrig) var flyene blevet så hurtige, at man skulle flyve i række og skyde på hinanden som linjeskibe gjorde pre Lord Nelson og Trafalgar.

Der skulle naturligvis være luftkamp maskine mod maskine og her kan to fly til 1/2 pris meget let være bedre end en tung F35 ???

Endelig kunne man overveje om vore penge ikke skulle gå til fly, der kunne operere over Grønland og Arktis, hvor vi må flyve overalt, men USA kun visse steder ?????

Lars :)

 • 6
 • 0

Hele forsvaret er usa fixeret , så alt andet duer ikke . Det tager meget lang tid at uddanne en pilot til f-35 ............ bare det er nok til at skrotte dem.
Leasing er løsningen , så skal vi heller ikke bruge 20 milliarder til reservedele og service.

 • 1
 • 1

Problemet er at SAAB ikke lejer NG'ere ud men kun gamle overskuds C/D modeller. Og skulle de komme på den tanke at leje NG'ere ud, vil prisen helt sikkert blive en anden end den Tjekkerne/Ungarerne giver.

Syntes egentlig heller ikke en lejepris på 238.000 kr pr flyvetime eksl. brændstof lyder billigt....

http://ing.dk/artikel/tjekkiet-viser-vejen...

 • 2
 • 0

Problemet er at SAAB ikke lejer NG'ere ud men kun gamle overskuds C/D modeller.

Nu lejer Saab ikke noget som helst ud (eller sælger for den sag skyld). Man handler direkte med den svenske stat. Her får man hvad man vil betale for.

Gripen C/D er desuden ikke gamle overskudsmodeller. Du tænker på A/B modeller som svenskerne har rigeligt af. C/D modellerne er fra slut-90'erne.

Men jeg enig i at det er dyrt at leje. Man skal købe og eje. Alt andet er som at få et TV fra L'easy eller DER. Dyrere kan det ikke gøres regnet over apparates levetid.

 • 3
 • 0

Men jeg enig i at det er dyrt at leje. Man skal købe og eje. Alt andet er som at få et TV fra L'easy eller DER. Dyrere kan det ikke gøres regnet over apparates levetid.


Det kommer helt an på den teknologiske udvikling, og jagerfly hører vist til højteknologi. Vi risikerer meget nemt, at droneteknologi overhaler bemandede maskiner, inden vi får de første nye fly leveret, og så kan det blive dyre indkøb.

Min fornemmelse er, at vi også på den front står overfor væsentlige paradigmeskift, som det er umuligt at forudsige bare få år frem.

 • 0
 • 2

Min fornemmelse er, at vi også på den front [droner] står overfor væsentlige paradigmeskift, som det er umuligt at forudsige bare få år frem

Her tager du fejl. Droner med et kampflys egenskaber er ukendt territorium og vil være både dyrere og mere forsinkede end den "simple" velkendt jagerteknologi. Husk at en kampdrone skal kunne alt en traditionel jager kan PLUS al autonomien. Piloten sparer du heller ikke, han sidder bare derhjemme. Det bliver rigtig dyrt og vil tage endnu længere tid at udvikle end et gammeldags jagerfly.

(og det er ikke mig der gav en thumps down)

 • 3
 • 2

forsvaret bader sig i skandaler
denne bliver den største
men folk i forsvaret er amerikaner blinde
lige meget om det er dyrt dårligt
et stempel i rumpetten usa så er det købt
de næste 20 år skal der søges ekstra bevillinger
vel omkring 100,milliarder for de flyvende ic-4 skrotkasser..f-35
skandale skandale..forsvaret

 • 1
 • 4

Hej Michael Eriksen

Min fornemmelse er, at vi også på den front [droner] står overfor væsentlige paradigmeskift, som det er umuligt at forudsige bare få år frem

Her tager du fejl.


Det var en meget klar melding.

Personlig vil jeg sige at jeg kun er blevet overrasket over hastigheden af den teknologiske udvikling. F.eks havde jeg ikke forudset internettet, smartphones, selvkørende biler, streaming, sociale netværk osv osv osv.

Kan du løfte sløret for hvordan du gør?

 • 0
 • 0