close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.
andre skriver

Minister afviser højere landvindmøller

Illustration: Ukendt

Højere møller vil vende den folkelige opbakning mod landvindmøller, mener erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V), der dermed afviser branchens appel om at hæve den nuværende højdegrænse på 150 meter. Det er ifølge vindmøllebranchen særligt nye mølletyper, som presser den eksisterende højdegrænse.

OGSÅ VÆRD AT LÆSE
via Engineering & Technology 15. jun 2018 11:21 2
Toyota investerer 6,5 mia. kr i Asiens Uber
via Ars Technica 15. jun 2018 08:08 6
Verdens ældste baobabtræer dør på stribe
via Ars Technica 15. jun 2018 07:52
NASA: Opportunity i dvale-tilstand grundet støvstorm

Når det gælder offshore-vind, så er der en økonomisk fordel i at producere energien på færre og større møller, og konkurrencen har ført til udvikling af større og større møller, som nu er nået op på de imponerende 7-8MW maskiner med tiphøjder op til 220m. Det er dog ikke selve energiprisen fra møllen alene, som driver denne udvikling, men mange andre forhold, som er specielle for offshore-vind, ikke mindst service og vedligeholdelsesudgifter, hvor det er en stor fordel med færre enheder.
På land vil der ikke være den store forskel mellem energiprisen for en f.eks. en 1MW mølle med en max tiphøjde på 80-90m eller en 3MW med en tiphøjde på 150m - men den visuelle effekt på omgivelserne er meget forskellig.
Jeg undrer mig over, at vindmøllebranchen ikke fastholder de mindre møller i deres sortiment og måske endda optimerer dem mht. super lav støjemission mv. og på den måde fastholder et stort onshore marked, som lige nu er ved at forsvinde pga. folkelig modstand mod de store møller.

Mvh.
Carsten Weber Kock

  • 3
  • 8

konsultere sin uddannelses (og missions)minister, inden han så bastant afviser højere møller - det kan vel ikke helt udelukkes, at ELL har noget familie, der kunne have gavn af nogle sådanne?

;o)

  • 14
  • 4

Der er en udfordring i at placere mange små møller, da der er mange omkostningsfulde hensyn, der skal tages, f.eks. arkæologiske udgravninger, landejendomme der skal opkøbes, minimumafstand til ejendomme og skovområder pga. støj, skygger, osv. Netop dét har været en stor del af protesterne mod landvindmøller.

Nogle gange bliver disse regler også brudt, f.eks. med en kommende park her i området, der skulle placeres alt for tæt på skov. Det havde ikke været et problem, hvis der havde været tale om 8 MW møller.

Her vil det klart være en fordel med 2x8 MW istedet for 5x3 MW, fordi de optager under den halve plads. At gå tilbage til 1 MW møller vil give mange flere problemer, også fordi højden er et problem i Østjylland, hvor der er mindre vind, og det er simpelthen nødvendigt med højere møller, end ved vestkysten.

Den eneste ulempe umiddelbart er, at de ser mere voldsomme ud i landskabet og kan ses længere væk, men jo større møllerne er, desto langsommere kører de.

Jeg tror ikke landvindmøller forsvinder, men der vil være en klar fordel i at få skiftet nogle af de parker med 10-20 1 MW møller ud med et par 8 MW, for den slags parker er der rigtigt mange af.

  • 7
  • 2