andre skriver

Miljøministeren vil i dialog med Tyskland om at indføre pant på dåser

Illustration: Bigstock

Danmarks Naturfredningsforening har årligt siden 2008 samlet affald ind, og her har de blandt andet fundet mere end halvanden million dåser i naturen. 9 ud af 10 af dem har været uden pant. En aftale om et fælles pantsystem for dåserne i grænsehandlen skulle ellers have været indført i 2018 som følge af en aftale, som både Danmark og Tyskland underskrev for fire år siden, men denne aftale har altså fået lov at ligge, og derfor vil miljøminister Lea Wermelin (S) tage fat i dialogen med tyskerne igen. Men miljøministeren foreslår dog et alternativ, der ifølge hende selv er den simple løsning, at der kommer tysk pant på tyske dåser, som sælges ved den dansk-tyske grænse.

OGSÅ VÆRD AT LÆSE
via Bundestag beschließt Kohleausstieg 3. jul 2020 13:48 3
Beslutning: Kulkraft i Tyskland skal slukkes seneste i 2038
via The Guardian 2. jul 2020 14:17
Europa fælder flere og flere træer
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

1) Det er sandelig på tide, skulle mindst være sket for 30 år siden. 2) Ufatteligt at vi har et pantsystem, svenskerne et andet, tyskerne et tredje og så videre. Dåserne er jo ens. EU vågn venligst op. 3) Det er noget svineri med dåser og andet affald i naturen. LANGT flere skulle få bøder for den slags svineri. Mit gæt er der kan inddrages mindst ligeså mange penge som ved P-bøder, og retsmæssigt synes jeg det er mere fair folk straffes for bevidst at svine end for at have glemt P-skiven.

 • 16
 • 0

Det er noget svineri med dåser og andet affald i naturen. LANGT flere skulle få bøder for den slags svineri. Mit gæt er der kan inddrages mindst ligeså mange penge som ved P-bøder, og retsmæssigt synes jeg det er mere fair folk straffes for bevidst at svine end for at have glemt P-skiven.

Måske, men det desværre ret svært at finde synderne. Til gengæld kan man jo sætte panten højt nok, til at de fleste lader være, og de med sikkerhed bliver samlet ind, hvis nogen alligevel dumper dem. Vi har jo fx haft højere pant på plastflasker tidligere, men de blev sat ned, fordi maskinerne dengang ikke kunne skelne mellem danske og tyske flasker.

 • 4
 • 0

3) Det er noget svineri med dåser og andet affald i naturen. LANGT flere skulle få bøder for den slags svineri. Mit gæt er der kan inddrages mindst ligeså mange penge som ved P-bøder, og retsmæssigt synes jeg det er mere fair folk straffes for bevidst at svine end for at have glemt P-skiven.

Det er bare langt sværere at opdage. Vi bor på landet og den ene langside af vores hestefold er omkring 100 m langs en ret trafikeret forbindelsesvej med knap 2.500 biler / døgn. Et par gange om måneden kan jeg samle adskillige øldåser, enkelte sodavandsdåser, slikpapir, bagerposer og cigaretpakker op. Jeg ser aldrig nogle som smider det ud. Underligt nok så er der meget få sodavandsdåser, mens øldåserne stort set alle er Slots Pilsner. Når vi lufter hunden har vi lagt mærke til disse Slots Pilsner dåser på hele vejen. En eller anden billist på den strækning drikker mange øl mens han kører bil eller er passager.

 • 9
 • 0

.....er for intet at regne i forhold til Sydeuropæiske forhold. Jeg har lige været på Malta i en uge hvor ikke bare dåser og plastflasker flød allevegne, men opdagede ogsa, at gruset i de kommunale bede indeholdt ret så mange glaskår og plaststykker. Jeg har set det samme i Spanien, Italien og Frankrig

 • 3
 • 2

Jeg ser aldrig nogle som smider det ud.

Jeg bor i København, og jeg ser masser af mennesker som smider skrald. På Strøget og ved Nørreport om natten i weekenden kan man sikkert udskrive bøder svarende til et politimands årsløn på en enkelt nat.

Jeg ser også dagligt folk smide skrald på gaden, navnligt cigaretpakker er populære objekter.

Jeg tænker et weekendkursus for arbejdsløse er nok, og så ud på gaden og skrive bøder ud. Det skal man vist ikke være akademiker for.

Jeg foreslår et accellererende system. 1. gang = 1.000 kroner i bøde. 2. gang = 2.000 kroner i bøde. 3. gang = 5.000 kroner i bøde. 4. gå direkte i fængsel, så sviner du da ikke så længe

 • 11
 • 2

Jeg synes denne artikel kommer belejligt, næsten agurketid, og så skal der jo laves en nyhed. Er det dokumenteret at det er manglende pant der gør at flere smider flasker/dåse - altså hvis de virkeligt er et problem

Eller er det fordi at pant-mafien trænger til at kradse flere penge ind så de kan komme på dyre rejser med gode middage (Ja det kan jeg ikke dokumentere, men jeg kan stadig tro det forholder sig sådan)

jeg elsker mine tyske IKKE pantdåser, da de let trykkes flade og smides i den dertil indrettet container, der har et specifikt rum til metal, der er opstillet ved hvert hus (jeg bor i Sverige) Så slipper jeg for at have diverse poser med gamle lugtende ølsjatter til pant, og også få disse ulækre ølsjatter på hænderne når jeg skal pante.

Derudover så er det heller ikke muligt at direkte genbruge plast og glasflasker så der ved en fejl ikke bliver skyllet ordentligt rent og en stakkels kunde derved drikker syre....

Til den "kloge" ja på vores återvinning (genbrugs) station er der en mulighed for at tømme hele posen ned i en maskimekanisk indretning der burde tage alle pantflasker - men den tager jo ikke glasflaskerne, så dette vidunder er heller ikke noget værd, da jeg alligevel ikke slipper for at stikke hpnde ned i ølsjatterne

Jeg elsker mine tyske IKKE pant dåser og flasker

 • 10
 • 15

Der er ikke noget som konspirationsteorier (og uvidenhed) ...

 1. Artiklen kommer fordi en minister har taget sagen op.
 2. Agurketid er på det tidspunkt, hvor man dyrker agurker (om sommeren)
 3. De tyske ikke-pantdåser er de samme som dem med pant. Der har bare et pantmærke.
 4. Indrøm det nu bare, det er næppe ikke-pant dåserne, du elsker - det er øllet i dem.
 • 11
 • 0

ret svært at finde synderne

Det er nok mere prisen der afskrækker - hvad mon prisen for en DNA-undersøgelse ville være? Nu ved jeg ikke ret meget om DNA, men det er vist svært ikke at afsætte noget på dåser man drikker af. At finde synderen kræver sfl. vedkommende allerede er registreret i et tilgængeligt register. Jeg cykler nogle få km mellem hjem og mine arbejdspladser, og ser på strækningen et foruroligende antal dåser, adskillige per hundrede meter (og junkfood-emballage).

 • 2
 • 0

Jeg ser også dagligt folk smide skrald på gaden, navnligt cigaretpakker er populære objekter.

Når jeg cykler tur med hunden langs hovedvejen, så er cigaretpakker langt den mest hyppigste form for affald. Dernæst kommer fastfood emballage. Det er utroligt sjældent at jeg ser en dåse, og da er det oftest med dansk pant.

Jeg tror at problemet med den manglende pant er til at overse. I stedet skal der arbejdes med en holdningsændring.

 • 6
 • 1

Samtlige 10 danske miljøministre har siden 2002, hvor Dansk Retursystem blev etableret, taget grænsehandelsproblemet op med Tyskland, EU og flere nordtysle Lânder. Der er lavet flere aftaler, hvor man regnede med, at sagen var løst. Jeg mener at den, siden 2015 har ligget i EU-regi, men har opgivet af følge med, da der dels ikke sker noget, og da man risikerer at blive sindssyg, hvis man forsøger at forstå den. Den nye miljøminister, Lea Wermelin, synes at mene, at sagen er ligetil. Det tyder på, at hun endnu ikke har sat sig ind i den.

 • 8
 • 0

Vær opmærksom på, at det danske pantsystemet netop i disse uger udvides til også at omfatte aludåser, glas- og plastflasker med juice, saft, smoothies og most. Kig derfor efter pantmærket, når du sorterer dit affald. Der er fx 3 kr. i pant på en plastflaske på 1 liter eller derover. Man regner med at yderligere 52 mill. stk. emballage bliver omfattet af det danske pantsystem. Flasker og dåser uden pant (også fra grænsehandel) kan ofte afleveres i danske flaskeautomater, naturligvis uden at få pant retur, og ellers skal det jo afleveres via affaldsordningen i din kommune. Men folk er forbløffende gode til at aflevere deres affald på rette sted, når der er pant at indløse.

 • 4
 • 0

Der er ikke noget som konspirationsteorier (og uvidenhed) ...

Artiklen kommer fordi en minister har taget sagen op. 
Ja sikkert fordi en lobbyist har lavet sit forarbejde 

Agurketid er på det tidspunkt, hvor man dyrker agurker (om sommeren) 
ja året rundt: https://journalisten.dk/agurketid-aret-rundt/ 
De tyske ikke-pantdåser er de samme som dem med pant. Der har bare et pantmærke. 
Jamen så er de jo heller ikke de samme.  
Indrøm det nu bare, det er næppe ikke-pant dåserne, du elsker - det er øllet i dem. Jeg kan nu også godt lide øl i flasker med pant, bare jeg ikke skal have besværet med at levere dem tilbage for at få penge for emballagen
 • 1
 • 0
når jeg skal pante.

Det er vist et forældet udtryk, som ikke har noget med pant på dåser at gøre: https://ordnet.dk/ods/ordbog?query=pante

Ja undskyld jeg er sprogspasser - jeg kan nu ikke lige finde ud af om du faktisk er perfid ( https://sproget.dk/lookup?SearchableText=p... ) eller ville hjælpe med at tydeliggøre "at pante" var en forkert formulering og derved forvrængende for forståelse

men det ser nu ud til at jeg ikke er den eneste som kan bruge vendingen "pante" om at få sine penge tilbage ved at aflevere drikkevare emballage.

https://www.google.dk/search?ei=XojOXbzGB9...

 • 0
 • 1

Jeg har på et tidspunkt opfanget, at der årligt sælges mere end 1 mia. dåser og flasker til Danmark uden pant. Det er et reelt miljøproblem, at der ikke er styr på disse emballager. Mit forslag: Giv grænsehandelen 3 måneder, så skal der være danske, norske og svenske pantmærker på dåserne. Den enkelte butik skal indbetale den opkrævede pant til de respektive landes pantordninger - og emballagerne kan uden videre leveres til de nationale pantsystem og panten udbetales. At forhandle med tyskerne om denne sag er vanskelig. De er naturligvis bange for at begrænse den handel, der giver dem afgiftspenge i statskassen, løn til mange ansatte og skat til de offentlige kasser Derfor sker der ikke noget! Og vi danskere / svenskere / nordmænd køber ind fordi det er billigere end hjemme. På den måde sparer vi i skat - pyt med at vi så betaler skat i Tyskland, den er jo mindre end i vores eget land, men bidrager jo ikke til finansiering af vores krav til det offentlige. For at undgå at betale tysk pant, har man den regel, at eksporterede emballager kan sælges uden pant. Det betyder principielt, at den enkelte butik nøjagtig ved, hvortil de indkøbte emballager går - og altså også, hvortil en opkrævet pant skal indbetales.

Så sæt igang - det kan kun gå for langsomt. Hvis ikke der er pantmærker på de dåser, som kommer over grænsen, skal man købe og påklæbe mærker på hver enkelt emballage inden turen kan fortsættes. Vil man ikke det, konfiskeres alle de mangelfuldt mærkede emballager. Såre enkelt og effektivt - der er jo allerede kontrol ved grænsen, så risikoen for at blive taget vil være stor.

 • 1
 • 2

Det betyder principielt, at den enkelte butik nøjagtig ved, hvortil de indkøbte emballager går - og altså også, hvortil en opkrævet pant skal indbetales.

Jamen så håber jeg at systemet er så fleksibelt at hvis jeg skulle finde på at drikke et par bajere i venners selskab i Danmark at jeg så få dansk pant tilbage, inden jeg fortsætter mod Sverige, hvor jeg så kan få Svensk pant tilbage Det giver jo mere administration end godt er...

Handler der ikke om at undgå pant-mafian og slå hårdt ned på miljø-svinene uanfægtet om det er slikpapir, cigaret skod, eller dåser. Jeg synes den som skrev on DNA indsamling er da en god ide, de data skal i en verdensomspændnde database, så manlger vi bare at have DNA i passet, så kan alle overvåges... og modtage bøder ved indrejse i et nyt land

 • 1
 • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten