andre skriver

McKinsey-rapport: Robotterne vil skabe en halv million job

Illustration: Morten Vittrup Lund

I en omfattende kortlægning af de mulige konsekvenser ved robotter og digitalisering på det danske arbejdsmarked, fremgår det, at det danske samfund i sidste ende vil stå på den anden side med flere job, end vi startede med. Frem mod 2030 vil robotterne erstatte 470.000 job, mens de samtidig vil skabe 495.000 - altså en stigning på 25.000.

OGSÅ VÆRD AT LÆSE
via Digital Trends 23. sep 2022 12:40 7
Nvidia: »Moores Lov er død«
via ars Technica 22. sep 2022 12:52
USA sætter rekord for solceller i 2021
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Når nu Berlingeren i sin meget store artikel om denne rapport intet som helst skriver om, hvordan McKinsey er kommet frem til disse tal eller om den usikkerhed, der må være i vurderingen, så håber jeg blot, at vi andre også får lov at se analysen på et eller andet tidspunkt.

 • 0
 • 0

Bare fordi der står McKinsey på en rapport behøver den jo ikke at være rigtig.

Det er muligt at man qua produktion af robotter lokalt kan opretholde en beskæftigelse, men på global skala vil ethvert job mistet til en robot betyde en arbejder mindre på fabriksgulvet et eller andet sted i verdenen. Det er da logik for perlehøns.

Det er på tide at vi begynder at diskutere hvilket samfund vi ønsker i en fremtid hvor der potentielt ikke længere er brug for manuelt arbejde og produktionsrobotterne potentielt ejes af en lille elite af meget rige mennesker. Det bliver middelklassens undergang hvis vi ikke gør noget ved det. Tendensen er allerede klar. Prøv at vend blikket imod Amerikas rustbælte. Hovedparten af de jobs der er tabt i bilindustrien er tabt til robotter - ikke til Kina.

 • 0
 • 0

Tak til Ole Laursen for linket. Rapporten er faktisk mere nuanceret og interessant end omtalen i Berlingske. Jeg citerer (tallene referer samlet set til syv lande, ikke kun Danmark)

How the transition is managed will be crucial. Variables on reskilling include the time it takes to adjust and the share of employees who fully upgrade, which can have a material impact on net job creation. If, for example, there is 3-year gap between job substitution and job creation and if only 80 percent of the additional reskilling need is successfully fulfilled, then the predicted 240,000 extra jobs created by technology by 2030 in the digital front-runners will turn into a 670,000 shortfall.If just 10 percent of necessary new skills are not generated, an additional 300,000 jobs are at risk.

 • 0
 • 0

Mange robotter der laver ensformige kvalitetsoperationer som meget få kan lave med den præcision som en robot magter gennem en hel arbejdsdag. Robotten arbejder ofte sammen med en eller flere personer der lægger emner i en svejsejig, hvor svejsningen foretages af en robot i et aflukke, hvorved arbejderen så ikke udsættes for svejselys, Svejserøg og dertil ikke behøver den store beskyttelses . Ligeledes er udtagning og ilægning af emner fra støbemaskiner og presser en gevinst for de som arbejder sammen med robotter.

Der var en grund til at firmaet Glud og Marstrand der lavede zinkbaljer og Madam Blå, blev kaldt "Den fingerløse(fabrik)

Og inden for slibning og maling af emner er robotterne en helbredsmæssig guds gave for de arbejdere der bliver afløst af robotter.

 • 0
 • 0

Enig i at billedet ikke er sort/hvidt. Jeg er heller ikke imod robotter som sådan, men jeg er imod at man tegner et billede af, at robotter skaber arbejde, på samme måde som jeg i nullerne var imod den tossede ide at outsourcing skaber arbejdspladser på lang sigt.

Jeg vil stå ved mit udsagn om, at der mangler en debat om hvad vi i fremtiden ønsker at bruge alle de frigjorte hænder til. Det er ikke kun robotter der kommer til at koste arbejdspladser, AI vil også komme til at gøre mennesker overflødige, startende med f.eks. revisorer og bankansatte - og før eller siden også ingeniører, arkitekter og musikere.

Der er brug for en debat om mine børns og børnebørns fremtid. Hvad vil vi som mennesker- hvordan skal vi f.eks. definere vi os selv når vi ikke gør det ud fra jobbet? Hvordan kan man opretholde en middelklasse når alt der skal til for at skabe en produktion er indkøb af hardware der aldrig strejker og stilles tilfreds med en sjat olie i ny og næ?

 • 0
 • 0

Igen Kristian det er ikke alle typer af produktioner der kan betale sig at robotisere. Små komplicerede serier af "modemekanik" som utrerede motorcykler, biler, både og helt specielt fly i alle størrelser der skal samles af maskinelementer, der antageligt godt kan være robot fremstillet.

Et eksempel :)

De gode danske designklassikere som Arne Jacobsens Syver og Myre stole, der oprindeligt blev fremstillet til NOVO´s kantiner. De blev oprindeligt lavet ved håndkraft. Siden blev de fremstillet i Vassingerød. Her var fremstillingen, af skallerne robotiseret, men samlingen af stolene skete ved håndkraft. Nu bliver det "danske håndværk" lavet i Polen ,da robotterne og produktionen er flyttet derned :(

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten