Vi bygger bro med stærke vidensmedier, relevante events, nærværende netværk og Teknologiens Jobfinder, hvor vi forbinder kandidater og virksomheder.
Læs her om vores forskellige abonnementstyper
Med vores nyhedsbreve får du et fagligt overblik og adgang til levende debat mellem fagfolk.
Teknologiens Mediehus tilbyder en bred vifte af muligheder for annoncering over for ingeniører og it-professionelle.
Tech Relations leverer effektiv formidling af dit budskab til ingeniører og it-professionelle.
Danmarks største jobplatform for ingeniører, it-professionelle og tekniske specialister.
Kalvebod Brygge 33. 1560 København V
Adm. direktør
Christina Blaagaard Collignon
Chefredaktør
Trine Reitz Bjerregaard
"Det skulle gøre træelementerne, der er dyrere end betonelementer, konkurrencedygtige." Det er korrekt at hurtigere byggetid, gør det billigere at bygge med CLT elementer. Dog er det forkert at CLT elementer generelt er dyrere end beton elementer. Væg elementer er billigere end beton og letbeton elementer, både materialeprisen, leveret såvel som hvis man ser på prisen inkl. montage. Fordi montagen af CLT elementer er en del billigere end montage af beton elementer. CLT dæk elementer og ikke mindst CLT-beton-komposit dæk elementer kan derimod godt være dyrere end beton dæk elementer, især hvis man sammenligner med huldæk elementer. Til gengæld er montagen igen billigere pr. m2, fordi CLT elementerne typisk kan være større og hurtigere at montere samlet set end et dæk baseret på huldæk elementer.
Inden man forfalder til den nærliggende tanke, at den langtrukne byggesagsbehandling udelukkende skyldes lige dele dumhed og slendrian hos Københavns Kommunes Teknik- og Miljøforvaltning, skal man måske lige genlæse kronikken her på ing.dk, der advarer mod netop farerne ved højt og tæt byggeri i træ/CLT: https://ing.dk/artikel/kronik-traebygninge...
Växjö kommune i Sverige er et godt eksempel på at højt etage-byggeri i træ godt kan lade sig gøre. Iøvrigt spændende at følge hvis man kommer på de egne ?
For byggesagsbehandlingen handler det vel ikke så meget om, hvorvidt det "kan lade sig gøre", men om det er sikkert nok ved brand.