andre skriver

Lufttrafikken er først tilbage til normalen i 2024

Illustration: David Perrin/CPH

En prognose fra Det Internationale Energi Agentur (IEA) viser, at efterspørgslen på jetfuel er begyndt af falde igen, efter det tog et ordentlig dyk i foråret, hvor coronapandemien lammede meget af flytrafikken verden over. Nu, hvor pandemien er blusset op igen, forventer IEA, at den globale efterspørgsel i dette halvår vil ligge på 4,8 mio. tdr. i døgnet sammenlignet med 7,9 mio. tdr. i døgnet samme periode sidste år. Det kommer til at påvirke den globale efterspørgsel på olie, de vurderer vil være 91,9 mio. tdr. i døgnet, som er 8,1 mio. tdr. mindre end sidste år. Ifølge en vurdering fra kreditratingbureauet S&P Global Ratings vil der være et fald i lufttrafikken på 60-70 procent i forhold til sidste år. De vurderer ligeledes, at normaliseringen af lufttrafikken vil være så langsom, at den først i 2024 er tilbage på niveauet i 2019.

OGSÅ VÆRD AT LÆSE
via Der Spiegel 18. sep 2020 12:02 14
Fagre nye verden? Tesla kørte 150 km/t - chaufføren sov
via Klimamonitor 18. sep 2020 10:27 16
København vil udfase biomasse
via Danmarks Statistik 18. sep 2020 10:21 11
Fald i CO2-udledning fra husholdningerne
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Den har gjort mere for klimaet, end hvad menneskeheden nogen sinde kommer til via de intentionelle beslutninger, som skulle sigte til at reducere udslippet af de fossile klimagasser! Og Donald Trump tenderer mod at gøre arbejdet færdigt, hvis det lykkes ham at smadre den globale økonomi!

Vi skal ikke tilbage til tiden før corona. Det følger bl.a. allerede af de irreversible konsekvenser af den menneskeskabte globale opvarming:

 • Hovednyheden på forsiden af Frankfurter Allgemeiner Zeitung var d.13/8 2020, at de sidste tre års tørkeperioder i de tyske skove var af en karakter, som ikke er set siden den franske revolution. De tyske skove dør i et omfang, der overstiger den famøse situation, som man havde på grund af syreregn i 1980'erne.
 • I en lille bibemærkning samme dag, mestendels ment som et underholdende indslag, kom det frem på DR1 i "vores vejr", at dele af Sibirien ikke har været så varm som nu over de sidste 200 000 år, hvor skattejægere i stort tal finder dyrebare fosile rester af uddøde arter, som kommer frem af den optøende permafrost. (disse to nyheder fra igår, siger det meste)

DR har netop sluppet en udsendelse fri fra 2019 under titlen "Kampagnen mod klimaet". Den dokumenterer sort på hvidt, hvordan hele den fri verden har misset 30 år i bestræbelserne på at vende den katastrofale udvikling bl.a takket være store økonomiske interesser bag intentionerne om at fjerne en mere bredt funderedt folkelig bevidsthed om den pågående økologiske selvdestruktion.

Udsendelsen hænger de klimabenægtere ud, som har været finansieret bl.a. af American Petroleum Institute, API, og nævner også i en bibemærkning, at DR selv har bidraget til misinformationen omkring den menneskeskabte globale opvarmning. Men udsendelsen kommer 20 år for sent og nævner ikke de værste forbrydelser inden for genren, nemlig de samlede danske mediers systematiske misinformation omkring den videnskabelige konsensus, dækket ind under en pervers henvisning til kravet om mangfoldighed i debatten!

De danske medier var og er fortsat klimabenægternes forlængelse. Pressenævnet og Lisbeth Knudsens site, tjekdet.dk, forsvarer dem, bl.a. ved ikke at tillade den korrekte titulering af dem som simple løgnere og benægtere.

De danske medier har i samlet trop med de sorteste økonomiske kræfter sigtet til at så tvivl om den videnskabeligt kvalificerede viden om menneskeskabt global opvarmning. De ved det, og de fortsætter.

 • Svensmarks og Lomborgs løgne var de mest udbredte budskaber i det danske mediebillede i 00'erne om temaet, menneskeskabt global opvarmning. Man glemmer at minde os om det og fortsætter i deres spor.

 • Den vigtigste beslutning, som blev truffet i det danske folketing i 00'erne, var Foghs beslutning om at gå i krig i Irak for olie, så verdensøkonomien kunne få et ekstra stort skud fossilt brændsel. Men medierne lod som om, der ikke lå en stor kollektiv løgn bag beslutningen, båret igennem og accepteret som et kun politisk fænomen, dvs. hverken sandt eller falskt. Man kunne ikke drømme om at hænge Fogh op på den store løgn: "Jeg ved, at Saddam har masseødelæggelsesvåben" Man ville i krig for olie, andet havde man ikke råd til. Og det blev dyrt, men Fogh fik sin belønning med posten i NATO.

 • Lomborg fik sit institut for miljøvurdering, selv om han var underkendt videnskabeligt af UVVU i 2003, fordi Fogh synes at hans første bog var så god da den blev genudgivet i staterne på engelsk.
 • I dag lader tjekdet.dk, finansieret med ekstra tilskud på flere millioner kr., som om man faktatjekker de sidste klimabenægtere, et par fosile og for længst pensionerede geologer. Men i virkeligheden tjekker man ikke en skid. Man går i stedet efter en eneste undersøgelse om videnskabelig konsensus blandt klimaforskerne, frem for at tage fat i det, som klimabenægterne slet skjult indrømmer med deres patetiske beskrivelse af selv samme som en sammensværgelse.

Når Svensmark ikke kunne få sine påstande blåstemlet i videnskabelige kredse, så var videnskaben en udemokratisk sammensværgelse. Han blev båret frem i samtlige medier med sin løgn, som gik på, at hvis han havde ret, så var CO2 for intet at regne i forhold til den pågående globale opvarming. I ytringsfrihedens navn fik han lov at lyve på samtlige medier.

Selv samme videnskabelige konsensus undergrave man så fortsat, igen med fake news, det samme som spin! Der er slet ikke nogen sammenhæng, siger man, forskerne er slet ikke enige. Men det er de, de vil bare ikke sige god for Svensmarks lort, og derfor er deres konsensus bare en sammensværgelse! (benægterlogik i overensstemmelse med API's strategipapir fra 1998)

Den danske elites mainstream medier beskriver Donald Trumps omgang med fakta som fake news. Men i virkeligheden står de samme medier selv for fake news.

 • 8
 • 13

Steen; hvis det her fortsætter får vi økonomisk nedsmeltning, krige, død og menneskelig tragedie.

Det er muligvis godt for markmus i længden, men for menneskeheden kan det her ende grueligt galt. Og så er klimaet ligegyldigt.

Jorden har milliarder af år til at tilpasse sig, Jorden er ligeglad med klimaforandringer. For mennesker er de alvorlige, men tro mig, Corona kan blive endnu værre.

 • 6
 • 4

Udover SOR's sædvanlige rapport fra jammerdalen

Faktisk har jeg besluttet mig for, at Trump og corona slet ikke er det værste.

Trump smadrer den internationale orden og dermed ramler de ekstremt ressourcekrævende former for global samhandel sammen. Det er kun godt, for vi skal lære at blive hvor vi er, nøjes med at forbruge det, som ikke først er blevet transporteret halvanden gang rundt om jorden. At han gør det ud fra nogle helt andre betragtninger, end dem, der har hensynet til vore livsbetingelser at gøre, er ligegyldigt, lige som kattens farve kan være ligegyldig, bare den fanger mus.

Coronaen tager nok kun mellem 2 og 4 % af befolkningen, og det går primært ud over de svage, dvs. mængden af mennesker falder og dem, der bliver tilbage er yngre og måske sundere, hvis ikke de har fået varige men fx i nervesystemet.

Det er den vej vi skal, og når mennesket ikke kan styre udviklingen i den rigtige retning af sig selv, så er det fint, at naturen gør det. Ingen jammer her fra.

 • 4
 • 10

Beklager at du ikke forstår min pointe

Jeg forstår perfect, at din pointe ikke rammer ind i noget af det, jeg mener eller har udtrykt her. Hvis du vil tale arbejdsdeling og funktionalitet/økonomi i relation til den form for global arbejdsdeling, som er mainstream/magtelite projekt, så er din bemærkning ikke nogen indgangsvinkel. Jeg svarer absurd ironisk, som resten af mine indlæg her i tråden er ment, men dog med en pointe, som understreger det latterligt destruktive i dansk svineproduktion. Den slags ironi er pr. definition ikke entydig at have med at gøre, den kræver viljen til at se de sammenhænge, som kun antydes, kun forstås med vilje. Den nuværende og den ideelle form for arbejdsdeling er ekstremt sårbar og energikrævende/ressourcekrævende, slet ikke hverken økonomisk eller bæredygtig. Intelligent arbejdsdeling handler om respekt for naturens love, forståelse for sande behov vs falske markedsværdier. Det har den magtelite ikke, som er ved at tabe til Trump og corona i uskøn forening/treenighed. Jeg er hverken for Trump, corona eller den form for global arbejdsdeling, som den nu skakmatte magtelite står for. Vi lever i en tid, hvor udtrykket kreativ destruktion har større relevans end nogen sinde før. Udtrykket blev skabt af J.A.Schumpeter som betegnelse for den funktion, som pengeskabelsen i det finansielle system har for det økonomiske system, men blev overtaget af neoliberalisterne i deres forsøg på at legitimere ødelæggelsen/overtagelsen af de lavpraktiske/dysfunktionelle institutioner i øst lige efter murens fald. Konsekvenserne af den form for destruktion blev ikke produktiv/skabende/kreativ, men en ny form for østlig diktatur, Putin, der valgte at lukke af for de latterligt uopfindsomme vestlige investorer. Det åbner for en masse nye muligheder, når globaliseringen nu bryder sammen som ideologi og konkret projekt. Gullerøder kan vi bruge. Og dem kan vi faktisk med fordel dyrke selv. Men arbejdsdelingen er ikke sat til vægs. Den er udfordret af historien, hvor den allerede har haft stor betydning. Vi befinder os i fuldstændigt ukendt farvand.

 • 3
 • 9

Tjah. Man kunne også indvende, at det var det der skulle til for at redde planeten. I den kontekst er mennesker måske overflødige.

Mennesket tager sig selv for givet. Men, på trods af egen succes, så er det truet, af sig selv. Planeten fortsætter i sin bane, med eller uden. Hvis vi skal tale om retfærdighed eller mangel på samme, så må det handle om alle de andre arter, som risikerer at gå med ned, når vi har sejret ad helvede til.

 • 4
 • 7

Så vi skal alle sammen dyrke vores egne gulerødder?

Det ville ikke være særligt effektivt. Vi skal have robotter til at dyrke vores gulerøder. Og gerne placeret bare lidt uden for storbyen.

Korrekt, vi mennesker er hamrende ineffektive. Jeg har køkkenhave, høst udbytte per times arbejde er pænt lavt.

Men nu er det reelt livskvalitet og motion jeg dyrker!

Hvor andre kan finde deres livskvalitet ved at betale store summer til TV pakker for at se sport flere timer dagligt året rundt, for også at betale til et fitness center og få deres motion på en maskine.

Jeg kan dyrke multiple afgrøder på samme areal uden det går ud over udbyttet pr afgrøde pr areal. (det koster dog en del på tidsparameteren)

Det kan en robot også, bare mere effektivt.

Ligeledes kan den luge, også mere effektivt.

Den kan udføre manuel/mekanisk skadedyrsbekæmpelse, også mere effektivt.

Dertil kan den knokle 24 timer i døgnet uden pauser.

En have-gartner-robot, ikke meget større end en robot plæneklipper, nok lavet som en edderkop med 75cm høje ben. Så kan alle med 70-100m2 køkkenhave få en solid basis forsyning af grøntsager, stort set uden at røre en finger.

 • 0
 • 0

Jeg har i 10 år ønsket mig en robot plæneklipper der kunne eliminere dræbersnegle om natten. Bosch kan ikke en gang finde ud af at bruge deres 36volt E-cykel batteri på deres batteri plæneklipper. Det må eksplodere meget snart.

 • 2
 • 0

Hej Michael Har du en reference til et sted, hvor man kan købe sådan en ting? Det lyder som en ret god investering.

@Steen Som René skriver findes de detsværre ikke endnu, og jeg tror invisteringen bliver ret hamper, voldsomt overtakseret og sælges om rig-mands-legetøj.

Det bedste jeg har set indtil nu, er en hjemmebygget en maskine der kunne stå på nogle skinner på et højbed. Den kunne så, luge, vande og gøde.

Plæneklipper, snegle jager, luge, så, vande, gøde, høste, klippe hæk, skovle sne, salte og og og....

Det er jo ikke fordi have arbejde er raket videnskab. Vi mennesker burde kunne skiftes ud med en dims lavet af en kodekarl og en maskinsnedker.

Og så kan den klø på 24 timer i døgnet, lavet ordentligt vil den være helt stille.

Bosch kan ikke en gang finde ud af at bruge deres 36volt E-cykel batteri på deres batteri plæneklipper. Det må eksplodere meget snart.

@René Gerne lavet i et reperations venligt design, med en Haynes reperations håndbog vedlagt.

 • 1
 • 0

Måske bør det arbejde overlades til naturens dyr, der fungerer uden motor, bateri eller brændstof. Omdannes haven til en oase for de vilde (nytte)dyr, som pindsvin, var snegle intet problem. Så undgå nattearbejdet i haven, så skånes flest pindsvin.

Det lyder hyggeligt. Jeg har også besøg af et pindsvin der er lige så tyk som en tesla aktie. Men jeg har ikke set den i et stykke tid. Det arme kræ skulle krydse en trafikeret vej. Jeg bor i kbh. Jeg kunne godt tænke mig tudser og pindsvin i haven. Så nu ønsker jeg mig en robot der udover at ordne triviellt have arbejde, også kan holde øje med at mine fremtidige pindsvin og tudser ikke løber ud på vejen.

 • 1
 • 0

"Lufttrafikken er først tilbage til normalen i 2024".

Når man hører regering og folketings talen om klima, så burde lufttrafikken aldrig blive normal igen. Men al den snak om CO2 aflad går måske mere på at få penge i kassen end i at begrænse lufttrafikken?

 • 5
 • 2
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten