andre skriver

Luftforurening skærer gennemsnitligt 2,2 år af europæeres levetid

Illustration: Annette Hartung.

I 2015 døde 800.000 europæere af sygdomme forårsaget af luftforurening, siger en ny tysk undersøgelse. Stemmer tallene, betyder det, at der dør flere europæere om året af luftforurening end af rygning. Undersøgelsen konkluderer også, at europæere i gennemsnit lever 2,2 år mindre som følge af luftforurening. De tyske forskere bag undersøgelsen mener, at EU's grænseværdier for luftforurening er for høje. For eksempel har EU en grænseværdi på 25 mikrogram pr. kubikmeter for PM2.5-partikler, selvom verdenssundhedsorganisationen WHO anbefaler en grænseværdi på 10 mikrogram pr. kubikmeter.

OGSÅ VÆRD AT LÆSE
via Berlingske 1. okt 2020 09:47
Slut med at parkere elløbehjul i indre København
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Hvordan kan vi tillade at 550 borgere i Danmark årligt dør som følge af luftforurening forårsaget af brændeovne når vi bruger astronomiske summer på at sikre trafikken med kun halvt så mange dødsfald årligt. Vi hører hele tiden om prioritering af hvor midlerne gør mest gavn men her er det vist prioritering af hvor det koster mindst stemmer eller sover de bare derinde? Hvordan kan vi tillade at folk sætter brændeovne op i boligområder hvor husene i forvejen er tilsluttet fjernvarme - det er helt sort.

 • 6
 • 15

Den største kilde til PM2,5 er transport og industri, både her og i nabolandende.

Micropartikler fra olie afbrænding, udsender VOCer som er giftige, kræftfremkaldende og forårsager Astma, KOL og lungebetændelse.

Da 99% af al vores transport, dvs biler, fly, skibe, tog og alle mulige andre tunge maskiner. Forbruget af olie stiger støt og ingen af de mange "grønne" tiltag har ændret ved det, og der investeres stadig i mere olieproduktion som beskrevet her:

https://ing.dk/artikel/amerikansk-skiferol...

Danmarks absolut værste synder med micropartikler er skibe, både vores egne og forbisejlende, og vi nægter hårdnakket at gøre noget ved det.

Danmarks største rederi har nogle af verdens største og mest forurenende skib, som hver brænder 200-300 tons olie i døgnet, og ovenikøbet den mest beskidte slags med svovl og tungmetaller. Vi har forureningsfri løsninger, vi vælger bare ikke at bruge dem, og det koster millioner af menneskeliv på verdensplan.

 • 11
 • 5

Ja - det skal jeg beklage. Troede det var almindelig kendt af læsere af ing.dk. Eksempelvis: https://ing.dk/artikel/braendeovne-foruren... Som citerer Nationalt Center for Miljø og Energi.

Det er ikke dokumentation. Det er henvisning til en artikel som refererer en ikke nærmere angivet rapport. Som jeg nu har fundet for dig:

http://dce.au.dk/en/publications/scientifi...

... hvorfra vi kan citere:

"Det totale årlige antal for tidlige dødsfald i hele Hovedstadsregionen (mo- delområdet) er ca. 1700, hvoraf ca. 550 er indenfor København i 2013 på baggrund af de totale luftforureningsniveauer baseret på både danske og uden- landske emissionskilder. "

...skal vi yderligere forklare hvorfor din kommentar overfor er en anelse tendentiøs?

 • 13
 • 0

Det var godt vi kunne få sat tingene på plads. Jeg havde helt rigtigt ikke læst selv fundet og læst artiklen fra DCE da jeg (fejlagtigt) antog at den var citeret korrekt i tidligere artikler om emnet i ing.dk.

Artiklen fra DCE påpejer at det "kun" er ca. 13 døde om året i hovedstadsområdet som direkte følge af luftforureningen fra brændeovne. Det er altså, hvis samme forhold, 550 i københavnsområdet mod 1700 på landsplans, ca. 40 personer der årligt dør i Danmark alene pga. brændeovne.

Så synes jeg da egentlig stadig at de 40 personer som dør og alle dem der får kronisk bronkitis og andre luftvejslidelser, er alt for højt til at man kan tillade at huse med tilslutning til fjernvarme stadig kan benytte brændeovne som både udsætter dem selv og ikke mindst deres naboer for sundhedsskadelig røg alene fordi de synes det er hyggeligt eller at de sparer lidt på energiudgiften.

 • 0
 • 2
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten