andre skriver

Lektor: Med gravide og unge vaccinerede kommer vi tæt på flokimmunitet

Illustration: Bigstock/insta_photos

Da 12-15-årige samt gravide og ammende nu bliver tilbudt vaccine mod corona, vil vi ifølge Viggo Andreasen, lektor i epidemiologi ved Roskilde Universitet, komme meget tæt på flokimmunitet til efteråret. Det vurderer professoren på baggrund af sine egne, nye beregninger, siger han til TV2: »Delta-varianten er mere aggressiv end tidligere varianter, og derfor er det nødvendigt med en stor andel vaccinerede. Det kommer vi meget tæt på til efteråret«. Ifølge professorens beregninger skal 86 procent af den danske befolkningen være vaccineret for at opnå flokimmunitet, oplyser TV2.

Emner : Coronavirus
OGSÅ VÆRD AT LÆSE
via GPS World 8. dec 2021 10:09
To nye Galileo-satellitter sendt i kredsløb
via Børsen 7. dec 2021 09:59 5
TDC NET vil være CO2-neutral i 2030
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Libertinerne på den landsdækkende kommercielle public servicekanal har fundet endnu et positivt resultat frem, som man kan opmuntre sine brugere med. Her til lands behøver vi således kun at gøre 86 % af befolkningen immune over for de eksisterende udgaver af covid-19. Så har vi den hellige flokimmunitet!

I Tyskland, hvor de er så forbandet negative, skal de helt op på 98 %: https://www.spiegel.de/wissenschaft/medizi...

Det er godt, vi ikke bor i Tyskland.

Uden det fri marked og forbrugerens frie tilvalg af bekvemme budskaber, var vi aldrig kommet i mål med det glade budskab. Hip hip hurra for Tv2 og Viggo Andreasen!!

 • 7
 • 21

@Steen Ole Rasmussen

Interessant sarkastisk tilgang til situtationen - men hvis man ser det korte klip med Viggo Andreasen på TV2's hjemmeside, så beskriver han faktisk fint hvordan man ikke kan vide sig sikker og erfaringsmæssigt heller ikke kan forvente at alle bliver vaccineret.

Han nævner bla. at ca 5% aldrig bliver vaccineret af en eller anden grund, samt at en mindre gruppe af mennesker simpelthen ikke reagere tilstrækkeligt på vaccinen.

Så hans vurdering om en mulig flokimmunitet på 86%, skal nok ses i lyset af hvad der i sidste ende er praktisk muligt og ikke hvad der er teoretisk nødvendigt for en optimal immunitet.

Læg også mærke til at han siger at man kun næsten kommer op på flokimmunitet og at det Delta varianten man hovedsageligt bekymre sig om.

Jeg syntes godt at man kan kritiserer og journalister skal nok i større omfang, tænke mere over hvordan de dækker et kompliceret emne, som samtidig er trukket ud af en kort simplificeret forklaring fra en person der også skal gøre det lettere forståeligt for menig mand. Viggo siger jo netop indledningsvis "Kort kan man sige" .

 • 19
 • 1

Det kan ikke passe at vi skal have 98% vaccinationsdækning af hele befolkningen for at opnå flokimmunitet. Mæslinger er stadig mere smitsom end delta, og ved mæslinger kræver det kun 95-98% immunitet. Så det må naturligt være lavere for covid-delta.

 • 6
 • 3

Interessant sarkastisk tilgang

For år tilbage var jeg tilbøjelig til at holde lange detaljerede taler for gud og hver mand. Jeg forklarede mig omkring det komplicerede i det at være vidne til verdens forunderlige gang og de mange kognitive udfordringer som vi takket være vor naturbeherskelse er med til at give os selv: https://www.google.com/search?q=filosoffen...

Nu, hvor jeg for længst har valgt at trække mig tilbage fra de produktive rækker via min beskedne formue og sparsommelige livsførelse, er det nok for mig at komme med små spydigheder. Det, der undrer mine nærmeste, er, at jeg alligevel anser min hele væren og tilgang til verden for at være et opbyggeligt eksempel til efterfølgelse: https://www.google.com/search?q=fri+af+arb...

Tror, det er det, som gør mig så sarkastisk. Jeg har prædiket nu i mere end 40 år, og alligevel er det kun de færreste, der har forstået budskabet.

 • 4
 • 20

Det kan ikke passe at vi skal have 98% vaccinationsdækning af hele befolkningen for at opnå flokimmunitet. Mæslinger er stadig mere smitsom end delta, og ved mæslinger kræver det kun 95-98% immunitet. Så det må naturligt være lavere for covid-delta.

Enig - man kan så heller ikke se, hvad det er 98 procent af.

På et lidt andet område opgør Sverige vaccinationsprocenten som antal vaccinerede i forhold til af "antal voksne svenskere". Danmark opgør det som antal vaccinerede i forhold til hele befolkningen.

Måske er de tyske 98 procent i virkeligheden 98 procent af dem, vaccinen bliver tilbudt til. Det er lidt svært at se bag Spiegels betalingsmur.

 • 2
 • 1

Der er forskel på at være vaccineret og på at være immun. Artiklen, som jeg refererer til fra Spiegel.de og indslaget på tv2, handler om hvor mange %, der skal være vaccineret, for at man kan tale om flokimmunitet. Mit sarkastiske indslag tager ikke distinktionen alvorlig, men kommenterer alene på forskellen på, hvad man kommer frem til syd for grænsen i modsætning til det, det der mærkeligt reklamefinansierede public serviceorgan kommer frem til i overskriftsform.

Prøv så og se lidt på, hvad man fx er kommet frem til i Israel. Her har man grundlag for at kunne konstatere, at det, at være vaccineret, på ingen måde er det samme som at være immun over for den her i øjeblikket mest udbredte variant, i en situation hvor smitten stiger.

Betavarianten er ikke så udbredt lige nu, men opnået immunitet ved infektion med eller vaccine mod den mere oprindelige variant, er endnu mindre udpræget i forhold til denne end i forhold til deltavarianten, som Israels erfaringer bygger på.

I øjeblikket spreder sygdommen sig frit og lystigt i mange lande, hvor mange har immunitet men endnu flere ingen. Det er perfekt grundlag for nye varianter og selektion af dem, der går uden om opnået immunitet.

Det er alvor.

Det positive er, at arten, Homo sapiens, er vildt overrepræsenteret. Så det skal nok gå alt sammen, uanset om der skrider nogle millioner i svinget om året på den konto fra nu af.

 • 7
 • 11

Der er forskel på at være vaccineret og på at være immun. Artiklen, som jeg refererer til fra Spiegel.de og indslaget på tv2, handler om hvor mange %, der skal være vaccineret, for at man kan tale om flokimmunitet.

Men flokimmunitet betyder jo ikke, at alle i flokken er immune - der skal blot være så mange, at samfundsspredning generelt undgås. Der kan og vil stadig være udbrud i en population med flokimmunitet, de vil blot være mulige at inddæmme.

 • 3
 • 2

Der er forskel på at være vaccineret og på at være immun.

4 ud af 10 indlagte i UK med covid er vaccineret!

https://www.reuters.com/business/healthcar...

Smitten stiger i USA, Afrika, Asien og nogle steder i EU, primært drevet af deltavarianten.

Det perfekte grundlag for nye varianter, der går uden om immunitet opnået ved infektion med eller vacciner eller udviklet i relation til tidligere udgaver af covid-19, er til stede.

Man skal snart til at tale om vacciner udviklet mod forskellige udgaver af covid-19 og vaccineindustrien kan se frem til fortsat stabil økonomisk vækst.

 • 5
 • 13

4 ud af 10 indlagte i UK med covid er vaccineret!

En naturlig konsekvens af mange vaccinerede og brug af AZ-vaccinen, som er mindre effektiv. Det samlede antal indlagte er dog langt lavere end før vaccinationerne. Antal indlagte på intensiv ligeså.

Det samlede antal indlæggelser med covid-19-patienter i England lå på 4.063 den 21. juli. Den 18. januar 2021 var tallet 34.335 covid-19-patienter indlagt på et hospital i England.

Herhjemme er mindst 99 procent af de indlagte på hospitalerne danskere. Det er godt nok enormt farligt at være dansker. Eller er det bare nemt at misbruge procentangivelser.

 • 14
 • 1

Det skal nok gå alt sammen, uanset om der skrider nogle millioner i svinget om året på den konto fra nu af.

Med en fortsat befolkningstilvækst på ca 80 millioner om året er det ret ubetydligt, om der dør et par millioner af den her sygdom om året. Bestanden er for høj, og bør under alle omstændigheder reguleres ned. Da der ikke kan drive jagt på bestanden, fordi bestanden selv forbyder det, så må evolutionen tage over. Lige som i forhold til andre bestande, når der er for mange af en slags og de går for tæt, så går der sygdom i bestanden. Globaliseringen har gjort menneskebestanden ekstremt stor og tæt. Alle er af økonomiske grunde tæt i kontakt med alle hele tiden. Ikke bare varer og ydelser er lige tilgængelige og delte med alle, men også sygdomme deles demokratisk på globalt plan, således at man kan sige, at den enes økonomiske succes er alle andres, men også den enes sygdom og elendighed er alle andres.

Det har måske nok fået nogle få til at fundere lidt over, om de gældende frihedsidealer nu også er så gode. Men det skal de lade være med, for så har de slet ikke noget tilbage at tro på.

En stor del af de overrepræsenterede identificerer frihed med retten til at være fri af de restriktioner og vacciner, der skal holde sygdommen nede, hvilket måske nok krænker den opfattelse, der mere sigter på det frihedsideal, der handler om at være fri for andres ret til at lade smitten spredes. Men da artens succes og udbredelse generelt tenderer mod at underminere sine livsbetingelser, så er det under alle omstændigheder konstruktivt, at den heller ikke kan finde ud af det her.

Boris Johnson formulerer sig fint på de frihedselskendes vegne: "Vi skal jo åbne samfundet op, så vi kan lige så godt gøre det nu, frem for senere på året, hvor sygdommen har endnu bedre betingelser". Sygdommen trives godt nok, men den kan kun komme til at trives endnu bedre: https://gisanddata.maps.arcgis.com/apps/da...

Her til lands har vi epidemologer, der fortæller os, at det lille virus skam slet ikke er interesseret i, at vi skal gå til. Så det bliver ikke virus, der gør det af med os. Det er nemlig rigtigt, virus opmuntres af de mange frihedselskende til at spredes, det er kreativt ved ikke bare at lade sig sprede vidt og bredt, men især ved hele tiden at udvikle sig i nye spændende stammer der kan være med til at regulere arten, så den ikke går til grunde for sin egen succes.

Det kan ikke være bedre, takket være artens totale mangel på kognitive og sociale evner.

 • 4
 • 12

98 procent af HVAD skal være vaccineret, før Tyskland opnår flokimmunitet? Det er et ret interessant emne.

Det kan jeg ikke svare på, men mit link forklarer hvorfor mere smitsomme vira stiller større krav til hvor mange der skal skal være vaccineret for at smitten mindskes.

Med de nye og kommende varianter er det vigtigt at forebygge fremkomsten af varianter hvor vaccinernes effektivitet svækkes. Tiltag som mundbind vil være den mildeste og nedlukning samt grænselukning den yderste.

Så det er lige nu at politikerne bør være meget mere ansvarlige og droppe deres "sommerferie", ellers fortjener de ikke at blive genvalgt. Nu er det ikke sygehusenes kapacitet men vaccinernes effektivitet der står på spil. Jeg tænker langsigtet til 2022/23.

 • 5
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten