andre skriver

Længere tid mellem Pfizer-stik øger kroppens immunitet

Illustration: Bigstock/insta_photos

Pfizer vaccinen skaber en meget større immunitet mod coronavirus, hvis det andet stik bliver givet senere, viser ny undersøgelse foretaget på folk over 80 år. Studiet, der er ledet af the University of Birmingham i samarbejde med Public Health England konkluderer, at kroppen danner 3,5 gange flere antistoffer mod virussen, hvis der går 12 uger mellem stikkene sammenlignet med de tilfælde, hvor der kun går tre uger imellem. Til fælles er det dog, at langt størstedelen vil være tilstrækkeligt beskyttet i begge tilfælde.

Emner : Coronavirus
OGSÅ VÆRD AT LÆSE
via Ritzau/AU 24. jun 2021 09:42
Mand med handicap har søgt om at blive astronaut
via Jyllands-Posten 23. jun 2021 09:25 5
Danmarks højeste skyskraber skal opføres på Aarhus Havn
via Sky News 23. jun 2021 09:15
Indien rapporterer om ny Delta plus-variant
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Hvis tiden mellem første og andet stik øges, gir det ikke bare større immunitet i sidste ende, men flere kan nå at få del af den positive effekt af første stik, når flere af de begrænsede antal vacciner her i begyndelsen af vaccinationsperioden kan gå til dem. Det endelige antal vaccinerede er det samme, men alle får mere ud af det og flere kan nå at få fordelen af den kun marginalt mindre immunitet, der følger med det første stik alene.

Den må myndighederne da kunne se, evt. formulere bedre.

 • 23
 • 3

Hvis man er lidt paranoid, og med tanke på medicinalindustrien og - i særdeleshed - Pfizer's grådighed. Kunne det så tænkes at Pfizer helst ikke vil have at deres produkt er for effektivt, da der så potentielt vil være et lavere behov for revaccinering..?

 • 1
 • 27

Det er oplagt at øge tiden mellem de to stik.

Samtidigt børg man så også ændre på restiktionerne, så alle der har fået dt første stik får et Corona pas. Ellers render vi og tester og tester for folk som ikke kan blive færdigvaccinerede.

 • 13
 • 4

Samtidigt børg man så også ændre på restiktionerne ...

Restriktionerne er jo begrundet i faren for at smitte og blive smittet og ikke i en eller anden misforstået og tåbelig fairness eller lighedsbetragtning.

Det er imidlertid et helt reelt og alvorligt problem for mange, at man ikke får folk færdigvaccineret rimeligt hurtigt. Hvis man skal noget udenfor sine nære omgivelser, så kan man som vaccineret én gang, hverken stikke eller bekende.

Der er dog én gruppe, man nok med fordel kunne overveje at give 1. stik og så vente alle 12 uger: De 12-15 årige (6-9 klasse), der endnu ikke er kommet på vaccinekalenderen.

De 12-15 åriges skoletid udgør 40-45% af alle skoletimer og de unge reagerer tilsyneladende bedre og kraftigere på i det mindste Pfizer/BioNTech vaccinen, så allerede 1. stik kan forventes at give bedre mulighed for flere og mere sikre skole- og fritidsaktiviteter allerede straks efter sommerferien.

Hvis man giver alle 12-15 årige (der må og vil) en vaccination her i juni inden skolen slutter, skal der bruges i omegnen af 250.000 Pfizer/BioNTech vacciner til de i alt 4 årgange. Danmark modtager ca 390.000 Pfizer/BioNTech/uge i alle ugerne i juni). De 250.000 er ikke mange der skal tages ud til den amtalte aldersgruppe.

Det er nemt at vaccinere alle elever, når de er på skolerne fx i uge 25. Andet stik 12 uger senere vil da være i uge 37 midt i september, hvor alle andre er blevet vaccineret (slutter uge 34 eller måske uge 35)

Det vil give en meget mere rolig og tryg skolestart i august.

De yngre børn - 6 til11 eller evt 2 til11, har jeg læst - vil først få en afprøvet og godkendt vaccine (måske i en tilpasset mindre dosis ?) i løbet af efteråret. Derefter er det vel oplagt, at også vaccinere dem snarest derefter, (hvis de må og vil) .

Det er vitalt, at skolerne kan komme til at arbejde, som før corona blev udbredt - imo.

Lars :)

PS! Danmark har købt 1 mill Moderna doser ud af den første EU ordre på 80 mill (DK ca 1.25% af EU's befolkning), men den tilhørende option på yderligere 80 mill doser, har 5 EU lande tidligt i år afvist at købe måske pga prisen på Moderna (EU pris $18/stik). Danmark har imidlertid købt vores 1 mill andel af optionen plus yderliger ca 4 mill ekstra Moderna doser, i alt 1 mill + 1 mill + 4 mill = 6 mill doser - alt til planlagt levering i 2021. Danmark kan således forvente ganske mange flere doser Moderna i andet halvår.

Yderliger har EU tegnet aftale om 1.800 mill nye Pfizer/BioNTech doser fremadrettet 2022-23 (Danmarks andel ca 22,5 mill doser), så der skulle komme tilstrækkeligt med vacciner fra senest Q4 i år - som jeg læser det. Men det er så også der, hvor mange af os nu vaccinerede nok forventer, at vi skal have et 'booster stik'.

 • 6
 • 2

Pfizer/BioNTech

.. koster $12 pr dosis.

En belgisk minister fik (vistnok ved en fejl) vist de priser/dosis EU landen skal betale ifølge de aftaler og optioner, der er indgået med 6 firmaer i efteråret 2020. Hvilke priser der gælder for de flere doser, der siden er købt har jeg ikke set noget om og slet ikke noget pålideligt.

 • AZ € 1.78
 • J&J $ 8.50 ( € 7)
 • Sanofi € 7.56 (virkede ikke godt nok)
 • Pfizer €12 (note € not $)
 • Curevac €10 (mgl ansøgning om godkendelse og masseproduktion)
 • Moderna $18 (€ 14.81)

Det er økonomisk - med et nedlukket samfund - ret ligegyldigt, hvad doserne koster fra producenten. Det er sikkert dyrere at opbevare, at optø og anvende dem. Men intet at regne i forhold til en nedlukning.

Lars :)

PS! Man skal imidlertid altid forhandle priser benhårdt. Let tjente penge er jo roden til alt ondt.

 • 8
 • 1

Restriktionerne er jo begrundet i faren for at smitte og blive smittet og ikke i en eller anden misforstået og tåbelig fairness eller lighedsbetragtning.

Fordelene ved at give alle et stik tidligt, vil uden tvivl opveje mange af restriktionerne.

Og hvad er formålet med vaccinationen? At folk ikke bliver smittet, eller at skabe en normal tilværelse igen. Jeg skal hilse og sige at det stadigt ikke er gratis med det nuværende test regime.

Vi ser allerede tydeligt effekten af at de ældre er blevet vaccineret i form at færre dødsfald og indlæggelser.

Og så er det også ferietid. Hvem har glæde af at danskerne for andet år i træk får ødelagt ferien?

 • 2
 • 2
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten