andre skriver

Et kvart million husstande uden strøm efter storm

En kvart million franske hjem må klare sig uden strøm efter efterårsstormen Aurore hærgede igennem Vesteuropa i går. Udover strømafbrydelse førte stormen til skader på bygninger i mindst fire lande, togforbindelser især i Normandiet og Champagne-Ardennes-regionerne og omkring Paris er forsinket eller aflyst af væltede træer i Frankrig. Også i Tyskland og Holland er jernbanen ramt, og tagkonstruktioner er beskadiget i flere lande, herunder på en del af det stadion, der anvendes af den professionelle fodboldklub i den belgiske havneby Antwerpen. Vindhastighederne nåede op på 175 kilometer i timen i Normandiet i byen Fecamp

OGSÅ VÆRD AT LÆSE
via Politiken 26. nov 2021 11:58 3
Emirates vil flyve på brændstof fra slam og madolie
via Nasa 25. nov 2021 12:10
Grønt lys for Webb-teleskop efter rystetur
via Danmarks Naturfredningsforening 24. nov 2021 16:51 3
Naturforening: Lynetteholm truer tudse
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

DMI måler vind i meter pr. sekund, er det dansk standard?

175 kilometer i timen siger mig ikke noget, når det er vind, men det svarer til 48,6 sekundmeter, og det er grove løjer.

 • 12
 • 0

Det er da lidt tankevækkende at man i et land som Frankrig, med deres enormt billige atomkraft strøm, ikke har kunne finde penge til at kabellægge lav- og mellemspændingsnettet... Det har man i et land som Danmark med vores vildt dyre vind- solcellestrøm... Hov, vores strøm er stadig billigere at producere... 🙂

 • 23
 • 5

Uden at vide så momn ikke det mere har noget at gøre med at der ikke er betalingsvillighed til kabellægning i frankrig. Desuden betales elnettet over en afgift der tillægges ikke som et tillæg til elprisen. Så derfor er forbrugens elpris højere i danmark end frankrig.

 • 2
 • 14

det må så være excl. transportbetaling, som iflg. min seneste regning andrager 14,93 øre/kWh (incl. rabat, excl. moms).

Har du læst overskriften på diagrammet?

Der står, at det er prisen for non household consumers. Altså primært virksomheder.

I Danmark betaler virksomheder også transport. Ikke altid efter den samme tarif som forbrugere, men de betaler dog transport.

Der står også, at det er for første halvdel af 2021. Så kan vi jo gå ind på Nordpool* og se, hvad priserne har været i de første 6 måneder af 2021: https://www.nordpoolgroup.com/Market-data1...

De første 5 måneder svingede prisen omkring 0,05 EUR/kWh, og den sjette måned røg den op på lidt over 0,07 EUR/kWh. Dermed må gennemsnittet ende på cirka 0,055 EUR/kWh (jeg orker ikke lige at regne det eksakt).

Den transportbetaling, du nævner, svarer til 0,02 EUR/kWh (den lyder i øvrigt lidt lav - har du alle tre poster med?).

Det passer da meget fint med 0,08 EUR/kWh.

(*: Det er muligt, at du betaler mere end Nordpool-prisen. Men det er så dit valg. Hos mit elselskab betaler jeg kun den rå Nordpool-pris + et nyligt påtvunget greenwashing-tillæg på 0,6 øre/kWh. )

 • 10
 • 2

Har du læst overskriften på diagrammet?

Der står, at det er prisen for non household consumers. Altså primært virksomheder

så belyser diagrammet jo dermed også en anden prisrelation end den i #8 omtalte:

Så derfor er forbrugens elpris højere i danmark end frankrig

, hvorefter vi er lige vidt - medmindre nogen har adgang til en (nyere) fransk elregning for en privatkunde (eller orker at efterforske det hos EDF el. lign.).

 • 1
 • 6

Abonnement 11,03€/md 5,5% TVA Nattakst 0,0803€/kWh 20% TVA Dagtakst 1,220€/kWh 20% TVA

Så er der nogle okkulte afgifter på 0,00993 €/kWh og 0,02250 €/kWh, 20% TVA og en fast afgift på 3,98€, 5,5% TVA

Ingen af TVA'erne er medregnet i priserne; regningen er ret svær at læse, jeg tror det er bevidst. Men sådan er min elregning altså.

 • 6
 • 0

så belyser diagrammet jo dermed også en anden prisrelation end den i #8 omtalte:

Påstanden i #8 var, at elnettet bliver betalt af en afgift, ikke af et tillæg til elprisen. Den fejl har jeg allerede imødegået.

Lige nu diskuterer vi din påstand i #11, hvor du hævder, at transportbetaling ikke kan være inkluderet i den danske pris på 0,08 EUR kWh uden skatter og afgifter.

Og her er diagrammet faktisk ganske retvisende, da prisen for non-household consumers jo netop er elprisen uden skatter og afgifter. I hvert fald fald den del, der kan regnes som processtrøm.

Men vi kan da godt tage en ren forbrugerpris uden skatter og afgifter. Jeg har lige sammentalt mine elregninger for første halvår 2021.

 • totalt forbrugt: 4751 kWh
 • totalt betalt pr. kWh ekskl. moms og elafgift: 3008,52 kr
 • total betalt i abonnement ekskl. moms: 343,20 kr

(Totalt betalt pr. kWh inkluderer: Elpris + PSO + balance + alle tre nettariffer)

Jeg har dermed betalt 56,10 øre/kWh ekskl. skatter og afgifter, svarende til 0,0753 EUR/kWh.

Fordeler jeg min faste abonnementsbetaling ud over disse kWh (det ved jeg ikke, om man havde gjort i de oplyste 0,08 EUR/kWh), stiger prisen til 63,32 øre/kWh ekskl. skatter og afgifter, svarende til 0,0850 EUR/kWh.

Så de oplyste 0,08 EUR/kWh ser ikke ud til at være helt ved siden af.

Under alle omstændigheder ligger jeg pænt under den tilsvarende franske pris på 0.10 EUR/kWh.

 • 6
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten