Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.
andre skriver

Kommune har udledt 1,9 mia. liter urenset spildevand i Danmarks største sø

Illustration: Kresten Hartvig Klit // Wikimedia Commons

På fire år har Hillerød Kommune udledt 1,9 mia. liter urenset spildevand i Danmarks største sø, Arresø. Det viser tal fra Miljøstyrelsen, som TV 2 Lorry har fået aktindsigt i. Det sker, fordi kommunen udleder store mængder spildevand til Pøleå, som løber ud i Arresø. Kommunen bærer derfor også en del af ansvaret for, at Arresø af Miljøstyrelsen er klassificeret med 'dårlig økologisk tilstand'. »Det er noget rigtig skidt. Det kan vi ikke være bekendt,« siger Louise Colding Sørensen (S), der er formand for Natur, Miljø og Klimaudvalget i Hillerød Kommune, til TV 2 Lorry.

OGSÅ VÆRD AT LÆSE
via The Guardian 2. jul 2020 14:17
Europa fælder flere og flere træer
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Prøve at bruge samme enheder som i “Hofor skandalen” - men milliarder liter lyder selvfølgelig meget mere alarmerende end at regne i kubikmeter 😉

 • 4
 • 0

Ikke så meget i dag

Hvad er 1,9 milliarder liter over 4 år? 1,9 mio. kbm/4år, dvs. 500.000 kbm/år.

Hvor mange indbyggere er der i Hillerød kommune? Lad os sige 50.000. Lad os sige, at hver person bruger 100 liter/døgn. Altså udgør spildevandsmængden fra husholdningerne 5000 kbm/døgn eller 1,8 mio. kbm/år eller 3.6 gange den anførte årlige udledning. Det lyder som om, at 1/4 af den årlige spildevandsmængder fra husholdningerne ledes ud i overløbssituationer. Det lyder af ret meget. Eller som om at kloaksystemet er underdimensioneret i forhold til hyppigheden af intense regnskyl over hele/store dele af kommunens overfladeareal.

Kan det passe eller har jeg regnet forkert?

 • 6
 • 0

Efter nyhedsindlæg på dr, har der været både iltsvind med umiskendelig lugt af svovlbrinte. Døde fisk, snegle, andefugle mm. Problemet er de 4,4 ton fosfor der er ledt ud med spildevandet.

Hillerød har ledt spildevand ud via Pøleå siden 1920. Arresø modtager vel stadig spildevand fra Helsinge, Skævinge og Frederiksværk. Det er vel kun spørgsmål om tid, før vi også finder ud af om der stadig udledes noget urenset derfra? Arresø er meget fladbundet med meget lidt gennemstrømning. Der er vel sikkert nogle biologer der tester vandet for bakterier og alger. Hvis ikke, så er det på høje tid.

 • 2
 • 0

Well, jeg skulle have indføjet følgende ord foran '1/4': hvad der svarer til.

Det er selvfølgelig den samlede mængde af spildevand (ikke bare fra husholdningerne) og den del af regnvandet , som ikke synker ned i jorden. Den andel har jeg ingen forudsætninger for at skønne over og jeg har heller ikke brugt tid på at lede efter data middelnedbør og ekstremhændelser i eller over Hillerød kommune.

Men det kunne du jo passende bidrage med? Jeg erindrer, at du for ikke så længe siden klogede dig på noget om grundvandsniveauer her og der, inklusive at du var på fornavn med Hans Jørgen Henriksen fra GEUS. Eller husker jeg forkert? Det kunne være interessant at se om du kan andet end manuducere Svend Ferdinandsen og andre vantro sjæle.

 • 2
 • 2

Men det kunne du jo passende bidrage med? J

Hej Mads

Du spurgte, om du havde regnet forkert?

Jeg påpegede såmænd blot, at du havde udeladt en væsentlig faktor 😉

Jeg har ikke den nødvendige viden til at kvantificere, hvor stor en del af nedbørren der bliver afledt til kloak i Hillerød kommune, så jeg kan ikke levere et konkret tal. Men jeg kan da forsøge at finde ud af det - qua mine "forbindelser" i vandverdenen.

Min pointe var dog blot, at det helt sikkert ikke er 25% af alt spildevand i Hillerød kommune, der ender i Arresøen.

Om problemet generelt:

Det skyldes jo (i store træk), at vi ikke - ret mange steder - i Danmark har separeret spildevand (to-strenget) og det medfører store spidsbelastninger på rensningsanlæg ved skybrud, som det er særdeles svære at håndtere - af flere årsager.

Derfor har (formentlig) alle rensningsanlæg i Danmark regelmæssige overløb - og det faktum, at en - i virkeligheden relativt lille - planlagt udledning i Øresund fra Hofors side i den grad ramte pressen, har formentlig startet en lavine af sager, der nu kommer rullende.

Det kan vi så håbe på, vækker politikerne, så der bliver bevilget penge til en længe tiltrængt renovering af vores kloaksystem - Men: Det bliver herre-dyrt (Kattegatforbindelse-dyrt) og kommer til at tage meget lang tid. Men med de ændrede nedbørsmønstre som følge af klimaforandringerne bliver det også mere og mere påtrængende at få det fikset.

Og undskyld, hvis mit første svar virkede lidt "kort for hovedet" - det var skrevet på en mobiltelefon.

Og: skal vi ikke holde Svend ude af vores snak? 😉 (som selverklæret troll i klimadebatterne herinde, fylder han rigeligt i forvejen)

 • 7
 • 1

Det skyldes jo

Tak for belæringen om separat og fælles kloakering med videre. Disse forhold er jeg ganske godt inde i, eftersom der faktisk står hydrolog på mit eksamensbevis. Det er bare lidt lang tid siden, at jeg har praktiseret det i en dansk-grønlandsk sammenhæng.

p.s. Jeg er i færd med at kigge mig lidt om, hvad angår nedbør og nedsivning i Hillerød.

 • 1
 • 0

Mon ikke det var ordspillet? En å til at lede p... væk?

i Glostrup, hvor jeg voksede op, hed(der) det tilsvarende vandløb 'Rosenåen' (i dag er det totalt 'rørlagt'):

Navnet på åen er af nyere dato, og er ironisk ment, fordi den i forrige århundrede var stærkt industriforurenet. Gennem tiden har åen haft forskellige navne. I ældre tid kaldtes den Magleå, og i begyndelsen af 1900 tallet ”Renden” eller Bybjergbækken...

https://forstadsmuseet.dk/historien-om/ros...

 • 0
 • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten