andre skriver

Københavns Kommune sælger sine fossile aktier

Overborgmester Frank Jensen (S) vil stoppe Københavns Kommunes investeringer i fossile energiselskaber. Dermed bliver København formentlig den første hovedstad i verden, som tilslutter sig en international 'divestment'-kampagne, der motiverer til at skrotte fossilaktier. 'København er helt i front blandt verdens storbyer med den grønne omstilling, og vi arbejder hårdt på at blive verdens første CO2-neutrale hovedstad i 2025. Derfor virker det helt forkert, at kommunen stadig investerer i olie, kul og gas', siger Frank Jensen til Information. Forslaget forventes godkendt i kommunens økonomiudvalg på tirsdag.

OGSÅ VÆRD AT LÆSE

via Jyllands-Posten 29. jul 2016 07:14 5

Nyt skattesmuthul på vej til solcelleejere

via The Guardian 29. jul 2016 07:38

Apollo-astronauter dør oftere af hjertesygdomme

via Bloomberg 29. jul 2016 06:44 3

Ukraine vil sætte solceller op i Tjernobyl

Kommentarer (14)

Vil et salg af "fossil"-aktierne ikke blot sende det moralske ansvar for investeringen videre til køberen?

Køber kan jo faktisk godt være selskabet selv.

Men ideen i den her kampagne er at mindske efterspørgslen efter disse aktier, enten direkte eller ved at skabe frygt. Typisk har energiaktier vel ellers været noget af det mest bundsolide fordi der har været et voksende uerstatteligt behov.

Den faldende efterspørgsel medfører faldende priser på aktierne, som medfører at selskaberne får sværere ved at rejse kapital fordi en af måderne man kan skaffe kapital som selskab er at sælge flere aktier. Mindre kapital medfører så mindre udvidelsesaktivitet.

Jeg tror også uroen virker på lånesiden - der var nogle år siden en nyhed om at vindmøller var billigere i end nye kulkraftværker i Australien, hvor en af de medvirkende årsager var at renten på kulkraftværklån er høj fordi fremtiden for den slags værker er usikker.

  • 10
  • 1

Men ideen i den her kampagne er at mindske efterspørgslen efter disse aktier, enten direkte eller ved at skabe frygt. Typisk har energiaktier vel ellers været noget af det mest bundsolide fordi der har været et voksende uerstatteligt behov

- hvilket alt tyder på, at der i (næsten) al overskuelig fremtid fortsat vil være, se fx.:

http://ing.dk/andre-skriver/dommedagsuret-...

Så denne slags 'feel good'-/('kan nu alle se/høre mig?')-initiativer udvirker på den lange bane blot en ekstra fortjeneste til de mere 'cool' investorer!

Men 'Frankie-boy' er jo rigtigt ude at slå på trommer i disse dage! Han håber måske at kunne dæmme lidt op for den aktuelle vælgerflugt(?) fra sosserne? :))

  • 2
  • 7

Endnu et selskab, som er kørt op vha skattekroner, skal nu overdrages fordelagtigt til en amerikansk hedgefond?, mens DK bliver spist af med lidt fiktive dollars, fra en rødglødende amerikansk seddelpresse?

  • 1
  • 3

Er det smart at kommunerne har lov til at spekulere for borgernes penge i aktier?

Hvis ikke man kører den hurtigste knallert på kajen kan der tabes store summer.

  • 1
  • 0

Mon dog ikke, der benyttes professionelle investorer eller investeringsforeninger?

Det er ingen sikkerhed! Hvad skal en kommunes risikoprofil være?
Aktier og investeringsforeninger er én ting, handel med valuta en anden.
Det hele afgøres i kommunalbestyrelsen, og de aner ikke hvad de har med at gøre.
2012:
8.412.000 kroner har det kostet Rødovre Kommune at spekulere i schweiziske franc, før Finanskrisen buldrede derudaf. I 2007 lånte kommunen 5 millioner schweizerfranc, hvilket kostede kommunen 22, 5 millioner kroner.
18. april 2012 afviklede Rødovre Kommune sit lån. Det medførte et tab på 8,4 millioner kroner, fordi en enig kommunalbestyrelse besluttede at afvikle lånet tidligere end beregnet. Og borgmester Etik Nielsen(S) indrømmer blankt, at det var en fejl, da en enig kommunalbestyrelse besluttede at tage lånet tilbage i 2007.
Vi blev rådgivet til det, og dengang troede alle, at det var en fornuftig ting at gøre, siger Erik Nielsen, borgmester i Rødovre

Sidste år opgav Schweiz sin fastkurspolitik. Det betød, at schweizerfrancen i løbet af en dag steg med næsten 20 procent. Det betød at de danske kommuners gæld med et slag steg med samlet 281 millioner kroner – fra cirka 1,5 milliarder til 1,8 milliarder kroner.

Ja John, der er nogen der tror, at alle offentlige ansatte er idioter:)

Nej. Men det er nemt at blive grebet af en stemning når alt går godt. Kommunernes kerne kompetence er og bliver ikke at lave penge på de finansielle markeder.

  • 2
  • 1