andre skriver

Klimarådet: Branchens bæredygtighedskrav sikrer ikke klodens CO2-lager

Illustration: Ørsted

En ny lovgivning bør sikre, at Danmarks afbrænding af træ på biomasseværker ikke skader skovenes lager af CO2, mener Klimarådet. Branchen foreslår at gøre sine egne bæredygtighedskriterier til lov, men det advarer rådets eksperter imod.

Kræver muligvis abonnement
OGSÅ VÆRD AT LÆSE
via Bundestag beschließt Kohleausstieg 3. jul 2020 13:48
Beslutning: Kulkraft i Tyskland skal slukkes seneste i 2038
via The Guardian 2. jul 2020 14:17
Europa fælder flere og flere træer
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Desværre er den mere konkrete kilde til "Mandag morgens" artikel ikke synlig (foran deres betalingsmur), hvorfor vi ikke kan vide, om den unødigt negative tilgang/fremstilling skyldes Klimarådet eller den journalistiske vinkling.

I mine øjne er det overvejende positivt, at brachen - i mangel på lovgivning - har etableret egne regler, og hvis man ikke synes, at disse regler er tilstrækkelige, er det unødigt negativt blot at dvæle ved dette, istedet for at beskæftige sig med de evt. fornødne forbedringer.

Hvis klimarådet/redaktionen synes, at klimaet er vigtigt, kunne man endda foreslå en certificering, der går skridtet videre til at definere en CO2-negativ klasse af biobrændsler og endnu mere interessant ville det være, hvis man også beskæftigede sig med den anden klima-relevante "dimension", nemlig hvor "klimaeffektivt" ressourcen anvendes. Er det f.eks. i en brændeovn, der blot begrænser mulighederne for afsætning af billig/rigelig restvarme i et fjernvarmenet, eller til et højeffektivt og således maksimalt el-back-up -ydende kraftvarmeværk, der måske endda producerer biokoks, der - simpelt og ofte jordforbedrende - gør det muligt at deponere kulstof i mere end 1000 år.

  • 2
  • 0

Man operer med to forskellige begreber, CO2-neutralitet og bæredygtighed. Fossilafbrænding er aldrig bæredygtig, fordi solens energi ikke kan genskabe det afbrændte og den er heller aldrig CO2-neutral. Afbrænding af biomasse er CO2-neutral, og i princippet bæredygtig, for den vil altid vil blive genskabt i eksisterende planter som tilvækst, men er man rigtig smart, styrer man hvor denne tilvækst skal foregå, så den bliver simpel at høste - man planter energiskov, som en slags landbrug. Det kunne man så kalde 'rationelt bæredygtigt', så nu har vi tre begreber. Storskala biomasseafbænding skal følges af et krav om rationel bæredygtighed.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten