andre skriver

Italiensk supervulkan ulmer ved Napoli

Nær den italienske by Napoli ligger vulkankrateret Campi Flegrei. 'De brændende marker' hedder det på oldgræsk, hvilket ikke er uden grund. For der er tale om en supervulkan, der for 39.000 år siden var årsag til det mest voldsomme udbrud i Europa. I en artikel i tidsskriftet Nature peger forskere nu på, at vulkanen begynder at vise tegn på aktivitet igen. I artiklen skriver forskerne: »Vi peger på, at magmaen i Campi Flegrei kan være ved at nå det punkt, hvor gastrykket bliver kritisk«.

OGSÅ VÆRD AT LÆSE
via Bundestag beschließt Kohleausstieg 3. jul 2020 13:48
Beslutning: Kulkraft i Tyskland skal slukkes seneste i 2038
via The Guardian 2. jul 2020 14:17
Europa fælder flere og flere træer
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Jeg synes, det lyder som senlatin/italiensk. Flegrei især lyder ikke græsk, så skulle det nok have været "pyr-".

 • 0
 • 0

de italienere - når man kigger på et satellitbillede af området omkring Napoli, er det stort set krater ved krater - kunne de ikke have fundet et fiksere sted til deres by - de har jo sådan set fået en early warning i form af Pompei ;o)

 • 2
 • 2

Kan man ikke bore et langt tyndt rør ned til den gas som er ved at have et kritisk tryk? Det har så to formål. 1. Forlænge tiden til udbrud med 1000 år. 2. Høste energi ved det høje tryk som man for frem, under forudsætning af at gassen renses i denne proces.

Man har en capillar virkning hvis et rør er langt og tyndt, så det giver et rimelig defineret tryk og et forudsigeligt flow. (Capillary tube) Derved kan man tage trykket af vulkanen på kontrolleret vis og samtidig få energi ud af det.

 • 1
 • 1

Jeg tror du skal opdatere din viden om hvornår Napoli og Pompeii blev anlagt, Flemming. ;-)

Napoli er netop et græsk navn for en græsk koloni. Den nye by, Nea Polis. Sådan i samme stil som Nyborg og Novgorod, bare meget ældre. Og Napoli slap ret billigt fra udbruddet i år 79. Men en supervulkan er noget kraftigere ned det berømte udbrud fra år 79. Det vil lave en helt ny bugt. Der bliver næppe noget Napoli at udgrave. Men det kan nok svare sig at udgrave både Rom, Firenze og Milano, når der falder ro på igen.

 • 0
 • 0

Allan, italienerne har skam allerede været ved at bore, men blev stoppet. Ideen er lidt at magmaen dernede er 1000 grader varmt og tryksat af 8km jord. Så ideen med at stikke en nål i en ballon er lidt det overordnede perspektiv i det projekt. En strukturel svaghed ala et tyndt jernrør og et trykfald er lidt af et gamble.. som en start ville jeg også godt lige prøve sådan nogle tricks med en anden vulkan end lige den største, voldsomste og mest beboede vulkan man kan finde i Europa.

I forhold til bosætning, så stod Danmark under is for 12000 år siden og for 50mio år siden regnede det med islandsk aske over Møn og Mors. I øvrigt så er Eiffel også en potentiel trudsel for os.

Men Flegrei - knib ballerne sammen og håb på at i ikke oplever hende. Hvis i sammenligner lidt med Tambora i 1815, så kan man nok regne lidt med følgende: stærk fødevarermangel i årevis, flere sygdomme, stærke temperaturfald, reduceret virkningsgrad på solceller, alt sammen globalt set. Tambora gav sne i Washington i juli måned, og høsten måtte sås om 7 gange, og det var sammenfaldende med den sidste hungersnød i Europa. Og det udbrud var en tredjedel af campiflegrei for 39000 år siden, og øvrigt på den modsatte side af jorden. Og det var iøvrigt ikke superudbrud.

Det sidste udbrud i campiflegrei er vist ca 500år siden og udløste ikke en katastrofe..

PS tjek også lige Thera 1600 f.kri. Den ville også være træls for Europa.

 • 1
 • 0

Der er en del kommentarer der beskæftiger sig med den vulkanske gas. Det er nok også det mest interessante ved disse vulkaner. Alle vulkanske områder har deres egen stil. De centralitalienske vulkaner er berygtede for de sjældne og eksplosive udbrud. Når en vulkan går i udbrud skyldes det naturligt nok at der er et tryk nedefra der er større end styrken og vægten af det materiale der ligger hen over. Ved Italien er magmaen "våd", det vil sige at der er opløst meget gas , bestående af vand, CO2 og en række andre gasser med klor og svovl. Når magmaen kommer nær overfladen sker der en trykaflastning og gasserne afblandes, lidt som en sodavand. Er der meget gas ender det mere som en flaske champagne efter et motorløb. Det giver endog meget store eksplosioner.

 • 3
 • 0

Der er ikke grund til at vi pindehugger om dette. Jeg er ikke uenig med dig, hvorfor skulle jeg benægte fakta. Men emnet er supervulkaner og ikke almindelige småudbrud som der nok har være mange af, sidst i 1538. Og holder vi os til emnet er det sidste udbrud angiveligt 39000 år siden.

En anden suprvulkan ligger ved lake Toba på Sumatra:

The Toba supereruption was a supervolcanic eruption that occurred about 75,000 years ago at the site of present-day Lake Toba (Sumatra, Indonesia). It is one of the Earth's largest known eruptions. The Toba catastrophe theory holds that this event caused a global volcanic winter of 6–10 years and possibly a 1,000-year-long cooling episode.

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Toba_catas...

 • 1
 • 2

Hvis den nu har det, så er det da så vidt jeg kan se ikke på grund af dens "dybsindige" tanker. Selvom ovenstående da næsten virker som tænkning sammenlignet med Berlingskes blogs om "det borgerlige" eller "konservatismen". Så hvordan det hele kan blive en så uiimodståelig (?) bevægelse er et stort spørgsmål. Med mindre grunden har noget at gøre med at dens modstandere dummer sig og fejler.

 • 1
 • 3

Bare fordi den har potentialet behøver den jo ikke udnytte det.. Yellowstone har også været i udbrud flere gange siden det sidste store for 600.000 år siden.

Peter, dertil kommer at den potentielt kan åbne sig delvist under vand i et mindre udbrud som efterfølgende fører til et kollaps hvor vand trænger ind i hovedkammeret og fører til en hydrotermisk eruption. Lidt ala det man regner med skete med krakatoa i 1883; braget der gik verden rundt x 100.

Der er ikke rigtig noget man kan gøre hvis den blusser op. Håbe på at der er tid til at evakuerer fra middelhavet til Eideren, og at ens aktier står i skydevåben og konserves..

 • 1
 • 0

Den dag presset fra de jordlag som ligger over magmaet ikke længere kan modstå trykket i magmaet, firgøres vandet som damp på særdeles eksplosiv vis. Det er derfor ingen supervulkaner har en kegle, der er altid kun et krater.

I artiklen i Jyllands-Posten står der følgende: "Jorden i parken i Campi Flegrei er en tynd kappe af gammel størknet magma , hvis man hopper kan man mærke den giver efter." Det lyder meget usandsynligt at 1000m3 magma er holdt tilbage af en kappe så tynd at den giver efter hvis man hopper på den.....

 • 4
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten