andre skriver

Irak vil bygge atomkraft efter udbredte strømafbrydelser

Illustration: Wikipedia

Irak arbejder på en plan om at bygge atomreaktorer for at sætte en stopper for de udbredte strømforbrydelser, der har udløst social uro. Oliestaten skal imødekomme en stigning i elforbruget på 50 procent ved udgangen af dette årti, men landet kommer til at være væsentligt udfordret både økonomisk og geopolitisk i forhold til at realisere planen, skriver Al Jazeera.

OGSÅ VÆRD AT LÆSE
via Reuters 30. jul 2021 08:43 2
Russisk Nauka-modul er nu koblet på rumstation
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Nogen der kender til el-forbrugs cyklus dernede?

Vil det ikke i høj grad være med peak der følger solindstrålingen til A/C? Baseload A-kraft og peak PV lyder som oplagte valg.

 • 8
 • 0

solindstrålingen

Prøv at downloade denne rapport, fra 2018:

https://iraqenergy.org/product/solar-energ...

Jeg skrev for nogen tid siden (flere år, vistnok) et par indlæg om den fortvivlede situation i Irak elsektor. Det har jeg visse forudsætninger for at gøre (læs: 4-5 missioner til Baghdad og Erbil i årene 2005-16). Desværre er det ret tidskrævdende at søge i ens egne indlæg, så det har jeg ikke gjort i denne omgang. Hvis nogen kender en smart metode, hører jeg gerne derom. Tak.

Kort fortalt gælder det stadigvæk (!), at der er problemer i hele kæden, fra brændstofforsyning, over elproduktionskapacitet, til transmissionsnettet og distributionsnettet.

Der mangler olie, selvom man kun fyrer med råolie suppleret med HFO, fra de gammeldags raffinaderier, hvor der er for meget output i den tunge ende. Der mangler også naturgas, fordi man ikke kan finde ud af at få finansieret nye samlerør, sådan populært fortalt, fra oliefelterne til kraftværkerne, hvorfor man bliver ved med at flare store mængder associeret gas fra olieproduktionen. Oveni importeres gas fra naboen mod øst, hvorfra man også importerer el. Ak ja. Og som om det ikke er løgn, er der selvfølgelig uforholdsmæssigt store tab i T-nettet og endnu større tekniske og ikke-tekniske tab (læs tyveri af strøm) i distributionsnettene overalt i det store land, også i Kurdistan, selvom det går en smule bedre deroppe end i resten af republikken. Ak ja.

 • 9
 • 0

Hvorfor tvivler Al Jazeera på mulgheden for at Irak indfører atomkraft? Vesten har jo sejret og demokratiet er indført, så grundlaget for atomkraft er vel tilstede som i alle mulige andre land...

Eller er der noget grundlæggende jeg har misforstået?

 • 1
 • 3

Eller er der noget grundlæggende jeg har misforstået?

Atomkraft er nok den mest komplekse måde at producere energi på der findes.

Stærke og stabile stater som Frankrig kan godt håndtere det, men, I et falleret land som Irak, der dårligt nok kan drifte et almindeligt elnet, vil have meget svært ved det, måske så svært at selv Kina og Rusland ikke vil levere et a-kraft værk til dem på eget initiativ.

Derudover så er der det at Israel vil være imod, hvilket betyder at USA er imod, og at der måske kan handles noget andet af værdi til Kina, Rusland og Frankrig til gengæld for ikke at bygge A-kraft i Irak (som Israel alligevel bomber, hvilket vil være pinligt).

Alt i alt er det nok bedre for befolkningen at starte med nogle solceller og ø-drift.

 • 7
 • 2
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten