andre skriver

Ingen blev advaret før tsunami: Nu vil Indonesien have nyt varslingssystem

Illustration: viczast/Bigstock

Lørdag ramte en tsunami den indonesiske ø Java, efter at vulkanen Anak Krakatau satte et undervandsjordskred i gang. Indtil videre er mindst 150 personer savnede, 429 har mistet livet og 16.000 er fordrevet fra deres hjem. Der var ingen advarsler, inden tsunamien ramte, men nu vil Indonesien investere i et varslingssystem med bøjer, som skal opdage størrelsen på bølgerne. Det nuværende bøjesystem har ikke fungeret siden 2012 på grund af hærværk og manglende vedligeholdelse.

OGSÅ VÆRD AT LÆSE
via Digital Trends 23. sep 2022 12:40 7
Nvidia: »Moores Lov er død«
via ars Technica 22. sep 2022 12:52 1
USA sætter rekord for solceller i 2021
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Så lige i går aftes filmen Tsunami - the aftermath, baseret på Tsunamien i 2004, hvor filmen foregår i Thailand. I filmen omtales et varslingssystem - hvad det er baseret på fremgår ikke. Men det undrer mig at der i de 16 år siden dén store tsunami eller for den sags skyld 135 år siden Krakatoa, ikke er udført et internationalt samarbejde for at lave et varslingssystem, der fungerer - uanset hvordan tsunamibølgen bliver dannet. Det burde være ret højt på dagsordenen. Jeg er godt klar over at det er svært at advare i god tid mod en tsunami i forhold til en tyfon, der er nemmere at holde øje med. Kommer lige til at tænke på supertyfonen Haiyan, der jo også skabte en tsunami. Problemet dengang var så bl.a. at de lokale filippinske folk ikke forstod ordet tsunami.

Hvad med overvågning af havet med satellitter? Men de kan godt nok først se tsunamien, når den er dannet. Men hvis mønsteret er som ringe i vandet, så kan det måske give en varsel / verifikation nr. 2? Tsunami bøjerne lyder også som en god idé, men som det antydes kræver de konstant vedligehold, men det kunne jo så give arbejde, til nogle af alle dem, der mangler arbejde i de områder.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten