andre skriver

Global chip-mangel er svær at løse politisk

Illustration: TSMC

Den amerikanske præsident Joe Biden afholdte mandag et topmøde i Washington for at finde politiske løsninger på den globale mangel på mikrochips, som lige nu giver lange ventetider hos producenter af biler og forbrugerelektronik. Ekstremt komplekse forsyningskæder, hvor en enkelt chip kræver over 1.000 processer og kan krydse landegrænser 70 gange før chippen er klar til brug, besværliggør forhindrer politikerne i at løse chipmanglen med ekstra finansiering og nye handelsrestriktioner, lyder det fra chipproducenter og eksperter.

OGSÅ VÆRD AT LÆSE
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Nej da kan folk da ikke, nu har de jo slidt deres udstyr op under epedimien og alle de penge de ikke har kunne bruge på diverse skramel og cafe/druk m.m. skal jo brændes af.. det gør jo fysisk ondt på dem at have så mange ubrugte penge. For ikke at glemme alle guruerne der ikke kender til andet end forbrug og "vækst" de stakler skal man jo også tænke på.. tænk hvis deres "religion" viser sig ikke at have hold i virkeligheden... Så nej folk kan ikke vente.. tænk dog på hele menneskeligehden og så de stakler i ulandende der ikke vil have noget arbejde med ophugge vestlig elektronik under håbløse forhold hvis vi ikke srtaks fare ud og køber nyt og smider sidste månedes dims væk....

 • 10
 • 5

Jeg kunne ikke vente længere og har lige opgraderet min daw med en Intel i5 3570K plus den bedste blæser kølet CPU køler på markedet. Jeg skal bruge Ghz og den overclockede til 4.6ghz uden problemer overhovedet. Det må være en kvalitets chip jeg fik fat i.

Mobil computeren/telefonen. Den er hurtigt nok til de næste 10 år. Det skulle lige være hvis der bliver udgivet nogle AI apps der bliver "must-have".

 • 4
 • 2

Hvor er det sikkerhedsmæssige aspekt?

Jeg er helt med på, at det sgu ikke bare er lige til at bygge en fabrik, og så spytter en masse chips ud i morgen. Men hvis man følger lidt med i, hvad Kina har gang i i det Sydkinesiske hav og omkring Taiwan, så bør vi alle sammen være MEGET bekymrede.

For hvad sker der, hvis Kina invaderer Taiwan? Hvad sker der så med chipproduktionen, og hvilke konsekvenser har det for os alle samme?

Det kan kun gå for langsomt med at få nye chipfabrikker og nye forsyningskæder op at stå i både Europa og USA, og samtidig er det på høje tid, at vi får trukket en masse produktion ud af Kina. Japanerne har allerede set lyset, og Japanske virksomheder flytter i stigende grad deres produktion til andre lande som f.eks. Vietnam.

Præsident Joe Biden skal se at få gang i processen med det samme.

 • 14
 • 3

Den gamle er god nok, og vores problem er at vi ikke reparerer ting mere. Det ville også hjælpe med at holde forbruget af råmaterialer nede.

 • brug tingene længere
 • reparer dem/vedligehold dem
 • mere og mere effekrivt genbrug

Og så er der det alle idioterne, der "skal have" det sidste nye

 • 4
 • 1

til andre lande som f.eks. Vietnam.

Og hvordan ændrer det noget som helst, ud over at Vietnam ikke er Kina ?

@Ole Geisler:

Nu er international politik i asien ikke min spidskonpetance, men jeg kan sagtens finde mange gode grunde.

Vietnam er ikke på vej i krig med naboerne, og de opfører sig ikke truende overfor deres naboer ligesom Kina. Vietnams er ikke Kinas lillebror, og de fører en relvativ selvstædig politik - lidt ligesom Sydkorea.

Vietnam er et mindre land, og de har større behov for international handel, da de ikke har et enormt hjemmemarked, hvilket igen fordre samarbejde.

Vietnam har en stabil demografi, hvilket understøtter en langsigtet økonomisk udvikling, hvilket på den anden side er Kinas enormt store problem. Kinas befolkning peaker i disse år, og det er blandt andet dette demokratiske problem, som gør, at kina er nød til at opføre sig agressivt de næste to årtier, mens demografien er på deres side.

Kina har 20 år før deres udvikling for alvor får problemer pga. demografien, og i disse 20 år vil Kinas være meget farlig. Det skal ses i den kontekst, at Kina i årevis har opgraderet deres militære kapaciteter, og nu har de fået en styrke, som gør at de kan starte og vinde regionale krige - på papiret i hvert fald.

Ovenstående ses efterhånden meget tydeligt, hvis man følger bare lidt med i Sydasiasiske forhold. Taiwan er nærmest under konstant belejring, hvor både kinesiske krigsskibe og fly dagligt - ofte flere gange om dagen - trænger ind i Taiwans farvand/luftrum. Kineserne har også besat atoller/øer i det sydkinesiske hav - vel at mærke områder, der ifølge international ret tilhører Filipinerne og Vietnam. For slet ikke at tale om, at Kina gentagende gange har forsøgt noget lignende overfor Japan, hvilket Japanerne har forhindret.

Endelige er det indenfor de sidste par år lykkedes Kineserne både at pisse inderne og russerne af i sådan en grad, at der har været regulære sammenstød mellem inderne og kineserne. Kina har også truet Rusland i sådan en grad, at det har fået russerne til at stoppe leveringen af det avancerede S-400 jord til luft system. Så i stedet for at levere systemet til Kina, så får Indien nu systemet leveret.

Hvis Kina ønsker, at angribe Taiwan, så kan det ske indenfor de næste 4-5 år, og en sådan handling kan risikerer at være startskuddet til en regionalkrig med USA.

Amerikanernes problem er, en krig med Kina vil være håbløst. En krig med Kina kan ikke for alvor vindes pga. Kinas demografi og geografi samt militære kapaciteter. Derfor gælder det om at spærre Kina inde på alle fronter, og det er faktisk det, som vi ser ske i øjeblikket.

Det er også derfor vi nu ser amerikanerne (og Danmark) fjerne tropperne fra Afganistan. De tropper kommer ikke hjem til USA. De bliver med stor sansynlighed placeret andre stedet i Sydøstasien, for at gøre klar til en konfrontation med Kina.

Det er i den kontekst, at vi skal se den globale chipmangel.

Men som sagt er international politik i Asien ikke min spidskonpetance, så der er sikkert mange andre gode grunde.

 • 1
 • 2
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten