andre skriver

Genstart af 40 år gamle reaktorer i Belgien vækker bekymring i nabolande

De belgiske reaktorer Tihange 2 og Doel 3 skal efter planen genstartes efter en længere reparationspause, men genstarten af de aldrende reaktorer huer ikke nabolandene Tyskland og Holland. Byer fra begge lande overvejer at gå rettens vej for at få lukket reaktorerne, og Tyskland har erklæret, at de vil sende egne eksperter til Belgien for at inspicere kraftværkerne.

OGSÅ VÆRD AT LÆSE

via Danmarks Radio 26. jul 2016 06:45

Efter historisk jordomrejse: Soldrevet fly lander sikkert

Kommentarer (9)

Tihange 2 og Doel 3 har allerede været i drift gennem et stykke tid nu. Måske var det noget for fagbladet Ingeniøren at beskrive den anvendte godkendelsesproces baseret på konservative antagelser, destruktive tests af lignende legeringer og nye teknikker til ultralydsundersøgelser? Materialedefekter og dårlige svejsninger findes overalt, senest i en række vindmøller. Det rammer nok jeres målgruppe bedre end The Guardians politiske skriv.
http://www.world-nuclear-news.org/RS-Elect...

Tihange 2 og Doel 3 er begge fra 1982, og således ikke nær den politiske grænse på 40 år. De to reaktorer med 40 års drift der omtales er Doel 1 og Doel 2, de har fået den levetiden forlænget med 10 år. Med en tilhørende årlig beskatning på 150 million kroner. Reaktorerne er godkendt af de gældende tekniske myndigheder.
http://www.world-nuclear-news.org/RS-Belgi...

 • 6
 • 3

Storbritannien og Belgien sætter deres 1GW Nemo-kabel i drift i 2019, om 3 år.

Storbritannien er derudover i gang med et 1,4 GW kabel til Norge (2020) og et 1,4 GW ditto til Danmark (2022).

Jeg tror ikke de store, centrale kraftværker kan konkurrere med den billige vind- og vand-kraft, der kommer til at flyde gennem disse kabler.

Så med diverse forsinkelser pga. retssager og andet, så tror jeg løbet er kørt for de aldrende belgiske atomkraftværker.

Og Englands Hinkley Point C kommer heller ikke til at give meget mening.

 • 12
 • 1

Jeg tror ikke de store, centrale kraftværker kan konkurrere med den billige vind- og vand-kraft, der kommer til at flyde gennem disse kabler.

Og hvad er så gennemsnitsprisen på el fra engelske havvindmølleparker? (hint, omkring Anholt niveau eller derover)

Hvor meget netto-el tror du Norge kan eksportere ud af landet?

Er Norge i gang med at installere flere turbiner, så de kan køre højere peak effekt til eksport til nabolandene?

Gennemsnitspriserne på el var ultimo 2014 25% højere i UK end i BE. Al ny kapacitet installeret i UK er til høje elpriser med varierende niveau af ROC eller CfD.

Så jeg ved ikke hvor idéen kommer fra, at Belgien skulle blive oversvømmet af billig engelsk strøm. Med mindre jeg har misforstået dit indlæg.

Det virker mere sandsynligt, at strømmen skal løbe den modsatte vej...

 • 1
 • 7

Prisen på elektricitet afhænger vel helt af hvilke tilskud, tilgængelighed, prisen for affald/forurening, prisen for udbygning/tilslutning og politisk usikkerhed, hvilket er parametre man politisk og virksomhedsmæssigt kan benytte til at fremstille den form for elektricitet man ønsker at sælge som billig eller dyr.

 • 1
 • 0

Så jeg ved ikke hvor idéen kommer fra, at Belgien skulle blive oversvømmet af billig engelsk strøm. Med mindre jeg har misforstået dit indlæg.

Det læser jeg heller ikke at han har skrevet. Problemet for de belgiske atomkraftværker er, at de er noget oppe i årene efterhånden. Dvs. ikke særlig effektive (dyrt brændstof), meget vedligehold, og politisk bekymring omkring hvem der skal betale for dekommissionering. Spanien har været igennem nogenlunde samme omgang. Da politikerne begyndte at snakke om, at ejerne skulle spare mere op til dekommissionering gik selskabet prompte i betalingsstandsning.

Anyway, vand/vind er billigt, som man tydeligt kan se på industri priserne for el:

EUR/ kWh
Norge: 0.077 (vand)
Danmark: 0.090 (vind)
Belgien: 0.110 (atom, fossil, vind)
UK: 0.149 (kaos!)

 • 10
 • 0

Hvis det er samme reaktor som der var en artikel om for lidt tid siden, så drejede det sig ikke om materialedefekt eller dårlig svejsning: en ellers perfekt reaktorkerne slog pludselig revner, og man havde ikke noget viden der kunne forklare hvorfor. Mig bekendt har man stadig ikke fundet forklaringen


FANC kender ikke til en belgisk reaktor med dette problem. Det er da interessant at Ingeniøren kan rapportere om problemer der end ikke er kendt af de belgiske regulatoriske myndigheder. Hvor er arrtiklen?

 • 2
 • 2

Anyway, vand/vind er billigt, som man tydeligt kan se på industri priserne for el:

EUR/ kWh
Norge: 0.077 (vand)
Danmark: 0.090 (vind)
Belgien: 0.110 (atom, fossil, vind)
UK: 0.149 (kaos!)

Stadigvæk, så skal der vel trods alt flyde noget strøm over grænserne for at prisen falder (i Belgien). Det forekommer mig, at England kan suge temmelig meget billig strøm fra udlandet (Norge og DK), før priserne falder drastisk, og de begynder at eksportere ud af landet til f.eks. Belgien. Vi får se!

Det er en dårlig forretning for de danske elkunder at eksportere vindmøllestrøm til de priser! Men noget af gevinsten tilfalder Energinet.dk og kommer dermed forhåbentlig til at reducere vores PSO betaling, og resten tilfalder DONG (Goldmann Sachs) m.fl. (al marginal produktion, der kommer i spil, hvis vi får en netto-eksport til UK). Men det var jo ikke det diskussionen gik på...

 • 4
 • 0