andre skriver

Forskere finder partikler fra luftforurening i hjerter på børn helt ned til tre år

Forureningen fra brændeovne og biler bliver oplagret i hjertevævet hos indbyggerne i storbyerne, selv hos små børn på helt ned til tre år. Det viser en ny undersøgelse fra Lancaster University, hvor forskere har studeret hjertevævet hos 63 personer i den stærkt forurenede storby Mexico City. De havde langt flere partikler i hjertevævet end en kontrolgruppe, der bor, hvor der er mindre forurening.

OGSÅ VÆRD AT LÆSE
via Pressemeddelelse fra Vestas 15. okt 2021 12:17 16
Vestas vil sætte verdens kraftigste og højeste vindmølle op i Danmark
via Aerotime 15. okt 2021 10:46
Boeings Dreamliner lider af svage titanium-dele
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

1:Holdt vejret når partikel sprederne accelerere. 2: køb en e-cykel og brug de omveje med lav bil koncentration. Man slipper så samtidig for disses støjende adfærd. 3:undgå myldretid hvis muligt. 4: flere grønne korridorer gennem byen.

 • 6
 • 3

Studiet nævner vist ikke noget om brændeovne, men derimod bilos og anden typisk byforurening

- artiklen er svært læselig, ikke mindst grundet de mange forkortelser, men jeg kigger forgæves efter noget om 'små børn på helt ned til tre år'!?: Der står: "in 72 subjects age 23.8 ± 9.4y: 63 MMC residents, with Alzheimer Continuum vs 9 controls", og så burde vel ingen vel være < 14.4y?? Men 63 Metropolitan Mexico City borgere under 33.2y med Alzheimer Continuum lyder da ikke rart! Gad vide, hvor udbredt 'Alzheimer Continuum' er blandt 30-årige i den øvrige verden?

Nå, der ser da heldigvis ikke ud til at være fundet 3-årige børn med Alzheimer Continuum - det er da altid noget! ;)

 • 4
 • 3

"in 72 subjects age 23.8 ± 9.4y: 63 MMC residents, with Alzheimer Continuum vs 9 controls", og så burde vel ingen vel være < 14.4y?? Men 63 Metropolitan Mexico City borgere under 33.2y med Alzheimer Continuum lyder da ikke rart!

ja, den yngste i undersøgelsen må være teenager. TV2's lommeregner har vist en mindre funktionsfejl.

I øvrigt noget med at op til 22 milliarder (10^9) nanopartikler magnetite/maghemite-krystaller per gram (væv?) sætter sig i hjertets cellevæv. Tilsvarende partikler sad i hjernen, derfor alzheimers. For en ordens skyld: kontrolgruppen havde ned til 10 gange mindre (de havde ikke alzheimers, kan man nok gå ud fra).

Med en blanding af overfladespænding, redox-effekt og magnetisme kan disse bitte-små magneter muligvis ødelægge hjertets egne elektriske impulser og forårsage overophedning af personen. Partiklerne kan desuden muligvis rotere i overensstemmelse med det ydre magnet-felt.

Føj for den...

AD og hjerteproblemer pga. luftforurening blandt teenagere og helt unge er slemt nok.

Det der med nanomagneter spiller vist ind i trækfugles orienteringsevne. De findes naturligt i fugles hjerner og orienterer sig efter de magnetiske poler. Den effekt kan man spamme med almindelig mobilstråling, har bl.a. en dansk-tysk forsker påvist (læst for et stykke tid siden, gengivet efter erindringen, og deroppe roterer der måske en gammel nanomagnet eller to). Nogle fugle vælger så, berøvet deres naturlige kompas, at flyve langs motorveje ol.

Så de unge udsættes først for nano-partikler fra luftforurening, udvikler AD, derefter svære hjerteproblemer for til sidst (de der overlever) at vandre forvirret i alle mulige retninger under den allestedsnærværende mobilstråling..ok, én skulle måske pålægge sig selv lidt større tolerance over for teenagere.

Under alle omstændigheder burde mobilstråling vel have en effekt på disse nanomagneter? Desværre ligger artiklen kun som sammendrag.

 • 5
 • 2

Så de unge udsættes først for nano-partikler fra luftforurening, udvikler AD, derefter svære hjerteproblemer for til sidst (de der overlever) at vandre forvirret i alle mulige retninger under den allestedsnærværende mobilstråling..ok, én skulle måske pålægge sig selv lidt større tolerance over for teenagere

- mon ikke mange af disse nutidige bekymringer hænger sammen med sænkede detektionsgrænser: Vi kan i dag konstatere forekomst af meget små partikler i væv (og ganske få molekyler i (drikke)vand), hvilket ikke var muligt for blot få år(tier) siden, da vi levede (og døde) i lykkelig uvidenhed derom!?

I oldtiden tilberedte vore forfædre mad over åben ild, inden døre - hvilket mange mennesker fortsat gør, i Afrika fx. For små hundrede år siden indåndede mennesker i fx. London og i Ruhr-distriktet betydelige mængder sodpartikler og andet 'godt'.

Så er der reelt meget 'nyt under solen' - lige bortset fra (stærkt) forbedrede målemetoder??

 • 2
 • 7

For små hundrede år siden indåndede mennesker i fx. London og i Ruhr-distriktet betydelige mængder sodpartikler og andet 'godt'.

Sodpartikler fra åben ild er typisk langt større end de nanopartikler som udgør hovedproblemet i moderne forurening. Ikke at sod er sundt, det er bare usundt på andre måder.

Et af problemerne er at vi måler forurening i masse, mens nanopartikler er skadelige i forhold til deres antal. Vi er enormt gode i denne del af verden til at reducere massen af luftforureningen, men partikelantallet er i bedste fald uændret.

 • 2
 • 0

Sodpartikler fra åben ild er typisk langt større end de nanopartikler som udgør hovedproblemet i moderne forurening

- spørgsmålet er så, om dette alene gælder 'moderne' forurening? Det ser ud til, at (indendørs) madlavning over åben ild frigør masser af nanopartikler:

Particles with a diameter of 10 microns or less (PM10), including fine particles with a diameter of 2.5 microns (PM2.5), can penetrate deep into lung passageways and enter the bloodstream, causing serious cardiovascular, cerebrovascular and respiratory impacts. Both long-term and short-term exposure to particulate matter is associated with morbidity and mortality from cardiovascular and respiratory diseases...

https://www.who.int/airpollution/household...

, så tilsvarende sundhedsproblemer har formentligt i længst svundne tider gjort sig gældende 'her' - og gør det fortsat i andre dele af verden(?).

 • 0
 • 0

Nu er brændeovne jo ikke noget der er udbredt i Mexico City så der er vist lidt litterær frihed her. Tror der findes 100.000 airconditions for hver brændeovn. Selvfølgelig er der grills, pizzaovne og andet brændefyret kogegrej, men altså....proportioner. I øvrigt bruger man mest gas til madlavning.

Smoggen er tyk. Og jeg skal love for at de har lastbiler og busser der bidrager kraftigt og vist ikke køre på low sulfur. Der triller vel også en 4-6mio biler rundt så der er rigeligt med kilder. Men geografi og vejret gør ondt værre. At så

 • 3
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten