andre skriver

Forskere: Danske svin har influenza, der kan blive næste pandemi

Illustration: Artworkstudio BKK / Bigstock

Influenzastammer hos svin i Europa – herunder Danmark har potentiale til at stå bag næste pandemi, konkluderer tyske forskere. Eksperter kalder risikoen for en pandemi med svineinfluenza A alvorlig. Det er resultatet af en undersøgelse ledet af Institut for Diagnostisk Virologi ved den nationale veterinære forskningsenhed Friedrich-Loeffler-Instituttet, der omfatter over 18.000 prøver fra syge svin i Europa, herunder 2.463 danske svin.

OGSÅ VÆRD AT LÆSE
via New York Times 26. okt 2020 09:20
Hi for dræberhveps ødelagt i staten Washington
via A4 Arbejdsliv 26. okt 2020 09:03 6
Unge ingeniører gider ikke arbejde i det offentlige
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Vigtigt citat fra artiklen

Det er vigtigt, at vi får mere viden og en intensiv overvågning, så vi får nogle markører, så vi tidligt kan komme i gang med at producere vacciner.

 • 7
 • 0

Det er vel svin generelt, der er tale om. Ganske vist producerer vi relativt mange i DK, men alligevel næppe mange procent af verdens svin totalt set - og svin har vel sygdomme i alle lande, så hvorfor er netop danske svin en særlig risikokilde?

 • 6
 • 7

Opmærksomheden rettede sig først mod de vilde dyr, da covid-19 begyndte i Wuhan: https://www.theguardian.com/science/2020/j... Det var med god grund, da man vidste at både ebola og sars var overført fra dyr til mennesker.

Det er relevant at fokusere på svin også, af de grunde som er beskrevet i artiklen på inf.dk Men det helt presserende er, at forholde sig til den danske minkproduktion, verdens største, fordi smitten med covid-19 er helt ude af kontrol blandt de danske besætninger. 101 besætninger er konstateret smittet og ansatte på de danske minkfarme tilhører den erhvervsgruppe, som har den højeste risiko for at få covid-19 og det på trods af alle de forholdsregler, som er indført af de danske myndigheder.

Vi ved at virus muterer anderledes og tilpasses til de vilkår, som gælder i værten. Dvs. ændringerne er anderledes og stabiliserer sig på de betingelser, som gælder i mink. Det skaber større afvigelser, end når mutationerne udfolder sig i mennesker. Risikoen for varianter er meget større i dyr, hvor tusindvis smitter hinanden, og hvor tusindvis af dyr kan bære både virus og antistoffer.

Farene i mutationerne er mangfoldige: 1) Sygdommen kan ændre sig så meget, at vacciner, der udvikler antistoffer, ikke rammer varianten. 2) Sygdommen kan ændre karakter, blive værre eller mindre alvorlig. 3) Sygdommen kan udvikle sig, så den ligefrem udnytter de antistoffer, som kroppen har udviklet som forsvar imod sygdommen, for på den måde at ramme hårdere. Dette fænomen går under betegnelsen "antistof-betinget-forstærkning", "ade" for den engelske betegnelse https://www.google.dk/search?sxsrf=ALeKk00...

De danske myndigheder har dummet sig ved at lade sig presse til at ændre strategi. I juni slog man alle inficerede minkhold ned. Det brød man sig ikke om i erhvervet. Nu er man tilbage ved den oprindelige strategi, men kan ikke følge med den hastighed, hvormed smitten spreder sig.

Smitte, som kan føres tilbage til mink, har kostet menneskeliv.

Men branchen skriger op om, at de syge dyr skal have lov at leve, at myndighederne er alt for agressive, at ejere og ansatte bliver arbejdsløse osv. Det er alt sammen rigigt. Men det var branchen selv, der pressede myndighederne til at begå den største fejl i ikke at slå inficerede besætninger ned i udgangspunktet.

Læren af det hele er, at man ikke skal lade sig presse af alt for kortsigtede økonomiske interesser, men bevare blikket for de større sammenhænge. Det gælder her som der.

 • 8
 • 8

så hvorfor er netop danske svin en særlig risikokilde?

Det er indlysende at netop Danske svin er en særlig risikokilde fordi vi er danskere og bor ganske tæt på ikke lufttætte svinefabrikker og følgeligt har stor risiko for at blive inficeret med en potentielt dødelig virus.

Hvis der er en mulighed for at blive smittet med en dødelig virus fra svin er min første bekymring de svin der er nærmest, og dernæst dem der lever længere væk. Derfor er overskriften korrekt.

Glem de semantiske finurligheder og prøv i stedet at tage stilling til de nye potentielt dødelige følger af at klemme så mange svin sammen på så lille et areal blot for at kunne sælge et luksusprodukt en anelse billigere.

Er der en mulighed for at beholde flæskestegen til Julemiddagen uden at risikere at dø før det bliver Jul? Hvis det kan mindske risiko betydeligt er det kendt og ganske billig teknologi at tætne staldbygningerne og filtrere luften hvilket de mange der bor tæt på staldene ville sætte stor pris på ligesom deres boligerne igen vil kunne sælges.

 • 5
 • 9

Men det er selvfølgelig vigtigt at følge de forskellige virusstammer hos mennesker.

Det kan næsten kun skyldes at den foreliggende dokumentation hverken er læst eller forstået. Pandemiske virus har ideelle vækstmuligheder blandt indespærrede svin der er klemt så hårdt sammen at der end ikke er plads til en krølle på halen, og de hverken børster tænder, går i bad eller bære mundbind når de er sløje.

Det er ikke svin der flyver verden rundt,

Det er ellers ærgerligt, for hvis de valgte at flyve på samme måde som mennesker så ville smitterisiko være helt ufattelig meget mindre end i en svinestald.

Luften i kabinen filtreres og skiftes med få minutters mellemrum gennem hele flyvningen. Hvis svineavlere vil have en chance i en ny korona fremtid så var mere plads, bad, toilet og hyppigt luftskifte et godt sted at begynde. Men regn ikke med en afstemning melle flæsk og flyvning, det kommer ikke til at ske.

 • 12
 • 3

Nede i Kina var der sikkert nogen bebrillede forskertyper, der bekymret "ævlede" om flagermus og markeder.

Og nogen Jan Damgård og Bjarne Mønnike typer der lidt overbærende og med halvhånlige bemærkninger slog ud med hænderne.

 • 11
 • 2

Nede i Kina var der sikkert nogen bebrillede forskertyper, der bekymret "ævlede" om flagermus og markeder.

Og nogen Jan Damgård og Bjarne Mønnike typer der lidt overbærende og med halvhånlige bemærkninger slog ud med hænderne.

I Kina havde man faktisk forbudt salg og slagtning af levende vilde dyr på markeder. Der var blot ingen kontrol mekanismer der virkede.

Der virker det bedre i Danmark, når man tager en beslutning, så gennemfører man den. Men vi tager også beslutningen på et oplyst grundlag.

 • 4
 • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten