andre skriver

Forsker: Biodiversitet i Øresund falder efter massiv spildevandsudledning

Illustration: Wikipedia

Dyr dør i Øresund på grund af det stor udslip af spildevand fra Københavns kommune, vurderer marinbiolog Jens Peder Jeppesen, som i mange år har undret sig over, hvorfor biodiversiteten falder i strædet. Tidligere er det kommet frem, at kommunen over en 4-årig periode har udledt 35 milliarder liter beskidt spildevand i Øresund, og det kan blandt andet være gået ud over forekomsten af den røde søanemone, som næsten ikke er til at finde mere, ifølge Jens Peder Jeppesen. Billeder fra havbunden viser et ’liglagen’, et lag af svovlbakterier, der får bunden til at se snedækket ud, og som forekommer i et ilfattigt miljø efter tilførslen af for meget næringsstof – f.eks. gennem udledningen af de store mængder beskidt spildevand.

OGSÅ VÆRD AT LÆSE
via TV2 Østjylland 22. mar 2023 16:48
AU skal spare 100 millioner: Fakultet varsler fyringer
via Berlingske 22. mar 2023 14:23
Tidligere direktør for Terma, Jens Maaløe, er død
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

De er begge "grønne" partier, men det er bekymrende at det er normalt hverken borgmeste eller de politiske udvalg orienteres.

Marinebiologen har i 30 år undret sig, hvor har vi ellers hørt om sådant?

Det store bedrag?

 • 3
 • 9

Enhedslisten har kun siddet på Teknik- og Miljøforvaltningen siden 2014 hvor de overtog posten fra SF. Man kan ikke forvente at de allerede skulle have opdaget at kommunen har udledt 35 milliarder liter urenset spildevand i Øresund.

Jeg synes Greta Thurberg har været yderst afdæmpet i hendes kommentar til sagen. Nok fordi den yderste venstrefløj sidder med ansvaret, det er jo hendes venner. Jeg ville kalde forvaltningen en galeanstalt.

Man kan med rette spørge, hvis 35 milliarder urenset spildevand ikke har Enhedslistens interesse, hvad sidder de så og arbejder med? Nåh ja: https://www.tv2lorry.dk/koebenhavn/cyklist...

 • 8
 • 10

Jeg er lidt i tvivl om hvilken indflydelse næringsstoffer har på livet. Det siges jo, at der er mange fisk og havdyr hvor der vælder næringsstoffer op fra dybhavet. Det næste er selvfølgelig hvordan diversitet opgøres. Hvordan kombinerer man mængder og arter til diversitet. Der bør vel være en vis minimummængde af en bestemt art før den tæller med.

 • 1
 • 0

Jeg er lidt i tvivl om hvilken indflydelse næringsstoffer har på livet. Det siges jo, at der er mange fisk og havdyr hvor der vælder næringsstoffer op fra dybhavet

Søg på "Hvalpumpen", Svend.

Det næste er selvfølgelig hvordan diversitet opgøres

Der bør vel være en vis minimummængde af en bestemt art før den tæller med.

Gør der?

Man kan selvfølgelig overveje om der bør være en levedygtig bestand, eller om et enkelt overlevende individ, som f.eks. pungulven var engang, tæller med. Personligt stemmer jeg nok på den levedygtige bestand.

Men, det konstateres, vedvarende, at ellers "levedygtige bestande" af arter forsvinder i højt tempo.

-De uddør!

At arter uddør er ikke noget nyt. Kun tempoet er.

(Når man ellers ser bort fra tidligere masseuddøender)

 • 3
 • 2

Jeg er lidt i tvivl om hvilken indflydelse næringsstoffer har på livet.

@Svend, det kan med god grund sagtens blive i tvivl om, men nogle enkelte ting kan man sige med stor sikkerhed. Det vigtigste næringsstof er kvælstof, der er grundlaget for algedannelse, der igen er fødeemne for en række organismer. Kvælstofudledningen fra land sker i det tidlige forår, det booster væksten i fødekæden. Kvælstoffet afgasser imidlertid hurtigt, så må nedfald fra luften tage sig af de senere generationer alger mv. Fosfor er også et essentielt næringsstof, men i modsætning til kvælstof så bliver det i miljøet, det bruges af flere generationer årligt, derfor er fosfor langt mere ubehageligt i vandmiljøet end f.eks. kvælstof. I vandmiljøet er iltmangel katastrofal for livet, her er udledningen af organiske stoffer til vandmiljøet vel nok et at de mest skadelige, for døde organisker synker til bunden og kræver mere ilt til omsætningen! Det så man for ca. 25 år siden, hvor der opstod massiv iltsvind i vandmiljøet i Kattegat med udgangspunkt i en manglende rensning i Lynetten, fik man store problemer med livet i vandmiljøet, herunder fiskeriet ud for den svanske kyst. Mange tungmetaller er ikke næringsstoffer, men kan alligevel optages i organismen, der så går videre i diverse fødekæder. Hvis man går ind for øget biodiversitet, så skal man sørge for at få renset spildevandet ordentligt, at tørre problemet af ved at tørre det af på landbruget er dels usagligt, dels får man ikke løst de egentlige problemer. Århus har forlængst fået bugt med fosforen fra husholdningerne, så der nu er godt badevand, det må København vel også kunne?

 • 1
 • 6
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten