andre skriver

Fordobling i positive covid-19 prøver i Sydafrika på 24 timer

Illustration: Bigstock/nito

Fra 4300 bekræftede covid-19-smittede til 8500 positive tests og en positivprocent på 16,5. Sådan har smitteudviklingen været i Sydafrika det seneste døgn. Dermed tegner det til starten på en fjerde coronabølge i landet, som hele verdens sundhedsmyndigheder har øjnene stift rettet mod på grund af spredningen af varianten omikron. Ifølge dets National Institute for Communicable Diseases (NICD) udgør omikron 74 procent af de 249 sydafrikanske covi-19-prøver, der blev fuldgenomsekventeret i november.

Emner : Sygdomme
OGSÅ VÆRD AT LÆSE
via Jyllands-Posten 17. jan 2022 09:54
Domstol bremser tysk Femern-arbejde
via Folketidende 14. jan 2022 13:20
110 meter høj vindmølle væltet på Lolland
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Når man kigger nærmere efter på "ourworldindata.org", så var omicron bidraget "0%" den 1/11, 31 % den 15/11, og 88% den 29/11, så et er uden tvivl omicron varianten der driver smitte udviklingen (overtager fra delta varianten). Fra de data som findes på "ourworldindata.org" så kan man også se at "hospital admission" stiger fra 10 ppm den 21/11 til 17 ppm den 28/11, så den fører tilsyneladende også til flere hospitals indlæggelser, selv om det kun er 1,7 gange for hospitals inlæggelser, og 3 gange for antal smittede. Dette modsiger den udtalelse at "omicron-varianten" ikke ser ud til at give flere indlæggelser. Om det er hele sandheden finder vi vel ud af i løbet af et par uger. Men indtil da så nej tak til "import" af omicron varianten.

 • 14
 • 0

Nu er de gået fra 1200 til 16000 smittede på 9 dage. Det er en imponerende hurtig udvikling de har gang i.

Lad os håbe at det faktisk viser sig at omikron er mindre farlig end delta.

 • 9
 • 0

Lad os håbe at det faktisk viser sig at omikron er mindre farlig end delta

B1.1.529 smitter langt mere effektivt end nogen tidligere variant, og den rammer især unge og børn. Det fremgår nu også af det, man kan læse i danske medier: https://jyllands-posten.dk/international/E...

Et enkelt eksempel på smittespredning i Norge har simpelt hen dokumenteret, at omikron går uden om immunitet opnået ved vacciner. Hvad man vidste i forvejen, var at den også går uden om immunitet opnået via overstået infektion.

Allerede nu kan det alstå konstateres, at unge rammes hårdere men at der endnu ikke er dokumentation for, at ældre rammes hårdere af omikron.

 • 7
 • 7

https://www.samrc.ac.za/news/tshwane-distr...

we have seen a sharp rise in admissions at the Steve Biko Academic and Tshwane District Hospitals (SBAH/TDH) Complex with 166 new admissions between 14 and 29 November 2021. This makes up 45% of all Tshwane District Admissions in the public sector and 26% of all admissions in both public and private sectors for the same period. ..

SARS-CoV-2 has been an incidental finding in patients that were admitted to the hospital for another medical, surgical or obstetric reason. ..

of 42 patients currently in the COVID wards at the SBAH/TDH complex, is that the majority of hospital admissions are for diagnoses unrelated to COVID-19. The SARS-CoV-2 positivity is an incidental finding in these patients and is largely driven by hospital policy requiring testing of all patients requiring admission to the hospital. ..

On 3 December Helen Joseph Hospital had 37 patients in the COVID wards of whom 31 were on room air (83%); and the Dr George Mukhari Academic Hospital had 80 patients of which 14 were on supplemental oxygen and 1 on a ventilator (81% on room air).

Jeg syntes at det er positivt at med så udbredt samfunds smitte, at andelen af patenteter der har covid symptomer er så lav.

Og af dem der indlagt på covid afsnit er det få der skal have ilt.

 • 1
 • 1

Det vi sammenligner er æbler og pærer.

Bliver der lavet de samme antal test, så er det en stigende andel. Er positivprocenten stigende er smitten stigende.

Det er en af grundende til at incidenstal ikke siger meget om niveau af smitte, derimod er positivprocent bedre. Indlæggelser og dødstal er bare en tidslig følge af det historiske smittetal.

Man kan slå op hvor mange test hvert land fortager i forhold til indbygger. Stort set alle lande i europa tester mindre end Danmark, meget mindre.

Positivprocenten siger meget mere, så hvorfor handles der ikke efter dette tal?

 • 1
 • 1

Bliver der lavet de samme antal test, så er det en stigende andel. Er positivprocenten stigende er smitten stigende.

Det er en af grundende til at incidenstal ikke siger meget om niveau af smitte, derimod er positivprocent bedre. Indlæggelser og dødstal er bare en tidslig følge af det historiske smittetal.

Ja, det er svært at bruge incidenstal til noget, hvis der ikke er en høj test aktivitet. Positiv procenten kan i princippet også være vildledende. Hvis sygdommen har meget høj dødelighed, og man kun tester dem der bliver indlagt med sygdommen, kan prositiv procenten nærme sig 100%, selv om der kun er meget få smittede. Omvendt hvis sygdommen er meget asymtomatisk, så vil det være tilfældigt hvem man tester, og positiv procenten vil nærme sig smitten i samfundet. Og det er nok her vi er i Sydafrika og specielt Tshwane. Hvis covid ændre sig fra at være symtomatisk til asymtomatisk, så kan det være svært at sammenligne historiske data.

Men da 26-45% af de indlagte i Tshwane har covid, og hovedparten er indlagt af anden årsag, så må smitten i samfundet være meget høj. Og man må formode at epidemien brænder ud i området inden for et par uger. Monitorering af spildevand viser også en forekomst af covid de sidste 14 dage der er højere end nogensinde i området. https://www.samrc.ac.za/wbe/

Det kan være svært at sammenligne med danske forhold da det kun er 29% der er vaccineret i SA, men der har tidligere været udbredt smitte med tidligere varianter, så mange har antistoffer. Vi skal også huske på at Sydafrika er et ungt samfund, merdian alderen er 10-20 år yngere.

 • 6
 • 0

Allerede nu kan det alstå konstateres, at unge rammes hårdere men at der endnu ikke er dokumentation for, at ældre rammes hårdere af omikron.

Især børn har uklare symptomer og indlægges selv om de ikke er dødsyge, det er bedre end at sende dem hjem og modtage dem med alvorlige komplikationer et par dage senere, det påvirker statistikkerne så det ser værre ud.

Data for det sydlige afrika kan ikke bruges, selv om de officielle tal er lavere så har op til 40% hiv, mange er selv midicineret (dårligt medicineret), vi må vente og se hvordan omikron påvirker os her i europa.

Omikron begyndte først at brede sig efter 9.november dvs. for mindre end en måned siden, og vi så kun den spæde start her for ca 10 dage siden, det ser ud til at omikron er ekstremt mere smitsom, og mild, men vi skal se en mængde færdige forløb før vi kan konkludere noget endeligt.

 • 6
 • 0

Hej Steen.

Nu citerer jeg ikke noget af dit indlæg (hvis det skulle blive slettet), men jeg forstår til fulde din frustration over en bestemt debattør. De to andre, du nævner, er bare et par latterlige trolls.

Jeg 👍 altid (næsten) dine indlæg, fordi du forstår at forklare, hvorfor det hele går af helvede til, og du forklarer også (i modsætning til den bestemte debattør og de to trolle), hvad der skal til for at ændre vores fremtid.

Keep on the good work. Og kom så alle sammen med jeres 👎

Mvh Bjørn

PS: Det er over tre år siden, at jeg har 👎 et indlæg her eller påv2.dk

 • 6
 • 7

Tak for opmuntringen Bjørn.

Jeg ved godt, hvad jeg beder om, men bliver tit meget overrasket over, hvor lidt der skal til, før det kører helt ud over kanten og hvad disse typer får lov til , uanset hvor langt de har bevæget sig ud over kanten.

Kunsten er i min optik at afsløre dem uden selv at forfalde til deres egne nedrige metoder. Det kræver ironi, distance, fordømmelse, sammenhængende argumentation funderet i fakta. Det er svært.

 • 4
 • 7

dvs der ikke er indikationer på at børn og unge rammes hårdere.

Artiklen på jp er kommet under betalingsmur, men man kan godt se, at der er ændret i den. I den provins, hvor den oprindelige B.1.1.529-variant blev opdaget, er indlæggelsesmønsteret ændret drastisk fra den tredje bølge i foråret til den bølge, vi ser nu og som er drevet af B.1.1.529:

3rd wave: People of 50+ mostly got admitted

4th wave: People below 40 years are mostly getting admitted (look at the high nrs for 30-39 and 0-4 yrs) https://fortune.com/2021/12/03/children-co...

Man ser, at antallet af indlæggelser for de helt små er ca. 7 gange højere i fjerde bølge end tredje og at mønsteret generelt er ændret fuldstændigt.

Man taler nu om vartiationer af B.1.1.259.

»Es gibt zwei Linien innerhalb von Omikron, BA.1 und BA.2, die sich genetisch stark unterscheiden«, sagte Francois Balloux vom University College London im »Guardian«. »Die beiden Linien verhalten sich möglicherweise unterschiedlich.« Sollte sich die neue Untervariante schnell ausbreiten, könnte sie ebenfalls als »besorgniserregend« eingestuft werden. https://www.spiegel.de/wissenschaft/corona...

Den tyske artikel er skrevet med reference til Theguardian: https://www.theguardian.com/world/2021/dec... (kan ikke se, om der er lavet selvstændige sonderinger i den tyske artikel, eller om det hele her bygger på theguardian)

BA.2 afslører sig ikke på samme måde som BA.1, hvorfor BA.2 omtales som en stealth-variant inden for B.1.1.259 eller en helt ny variant dog med en stor del af de samme mutationer i forhold til tidligere udgaver, delt med BA.1.

BA.2 er konstateret i 3 lande, SA, Australien og Canada.

De danske PCR-tests vil ikke registrere den BA.2, så vidt jeg kan se.

Der findes ikke streng dokumentation for, at Omikron i sin oprindelige eller afledte variant er mindre eller mere alvorlig.

Men indlæggelsesprofilen er ændret drastisk til ugunst for de helt små og yngre.

Det er ikke "bevis" for, at de ender op i et mere alvorligt forløb, men en indikation på, at de nye varianter rammer anderledes under de givne betingelser, hvor mange har været inficeret med tidligere udgaver eller er blevet vaccineret. De helt unge er mindre vaccineret end de ældre, og det kan være en del af forklaringen på det ændrede billede på aldersfordelingen af de indlagte i provinsen.

Det kan reelt ikke betale sig at bekymre sig mere. De nye varianter vil overtage meget snart, og vi kan kun håbe på det bedste, på at vaccinerne virker og på at unge mennesker ikke bliver alvorligt syge, selv om de indlægges mere end tidligere.

 • 0
 • 2

Nu citerer jeg ikke noget af dit indlæg (hvis det skulle blive slettet), men jeg forstår til fulde din frustration over en bestemt debattør. De to andre, du nævner, er bare et par latterlige trolls.

Haha - hvor profetisk. En tråd jeg vist ikke deltog i før nu. Man konstaterer bare;

1-2-3-4-6-12-18-25-26-33-34-35 - - 36

Ouch - kunsten er at jage de andre væk uden selv at forfalde til deres egne nedrige metoder. Det kræver ironi, distance, fordømmelse, sammenhængende argumentation funderet i fakta. Det er tydeligvis svært.

Hov - glemte; " "

 • 0
 • 2
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten