andre skriver

Folketinget blev vildledt om CO2-udledningen fra Viking Link

Illustration: Nanna Skytte/Ingeniøren

Den tidligere energiminister Lars Chr. Lilleholt (V) vidste, at der fandtes et regnestykke, som viste, at Danmarks CO2-udledning vil stige som følge af det kommende elkabel Viking Link mellem Storbritannien og Danmark. På trods af det oplyste han til Folketinget, at der ikke var regnet på, hvordan elkablet vil påvirke CO2-udledningen. Det viser dokumenter, som Jyllands-Posten har fået udleveret.

OGSÅ VÆRD AT LÆSE
via Bundestag beschließt Kohleausstieg 3. jul 2020 13:48 3
Beslutning: Kulkraft i Tyskland skal slukkes seneste i 2038
via The Guardian 2. jul 2020 14:17
Europa fælder flere og flere træer
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

"Jeg har indskærpet over for ministeriet, at jeg finder det kritisabelt,« skriver han.(Dan om det der skete under den tidligere minister)

Men Dan - det er vel ikke nok - du bør vel undersøge om der er sket ulovligheder.

Citat:".. § 5. En minister straffes, hvis han forsætligt eller af grov uagtsomhed tilsidesætter de pligter, der påhviler ham efter grundloven eller lovgivningen i øvrigt eller efter hans stillings beskaffenhed.

Stk. 2. Bestemmelsen i stk. 1 finder anvendelse, såfremt en minister giver folketinget urigtige eller vildledende oplysninger eller under folketingets behandling af en sag fortier oplysninger, der er af væsentlig betydning for tingets bedømmelse af sagen""

https://www.retsinformation.dk/Forms/R0710...

 • 5
 • 1

Men Dan - det er vel ikke nok - du bør vel undersøge om der er sket ulovligheder.

Tjah! Det kan man godt mene. Men der er ikke rigtig nogen pointe i at starte en undersøgelse om en tidligere minister har gjort noget forkert. Han kan jo ikke længere trække sig, og det er jo det mest alvorlige der sker hvis ministre misinformerer.

Uffe Elbæk trak sig som minister efter beskyldninger om nepotisme. Og så gjorde man ikke mere ved det. Man kan mene en minister vel ikke trækker sig, med mindre vedkommende er skyldig i det han bliver anklaget for. Men der er jo ligesom ikke mere at komme efter når vedkommende har trukket sig. Heksejagte er vi ikke rigtigt interesseret i, og rigsretsager med mere koster jo millioner.

 • 3
 • 3

beskyldninger om nepotisme. Og så gjorde man ikke mere ved det

En anelse mere, da Rigsrevision senere frikendte manden. Forgængeren Brian Mikkelsen samt Socialministeriet og PET havde faktisk givet langt mere til det famøse akademi - men Elbæk burde dog selv have strittet imod fortsat at bruge sin partners firma.

Udfra lovens realiteter kan ministre ustraffet og forsætligt vildlede, hvis et flertal i folketinget er enige i vildledningen. Af og til uddeles der såkaldte næser, hvorpå cirkusset fortsætter ufortrødent...

 • 7
 • 0

"Men der er ikke rigtig nogen pointe i at starte en undersøgelse om en tidligere minister har gjort noget forkert. Han kan jo ikke længere trække sig, og det er jo det mest alvorlige der sker hvis ministre misinformerer."

Det er jo een vinkel at tage på det. En anden er at tage paragraf 6 i brug. (bøde, hæfte eller fængsel indtil 2 år). Skal ministre være straffri fordi de ikke længere er ministre?

Og jo, det giver da mening at starte en undersøgelse selv om ministeren er gået af ! Ministeransvarsloven har ingen forældelsesfrister udover det der henvises til i almindelig borgerlig straffelov.

 • 5
 • 1

Falsk og rigtigt. Jf. JP artiklen er der positiv gevinst for CO2 fra 2030 - så hvad er ret og vrang?

Hvis kvote priserne fortsat stiger og EU kan blive enige om, at ubrugte kvoter skal destrueres, så går det endnu hurtigere med at få lukket tysk kulkraft, som er årsagen til det negative CO2 problem.

Det er så ikke et forsvar for masterne - hvorfor starter man ikke jævnstrømskablet langt længere inde i landet - ligesom norsk strøm først bliver "landfast" ved Tjele?

 • 1
 • 3

Så håndhævelsen af lovgivninge om folketinget og regeringen gøren og laden, skal ikke udføres fordi det er "for dyrt"?

"Heksejagter" kalder du det når ministrer og folketingsmedlemmer overskrider reglerne og vi undersøger det?

En retsstat er afhængig af at netop dem der laver reglerne, også følger reglerne!

 • 2
 • 1

Og jo, det giver da mening at starte en undersøgelse selv om ministeren er gået af ! Ministeransvarsloven har ingen forældelsesfrister udover det der henvises til i almindelig borgerlig straffelov.

Det vil jo være en uskik, at en ny regering forfølger den gamle. Det er uhyre farligt på mange måder.

For det første kan det give et gevaldigt bagslag at en regering forsøger at bevare sin magt, ved at retsforfølge sine modstandere. Jeg ved godt, at man forsøger at gå efter Inger Støjberg, men det vil bare gøre hende endnu mere populær, også selvom der kommer en rigsretssag og hun bliver dømt.

Det andet problem er, at de risikerer at smage deres egen medicin.

 • 2
 • 1

Tror denne udvikling er rigtig

" ..Med solceller og batterier kan kundene koble seg av nettet. Derfor er ikke nettbransjen lenger et monopol, sier Statnetts konsernsjef, Auke Lont. Han mener at nettkostnadene må kuttes ved hjelp av ny teknologi, og at nettleia må fordeles på en annen måte, .. "

https://www.tu.no/artikler/statnett-sjefen...

Derfor skal DK passe på med at investere i store kabler mm, baseret på gamle forretningsmodeller.

 • 0
 • 3
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten