andre skriver

Fejl på afløbsrør: Sygehusbyggeri forsinket igen

Illustration: Nyt Hospital Herlev

Der er fundet fejl på en del af rørinstallationerne i det nye Herlev Hospital, og Region Hovedstaden tvinges nu til at udskyde åbningen. Sidste del af byggeriet skulle være klar til indflytning til december, men i forbindelse med en vandskade fandt man ud af, at rørinstallationerne var utilstrækkelige og skal forstærkes. Byggeriet ventes nu først at stå færdig medio næste år. Rørarbejdet har den spanske entreprenør Inabensa haft ansvaret for. Firmaet blev fyret fra byggeriet sidste år. Samme skæbne led Inabensa på Niels Bohr Bygningen.

OGSÅ VÆRD AT LÆSE
via Videnskab.dk 28. jan 2022 11:41
Metanudslip fra gaskomfur skader klimaet
via ITWatch 27. jan 2022 13:09
TDC ramt af stort nedbrud på mobilnetværk
via Finans 27. jan 2022 08:55
MT Højgaard får ny chef
via Klimaministeriet 25. jan 2022 16:45 200
Tyske RWE skal bygge Danmarks største havvindmøllepark
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Så tænker man, hvordan kan man undgå at give kontrakterne til sådanne virksomheder?

 • 21
 • 0

Bygherren er lige så inkompetent som Inabensa ! Er det mon for hård en dom ? Byggetilsynet har som en af sine opgaver at se entreprenørerne over skulderen. Det har byggetilsynet så åbenbart ikke gjort i tilstrækkeligt omfang - formentlig slet ikke. Mit motto er: "Tillid er godt, men kontrol er bedre". Der er bare alt for mange tilfælde af alvorlig byggesjusk - som får alvorlige konsekvenser. Fejlene bliver fundet ALT _ ALT for sent. Så derfor bliver regningen 3 gange dyrere end hvis det var lavet korrekt første gang. At lægge rør er et håndværk - Det er IKKE raketvidenskab.

 • 22
 • 0

der er altid en logisk forklaring på hvorfor nogle entreprenører,er billiger en andre, kvalitetskontrol,er let at snyde med,hvis og så fremt man ønsker det, det må derfor undre en eller?,at en leverandør som engang har haft tilsvarende problemer på et andet offentligt byggeri ikke er sat under skærpet tilsyn. i kontrakt forhandlinger er der selvfølgelig lovet guld og grønne skove. Om fag og bygherrerådgiver har sovet i timen,som på Niels Bohr vides ikke ,eller er det Manuel fra Barcelona,der har skift fag efter fawlty tower er lukket. En måske bedre dokumentation for medarbejderens kundskab må være læren. Det er en kendt sag at entreprenøre fra syd Europa for masser af billig arbejdskraft fra Afrika og lignende, det er jo ikke kun at grave et hul eller slå søm i et brædt. Jeg blev kontaktet af et italiensk firma, der bød ind sammen med en formentlig også italiensk Hoved entreprenør, på el-entreprisen på Odense nye sygehus, de havde diverse spørgsmål om udførelse hvorefter jeg pænt forklaret dem at i Danmark kan ikke en hvilken som helst kabel trækker stå for tilslutning og i drifttagning. dette kræver autoation, der blev helt stille og senere fortalt de mig opgaven gik til anden, med et nu selvfølgelig billiger tilbud.Min erfaring fra fag tilsyn og pris evaluering fra disse områder og andre,at det er en god ide, at sammen ligne detail priser med danske selvfølgelig med timepris regulering,det giver en ,en vurdering af den afsatte tid, herefter må man må tage kniven frem og stikke den ind,hvor det gør ondt, det ender alt tid vi troede.

 • 6
 • 1

Det ville også have hjulpet ikke at bruge kvadratmeterprisen for kontorbyggeri til at fastsætte prisen for sygehusene.

Ja, der er begået en masse fejl som man kan tage sig til hovedet over. Men der bliver altid begået fejl i store byggerier, og det hjælper ikke at lave en liste, for de bliver bare begået igen alligevel af nye projekter.

Her var en unik chance for at begå hver fejl én gang på tværs af mange byggerier, i stedet for at begå de samme fejl parallelt for hvert enkelt byggeri. Og til sidst ville man forhåbentligt stå med en følgegruppe af erfarne medarbejdere som kan bruges på andre projekter også. Den uundgåelige udskiftning blandt disse medarbejdere kunne endda hæve niveauet hos de virksomheder som nogle af medarbejderne flytter til, og dermed løfte hele Danmarks byggebranche.

Men sådan blev det ikke.

 • 9
 • 0

Danske ingeniører er vel ikke vant til at ufaglært arbejdskraft udfører arbejde, der tidligere blev udført af faglærte håndværkere, der havde en vis faglig stolhed over at udføre arbejdet korrekt, plus selvfølgelig den anden faglige stolthed, at holde en tårnhøj timeløn på akkordarbejde.

Når 100-vis af Bob the Builder altmuligmænd er på spil kræves der en helt anden grad af detailkontrol.

 • 3
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten