Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.
andre skriver

Europas vindmøller kan levere energi til hele verden

Illustration: Danish AirPhoto

Europa har pladsen og vinden til at kunne levere strøm til at dække hele verdens elektricitetsbehov inden år 2050. Det vurderer et hold af forskere, der blandt andet vurderer, at Europa kan have plads til 11 millioner vindmøller. De 11 millioner vindmøller vil ifølge holdet af forskere være i stand til at levere 497 exajoule energi, hvilket forventes at være mere end verdens samlede forbrug i år 2050.

OGSÅ VÆRD AT LÆSE
via TV2 27. mar 2020 07:57 4
Spanien sender 9000 testkits tilbage til Kina
via Finans 27. mar 2020 07:56
Kunder aflyser byggeordrer på grund af corona
via Berlingske 26. mar 2020 16:16 25
2000 forskere kritiserer svensk coronastrategi
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Der skal ikke meget nyhed og substans til en artikel. Siden solens indstråling er ca. 10.000 gange mere energi end vi har brug for, kan illustrationen laves for rigtig mange områder pr VE kilde, men vi behøver vel ikke have forskere til at skrive om dem alle?

Det ville være fedt om nogle ville gøre sig nogle tanker om de svære spørgsmål; enighed, opskalering, distribution,.. økonomi og politisk vilje.

 • 9
 • 12

........er bestemt idag ikke hvad de har været :)

De har simpelthen ikke en snus fornemmelse for realiteterne uden for elfenbens tårnet :)

 • 9
 • 15

Siden solens indstråling er ca. 10.000 gange mere energi end vi har brug for


Men hvis du havde læst artiklen der linkes til, ville du have set at det ikke er det de har regnet på. Hvor meget energi jorden modtager fra solen er nu engang uinteressant, hvis ikke det også er muligt at udnytte den. Forskerne har derfor set på hvad der principielt kan realiseres under hensyntagen til de begrænsninger der nu engang er når man bl.a. tager hensyn til hvilke restriktioner der er for vindmøller i de enkelte lande og hvilke afstandskrav der gælder.

 • 8
 • 3

Men hvis du havde læst artiklen der linkes til, ville du have set at det ikke er det de har regnet på. Hvor meget energi jorden modtager fra solen er nu engang uinteressant, hvis ikke det også er muligt at udnytte den. Forskerne har derfor set på hvad der principielt kan realiseres under hensyntagen til de begrænsninger der nu engang er når man bl.a. tager hensyn til hvilke restriktioner der er for vindmøller i de enkelte lande og hvilke afstandskrav der gælder.

Jeg har læst artiklen og konstateret at forskerne har haft kiggerten zoomet ind på enkelte og forenklede betragtninger. Hvor meget det blæser, og hvor mange møller der teoretisk kan findes plads til, er ikke flaskehalsen. Det er det aldrig, bl.a. fordi den samlede energi som er tilgængelig (~solen indstrålede energi), er så mange gange større en behovet.
Det har tidligere været fremme at solceller i Australien kan dække verdens energibehov. Nemmere beregning, samme problem.

 • 8
 • 3

Hvordan i Himlens navn skulle det lykkes når
vi ikke engang kan få den nuværende overskudsstrøm til Tyskland.......
Det er alfa omega at få det overordnede net op på en kapacitet, så strøm kan flyttes overnationalt hvis vi skal nå vores klimamål.

Det store problem der er at bare Schleswig-Holsten en større kapacitet installeret på land, end hele Danmarks installerede vindkraft, dertil kommer det de har offshore, og når SH ikke engang kan få flyttet al deres el flyttet ned til sydtyskland, eller fordi de traditionelle kraftværker ikke vil skrue ned for produktionen af el, ja så har vi et problem.

Måske hjælper det noget næste år når en 1,3 GW forbindelse fra SH til Norge skulle være klar og med udgangen af 2021 lukker det sidste kernekraftværk i SH. Men Tyskland skulle absolut se at få mere gang i udbygningen af deres elnet.

 • 8
 • 1

Det har tidligere været fremme at solceller i Australien kan dække verdens energibehov. Nemmere beregning, samme problem

- da jeg var barn, udgjorde verdens befolkning (iflg. geografibogen) 2 1/2 mia. mennesker. For at sætte dette store tal i perspektiv lavede jeg en overslagsberegning, der 'viste', at de alle (samtidigt) kunne 'stå på Bornholm' - så'n nogenlunde, tihvertifald...men det forudsætter naturligvis, at man 1) kunne få dem derhen, samt at de 2) kunne/ville stå nogenlunde stille så længe, det varede! :))

 • 4
 • 9

Tanken er da ellers meget god. Min første tanke var godt nok, hvor meget 11 mio. vindmøller fylder. Men som andre er inde på er det nok ikke det største problem. Eller hvad med at lade halvdelen af energibehovet komme fra 6 mio. vindmøller og den anden halvdel fra store solcelle anlæg i f.eks. Australien. Og så kan de små vind- og vand kraftværker der er rundt omkring så supplere op lokalt.

Så ja, tanken er meget god, men der er nok også en række praktiske problemer. Men på den anden side set - hvorfor ikke tage fat på det fra en ende af og gå igang med det?

 • 4
 • 1

Men Tyskland skulle absolut se at få mere gang i udbygningen af deres elnet

- hvilket dog er (langt) lettere sagt end gjort! Et enkelt eksempel:

Nach dem Netzausbauplan sollten nun neue Freileitungen durch ihre Gemeinden gebaut werden – die Riesenmasten in Sichtweite. Es kam wie es kommen musste: Bundesweit regte sich Widerstand entlang der geplanten Trassen, zahllose Bürgerinitiativen mit dem Motto „Keine 380 kV bei uns“ bildeten sich. Zur Strahlenfurcht kam noch die Wut über die Täuschungsversuche mit dem angeblich durch die neuen Leitungen fließenden klimafreundlichen Windstrom aus Norddeutschland, der sich als Strom aus den Braunkohlerevieren herausstellte – siehe unten die Reaktion der Bayern. Der Widerstand veranlasste die bayerische Staatsregierung zu einer spektakulären Kehrtwendung bezüglich der Leitungsführung und sogar zur Infragestellung der Notwendigkeit dieser Pläne...

https://www.windstille-neuhof.de/files/win...
(se side 96)

 • 5
 • 4

Et er hvad der teoretisk er muligt, men er det så fornuftigt?

De forskellige verdensdele har hver især deres muligheder for at producere vedvarende energi.

Omkring 20 kvadratkilometer solar anlæg i Sahara skulle også være nok til at forsyne Europa med el, men vil vi overhovedet have de lange forbindelser der skal etableres op gennem Europa?

Det må vel være nok at Europa kan være mere end 100% selvforsynende med vind og sol energi, og det samme kan de øvrige kontinenter, så hvorfor bruge tiden på teoretiske udregninger?

Vores største problem er vel egentlig at få fordelt den el der laves med vedvarende energi?

 • 5
 • 1

Jatak til mere realisme. Det er jo også sandt, at tog skotterne bedre frakker på og sløbte kul på nakken noget mere, så behøvede de at brændre mindre fossilt af :(

Så fokus burde vel være, at velegnede vindområder som fx Danmark i det mindste los varme og strøm organisere, så man skruede ned for afbrænding, når der kom vindstrøm.

En lang rækker egentlig ret forståelige mekanismer er slet ikke i orden. Jeg er yderst træt af de "mega-løsninger", som gang på gang viser, man slet ikke magter dem så store. Her har man jo endog ladet landene miste kontrol, så med mndre, man er aktionær, så bliver vi dels styret den modsatte vej i rent hykleri og får heller ikke den billige vare, fordi man også er pestet til med en politisk forældet affaldsjungle.

Seneste eksmpler på dette megaregneri med et kryds på skibssiden kunne være, at politiet end ikke får de korrekte usmagelige overvågningsdata såvel som vi uden tøven lægger vitale danske funktioner i Rumænien og reelt heller ikke ved, om det er sandt kineserne snupper al Vor vinden med deres IT eller det er amerikansk propaganda.

Så down to earth, som Eddie Skoller engang sagde. Forsker og etableringspenge skal sættes i gode - gerne danske - løsninger i en skala, Vi og andre brugere kan håndtere.

Der er heller ikke fokus på mellmfaser. Næh, nej Tesla here we comes uanset dette i virkelgheden bare er et velfungerende testprojekt og resten endda mangler.

Realisme kunne fx være, man i stedet for at pukke indbyrdes indbyrdes om beskidte poslke kul, så kunne hjælpe dem med mere effektiv produktion af strøm o varme baseret på kul. De har fx også store ledige arealer til såvel jordvarme som solceller. Polen kunne så både expandere økonomisk og gnave lidt af deres kulproduktion.

Men Nej og 4 plastikkrus i timen fra danske hospitaler.

Helligheden og hykleriet må væk. En af de største faktorer for, Vi allesammen er for fede, må da være alle de madreklamer. Man skulle næsten tro bønderne foruden gylle også investerer i diabetes 2 medicin.

En anden artikel lige her i Ingeniøren påpeger meget rigtigt, at Vi brænder store mængder af i CO2 også er verdensmestre i at rydde op. Almindelig logik uden uddannelse siger da vel, at jo mindre, der svines, jo mindre er der også at rydde op.

Så de beregnere på verdensplan bør sættes på den omstilling, der er bagud. Samme sag for politikerne med deres afgifter for mikromakrobiler eller for den sags skyld smøger. Videnskab bør også have bedre væsentlighedskriterier i sin portefølje, så man får udført de muligheder man har.

Vi diskuterer og diskuterer. Hjørring kommune har stor mangel på rent grundvand, og alt var meget heftigt omkring rensning af det. Samtidigt byggede man et stort butikscenter med fladt tag, så hvorfor indbyggede man ikke et vandtårn til alle de, der også gik og går på wc sådan velbesøgt et sted.

Det højeste, man kunne få som svar, var, der så ville komme kludder i afledningsafgiften. Jeg fik endda et par sure opstød som tak. Måske de ramte syntes, Vi andre også skulle have lidt cyanid og BAM, og man da ikke ville glemme børnene :(

 • 1
 • 7

Meget inficeret bemærkning. Måske skulle Du hellere se det som om, Vi jo skal betale et eller andet for den olie og gas, hvorfor det bliver oplagt, Vi sender dem våben og skaber splid.

Var det ikke for folk som os, så brugte de stadig kun olie til lamper :)

Megen strid er jo baseret på, at Frankrig og UK skulle have olie fra Kirkuk og ikke på den gamle struktur eller en opdatering af denne. Senere kom så USA til. ved at overtage de 2 gamle Emperiers funktioner fx ved at hjælpe sig selv og USSR under WW2.

 • 1
 • 1

Sponsorering af de andre er jo også overvældende. Jeg har det fint med, det teorestisk set kan lade sig gøre. Det er jo ikke det samme, som Vi skal eller burde, lidt som Vi jo heller ikke straks køber alt fra alle tilbudsaviser.

Ofte køber Vi slet ikke noget, ja Vi læser knapt i dem. Lige nu ser Jeg kun i aviser, der sælger havehegn, og om der er forskel på holdbarheden af svensk rød :).

Der er endda gode lkale nyheder, idet Vi kan komme papir direkte i Vores ny renovationssystem, så Vi ikke skal vandre til boblerne :)

Mit største ønske ligner måske dit. Det kunne være, man kun måtte annoncere med virkelige forandringer/nyheder på en A4 eller via en app om ugen.

 • 1
 • 1

Prøv det! (altså det der med at læse artiklen før man kommenterer...)

"Ifølge Peter Enevoldsen, som er hovedforfatter på undersøgelsen og lektor ved Aarhus Universitet, handler undersøgelsen heller ikke om, at Europa skal levere hele verdens strøm.

Pointerne er at gøre opmærksom på et enormt uudnyttet potentiale for vindenergi, og at vi ikke mangler plads til landvindmøller i Europa, forklarer han:

 • Det er vigtigt at understrege, at det her er et forsøg på at give et praj om, at vi har plads nok, siger han."
 • 9
 • 2

og at vi ikke mangler plads til landvindmøller i Europa, forklarer han

- men dét kan han da i grunden intet vide om, før han har spurgt samtlige potentielle landvindmølle-naboer (og 'transmissionslinie-underboer'), hvad de mener herom!

Tyske medier har i det lengste forsvart Tysklands fantasifulle, grønne skifte, til tross for at det lenge har vært klart at det er bygget mer på håp og følelser enn på realiteter. Men nå begynner kappevendingen.
Siste utgave av landets største nyhetsmagasin Der Spiegel har en forside som er prydet av fallerte monstermøller og raserte overføringslinjer. I en lang, grundig artikkel konstaterer forfatterne at det største politiske prosjektet siden gjenforeningen, Die Energiwende, truer med å feile.
Bare i løpet av de fem siste år har galskapen kostet Tyskland 300 milliarder kroner årlig. Resultatene har uteblitt. 29 000 vindmøller leverte i 2018 bare 3,2 prosent av Tysklands totale energiforbruk, mens olje, gass og kull fortsatt stod for nesten 80 prosent...

https://lntk.dk/2019/05/12/vindkraftboomen...

 • 6
 • 7

Det er alfa omega at få det overordnede net op på en kapacitet, så strøm kan flyttes overnationalt hvis vi skal nå vores klimamål.

Eller måske at arbejde hen mod at de fleste husstande og virksomheder kan lagre energi når den er til rådighed til periode hvor den ikke er.
Selvom det er mindre effektivt end centrale løsninger, så sparer man her enorme infrastrukturer, miljøissues med højspændingsledninger over landegrænser, politiske issues og meget andet. I meget nær fremtid vil brugte elbil batterier være billigt til rådighed for hver husstand. Det må da løse 80% af problemerne med at udnytte den vedvarende energi og så kan man måske nøjes med de elmaster der er (mere eller mindre!)

 • 2
 • 2

Nu har vi endelig en løsning der kan spare lidt på olien og benzin

Hvor vi kan bede de klamme diktaturer i Mellemøsten om at drikke deres egen olie.

Således de ikke har råd til,
at købe flere våben og krige.

Men de skal nok påvirke vores politikere til forsat at købe olie.

Til gengæld bliver vi endnu mere afhængige af en klam kommunistisk diktaturstat med stormagtsdrømme, som sidder tungt på handlen med mange af de grundstoffer, der skal til for at til for at få dette lysegrønne eventyr til at gå op i en højere enhed.

Men de kunne selvfølgelig ikke finde på at bruge alle de mange penge de tjener på os til våben eller til at undetrykke forskellige befolkningsgrupper.

 • 2
 • 2

Og når COBRAcable forbinder Jylland med Holland her til efteråret.
- Selvom det vist kun er på 700 MW.

Hvad er det man siger, mange bække små. Det hjælper alt sammen.

Selv i det grønne Tyskland hender det at det bliver mørkt vindstille.

Det meste af de små perioder kan allerede i dag næsten dækkes af deres installerede gas og biomasse anlæg.

Jatak til mere realisme. Det er jo også sandt, at tog skotterne bedre frakker på og sløbte kul på nakken noget mere, så behøvede de at brændre mindre fossilt af :(

Nu er vel netop Skotland et dårligt eksempel, da de har en meget høj grad af vedvarende energi.

Vi diskuterer og diskuterer. Hjørring kommune har stor mangel på rent grundvand, og alt var meget heftigt omkring rensning af det. Samtidigt byggede man et stort butikscenter med fladt tag, så hvorfor indbyggede man ikke et vandtårn til alle de, der også gik og går på wc sådan velbesøgt et sted.

Nu er det vist nok mange årtier siden vi er gået væk fra vandtårne, da det idag ikke giver nogen mening at bygge et vandtårn, men du er åbenbart født 100 år forsent, og har ikke fulgt med i udviklingen.

Bare i løpet av de fem siste år har galskapen kostet Tyskland 300 milliarder kroner årlig. Resultatene har uteblitt. 29 000 vindmøller leverte i 2018 bare 3,2 prosent av Tysklands totale energiforbruk, mens olje, gass og kull fortsatt stod for nesten 80 prosent...

Nu tager man heldigvis det totale energiforbrug i i Tyskland og ikke kun den energi der producerer el.

På den måde kan man selvfølgelig vælge de kirsebær man ønsker, men man undlader selvfølgelig også at fortælle om de milliarder at euro Tyskland har brugt af skatteyderens penge på at subventionere fossil el produktion.

Da de sidste stenkulminer blev lukket i Tyskland, var tilskuddet pr arbejdsplads over 100.000 euro.

Ligeledes nyder brunkulsminerne godt af fritagelse fra diverse afgifter, hvoraf nogle vist er EU regler.

Eller måske at arbejde hen mod at de fleste husstande og virksomheder kan lagre energi når den er til rådighed til periode hvor den ikke er.

Det vil blive alt for dyrt med nuværende teknologi og priser, så for Jylland er det forholdsvis billigere at sende overskydende el til hovedsageligt Norge, men selvfølgelig sker det indimellem at der blæser væsentligt mere i Jylland end i nordtyskland, men det hører til undtagelserne.

De fleste i Tyskland der idag får lavet et solaranlæg for også installeret et batteri lager, så de kan være 70-80% selvforsynende med el. De sidste % ville blive så enormt dyrere at ingen ville have råd til det.

 • 2
 • 3

Du virker noget absent.

1) Meningen med et vandtårn på en kæmpebygning med fladt tag er jo at erstatte drikkevand med regnvand til centrets konstant kørende toiletter. å mange tons vand kan man ikke placere på selve taget eller helt sygt grave det ned og pumpe det op igen. Det kan man jo ikke lige putte ned til grundvandet og vente 40 år, når der mangler rent vand til at drikke.

Men det er måske lidt for avanceret for de "diaBolske".

2) Og vitsen er fra gamle dages skottevittigheder. Når de snakker sammen om aftenen, slukker de lyset, så de også kan tage tøjet tøjet af, så det ikke bliver slidt :) Måske er Du en børnerøv, der er født igår.

Og Jeg kan flere fornuftige i god logistik. Det undrer mig fx ret meget, man ikke reserverer et nyt hospitals øverste etage til store undersøgelser og monteret med loftvinduer.

Man ville spare en masse lokal transport og elevatortor, idet de fleste skal gennem flere undersøgelser. Man ville også vinde vægplads uden vinduer.

og 3) Ja, man kan idag vinde nogle dages strømforbrug, men klima forudsigelserne siger altså også, der kommer stadigt længere perioder med enten eller, så der kommer færre men større huller; men godt Vi kan vinde i det mindste nogle dage. Lad mig venligst gøre opmærksom på, der idag i det forblæste Danmark anslåes at være 200 vindmølledage og gabet så er på 165 eller 45%.

 • 1
 • 1

De vil opstille 11 mio møller.
Europa (ikke EU) er ifølge Wikipedia 10,5 mio km2, så det er altså en mølle pr. km2. Så må havene være den sidste halve mio.
Det meste af Europa er ikke voldsom beblæst, så jeg tænker årsvirkningsgrad på 20 %. For at nå 497 EJ får jeg så, at møllerne hver må være på 7 MW.
Altså en 7 MW mølle for hver km2 i hele Europa, hele vejen til Ural. Det er mange møller.

Antal vindmøller 11000000
Effekt 7000 kW
Timer per år 8760
kWh pr år ved fuld drift 674520000000000,00
3600000 J/kWh
Joule per år ved fuld drift 2,42827E+21 EJ
Oplyst udbytte 4,97E+20
Årlig udbytte af 11 mio 7 MW møller ved 20 % drift 4,89E+00

 • 3
 • 2

Det må jo være Per Fid, der har skrevet denne Wikki. Tag den ikke alvorligt.

Faktisk er Europa også meget større, idet der jo både er bakker op og ned. Jeg har fx jordbær i 3 etager på et hegn. det går fint.

Grin dog lidt af det i stedet for at argumentere Joule og Kwh. Man bør slet ikke bruge energi på den slags.

Faktisk bliver møllerne også både større og lidt bedre, så antallet holder heller ikke.

Næste trin i den slags når det regner, får man fregner bliver vel, om jorden så drejer hurtigere eller langsommere rundt eller om, der bliver længere til månen.

Kun autister burde tage den slags alvorligt, men de fleste kan jo hjælpes til at støtte naturvidenskaben på bedre måder.

 • 1
 • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten