andre skriver

Europas største kulkraftværk annoncerer lukningsdato

Illustration: Bigstock/Niccolo Bertoldi

Polish Energy Group (PGE), har annonceret lukningsdatoer for sit kulkraftværk i Belchatow, som er det største i Europa. Nedlukningen af kraftværket vil ske gradvist fra 2030 og frem til 2036.

Emner : Kulkraft
OGSÅ VÆRD AT LÆSE
via Reuters 30. jul 2021 08:43 2
Russisk Nauka-modul er nu koblet på rumstation
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Efterhånden som verden (eller ihvertfald Europa) bevæger sig mod renere former for energi bliver det sværere og sværere at tolerere den grad af forurening som udvinding og afbrænding af kul afstedkommer. Der er også stigende protester omkring en anden mine, som ligger i en spids i det aller sydvestligste hjørne af Polen.

Polen er fantastisk at besøge om vinteren omkring juletid, men det tager altså toppen af glæden når man lander i lufthavnen og med det samme kan føle at røgen fra de mange kulfyrene kradse i halsen. Efter et par dage vænner man sig dog til det og kan ikke længere mærke det. For én der er født i 1987 giver det et fingerpeg om, hvordan det må have været da kul blev brugt overalt.

 • 16
 • 2

For én der er født i 1987 giver det et fingerpeg om, hvordan det må have været da kul blev brugt overalt.

Ja, det er utroligt som socialismen har ødelagt miljøet i Østeuropa: https://qz.com/1192348/europe-is-divided-i...

Men sådan er socialismen. De må gerne forurene, kapitalismen må ikke.

Derfor er venstrefløjen i Danmark og resten af verden også tavs om Kina nu står for halvdelen af verdens CO2-udledning og udbygger deres kulkraftværker.

Langt over halvdelen af verdens CO2 kommer altså fra socialistiske lande, og den andel eksploderer i de kommende årtier.

 • 8
 • 40

Polen er fantastisk at besøge om vinteren omkring juletid, men det tager altså toppen af glæden når man lander i lufthavnen og med det samme kan føle at røgen fra de mange kulfyrene kradse i halsen.

Det er blevet meget bedre i løbet af de 25 år jeg er kommet i Polen, men stadig kan en enkelt beboer forpeste luften i en hel landsby ved at fyre med kul, affald eller dårligt brænde, og det mener de desværre er deres ret.

Som mine naboer her i Klondykekvarteret i Danmark for 20-25 år siden.

 • 17
 • 1

Hvorfra vil Polen så skaffe de 5000MW som kraftværket leverer? En sommer måtte de delvis lukke på grund af manglende kølevand, og det gav stor elmangel i Polen.

Med hensyn til forurening, så mangler jeg information om hvad det udleder ud over det CO2 der naturligt kommer ved forbrænding af kul. CO2 er ikke forurening på samme måde som svovl og NOx. Men det betragtes sådan takket være EPA.

 • 5
 • 34

lad os nu se det først,der langt til 2030-36. poltik er jo også en ubekendt faktor i Polen,pilen kan nå at skifte mange gange det,klart man skal nå at finde andre løsninger. på svt1 besøgte de området, her udtalte en af de ansat, han er ligeglad med hvad de dør af om det er forurening eller sult er jo lige fedt. så lad os,se hvad tiden bringer,politiker skal også vælges her. i deres energiplan 2040 arbejdes der med flere typer alternativ energiformer,om planen er lavet for at leve op til EUs krav må tiden vise. polakerne er gode til presse EU til betaling af deres ønsker, man kan altid spille putin kortet.

 • 7
 • 0

Polen har ganske udemærkede vindresurser, alene pladsen i Østersøen vil kunne dække Polens energibehov. Dertil kommer at det meste af Polens landareal har ganske gode vindresurser. Solenergi-potentialet er lidt bedre end her til lands pga vejr og den lidt sydligere beliggenhed. Det indikere at balancen mellem sol og vind tippet lidt mere til solcellesiden end her i Danmark. (Dårligere vindforhold, bedre solforhold). Men grundlæggende samme system-muligheder.

Det er nok mere el-nettet i Polen som skal gennemtænkes med mere distribuerede kraftværker. Det tager som bekendt tid.

En vigtig grund til polakkerne har været lidt fodslæbende i forhold til vind og sol, er alle de arbejdspladser, de har i kulindustrien, som de skal have omskolet til andre industrier. Den transformation tager tid.

Men polakkerne kan naturligvis også regne ud, at de ikke kan fortsætte med den, i forhold til "vind-sol-batteri", dyre kulstrøm. Det bliver helt banalt for dyrt, og kommer alt andet lige til at koste på arbejdspladser.

 • 19
 • 3

Sidst jeg så et tal for vindkapacitetsfaktor for Polen var det 19%.Det kan selvfølgelig øges ved at sætte større vinger og mindre generatorer på men det bliver priserne ikke mindre af.Det blæser ikke så tit og så meget som her tillands.Polske kulfyrede værker kan ikke reguleres med vindens hast så det man kan lade vind substituere er naturgas i simple cycle turbiner med ca 35% virkningsgrad og nul fjernvarme. Da Polens gasrør ifølge de frelste bør stoppes her i landet spørger man sig selv hvad de så skal gøre?

 • 6
 • 16

Polen har planlagt at bygge 6 atomreaktorer på 2 forskellige værker.

Det bliver sansynligvis Kinesisk, SydKoreans eller Russisk teknologi, da alle andre har glemt hvordan man gør.

Frankrig, med deres EPR, en lidt fjernere mulighed.

Vindmøller og solceller dur ikke, da de ikke kan garanterer levering 24/7.

 • 8
 • 25

Endelig - Virkelig en thumbs-Up til Michael Fos - Nemlig.

Polen skal bygge baseload A-kraft, nogen PV/Vind og lidt HVDC forbindelser til Tyskland / Sverige.

De skal vælge "Den franske model"

Med mindre nogen kan berette at de har oplagte hydro-storage eller bare hydro-ressourcer, der kan skrues op voldsomt i perioder. Der er ikke andre oplagte muligheder for gridscale storage på bordet, men de skal ikke glemmes. Det kan være A-kraft overhales indenom men jeg tvivler - og det er en sikker metode.

Eneste problem / hår i suppen: Polen skal bygge A-kraft hurtigt.

 • 5
 • 4

Endelig - Virkelig en thumbs-Up til Michael Fos - Nemlig.

Polen skal bygge baseload A-kraft, nogen PV/Vind og lidt HVDC forbindelser til Tyskland / Sverige.

De skal vælge "Den franske model"

Kan næsten ikke tro hvad jeg læser. Der er aldrig nogen der har påstået at sol og vind skulle stå alene. Baseload a-kraft betyder at kun omkring 30-40% af el-behovet bliver dækket (danske forhold) Og at vælge "den franske model" der har fejlet så eklatant i seneste 3 projekter, skulle tro have bragt de sidste fantaster til fornuft. Gad vide om Polen har gjort et så grundigt forarbejde, som IDA's klimasvar 2045

 • 13
 • 4

Nu har Polen ikke danske forhold - det er jo netop omdrejningspunktet. De harikke adgang til Hydro, og ikke specielt gode vindforhold som vi har i Nordsøen.

De grønne oaser på www.electricitymap.org er enten med hydro eller stor penetrering af A-kraft. Det er så om det er mellemamerika, canada, Skadinavien eller midt i europa. Danmarks grønne profil er takket være Norge og Sverige - det ved alle vist. Det er derfor A-kraft Ja tak, er nonsens i DK.

Om Polen bygger det ene eller det andet, er mig ret beset lige gyldigt - A-kraft giver mening de har alligevel 15GW i baseload, det er stort nok til at nå kritisk masse for tilsyn mv (pun intended).

 • 6
 • 3

Prøv at flyve lidt højere op i helikopteren. Nordsøen og Østersøen har mere end rigeligt vind til at forsyne samtlige omkringliggende lande, inklusiv Polen.

Ja, men sel vi helikopterhøjde (sikke dog et fortærsket begreb), er det svært at få øje på de 1000GW'ish til daglig hhv. sæson-udglatning der skal til for kun at bruge vind/PV i det nævnt omfang - vind er fint, du skal bare kunne udjævne den.

Hvis ikke der kommer et batterimirakel / LAES / CAES osv. så er der reelt gas-peakers tilbage.... I polen har de 1% hydro af deres elektriske energiforbrug en del er endda pumped-storage.

 • 9
 • 9

hvis Polen,vælger A-kraft bliver det næppe fra hr.putin, men i følge deres energi plan 2040,kan vind og sol med biomasse,dække en pæn del, mon ikke diverse EU fonde kan komme i spil også her. det er værd at bemærke at Polen faktisk modsatte sig EU ønske om penge støtte til U-lande ,så de kan komme ud af kul fælden, vi skal først ha,kan man komme til at tænke. På jernbane området lykkedes de med den taktik,så Polen i dag på snart alle områder er længer fremme end dk, hvilket ikke siger så meget,men lad os gætte på taktiken virker igen, mon ikke Sydkoreanerne kan levere A-kraft.

 • 4
 • 2

Det er bra at Polen kommer med planer for avvikling av kullkraftverk, selv om det er langt frem. Det er viktig for alle som jobber i industrien og for langsiktig planlegging. I andre land der det er mer markedsstyring,er slike planer mer teoretiske. I Tyskland skjer for eksmpel avvikling av kullkraft mye hurtigere enn offisielle planer da man i stadig mindre grad tar seg råd til opprettholde verkene.

 • 5
 • 1

Ja, men sel vi helikopterhøjde (sikke dog et fortærsket begreb), er det svært at få øje på de 1000GW'ish til daglig hhv. sæson-udglatning der skal til for kun at bruge vind/PV i det nævnt omfang - vind er fint, du skal bare kunne udjævne den.

Nu tager vi en helt almindelig dag i Polen om vinteren. Lad os sige der skal leveres den dobbelte effekt af baseload a-kraft som passer til en sommerdag. Hvad gør de så i Polen?

Vi har været disse argumenter igennem en del gange herinde. Der er selvfølgelig relative forskelle i et scenarium med f.eks. sol + vind vs. a-kraft, men ikke principielle forskelle.

 • 1
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten