Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.
andre skriver

Europæere: »Sommertid skal være hele tiden«

Illustration: Songquan Deng / Bigstock

»Millions believe that summertime should be all the time,« konkluderer EU-Kommissionens formand Jean-Claude Juncker på tysk TV efter over 80 pct af de adspurgte europæere foretrækker at droppe forskellen på sommer- og vintertid. Han vil derfor diskutere emnet med kommissionen i dag med henblik på at afskaffe den tid, der i dag er gældende om vinteren (normaltid) og gå over til permanent sommertid. OPDATERET 31/8 kl. 14:23: Kommissionen er nået til enighed om forslaget. Det skal imidlertid stadig til afstemning i EU-parlamentet og godkendes af hvert enkelt EU-land før det bliver gældende.

Emner : Politik
OGSÅ VÆRD AT LÆSE
via Bornholms Tidende 17. jan 2020 15:49
Her er Bornholmerfærgens nye t-foil
via DR 17. jan 2020 12:09 2
Kampfly i formationsflyvning i lav højde
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Vi vil ikke have permanent sommertid for hunnen da. Vi vil have permanent Normal! tid.

Med den skide sommertid har vi ingen mørke timer, hvor vi kan sove ordentligt med mindre vi først går i seng ved midnat eller senere og det går helt galt med sommertid da vi jo stadig skal op forbistret tidligt.

Vi er mange der gerne vil have mørket tilbage om aftenen så vi kan sove og ikke tvinges over i den skide sommertid.

suk

 • 31
 • 36

Jeg forstår ikke de negative reaktioner på din kommentar. Nu må i rette mig, hvis jeg tager fejl, men man kan ikke lave om på, hvornår solen er midt på himlen, og det er den mig bekendt kl. 12 vintertid. Så nej vi skal ikke have permanent sommertid. Det giver ingen mening.

 • 30
 • 28

Men det skal være det vi kalder sommertid i dag. Hvad der det for et pseudoargument at man ikke kan sove når det er lyst. Få nogle mørklægningsgardiner, eller sæt skodder for som de gør sydpå.

De allerfleste kan bedst lide at være vågne når der er sol, det er det mest naturlige.

 • 33
 • 25

Hvad der det for et pseudoargument at man ikke kan sove når det er lyst.

Jeg er enig med dig i at man kan mørklægge sig ud af de lyse sommeraftener (og morgener), men til gengæld hjælper det ikke noget mod de deraf følgende mørke vintermorgener!

Ved at indføre permanent UTC+2 hele året vil solen de mørkeste dage om vinteren først stå op omkring kl 9.45 i stedet for 8.45!

Et ønske om permanent normaltid herfra, tak!

 • 24
 • 23

Er det GMT/UTC eller GMT/UTC +/- 1 eller 2?
Det uden en forudgående diskussion. Det var måske noget der skal til afstemning samtidig med næste EU-valg. Eller tager Juncker afstand fra fokeafstemninger?
Typisk at sætte demokratiet i EU ud af kraft ved bare at henholde sig til meningsmålinger. Det er ikke seriøst. Juncker er da ved at jokke i spinaten. :-P

 • 5
 • 14

og erklære mig ekstremt tilfreds med det nuværende system.

Om vinteren optimerer man på de lyse timer - om sommeren optimerer man på de lyse fritimer. Hvis vi mister en times lys efter arbejde om sommeren vil det gå ud over rigtigt mange udendørs fritidsaktiviteter. Og vi har ikke så meget brug for lyset om morgenen, der kal vi alligevel bare på arbejde.

Skal vi endelig afskaffe "skiftet", vil jeg klart foretrække UTC+2 - eller se om jeg kan ændre min arbejdstid til 7-15.

Så : It works - don't fix it!

God weekend - og god dejlig lys fredag aften. ;o)

mvh Flemming

 • 25
 • 18

Vi vil ikke have permanent sommertid for hunnen da. Vi vil have permanent Normal! tid.

JA! Klokken skal være det den er!

Hvis man vil have "sommertid hele året", så skal man bare møde på arbejde kl. 7 i stedet for kl. 8. Togkøreplanen som siger at sidste tog kører kl. 23:30, skal laves om til at vise kl. 22:30 i stedet for.
Butikkernes åbningstider bare skal vise 8:00 -16:30 i stedet for 9:00 - 17:30.

Vi skal sgu da ikke gå rundt med ure som viser et forkert tidspunkt hele tiden, bare fordi folk vil tidligere op?

"Sommertid hele året" - vorherrebevares!

 • 23
 • 23

Jeg forstår ikke de negative reaktioner på din kommentar. Nu må i rette mig, hvis jeg tager fejl, men man kan ikke lave om på, hvornår solen er midt på himlen,

Det er absolut ikke ret mange steder i verden "solen står midt på himlen" til middag, mindst af alt Danmark.

Se: http://i.kinja-img.com/gawker-media/image/...

Tidszoner er et politisk valg, om vi spiser frokost klokken 11, 12 eller 13 er bare en vanesag.

Kina har f.eks valgt at hele landet er en stor tids-zone og så må yderkanterne leve med at være op til fem timer forskudt fra "soltid".

 • 27
 • 11

Lyse timer om eftermiddagen har langt større værdi for mig end lyse timer om morgenen. Så sommertid året rundt er vand på min mølle.

Jeg bemærker, at argumentationen mod sommertid tit handler om, at der bliver alt for længe lyst om aftenen. Det er da sikkert rigtigt nok midt på sommeren. Men i de måneder, hvor skiftet mellem sommertid og vintertid (ja, det kalder jeg det altså - lev med det) foregår, er det nærmere et spørgsmål om, om solen skal gå ned, før man spiser aftensmad. Det er altså tidligt - efter min mening for tidligt.

Et andet argument er, at man jo bare kan indrette sin arbejdstid anderledes, hvis man gerne vil have flere lyse timer efter fyraften. Det er da i teorien rigtigt. I praksis må jeg konstatere, at selv om jeg har den fornødne frihed til at tilrettelægge min arbejdstid på den måde, har mange andre ikke.

Eksempel:
Jeg er medlem af en forening, som i praksis behøver dagslys til vores udendørsaktiviteter. Det kan vi lige akkurat få til at hænge sammen i perioden med sommertid, såfremt vi de første uger efter skiftet til sommertid og de sidste uger før skiftet til vintertid starter vores klubaftener en time før. Så kan vi nå at gennemføre vores aktiviteter, inden solen går ned. Hvert år skal jeg i disse uger lytte til beklagelser over, at folk ikke kan få tilstrækkeligt tidligt fri fra arbejde. Hvis vi gik over til permanent vintertid, ville vi simpelthen være nødt til at forkorte sæsonen med en måned i hver ende for at få det til at hænge sammen.

 • 22
 • 14

Paris og London burde vel have samme "Tid", og for eks. er der kun Een tid i Kina, nemlig Beijing Tid. Og sådan kan der være så meget.

På Grønland tager det tid komme fra Nuuk og til Ammassalik og vice versa, men se om Ammassalik må få sin egen tid, Nej Fyda Føj. Man er også på Grønland betonbefæstet, sådan tidsmæssigt.

 • 1
 • 13

Rolig nu! Der er ikke lovgivet om noget endnu. Der har blot været en EU meningsmåling med stort flertal for at afskaffe skift, og blandt dem et flertal for at det bliver fast sommertid.
EU kommisionens forslag bliver, som jeg forstår det, sandsynligvis blot at afskaffe skiftet og lade landene selv bestemme tiden.

Herfra klart en stemme for mørke om morgenen og i arbejdstiden og lys i fritiden, dvs fast sommertid.

 • 16
 • 12

Så kunne man også passende afskaffe skudsekunder, som er en evig kilde til fejl i hele IT verdenen. Der har været indsat 27 skudsekunder i UTC siden 1972 for at få 24 timer til at stemme overens med jordens ujævne rotation. Men er det ikke på tide at frigøre sig fra "naturen" på den måde?

 • 1
 • 11

Det burde være ulvetimen man afskaffede

Det er sjov som folk absolut ingen humor har.

Der er da mega humor at foreslå at vi tager den halve.

[Herunder kan yderligere humor forekomme]

Til ingeniørhjernerne der skal bruge noget tosset tid til weekenden... Ville det være muligt at bygge et ur med indbygget GPS der vil give dig tiden i forhold til tiden i Greenwich. Da vi ligger (cirka mellem 9 og 15 grader vil det vel give en tidsforskel på Vest jylland og Bornholm på 6 grader eller 24 minutter. Jeg kan på ingen måde se at det ville kunne give nogen former for tekniske problemer.
;-)

 • 1
 • 4

Så rykker vi da bare mødetiden i skolerne til noget fornuftigt. Måske "en time efter solopgang". :-)

[Forsøg på humor forekommer her under]

Faktisk er det jo ikke nogen dårlig ide, vi kan indføre det samtidigt med at vi laver differentierede mødetider der sikre mindre trængsel på vejene. ;-)

De to sidste ciffre i din nummerplade sammenholdt med retningen du skal i giver dig et timeslot du skal køre i! Hvis du ikke overholder dit timeslot skal du betale 50% mere i roadpricing. ;-)

Kompleksiteten kan formentlig blive så høj at flere vil tage cyklen eller offentlig transport. Personligt er jeg så priviligeret at jeg ville kunne spørge min chef om jeg må arbejde hjemmefra og dermed kan firmaet jo også spare et lille hjørne af bygningen jeg sidder i.

 • 4
 • 0

Til ingeniørhjernerne der skal bruge noget tosset tid til weekenden... Ville det være muligt at bygge et ur med indbygget GPS der vil give dig tiden i forhold til tiden i Greenwich


Et lidt mystisk spørgsmål, eftersom der allerede eksisterer masser af ure med indbygget GPS og mulighed for brugerprogrammerede visninger.

Så du kan jo allerede i dag gå hen i nærmeste sportsbutik eller elektronikbutik og købe et af disse ure og derefter programmere en urskive, der viser tiden, som du gerne vil have den.

 • 2
 • 5

Jeg har altid mørklægning i mit soveværelse - men der skal også være køligt og godt med frisk luft - så skal jeg bare købe noget AC i de mindst 3 måneder af året hvor jeg har 25-30 grader i lejligheden?
Det handler om en sølle time, men det er altså også hele arbejdsmarkedet der skal tilpasses.
Skulle vi bare alle have flex-tid?

 • 7
 • 1

Jeg har altid mørklægning i mit soveværelse - men der skal også være køligt og godt med frisk luft - så skal jeg bare købe noget AC i de mindst 3 måneder af året hvor jeg har 25-30 grader i lejligheden?


Jeg kan ikke svare på, hvad der er bedst for dig.

Men jeg må sige, at det godt nok er svært uheldigt for dig, at 1 times forskydning af tidspunkterne for solnedgang og solopgang bevirker, at du i 2-3 måneder er nødt til at bruge mørklægningsgardiner, som du ellers kunne have undværet.

 • 10
 • 4

Det er lige så meget for at holde varmen ude, så min lejlighed ikke bliver alt for meget som et drivhus.
Om det bliver det ene eller det andet, rører sådan ikke mig. Jeg søger for det meste ly for solen alligevel. Og jeg nyder 2/3 af året, hvor det er køligt nok til at være aktiv på et behageligt niveau.

 • 3
 • 1

Lad os nu få afskaffet det ubegrundede, eller meget dårligt begrundede, system 2 * 12 eller 24 inddelinger af døgnet. 60 minutter a 60 sekunder efterfulgt af decimaler er ligeledes i den grad utidssvarende.
Døgnet bør naturligvis inddeles i tusind enheder, hvorpå man kan koble det antal decimaler man ønsker.
Midnat er kl. 0, det vi nu kalder kl. 6, bliver til kl. 250. Middag er kl. 500, og det vi kalder kl. 18 eller 6 pm bliver til kl. 750.
I øjeblikket benytter vi fire tal til et klokkeslæt, eks. 0600. Det er således enklere at skrive 250.
Ok vi mister lidt pression, fra nu 1440 til 1000 enheder, til gengæld kan vi jo bare sætte en decimal på, og vi har 10000 enheder.
I disse GPS tider, som udbygges med Galleleio, Glonass etc. laver vi nogle urer der viser solens op og nedgang.
Ved jævndøgn skal den nederste halvdel af skiven være mørk, og den øverste lys. de enkelte lande kan jo så have deres særheder med hensyn til sommer / vintertid, det vil udmønte sig i at 500 ikke er i toppen.

 • 5
 • 1

Jeg forstår ikke antallet af nedad-tomler til fortalere for afskaffelse af sommertid, hhv. bevarelse af 'vintertid' som alt andet lige er den korrekte tid.

Ingeniører burde da om nogen være mest interesseret i korrekte værdier for målesæt, og principielle modstandere af at lægge til og/eller trække fra fordi det 'føles rarere'.

Dem som har den dannelse der skal til for at argumentere for deres holdning, kan man i det mindste have lidt respekt for. Også selvom det mest løber ad linien: 'Jeg synes vi skal have sommertid/vintertid, for jeg gerne vil have [dit eller dat].'

Egentlig synes jeg, at sommertid (på samme måde som enhver anden justering) burde overvejes med følgende opgørelse:

1) Bliver nogen mere glade af at vi gør det?
2) Bliver nogen mere kede af det hvis vi gør det?
3) Får nogen det fysisk dårligt af at vi gør det?
4) Får nogen det fysisk bedre af at vi gør det?

Hvis kun punkt 2 og 3 er opfyldt, så giver svaret sig selv: Det skal vi ikke gøre.
Det samme for kun punkt 1 og 4. Så skal vi selvfølgelig gøre det.

Herefter vil jeg holde på, at punkt 3 og 4 trumfer punkt 1 og 2. Det er ikke nok at nogen bliver glade, hvis andre skal få det dårligt. Og omvendt er det synd nogen bliver kede af det, men det må man leve med, hvis det tilgengæld betyder at andre ikke bliver syge.

Sommertid har punkterne 1, 2 og 3. Dermed er min konklusion klar.

 • 9
 • 3

Man hvis folk får det bedre/dårligere af skiftet. Vil den effekt så ikke forsvinde hvis man fjerner skiftet og vælger den ene tid frem for den anden.

Og hvis det ikke er skiftet men et spørgsmål om hvornår solen er stået op, så kan man for pokker da få sig et flex job og/eller en aftale med chefen....

Mvh tilhængeren af tommel op (eller ingen tommel) og normal tid fordi jeg så ikke skal stille uret i bilen.

 • 1
 • 1

Døgnet bør naturligvis inddeles i tusind enheder, hvorpå man kan koble det antal decimaler man ønsker.
Midnat er kl. 0, det vi nu kalder kl. 6, bliver til kl. 250. Middag er kl. 500, og det vi kalder kl. 18 eller 6 pm bliver til kl. 750.

Ja den tanke er ikke helt ny:

 1. Indel dagen i noget flest mulige mindre tal går op i
 2. Lad 0 være der hvor dagen starter.

Nu er 12 meget lettere at regne med i hovedet, end 1000. Men det var præcis sådan Egypterne tænkte, for mange tusinde år siden.
Nogen syntes så det var smartere at tidsregningen starter midt om natten, frem for når du rent faktisk har brug for den... og derved er vi fremme ved det fine system vi allerede har :)

Næste projekt: Lad os genopfinde hjulet, nu vi er i gang :)

...Eller også kan vi genopfinde tilpasning til kroppens forskelligartede behov = fleksibel mødetid for alle, også for skolebørn!

 • 3
 • 1

Som jeg ser det er der to problemstillinger som er fedtet ind i hinanden her:
Hvornår skal vi stå op og gå på arbejde?
Det er jo egentlig et spørgsmål om man A eller B og hvad man bruger sin fritid på mm. Her bliver vi nok aldrig enige. Kan vi i det mindste blive enige om at der er stor uenighed?

Hvilke tal skal uret vise hvornår?
Når nu vi ikke kan blive enige om hvornår det er bedste at møde på arbejde, er det så ikke dumt at prøve at fastsætte klokkeslettet ud fra det? Bør vi ikke enten stille uret efter solen (inden for en time eller UTC), eller bare droppe det med solen og bruge UTC uden skudsekunder?

At komme med sin mening om hvornår det er bedst at stå op og bruge det som argument for hvilket tal der skal stå på uret hvornår er lidt som at fastsætte temperatur skala efter hvor varmt man vil have sit brusebad.

 • 15
 • 0

Gætter på at folks grundlæggende holdning bunder i, om man går på arbejde eller ej?

 • Er man "bundet" på sin arbejdsplads i dagtimerne - Vil man gerne have lyse timer når man kommer hjem - ergo permanent sommertid!

 • Er man ikke på arbejde, kan man bevæge sig rundt i de lyse timer - og dermed bliver lyse aftener mindre vigtige - måske ligefrem irriterende - dermed permanent vinter/normaltid!

 • 6
 • 1

Da de fleste åbenbart er enige om, at omstilling af urene hvert halve år (sommer-/vintertid) er noget kunstigt bøvl, burde det vel være indlysende, at vi skal afskaffe sommertiden, da den kun vil være et kunstigt lapperi.
Hvis nogle ønsker kortere eller længere aftener mv. løses dette med flekstid.

Vi har jo netop indført tidszoner for at solen skal stå højest på himlen kl. ca. 12. Samtidig giver det den fordel at man som tidligere altid kunne vurdere klokkeslæt ud fra solens stilling.
Derfor er det sund fornuft at holde fast i NORMALTIDEN (vintertid).
Sommertid har fanden (eller andre idioter) skabt.

 • 2
 • 6

kan vi ikke snart få udryddet det udtryk.
Vi sætter uret en time frem i sommerperioden og tilbage igen til dansk normaltid om vinteren.

Jorden er inddelt i et antal tidszoner, vi er i UTC+1. Det betyder at solen ca er højest midt på dagen kl 12, Hvorfor 'nogen' vil lave om på det er uden for min fatteevne.

De faktiske tidszoner er ikke opdelt som lige store stykker á 15 grader men følger økonomiske grænser, fx er EU excl UK, PT, FI, samme tidszone på trods af vi nok dækker 30 grader.
Med andre ord er der STOR forskel på hvornår solen står op / går ned, afhængig af hvor man bor i EU-land.

Get over it...

 • 2
 • 0

Vi har jo netop indført tidszoner for at solen skal stå højest på himlen kl. ca. 12.

Nej.

Tværtimod faktisk, indførslen af tidszoner medførte netop at solen ikke stod højest på himlen kl. ca. 12.

Tidszoner blev indført fordi det var et helvede at skrive køreplaner til og afvikle togdrift, når hver evig eneste flække med et kirkeur havde sin egen tidsregning baseret på hvornår deres graver syntes solen stod højest på himlen.

Tidszoner prioriterer med andre ord nemhed i transport og kommunikation over hvor solen står på himlen hvornår.

 • 9
 • 1

@Raymond
Ingen bruger den information til noget? Uagtet at vi er blevet et udpræget digitaliseret samfund (I hvert fald de Industrialiserede lande) har vi stadig en cirkadisk rytme der er styret af lyset.
Og den kan vi ikke lave om på.

 • 1
 • 3

Læreren: - Hvad er lysets hastighed, -- Peter?

Peter: - Det ved jeg ikke. Men det kommer for hurtigt om morgenen.

 • 5
 • 0

Skodderne sydpå er så pga. varmen.

Det er ikke kun et spørgsmål om lys i soveværelset. Det har også at gøre med døgnrytmen i min krop. Melatoninen bliver ganske enkelt ikke produceret i store nok mængder før solen er gået ned og dermed har jeg bøvl med at falde i søvn i sommerperioden.

 • 1
 • 0

Et andet argument er, at man jo bare kan indrette sin arbejdstid anderledes, hvis man gerne vil have flere lyse timer efter fyraften. Det er da i teorien rigtigt. I praksis må jeg konstatere, at selv om jeg har den fornødne frihed til at tilrettelægge min arbejdstid på den måde, har mange andre ikke

Jeg ville så hævde, at det faktisk ikke er nødvendigt at tilpasse arbejdstiden. Hvad er problemet med at have en time mere til rådighed om morgenen FØR man går på arbejde? Hvor skal fritid altid være EFTER arbejdstids ophør? Det kan vel lige så godt være FØR man begynder på arbejde?

 • 4
 • 2

Gætter på at folks grundlæggende holdning bunder i, om man går på arbejde eller ej?

Nope. Ikke for mig. Jeg har fuldtidsarbejde fra 8-16 hver dag giv eller tag 1 time på hver side.

Jeg er også en af de personer der faktisk synes det er hyggeligt med lidt mørke på en sommeraften istedet for at alt skal være så pokkers lyst.

 • 2
 • 1

Vi har jo netop indført tidszoner for at solen skal stå højest på himlen kl. ca. 12. Samtidig giver det den fordel at man som tidligere altid kunne vurdere klokkeslæt ud fra solens stilling.
Derfor er det sund fornuft at holde fast i NORMALTIDEN (vintertid).


15° øst-meridianen, der ligger til grund for GMT+1-tidszonen, går igennem det østlige Bornholm, så i det nabolag står solen højest på himlen nogenlunde kl. 12.

Men prøv så lige at kigge på et Europakort. Bortset fra Portugal, bruger hele det kontinentale Vesturopa samme tid som Bornholm. Og det på trods af at næsten hele Frankrig f.eks. ligger i GMT-zonen, ligesom næsten hele Spanien gør (den vestligste del ligger endda i GMT-1). I en stor del af EU er solen altså i forvejen ikke i nærheden af at stå højest på himlen kl. 12...

 • 8
 • 0

De fleste jeg kender går i seng mellem kl 21-23. Men de færreste står op symmetrisk for midnat - dvs. kl 01-03.

Folks normaldøgn er altså bare forskudt i forhold til kl 0.00. Det er en kamp mod vejrmøller at pådutte folk at de bare kan møde noget tidligere på arbejdet, hvis de vil nyde et par lyse timer før de skal til køjs.

I stedet må vi forholde os til den virkelighed der er - også i alle andre lande. Sker der så meget ved at solen først står op kl 09:45 ? - Det er mørkt alligevel når de fleste skal på job, men med en ekstra time kunne vi i det mindste opleve lyset på vej hjem fra arbejdet.

 • 4
 • 0

Det er svært at cykle en tretimers tur med cykelklubben, fordelt på en time og morgenen og to om aftenen.
Det er svært at ro en 10 km tur med roklubben, fordelt på en time om morgenen og to om aftenen.

Hvorfor skal det ud over mig og alle andre som egentlig har det bedre med at køre efter den døgnrytme vi fik da vi blev født istedet for at få skidtet forskudt 1 time pga. nu forældede argumenter?

Nok en anelse egoistisk af mig, men hvis du har brug for at køre 3 timer med din cykelklub så må du sq tilpasse DIN tid efter det behov. Ikke min.

 • 3
 • 7

Det er tilsyneladende lettere at lave om på sommer og vintertid end at flytte mødetidspunktet for skoler og arbejdspladser. Det er i sig selv tankevækkende.

Jeg stemte for at bevare sommertid, men at have permanent sommertid, hvis den skulle afskaffes.

Ved nærmere eftertanke har jeg endnu mere gavn af “sommertid” om vinteren end om sommeren.

Det er mere værd, at der trods alt er lidt lys når man kommer hjem, end at solen står op lige som man ankommet på jobbet, og solen står op og hår ned, når man er på vej ud.

Om sommeren generer det mig meget, når solen står op før kl 5:00, og med UTC+2 er det problem i det mindste reduceret.

 • 5
 • 0

Da det åbenbart er umuligt at få sommertid afskaffet, prøver vi med omvendt psykologi.

Jeg håber at det virker, fordi hvis man prøver at regne på de negative sider ved skift mellem "normal tid" og sommertid. Bliver resultatet sikkert at samfundet taber på det.

Og husk det er ikke alle ulemper der kan sættes kroner og øre på.

Stress er noget der koster samfundet mange penge og personligt har jeg jetlag lignende symptomer en uge eller to, hver gang vi skifter en time frem og tilbage.

Hvad mon det koster forsikrings selskaberne at solen står lavt om morgenen, to gange om sommeren i stedet for én gang. Jeg selv blev påkørt den første sommertids dag, men det var vist ikke på grund af en lavt stående sol men den stakkels man havde stress, fordi han var en time bagud.

Jeg kan bedre lide den engelske måde, at kalde det "dagslys besparelse". Problemet er bare, at os der alligevel står tidligt op er nød til at tænde lys, fordi det bliver senere lyst, så der røg den besparelse.

Jeg kan kun komme i tanke om én fordel, sommertid skaffer beskæftigelse! Til forsikringsfolk, mekanikere og til dem der skal planlægge nye køreplaner, to gange om året. Ja der er vel også brug for et par læger og psykologer ekstra.

Håber at denne debat åbner folks øjne op for hvor mange ulemper vi har i forbindelse med sommertid.

 • 2
 • 4

Og når jeg så, med glæde, gør det samme med min søn, må det jo betyde, at jeg er en god far! :-)


Det er nok sværest for specialiserede drøvtyggere, at rykke døgnrytmen en time end for rovdyr og generalister(alt-spisende). Så er det underordnet hvilken gruppe man mener vi mennesker hører under. :-)
Sammenfattet betyder DST jo at der mistes en times søvn en gang årligt og får en ekstra time (søvn?) årligt. Spørgsmål ved søvn, da man alligevel vågner en time før ved skiftet mellem sommertid og normaltid.

 • 0
 • 1

Da det reelt set kun er Gudhjem som har solen stående lige over hovedet kl. 12. ved "normaltid" og alle vi andre må "leve" med solen ikke står præcis over ens hovedet kl.12 - ja så giver det mest mening at vi ved afskaffelse af skift mellem sommertid og normaltid (vintertid) blot benytter "sommertid" HELE året.
Vi får fordelene ved lysere aftener om sommeren og flere kan nyde at der er lys om eftermiddagen. Nogle kan ligefrem se hvad de laver når de udøver sport uden kunstigt lys.

At nogle få har det svært med at det er mørkt om morgenen - ja så prøv at skift arbejdstid eller livsstil.
Alle vi andre ser frem til at det er lyst om eftermiddagen og lidt lysere om aftenen!

 • 8
 • 2

Nemlig.
Rigtig mange oplever I dag når de møder på arbejde mellem 8 og 15.30 IKKE at se dagslyset i december.
Ved at bruge sommertid hele året får de så min. 1 time om eftermiddagen😙

 • 3
 • 2

VINTERtid har punkterne 1, 2 og 3. Dermed er min konklusion klar.

Vinterdepression er et kendt problem, og hænger i betydeligt omfang sammen med for lidt lys.

Når jeg siger 'sommertid' mener jeg ikke permanent sommertid, jeg mener dette idiotiske skift to gange om året.

Min holdning er at tiden skal ikke skiftes.

Og så synes jeg, at tiden skal være det 'rigtige'. Hvis man overordnet synes der skal være 'sommertid' hele året, så forskyd tidspunkterne hvor dagen starter!

Mødetid på arbejdet er standard kl. 7:00 i stedet for kl. 8:00. Det samme med skolerne, togene, bodegaerne, rådhusene og butikkernes åbningtider.

Det er sgu for fjollet at gå rundt klokken 7 og sige at klokken er 8, fordi man ikke gider at lave møde- og åbningtiderne om...!

 • 2
 • 2

Helt enig med Henrik Eriksen.. Jeg bor i Kerteminde, som hverken ligger i øst eller vest, men i midten. Her skal solen stå i syd, når klokken er 12, og solopgang og solnedgang skal være lige langt væk hele året :). Hvis man vil lave om på klokkesletter for fremmøde, gadelygtetænding og aftensmadtid m.m. om sommeren eller lade være. Så for mig ingen alarm. Steen

 • 2
 • 4

For Spanien, Frankrig, Belgien, Holland og Luxemborg er Central-Europæisk sommertid hele tiden blot normaltid (GMT). For de Central-Europæiske lande er '+1' normaltid. For de østligere lande er det '+2'. Hvorfor skal Danmark have samme tid som Spanien eller Rumenien?

 • 0
 • 2
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten