Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.
andre skriver

EU til afstemning: Skal sommertid afskaffes?

Illustration: europa.eu

EU-Parlamentet skal i dag stemme om, hvorvidt sommertid bør afskaffes. Forskellig forskning peger på, at kroppen ikke håndterer timeskiftet godt, og antallet af blodpropper i hjertet stiger med 24 pct. i dagene efter skiftet. Danske tal viser, at 8 pct. flere får diagnosen depression i månened efter overgangen til vintertid. Ørsted oplyser, at Danmarks strømforbrug falder 4-5 pct. ved skiftet til sommertid.

Emner : Politik
OGSÅ VÆRD AT LÆSE
via Transportministeriet 23. okt 2019 06:55 10
Transportminister vil gøre parkering billigere for grønne biler
via TV 2 Lorry 23. okt 2019 06:56 1
Eldrevne havnebusser i København bliver forsinkede
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Hvor jeg håber det bliver afskaffet. Det har længe stået øverst på ønskesedlen, da det virker som det mest latterlige at blive ved med.

Det er langt bedre for døgnrytmen at kunne blive i samme tid - det er bedre for dyr (og morgentrafikken) og især forældre med børn...

At dette ikke er blevet afskaffet for længe siden, viser nok mere hvor lidt politisk handlekraft der findes.

 • 12
 • 17

Tjaa. Mit gæt er også at vi har større og vigtigere problemer at koncentrerer os om, så jeg ser ingen grund til at skifte tiden med en 1 time 2 gange om året, blot for at spare noget energi, som vi uden tvivl kunne spare alligevel på en anden måde. Og lur mig om ikke vi spare flere penge/ressourcer i sidste ende, ved at gøre tiden mere "simpel". Det er stadig ikke lykkedes langt de fleste ure at tilpasse sig dette skifte - så inden vi skal til at købe ny hardware, så er det jo enklere bare at afskaffe sommertiden.
Der vil altid være nogen der brokker sig over ændringer - men siden hvornår er det noget nyt? Når et system gør mere skade end gavn - så burde det vel ikke være en svær beslutning.

 • 11
 • 8

Det er da dejligt når det er længe lyst om sommeren. Jeg kan ikke rigtig bruge det til noget, når solen står op kl. 4 om morgenen.

Om vinteren er det stort set lige meget. Så jeg ville klart foretrække, at hvis man lavde det om, så vi ikke skulle skifte, at vi så havde det som sommertid hele året.

 • 31
 • 5

Jeg er så træt af at høre, at vi jo ikke sparer energi af betydning. Folk, der fremsætter det argument, har ikke fattet, at det slet ikke er på grund af energibesparelsen, at vi andre foretrækker sommertiden.

Vi foretrækker sommertiden, fordi den giver flere brugbare timer til udendørs fritidsaktiviteter, der kræver sollys.

Så hvis I vil argumentere mod noget, så argumentér mod det!

 • 20
 • 7

Det er stadig ikke lykkedes langt de fleste ure at tilpasse sig dette skifte - så inden vi skal til at købe ny hardware, så er det jo enklere bare at afskaffe sommertiden.


Jeg har i min hverdag ikke eet eneste ur, der ikke selv stiller sig. Selv viseruret i min bil kører 1 time frem, når vi skifter til sommertid (og 11 timer frem, når vi skifter tilbage!)

Når et system gør mere skade end gavn - så burde det vel ikke være en svær beslutning.


Her forudsætter du naivt, at vi alle er enige om, at systemet gør mere skade end gavn. Det er vi ikke. Jeg mener, at sommertiden gør enorm gavn, og at skaden er blot er indbildning.

Når et system gør mere skade end gavn - så burde det vel ikke være en svær beslutning.

 • 14
 • 9

Vi foretrækker sommertiden, fordi den giver flere brugbare timer til udendørs fritidsaktiviteter, der kræver sollys.

Det er en pine for nogle B menneske skolebørn, at skulle op kl 6 (reelt tid) for at kunne stå med vandkæmmet hår og friske øjne kl 7 sharp, til en lang undervisningsdag.
Mange af dem, burte ikke være i skole før kl 10.

En jeg kender stiller sit ur 10 min. frem, for at kunne komme til tiden.

Det er for slapt et argument, at man ikke gider at tilpasse sit liv til årstiderne og den reelle tid. Men hellere vil have at hele samfundet skal mosles frem og tilbage, for at tilpasse sig en større minoritets behov. (voksne A-mennesker, der ikke kan få lys nok om eftermiddagen når de har fri, men ikke ser sig i stand til at tilpasse deres arbejdstid efter årstiden)

 • 11
 • 12

At mange får en depressionsdiagnose i måneden efter sommertids-ophør er vel mere en almindelig vinterdepression, som ikke kan undgås blot ved at stille uret.

 • 9
 • 5

Jo - det kan der selvfølgelig være noget om. Men har det ikke også lidt noget at gøre med hvornår man går på arbejde?
Jeg skal op kl lidt i 6 om morgenen, hvilket ikke engang er specielt tidligt. Så hvad skal jeg bruge de sene timer til, når det er der jeg skal sove for at få min optimale søvn?
Jeg er helt med på at nogen vil fortrække sommertid, grundet vaner og f.eks flex tider på arbejdet. Og når alt kommer til alt, så vil sommertid hele året sikkert også blot være en tilvænningssag for mig - så fred med det.
@Allan Olsen - hvilken bil har du? Jeg har endnu ikke prøvet en bil, med denne feature.

Hvorfor er det naivt at antage at størstedelen af befolkningen skal i seng og sove for at passe deres arbejde?
Og er det ikke også ganske velkendt at mennesket har bedst af gradvise ændringer og ikke pludselige?

 • 7
 • 3

Faktisk har mennesker det ikke godt med faste rutiner. Tværtimod har vi fysiologisk set ikke ændret os synderligt fra jæger samler samfund.

Derfor er sommertid et passende kompromis til tilpasning til den mere graduale tilpasning til lys som vi naturligt ville foretage fuldstændig ligesom dyr.

Vi kan jo ikke have adskillige tilpasninger og derfor rammer de nok hårdt for nogen. Men hellere lidt tilpasning end ingen.

Fornyligt skulle jeg op meget tidligt for at spise nogle timer inden en konkurrence og det kiksede simpelthen for mig da jeg troede at jeg kunne glide min døgnrytme 3 timer på 14 dage og stadigt levere i fysisk topform.

Den mere brutale rutine for mig er interkontinental rejser. Det svarer stort set til en druktur uden sjovet.

 • 2
 • 3

Det er en pine for nogle B menneske skolebørn, at skulle op kl 6 (reelt tid) for at kunne stå med vandkæmmet hår og friske øjne kl 7 sharp, til en lang undervisningsdag.

1) måske skulle vi mere se på hvordan skolen kan indstille sig på den omstilling, og lave tema-uge i den uge eller tilsvarende
2) jeg stiller uret fredag, og lever allerede lørdag efter den nye tid - det giver den smule ekstra der får mig igennem det. Alternativ tager jeg på camping og glemmer alt om uret indtil søndag aften. Så mærker man det heller ikke

Der er mere os og samfundet der skal indstille sig på det.

 • 5
 • 6

Det er en utrolig gang hykleri, at man ikke ret let kan omstille sig med en enkelt time.

Ifølge TV2 dør der marginalt flere omkring skiftet til sommertid, men de dør vel alligevel i tiden deromkring. Der dør lidt færre ved skiftet til vintertid, men de dør vel så meget kort tid senere.

De fleste er sent oppe når de skal noget, skal se noget i fjernsynet, eller tidligt oppe når de fx skal rejse.
Rejser man bare til Helsinki eller London skal uret stilles en time, men det forhindre da ikke mange af os i at rejse dertil eller længere væk.

Hvis man er meget tidsfølsom, er der intet der forhindre en i at gå fx 15 min tidligere i seng torsdag, 30 min tidligere fredag, 45 min tidligere lørdag og snue den 15 min længere søndag morgen. Så kan der næppe være meget andet end den bevidste viden om sommertiden tilbage i kroppen.
De få der evt. er mere tidsskøre udgør sgu ikke noget flertal.

Vi vil have lyse aftener hele sommeren - punktum

Lars :)

 • 13
 • 9

At få 'sommertid hele året' er fjollet, lad arbejdspladser og børnehaver og skoler åbne kl. 7 i stedet for kl. 8, og lad urene vise det de skal.

Et ur er et måleinstrument, og det er tåbeligt at lade et måleinstrument vise forkert med vilje.

Der er så mange ting der er afhængige af at vi kan få et præcist tidspunkt, og sommertid gør ikke andet end at rode rundt i det, så det bliver dyrere, mere besværligt, og der kommer flere fejl.

Jer der gerne vil nyde sollyset om morgenen, hvad om I bare stod den time tidligere op? Så kunne I nyde en kop kaffe sammen med lyset, i stedet for at styrte på arbejde med det samme?

Jeg har meget svært ved at forstå, hvorfor nogle mener deres små fornøjelser gerne må ske på bekostning af andres helbred og psykiske velbefindende.

Dét er godt nok egoisme af rang!

 • 9
 • 11

At få 'sommertid hele året' er fjollet, lad arbejdspladser og børnehaver og skoler åbne kl. 7 i stedet for kl. 8, og lad urene vise det de skal.

Et ur er et måleinstrument, og det er tåbeligt at lade et måleinstrument vise forkert med vilje.

Joh - det er også fint med mig, hvis man gør det, men jeg tror det vil være en mental meget større omstilling for mange, så hvis man følger analogien fra artiklen, så vil folk nok dø som fluer, i starten når man indfører det :-)

Men - hvis uret bare er et måleinstrument, så kan offset vel heller ikke rigtig genere, eller alternativt bør vi vel alle bare køre med UTC tid, og så indrette samfundets mødetider efter det. Så slipper man jo helt for alt det der bøvl med tidszoner og sådan. Det "eneste" man så skal huske er, at de så i nogle lande møder på job kl. 02.00 og andre lande kl. 21.00

 • 5
 • 3

Hvor jeg håber det bliver afskaffet. Det har længe stået øverst på ønskesedlen, da det virker som det mest latterlige at blive ved med.


Her går man rundt i frostvejret, så småt krøbet ud af vintermørket, og sådan glæder sig til at skifte til sommertid, så man igen kan nyde de lange sommeraftener ...... og så står I fan'me og siger I vil have den afskaffet!

Hvad er det næste, I vil have afskaffet?

Sommerferie? ..... rødvin? ..... sex? .....

 • 12
 • 9

Maja Lærke Maach som står bag artiklen på DR, nævner i overskriften fire ting sommertid gør ved os:

Hun starter med at køer bliver forvirrede - så er den faglige stil lagt. Resten er snik snak med pseudovidenskabelige betragtninger om sammenfald.

Kun for energiforbruget mærkes en anelse. Til Maja Lærke Maach's fordel skal det tilføjes at tallene umuligt kan misforstås uanset hvor uengageret man går til opgaven.

Tilbage står at både A- og B-mennesker tilgodeses ved den nuværende ordning - det er bare ikke på samme årstid.

 • 7
 • 3

Faktisk har mennesker det ikke godt med faste rutiner. Tværtimod har vi fysiologisk set ikke ændret os synderligt fra jæger samler samfund.
Derfor er sommertid et passende kompromis til tilpasning til den mere graduale tilpasning til lys som vi naturligt ville foretage fuldstændig ligesom dyr.


Sommertid er en pludselig ændring på en time, den ændre ikke nævneværdigt på de faste rutiner... Hvis vi ville tilpasse vores verden til en mere naturlig livscyklus, så ville en normal arbejds- eller skoledag ikke begynde på et specifikt tidspunkt, men x timer efter solopgang...

Tænk hvis der var en arbejdsplads/skole der justerede mødetidspunktet efter en algoritme der lagde et minut til (eller trak fra) hver 3. døgn, hen over året... Så ville mødetidspunktet godt nok varierer inden for 2 timer i løbet af et år, men det vil da være en noget mere gradvis regulering end sommertid nogen sinde bliver :)

 • 1
 • 4

der findes en grund til det. ikke nødvendigvis en god grund, bare en grund. Men det gør der ikke.

Ørsted kan måle 4-5 % lavere forbrug første dag af sommertiden. Det skyldes at vi har jetlag, og derfor hverken laver mad eller vasker tøj.

Hvordan det forholder sig to måneder senere, kan hverken Ørsted eller andre vide, da referancetallene vil være 38 år gamle, og både vi, vores forbrug og vores forbrugende apparater har ændret sig.

Forbruget er for stort, da vi sidder de lange lyse aftener under terrassevarmeren.

Vi har normaltid og sommertid, som jo så er unormaltid. Normalt er det unormale kortere end det normale. Med sommertiden er det omvendt, det er unormalt :)

 • 5
 • 7

Her går man rundt i frostvejret, så småt krøbet ud af vintermørket, og sådan glæder sig til at skifte til sommertid, så man igen kan nyde de lange sommeraftener ...... og så står I fan'me og siger I vil have den afskaffet!

Det er en vittighed, ikke?

For mit vedkommende går jeg rundt og glæder mig over at det er lyst når jeg skal køre på arbejde om morgenen, og så kommer sommertiden og sætter mig tilbage i mørket igen i ugevis!

"Tusind tak!"

 • 5
 • 4

Ørsted kan måle 4-5 % lavere forbrug første dag af sommertiden. Det skyldes at vi har jetlag, og derfor hverken laver mad eller vasker tøj.

Jeg kan kun gætte på hvad det koster landet at skubbe rundt på det hele to gange om året, men den ene times forbrug af lys kommer vist ikke i nærheden af at dække de udgifter.
Mennesker kommer for sent eller bliver decideret dårlige omkring skiftet og antallet af ulykker stiger.
Og husk på, at der kun er tale om lys! Vi skal stadigvæk bruge kogekedlen eller brødristeren, bare lidt tidligere.
Det eneste som der bliver sparet på er det elektriske lys, som med sparepærer over det hele drejer sig om maksimalt 100 Watt. I én time!!
Det bliver ikke engang til halvtreds kroner pr. husstand på et år!

Det er den slags 'besparelser' vi griner ad når vi læser om Onkel Joakims anstrengelser for at spare på småpenge i et Anders And-blad.

Lange sommeraftener er en grund der findes.

Den eneste, faktisk.

Oven i købet en ret god en af slagsen.

Ikke engang i nærheden af at være god nok!

 • 5
 • 7

Lange sommeraftener er en grund der findes.

Der er jo ingen der har sagt at det per definition er vinter-tidszonen vi skal beholde, vi kan i princippet lige så godt beholde sommer-tidszonen.

Hvis EU beslutter sig for at afskaffe sommertiden, vil det uden tvivl blive et emne om diskussion om EU stadig skal stræbe efter en enkelt tidszone.

Det gav allerede problemer dengang i 1981 hvor det første sommertidsdirektiv dukkede op, blandt andet var der ret meget larm fra landbruget i den vestlige og nordlige side af UK.

Med udvidelsen mod øst bliver larmen næppe mindre, men det er tankevækkende hvor store fordele Kina høster ved at hele landet er en og samme tidszone.

Ulempen er ene og alene at frokost ikke bliver klokken 12 alle steder, men det er den i praksis ikke ret mange steder til at begynde med.

 • 5
 • 3

Der er jo ingen der har sagt at det per definition er vinter-tidszonen vi skal beholde, vi kan i princippet lige så godt beholde sommer-tidszonen.


Det vil være dejligt, i vinterhalvåret.
Det er gennemført trist at 8-16 arbejde betyder nul fritid med lyse timer i flere måneder i træk

1 times forskydning vil reducerer antallet af dage med mørke når man får fri ret meget.

Alternativt så lave 8-16 rytmen om til en 7-15 rytme.

 • 4
 • 1

Det er en vittighed, ikke?


Bestemt ikke!

For mit vedkommende går jeg rundt og glæder mig over at det er lyst når jeg skal køre på arbejde om morgenen, og så kommer sommertiden og sætter mig tilbage i mørket igen i ugevis!

"Tusind tak!"


Jeg formoder du har lys på bilen, så du ikke behøver dagslys, for at køre på arbejde.

Traditionelle (industrielle) faste arbejdstider*, er i forvejen indrettet efter at udnytte dagslyset, omtrent fra solen står op til den går ned om vinteren, her på vore breddegrader, og efterlader derfor et stort spild af dagslys om morgenen i sommerhalvåret.

Sommertid betyder at der tilgodeses mest muligt dagslys til et sammenhængende, udendørs fritidsliv i sommerhalvåret.

Det har faktisk en enorm værdi for folks livskvalitet, så det er bestemt ikke nogen vittighed.

Om vinteren har du slet ingen dagslys i fritiden, bortset fra to dage om ugen. Al dagslys derudover, er helliget din arbejdsplads - også selvom meget af det foregår i fabrikshaller og kontorarealer, der kun har begrænset adgang til dagslyset.

 • 9
 • 0

Der er jo ingen der har sagt at det per definition er vinter-tidszonen vi skal beholde, vi kan i princippet lige så godt beholde sommer-tidszonen.


Nu gik diskussionen jo på om vi skulle afskaffe sommertid. Ikke om vi skulle "tilskaffe vintertid".

Konceptet har faktisk været prøvet i ca 1½ år i 1940-1941, men fandt ikke fodfæste.

Første gang vi havde sommertid i DK, var i 1916, hvor det blev indført i 4 måneder, for at matche Tyskland og Østrig - men det blev afskaffet allerede året efter, og først genindført af tyskerne under krigen.

Efter det første 1½ år, blev det reguleret ned til de 7 måneder, som vi har i dag.

Derefter vekslede det lidt mellem at udløbe i august eller september, men vi valgte faktisk at beholde sommertid i nogle år efter tyskerne blev strittet ud.

Det blev dog afskaffet i 1949, og først genindført i 1980, hvorfra det i de første 15 år varede fra solhverv til solhverv, hvorefter det blev forlænget med en måned, fra og med 1996.

Den nuværende version, har med andre ord været den mest "levedygtige" i vores demokrati.

Jeg står personligt last og brast med denne version, på trods af at jeg selv er et udpræget B-menneske.

 • 5
 • 1

Ja, og der er stort set ikke sket noget siden da, så det behøver vi ikke kigge på igen.

Eller noget ? :-)


Jo - der er jo sket det, at det både er blevet afskaffet, genindført og justeret, adskillige gange, senest i 1996, hvor den nuværende form blev vedtaget, og siden har fungeret.

Det næste vi bør kigge på, er ikke sommertid, men faste mødetider generelt, og hvad de i hele taget gør ved folks helbred, f.eks. ift A- og B- mennesker.

 • 3
 • 1

Jeg formoder du har lys på bilen, så du ikke behøver dagslys, for at køre på arbejde.

Jo, men jeg foretrækker at køre når det er lyst. Både cyklister og fodgængere (som hylder den til al tid gældende mode 'Så mørkt tøj som muligt'), er immervæk nemmere at se når det er lyst.

Traditionelle (industrielle) faste arbejdstider*, er i forvejen indrettet efter at udnytte dagslyset, omtrent fra solen står op til den går ned om vinteren, her på vore breddegrader, og efterlader derfor et stort spild af dagslys om morgenen i sommerhalvåret.

Sommertid betyder at der tilgodeses mest muligt dagslys til et sammenhængende, udendørs fritidsliv i sommerhalvåret.

Det har faktisk en enorm værdi for folks livskvalitet, så det er bestemt ikke nogen vittighed.

Rigtig mange mennesker har flextid. De kan bare stå den time tidligere op, så kommer de også den time tidligere hjem.

Det er så beklageligt for dem som ikke har flextid, men nu kan man jo ikke gøre alle tilpas.

Jeg personligt tror bare, at staten - og mange virksomheder - har ret store omkostninger i forbindelse med denne sommertid. Og når det hele gøres op, tror jeg ikke der bliver sparet noget som helst.

 • 2
 • 5

Det er så beklageligt for dem som ikke har flextid, men nu kan man jo ikke gøre alle tilpas.


Så derfor er vores samfund indrettet af A mennesker til A mennesker. Resten må bare indtage tilstrækkelige mængder kaffe, sovemidler og blodtrykssænkende medicin, hvis de vil være med. Ellers må de finde sig en karriere som scenekunstnere eller bartendere.

Sådan har samfundet set ud siden industrialderens begyndelse, og det er kun så småt begyndt at bløde delvis op, for nogle af de som har et arbejde, der i realiteten ligeså godt kan påbegyndes kl. 0700 som kl 1100.

Og det er såmænd nok ikke så let at lave om på.

Så indtil videre, tror jeg sommertid er et rigtig smart hensyn at tage, især for vi Nordboere, som i forvejen har en generel udfordring med mangel på D-vitamin, får lov at nyde de ekstra dagslystimer, som kan passes ind i et sammenhængende fritidsliv om sommeren.

Tabet af disse D-vitaminer, vil sandsynligvis vise sig at have langt større konsekvenser end forvirrede køer, og de anstrengelser der ligger i at vænne sig til en enkelt times forskydning.

Det sidste er dog ikke værre, end at mange danskere frivilligt rejser 6 tidszoner mod øst, for at holde en uges jule- eller vinterferie i Thailand.

 • 3
 • 1

Tabet af disse D-vitaminer, vil sandsynligvis vise sig at have langt større konsekvenser end forvirrede køer, og de anstrengelser der ligger i at vænne sig til en enkelt times forskydning.
Det sidste er dog ikke værre, end at mange danskere frivilligt rejser 6 tidszoner mod øst, for at holde en uges jule- eller vinterferie i Thailand.

Der er da ingen der tager deres køer med til Thailand.

Vi skal være gode ved A menneskene, Aet indikerer jo at de er de bedste. A mennesker står tidligt op og fortjener noget lys om morgenen, omvendt skal de jo i seng tidligt, hvor det er irriterende med alt det lys. Ergo væk med sommertiden.

 • 1
 • 6

Sommertid - eller ej,
EU Palamentet siger nej,
de lyse aftener til aftenkaffe,
EU Parlamentet vil afskaffe,
og have solen op kl. lort,
det er da helt sort,
vil du have lys halv tre om natten,
nej gu' vil jeg da ej for katten,
og hvorfor skal solen gå ned kl 9
når den kan blive oppe til 10.

 • 10
 • 1

Kan du venligst nævne bare tre store omkostninger i forbindelse med sommertiden som staten og mange virksomheder har?


Jeg kan nævne en. Og den er ubegribelig, men siger nok dermed mere om DSB end om sommertiden:
Når vi skifter fra sommertide til vintertid*, lader DSB alle deres tog stå stille i en time - med passagerer inden i. Grunden er, at DSB ikke kan finde ud af at lave en køreplan, der håndterer, at klokken er 2.00 to gange samme nat.

*: Ja det kalder jeg det altså - lev med det, normaltidsprædikanter!

 • 6
 • 0

Nu gik diskussionen jo på om vi skulle afskaffe sommertid. Ikke om vi skulle "tilskaffe vintertid".


Faktisk, så åbner det finske forslag, som EU-Parlamentet har stemt om, for netop denne mulighed.

Som jeg forstod en artikel tidligere på ugen, havde finnerne i deres forslag lagt op til, at man enten skulle have permanent vintertid eller permanent sommertid året rundt.

Jeg har i mange år plæderet for permanent sommertid, så det er vand på min mølle.

 • 7
 • 0

Nu gik diskussionen jo på om vi skulle afskaffe sommertid. Ikke om vi skulle "tilskaffe vintertid".

    Faktisk, så åbner det finske forslag, som EU-Parlamentet har stemt om, for netop denne mulighed.  
    Som jeg forstod en artikel tidligere på ugen, havde finnerne i deres forslag lagt op til, at man enten skulle have permanent vintertid eller permanent sommertid året rundt.  
    Jeg har i mange år plæderet for permanent sommertid, så det er vand på min mølle. 

Hvis Finnerne får permanent vintertid, og du får permanent sommertid, vil jeres ure vise det samme når solen kulminerer. Det vil så betyde at urene ikke viser det samme i hele EU.

Om det betyder noget ved jeg ikke. USA spænder over seks tidssoner, og har valgt at have seks forskellige tider. Rusland spænder over 16 tidssoner, og har valgt at have en tid.

Det er under alle omstændigheder idiotisk at stille om på urene to gange årligt.

 • 3
 • 4

Jeg kan nævne en. Og den er ubegribelig, men siger nok dermed mere om DSB end om sommertiden:

Tjah, så må det også sige mere om DB og Amtrak end sommertiden. DB og DSB kører med præcis samme løsning.
Amtrak: At the fall time change (first Sunday in November), Amtrak trains traveling overnight will normally hold at the next station after the time change then depart on time

DB: Etwas komplizierter ist die Rückumstellung im Oktober. Hier werden die Uhren um ein Stunde zurückgestellt. Nach 2.59 Uhr kommt 2.00 Uhr. Züge halten in der um eine Stunde längeren Nacht an einem geeigneten Bahnhof. So wird sichergestellt, dass sie ihre Zielbahnhöfe fahrplanmäßig erreichen und morgens nicht eine Stunde zu früh ankommen.

S-Bahnen, deren Abfahrtszeit zwischen zwei und drei Uhr liegt, müssen aber in dieser Nacht zweimal abfahren – einmal vor und einmal nach der Umstellung der Uhren. Dazu sind entsprechend mehr Fahrzeuge und auch mehr Personal notwendig.

Så det er ikke en DSB specialitet

 • 0
 • 0

Der er to sager i det her.

En ting er hvordan man foretrækker at lægge sin døgnrytme i forhold til hvornår solen er oppe på himlen. altså om man foretrækker at stå tidlige op og tage tidligt fri for at udnyttede lyse timer i sin fritid. Begrebet "lyse aftener" er jo reelt at lægge sin døgnrytme tidligt ift. solnedgangen.

Noget andet er om klokkeslættet skal forskydes (relativt til tidspunktet hvor solen står højest på himlen) to gange årligt. Og hvad skal forskydningen være (i UTC+x)?
Dertil kommer om man ønsker fælles, ens klokkeslæt i Europa

Men de kædes sammen af at folk føler sig bundet til at gøre ting på bestemte klokkeslæt. Eller at andre kræver man møder op på bestemte klokkeslæt (fx arbejde uden flextids-ordninger).

Problemet med at skifte forskydning (normaltid til sommertid og tilbage igen) er at mange gør det brat ved at følge klokkeslættet dag for dag, fremfor at planlægge og gennemføre en gradvis tilvænning over fx 10 dage. Det er jo ikke forbudt at gøre det gradvist, bare bøvlet.
Problemet ved ikke at sætte forskydningen til UTC+2 ("sommertid") er at de folk der er fastlåst til klokkeslæt, ikke kan lægge deres døgnrytme så tidligt på dagen som de ønsker.

Det er en slags "kunstig" begrænsning, at arbejdspladser ikke lige så godt kan sige at man skal møde kl. 7 UTC+1 såvel som kl. 8 UTC+2. Det er jo den samme døgnrytme.

Det vil være fjollet ikke at udnytte de lyse timer til fornøjelse, og høste de energibesparelser der ligger i den døgnrytme der kædes sammen med at følge "Sommertid". Altså en døgnrytme der er tættere på at følge sollysets kommen og gåen. Hvis man afskaffer at skifte forskydning to gange årligt, og sætter normaltiden til UTC+1 (som vintertid nu), skal man altså skifte klokkeslæt for hvornår man står op, spiser, går i seng og formentlig også hvornår man møder på arbejde.

Man kan dele sagen op i to overordnede spørgsmål:
* Er det en fordel at forskyde mennesker og dyrs døgnrytme (ift. solen) to gange årligt? Giver det en fordel at stå en time senere op i vinterhalvåret, frem for at holde den døgnrytme folk har, mens forskydningen er UTC+2 (sommertid), hele året?
* Skal klokkeslæt forskydes ift UTC (og solen) to gange årligt?

Dertil spørgsmål om forståelsen af følge-effekter:
* Er det godt eller nødvendigt at have ét tids-skema for hele året fx for mødetider, spisetider, åbningstider osv.?
* Hvor afhængige er folk af traditionelle tidspunkter? At der er en positiv effekt af at forskyde klokkeslæt skyldes vel, at man netop har faste tids-skemaer der gælder for et helt år ad gangen.
* Hvis man dropper at skifte mellem UTC+1 og UCT+2, hvorfor vil det så gøre en forskel om man sætter den ene eller den anden til at være en ny helårlig normaltid?

 • 1
 • 1

Peter Kyllesbeck
20 timer siden

    Re: Behold sommertiden hvis 
    Det blev dog afskaffet i 1949, og først genindført i 1980, hvorfra det i de første 15 år varede fra solhverv til solhverv, hvorefter det blev forlænget med en måned, fra og med 1996.  


    Det er jævndøgn, du mener.  
    Det ville være lidt dumt at skifte til sommertid midt om vinteren eller sommeren ved solhverv. ;-) 

På ækvator er dag og nat altid lige lange, her vil det derfor være ligegyldigt hvornår på året man skifter til / fra sommertid.
Sommertid vil (også) på ækvator være tåbeligt, men for en sommertids ekvilibrist handler det jo om at rende og stille på ure.

 • 1
 • 1

Hvis vi får sommertid om vinteren, betyder det at solen først står op 9.45, her i Nordjylland, sidst i december.

Når man cykler på arbejdet er det rarest at der i det mindste er tusmørke når man cykler til og fra arbejdet og ikke buldermørke kva danske billisters evne til at vise hensyn til bløde billister. Mine børn vil også miste en time de kan lege ude i.

Og for hvad ? At naboen kan rende rundt og larme med sin motorplæneklipper kl 20.30 i august måned ?

 • 2
 • 4

Re: Jeg synes at vintertid skal afskaffes

@Allan Olsen - hvilken bil har du? Jeg har endnu ikke prøvet en bil, med denne feature. 

Mercedes E.

Hvorfor er det naivt at antage at størstedelen af befolkningen skal i seng og sove for at passe deres arbejde? 

Stråmand. Det var overhovedet ikke det, jeg skrev.

Jeg skrev, at det var naivt at tro, at alle er enige i, at systemet gør mere skade end gavn.


Jeg indrømmer at jeg havde en forudindtaget ide om at du nok havde en luksusbil - derfor syntes jeg dit argument var lidt tyndt, fordi de fleste ikke ejer biler, som f.eks din mercedes. Men fred med det.
Dernæst indrømmer jeg blankt at jeg misforstod det du skrev - for jeg ville aldrig indlede mig på en debat med et bevist valg om at være en stråmand - jeg regner slet og ret aldrig med at en sådanne strategi ville medføre noget givtigt for noget parter.

For min skyld kan vi lige så godt forsætte med at skifte tid - det er jeg jo blevet vandt til og jeg har efterhånden også lært at 1 time fra eller til, ikke er det store problem, så længe jeg ikke bæller kaffe konstant, spiser alt for usundt, passer min motion og holder lidt ro i sindet.

 • 1
 • 2

Så derfor er vores samfund indrettet af A mennesker til A mennesker. Resten må bare indtage tilstrækkelige mængder kaffe, sovemidler og blodtrykssænkende medicin, hvis de vil være med. Ellers må de finde sig en karriere som scenekunstnere eller bartendere.


Jeg føler mig nødsaget til at spørge ind til denne påstand.
Er du sikker på at der ikke er meget andet galt, hvis nogen har brug for overdrevne mængder kaffe, sovemidler og blodtrykssænkende medicin?

 • 1
 • 1

Er du sikker på at der ikke er meget andet galt, hvis nogen har brug for overdrevne mængder kaffe, sovemidler og blodtrykssænkende medicin?


Ja - så sikker man nu kan blive, på basis af solid forskning.

"8-16 samfundet giver B-mennesker helbredsproblemer. Der er en tæt relation mellem døgnrytme og velbefindende. B-mennesker indtager generelt flere opkvikkende stimulanser såsom kaffe, nikotin og sukker for at tilpasse sig 8-16-samfundet. Andre uheldige konsekvenser kan være brug af sovemedicin, alkohol samt en følelse af ikke at passe ind, hvilket kan medføre stress og stressrelaterede sygdomme. Eksempelvis har 31-40 årige
B-mennesker en øget risiko for at udvikle en depression."

https://www.b-samfundet.dk/forskning

 • 0
 • 2
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten