Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.
andre skriver

Elon Musk: Tesla kan genopbygge Puerto Ricos ødelagte elnet med batterier og solkraft

Illustration: Tesla

To store orkaners hærgen har ødelagt størstedelen af Puerto Ricos elnet. Nu melder direktøren af Tesla, Elon Musk, sig på banen med en løsning.

Emner : Solceller
OGSÅ VÆRD AT LÆSE
via Universe Today 17. okt 2019 12:08
Boret på Mars-lander har vristet sig fri igen
via The Guardian 17. okt 2019 11:57 1
Nasa viser ny rumdragt frem til kommende måne-mission
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Tesla's energiløsning på øen Kauai er på 18 MWh og er dimensioneret til 70k personer:

https://electrek.co/2017/06/21/tesla-solar....

Puerto Rico har 3.4M personer, en faktor 50 mere, som dermed kunne svare til batterianlæg på ialt 900 MWh.

Tesla's pt. største kendte kontrakt er på 128 MWh (til Sydaustralien), som uden skatter og arbejdskraft skulle koste 32 M$:

https://arstechnica.com/information-techno....

De 900 MWh er syv gange mere, som dermed burde kunne fås for 225 M$ - uden skatter og arbejdskraft.

Dertil kommer solpaneler (nogle vindmøller ville også give mening), installation og kabling hvor den eksisterende ikke længere kan bruges.

Selvom Puerto Rico er omtrent bankerot, så skal øens indbyggere jo have el, med mindre de altså vil vende tilbage til et primitivt liv uden - eller samlet forlade øen og flytte til USA's fastland.

Og batteriløsningen har jo den fordel at der er lavere løbende omkostninger end den hidtige, som i høj grad baserede sig på olie(!)-fyrede kraftværker, omtrent det dyreste man kan have. Batteri-anlæg og solpaneler (og vindmøller) kan også laves decentralt, som må forventes at være mindre sårbart for fremtidige orkaner.

Så måske er et batteri til 225 M$ ikke den mest urealistiske løsning. Et problem er så at hvis den føderale regering ønsker at støtte den løsning, så vil nogle af præsidentens og nogle af energiministerens gamle venner fra olieindustrien nok brokke sig.

Men Tesla er jo allerede halvt færdige med deres batteri til Sydaustralien, så et syv gange større 900 MWh burde de kunne have fuldt leveret indenfor 2 år - deres produktionskapacitet forventes ganske vist at stige, men de er samtidigt under pres for at levere batteripakker til alle deres biler.

Det bliver interessant at se hvad der sker - Musk har klaret meget, hvor andre har givet op, så jeg giver det 50% chance.

 • 11
 • 0

Uanset hvad der skal vælges til PuertoRico, er der næppe sidste gang de bliver ramt af en orkan.

Så en solcelle løsning virker ganske fornuftig, hvis de indgår i en bygningsintegreret løsning der kan tåle en kat. 5 orkan.

Vindmøller er sikkert en god ide, men kan de tåle en kat.5 orkan?

Det giver ikke meget mening at bygge noget der ikke kan tåle en orkan, medmindre der er tale om noget der er meget billigt.

 • 3
 • 0

Tja solceller og vindmøller holdte ikke så godt mange steder under orkanen:, der er muligvis nogle stykker der har måttet lade livet grundet "flyvene" solpaneler:

https://www.facebook.com/Linejunk/posts/91...

http://www.gettyimages.dk/detail/news-phot...

Hverken solceller eller vindmøller er per design bygget til at kunne modstå så kraftige vindstyrker som under orkanen Irma på Puerto Rico, dem der er tilbage og fungere på øen, er nok mere held end forstand, og fordi de har været skærmet for de værste vindstød.

Det siger sig selv eftersom at de producerer energi fra omgivelserne, er de per design også nødt til at være udsat for omgivelserne.

Særligt øer som Puerto Rico udvikler USA små modulærer reaktorer af samme grund, da en reaktor skal bygge til at kunne modstå sådanne vindstød, samt det er væsentligt lettere at afskærme en reaktor for omgivelserne.

 • 1
 • 8

Særligt øer som Puerto Rico udvikler USA små modulærer reaktorer af samme grund, da en reaktor skal bygge til at kunne modstå sådanne vindstød, samt det er væsentligt lettere at afskærme en reaktor for omgivelserne.


Men naturligvis hjælper en reaktor ikke ret meget når distributionsnettet er blæst væk... Jeg håber at der er tale om passiv sikkerhed, så reaktorerne kan tåle at det eksterne grid forsvinder og at det formentlig ikke er muligt at få nyt brændstof frem til de eksisterende nødgeneratorer inden for et par uger...

 • 6
 • 2

Rettelse om Kauai: Solcellerne er 18MW - batteriet er 52MWh - de sælger strøm til en elleverandør der har 35.000 kunder. Det står i den artikel du linker til.

Tesla's 2018 mål for deres batterifabrik er 35 GHW. Deres mål for fabrikken er 150 GWh. Derudover har de i foråret sagt at de vil annoncere 2-3 nye fabrikker i år.

Jeg tror i høj grad det handler om den fleksibilitet som batterilagring kan give. Der findes formodentlig stadig en del strømkilder i Puerto Rico. Hvis 1 af 2 ledninger til et område er røget og man derfor ikke kan klare peak kan du sætte et batteri på der udjævner belastningen og dermed spare nye ledninger.

 • 3
 • 0

Særligt øer som Puerto Rico udvikler USA små modulærer reaktorer

Really? Jeg tror de har brændt fingrene, lært lektien og betalt dekomissioneringsregningen (læs History afsnittet her https://en.wikipedia.org/wiki/Boiling_Nucl...). Efterfølgende har man omdøbt reaktor-projektet til "Center for Energy and Environmental Research (CEER)" - formentlig for at se på bæredygtige energiløsninger: http://www.eecap.org/Covered_Facilities/Pu...

 • 2
 • 0

Vindafskærmning af bygninger, overjordiske el-kabler, solcelleanlæg, ... vha. af xx mio. eller x mia. (?) - utroligt vindmodstandsdygtige - palmer bør med i overvejelserne.

Ad åre opnås en tilsvarende øget bioenergiressource, så der ikke behøves helt så mange af Elons´s dyre batterier.

For øvrigt er der jo nok - ligesom hos os - et behov for miljø-(inkl. klima-)venlig disponering af div. typer organiske restprodukter med indhold af værdifulde næringsstoffer.

Man vil hurtigt lære sig at kaste et blik på vejrudsigten inden udbringning af den næringsstofrige aske :-)

 • 0
 • 2

Korrektion:

Efter at have kigget lidt mere på øens størrelse mv. vil jeg ædrueligvis godt nøjes med at foreslå 10 - 100 mio. palmer, men så til gengæld nævne, at såvel det forøgede potentiale for bioenergi som færre ødelagte solcelleanlæg og elkabler antageligt vil gøre det muligt at nøjes med færre af Elons dyre batterier.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten