close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.
andre skriver

Dong sælger halv møllepark til Lego og pensionskasse for 6,6 mia.

Pensionskassen PKA og Lego-ejeren Kirkbi køber halvdelen af Dong Energys endnu ikke opførte britiske havvindmøllepark, Burbo Bank Extension, for 6,6 mia. kroner. Etableringen af parken starter i dette forår og skal være afsluttet i første halvår 2017.

Kræver muligvis abonnement
OGSÅ VÆRD AT LÆSE
via Jyllands-Posten 24. maj 2018 08:01 6
Aarhus Letbane: Alternativ rute er med i ny VVM-plan
via The Verge 24. maj 2018 07:37
Uber stopper test af selvkørende biler i Arizona
via The New York Times 24. maj 2018 07:28 1
Apple udvikler selvkørende shuttle-busser i samarbejde med VW

At sælge halvdelen for 70-80% af omkostningerne til at opstille parken.

Investering: 20-30%

Intjening (i forvejen god!): 50%

De har ramt en guldåre, og det er bare med at udnytte den, så længe der gives voldsomme overpriser for off-shore vind.

  • 7
  • 0

Det har ikke så meget med tilskud at gøre, men almindelig projektøkonomi.

Nå man bygger og igangsætter et projekt har man en højere risiko, fordi omkostningerne kan stige, og der kan opstå fejl. Når projektet er bygget og idriftsat tilfredsstillende er risikoen mindre.

Det afspejler sig i renterne.
Et projekt til f.eks 100mio i bygge og opstartsomkostninger skal måske levere et afkast der kan betale en rente på 14% i den case der kan financere projektet. Det tiltrækker en investor med lidt højere risikoprofil og kortere tidshorisont.

Efter byggefase og opstart kan projektet refinancieres til f.eks. 7% i rente, og tiltrækker nu en investor med lavere risikoprofil og længere tidshorisont (f.eks en pensionskasse). Hvis byggefasen og opstarten er gået godt har projektet samme afkast som planlagt, og derved kan det i teorien nu sælges for tæt ved 200 mio. Ved kun at sælge ca halvedelen for man frigjort kapital nok til næste projekt, og beholder en indtægt fra det forrige. Risikoinvestoren får sine penge igen og er glad, og den nye investor har et langsigtet afkast til sine midler.

Det kan så være rigtigt at det er tilskud der gøre vindmølleparker rentable så det kan betale sig at bygge og drive dem. Men refinancieringsgevinsten er en fast del af alle projekter som involverer risiko.

I mindre skala er det identisk ved byggeprojekter. Man betaler byggerente på 12% under byggefasen, og efterfølgende kan man skifte til realkredit og nøjes med 2-3%. Det færdig hus er mere værd end omkostningerne ved at bygge.

  • 2
  • 0

Jesper, du har ret for så vidt angår almindelige projekter. Men her er der tale om to forhold som gør situationen noget anderledes, idet arbejdet endnu ikke er igangsat.

Det første er UKs villighed til at betale overordentlig høj pris for vindmøllestrøm.

Den anden er DONGs helt unikke markedsposition.

Så det der sker her er at for stort set alle aktører på markedet vil et KÆMPE vindmølleparkprojekt blive anset som risikofyldt og de fleste der byder ind på det vil skulle skaffe kapital til det hos kreditorer, som derfor vil kræve en stor risikopræmie for deres lån (som du beskriver) og derfor er UK villig til at betale den høje pris per kWh.

Under de markedsbetingelser vinder DONG retten til at bygge, men lige netop for DONG vurderes projektet som langt mindre risikabelt og derfor kan de sælge dele af projektet videre INDEN der er opsat så meget som et eneste fundament. Der hvor ethvert andet firma først skulle bevise sine evner ved at bygge parken og DEREFTER få gevinsten for et godt udført projekt, så er tilliden til DONG så stor, at med det samme deres navn er kommet op på byggeskiltet, så er tilliden til projektet sikret.

  • 5
  • 0