andre skriver

Dansk NaturIndikator måler vildskaben af den danske natur

Illustration: Naturindikator.dk

En ny, landsdækkende indikator for biodiversitet skal kvantificere naturens tilstand, beskyttelsesgrad og i hvor høj grad vi giver plads til naturens egne processer. Dansk NaturIndikator er udviklet af Institut for Bioscience ved Aarhus Universitet, og er nu gjort tilgængeligt for alle på naturindikator.dk. Man kan udpege et område og få beregnet dets "DNI-score", som er en målestok for, hvor effektivt forvaltningen af et naturområde bidrager til at standse biodiversitetskrisen.

Emner : Biodiversitet
OGSÅ VÆRD AT LÆSE
via Digital Trends 25. okt 2021 09:42
Chipkrisen bliver ikke løst før 2023, siger Intel chef
via TV2 Lorry 25. okt 2021 08:26
Udslip af salpetersyre på Novo Nordisk
via Global Construction Review 22. okt 2021 15:04
10 personer sigtet for dødsulykke i mexicansk metro
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Indikatoren vil nok, uanset om det er tilfældet eller ej, vise at biodiversiteten er i stor fare, hvis ikke der er hegnet ind og sat køer, heste , elge eller bisoner ud.

 • 6
 • 8

Alle sådanne målesystemer er befængt med "opfinderens" bias. Tænk bare på "ginikooficienten," der er hypet for at dokumentere "ulighed" i samfundet. Men lighed/ulighed i et samfund er ikke afhængig af økonomi i forhold til een eller anden halvdel, men et spørgsmål om muligheder, da vi mennesker (stadig) har en fri vilje. Og biodiversitet kan ikke måles, dertil er naturen alt for forskellig på Heden og i Susådalen.

 • 8
 • 10

Alle sådanne målesystemer er befængt med "opfinderens" bias.

Ja, det lugter fælt af årets budgetforhandlingerne - bevillinger til "z-forskning".

"Rekorden inden for urskoves biodiversitet er ca. 800 arter af vedplanter på en hektar. Til sammenligning har Danmark kun ca. 50 arter af vilde vedplanter."

Og biodiversitet kan ikke måles, dertil er naturen alt for forskellig på Heden og i Susådalen.

Og bortset fra 2-3 mindre lommer i Dannevang, så har vi overalt kultur, dvs. områder hvor den oprindelige natur er fjernet/ændret, og dyrkning eller skovdrift har erstattet kulturen. Men vi har ikke natur - uberørt.

Men for vores store asfalt- og bybefolkning er det grønne, som ikke ligner beton og mursten - det hjemlige - jo 'det derude på landet' - naturen ;)

Tystrup Bavelse har en lille næsten uberørt lomme.. https://naturstyrelsen.dk/naturoplevelser/...

"Skoven er en af Danmarks fineste naturskove og noget af det tætteste, vi herhjemme kommer på en urskov. Suserup Skov har stået urørt siden slutningen af 1800-tallet, og jordbundsprøver fortæller, at der har vokset skov på stedet i mindst 6.000 år."

Bemærk "natur" og kun uberørt i "~100 år" i den samme sætning ;)

 • 8
 • 0

Vi har da mere uberørt natur i Danmark ende 2-3 mindre lommer. Københavns Universitet råder over ihvertfald et par større skovområder der er uberørt af andre end egne forskere. Adresserne er lidt gedulgt - med vilje, for at beskytte. Og dertil de store fondtsfredninger, der kun berøres af den jagt som fondtsbestyrelsen inviterer samfundets spidser til at deltage i ! Og så lige ikke at forglemme nu: Store dele af Livø, kan med rette også betragtes som aldeles uberørt skov. Der er sikkert mere endnu, men det er jo mest moderne at beklage sig og hævde at der ikke er noget !

 • 3
 • 5
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten