Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.
andre skriver

Danmark mister milliarder på manglende genbrug af plast

Illustration: Hanne Kokkegård

Der er milliarder at hente for dansk økonomi ved at satse på genbrug af plast, fremgår det af ny rapport fra Innovationsfonden og konsulenthuset McKinsey. Danmark er et af de lande i Europa, der smider mest plast ud per indbygger, og samtidig et af de lande, der er dårligst til at genbruge det. Hvis Danmark kan sænke sin plastimport ved at satse på mere genbrug, kan det give en årlig kontant gevinst på mindst 1,6 milliarder kroner, fremgår det af rapporten.

Emner : Plast
OGSÅ VÆRD AT LÆSE
via DR Nyheder 22. okt 2019 07:50
Drone finder forsvundet barn i kornmark
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

I min kommune med næsten 70.000 indbyggere har vi lært at dele blød plast og hård plast, blød plast må komme sammen med papir og pap, hård plast må komme sammen med metal og glas.
Blød plast skal være rent (ikke sølet ind i skidt) og hård plast skal skylles let hvis det ikke er rent.
Dette er faktisk ganske let.
Sortering foregår efter indsamling, som er hver anden uge.
Alt der er beskidt kommer i brændbart med det bliver så en del mindre.
Lad dette være en opfordring til at gøre lignende i andre kommuner.
Ville så gerne ønske at man ville genanvende den organiske del af affald, hvilket gøres i andre kommuner, således at denne del ikke skal brændes. (affald fra frugt og grøntsager, både friskt afskåret affald og kogt affald)

 • 1
 • 3

Hørte i Orientering (torsdag) en fra genbrugsbranchen fortælle, at det koster (mange) penge at genbruge plast fra husholdningene, fordi det består af "116" forskellige typer der skal sorteres.
Det plast der med fordel kan og bliver genbrugt er fra industrien, hvor man kender plasttypen man leverer til genbrug.

 • 1
 • 0

Den beregning gad jeg godt se. Den lyder helt hen i skoven. Mon det kun er den ene halvdel af regnskabet vi hører om? Den sparede import. Usorteret genbrugsplast fra husholdningerne skal både sorteres og renses inden det kan bruges til noget der kan erstatte import af plastråvarer. Og hvad koster det? Sorteret plast fra industrien, og f.eks. plastflasker er der økonomi og fornuft i at genbruge. Men det gør vi vel stort set allerede.

 • 2
 • 0

Det er vel ogsaa genbrug at braende det og udnytte varmen.
Der er lidt religioest over meget af dette genbrug, hvor omkostninger og nytte slet ikke ses paa.

 • 2
 • 0

Nu er McKinsey jo notorisk kendt for at tilpasse deres regnemodeller til hvilke data og hvilken "sponsor" der er. Så selve rapporten skal man nok ikke hæfte sig så meget ved.
Men der er nogen lavthængende frugter, som umiddelbart kan realiseres f.eks. at reducere brugen af engangsservice og plasticindkøbsposer, og påvirke industrien til ikke at "dobbelt emballere"
Men sammenligningen med Rumænien, Bulgarien og sågar Tyskland halter. De fleste der har kørt gennem Tyskland erindrer sikker de enorme "affaldsbjerge" der stadig findes, dvs. nok genbruges der, men der er stadig en større restmængde end i f.eks. Danmark.
Den danske affaldsforbrænding og kraftvarmeproduktion kommer fremadrettet til at spille en større rolle. For hvad McKinsey ikke nævner er at mængden af forbrændingsegnet affald i Europa også fremadrettet iht. alle prognoser er større end forbrændingskapaciteten. Og at de fleste syeuropæiske lande for svært ved at etablere forbrændingskapacitet rentabelt (og inden for BAT kravene), fordi de ikke har behov for kraftvarme.

 • 3
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten