andre skriver

Coronavirus: Raske må alligevel ikke forlade Wuhan

Illustration: skrotov / Bigstock

Den kinesiske by Wuhan, hvor de første kendte tilfælde af coronavirus blev opdaget, har indtil nu været karantæneramt og lukket ned for samtlige af byens beboere. Men i en positiv udmelding har byens raske borgere nu under visse omstændigheder fået lov til at forlade byen efter ønske. Wuhan har sammen med fem andre byer i Hubei-provinsen ikke registreret nye tilfælde af coronavirus-udbrud søndag. Opdatering 08.44: Kina har trukket det grønne lys tilbage og hevet det røde lys frem igen. Raske indbyggere må alligevel ikke forlade Wuhan. Det skriver DR.

OGSÅ VÆRD AT LÆSE
via Politiken 26. nov 2021 11:58 3
Emirates vil flyve på brændstof fra slam og madolie
via Nasa 25. nov 2021 12:10
Grønt lys for Webb-teleskop efter rystetur
via Danmarks Naturfredningsforening 24. nov 2021 16:51 3
Naturforening: Lynetteholm truer tudse
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Når der ikke er tilkommet flere tilfælde i Wuhan, stedet, hvor sygdommen tog fat først, så skyldes det, at man effektivt har lukket ned for kontakt mellem mennesker, sat folk og byer i husarrest.

Denne løsning udelukker EU-kommissionen på forhånd!

Kommissionen er meget bekymret for situationen i Europa, men frygter, at lande, som fx Østrig, vil lukke grænserne ned! https://elpais.com/sociedad/2020/02/23/act...

Man ser med al mulig tydelighed, at de europæiske ledere er mere optaget af de politiske konsekvenser end af at forebygge sygdommen og tillade de samfundsstrukturer, der findes, at gribe til helt nødvendige og funktionelle løsningsmodeller.

Det samme ser man fra de danske myndigheders side. Det er blevet fremhævet flere gange på DR, regeringens officielle talerør, at det er udelukket at lukke byer ned her i DK. Man vil nøjes med at lede efter de første kilder til smitte, og så isolere dem.

Problemet er, at det er umuligt med sikkerhed at finde kilderne i alle tilfælde. Dels fordi smittede kan smitte uden selv at have symptomer. Man har fx ikke fundet patient 0 i Norditalien endnu!

Man kan således konkludere, at det politiske system i EU, herunder den danske regering, ikke vil tillade de tiltag, som har bevist sin virkning i Kina.

Når det går op for folket i EU, at det var det politiske system, der forhindrede de nødvendige tiltag mod pandemien i at tage Europa, fordi det politiske system var bange for den nationale bevidsthed, som lever ved landegrænserne, og som man derfor ikke kunne leve med en genoplivning af, så vil det for alvor være ude med det europæiske projekt.

EUs ledere er halvhjerner. De fatter ikke proportionerne i det her.

 • 4
 • 4

Kommissionen er meget bekymret for situationen i Europa, men frygter, at lande, som fx Østrig, vil lukke grænserne ned

Sygdommmen afslører meget effektivt de samfundsstrukturer, som findes i forskellige lande.

Det kinesiske samfund er det, som kan kaldes en komandoøkonomi midt i markedsøkononomien. Etpartisystemet, som ikke har noget med demokrati at gøre, har stærke og svage sider. Utilfredshed med regimet rammer opad i systemet og det kan gå ud over selve samfundsstrukturen, hvis ledelsen ikke agerer hensigtsmæssigt i forhold til en udfordring. Det er en svaghed i strukturen, som kan bryde sammen i tilfælde af svigt. De demokratiske styrerformer er mere modstandsdygtige over for utilfredshed. Der sker bare en udskiftning i toppen af samfundet, når noget går skævt, selve samfundsstrukturen består. Det ser ud som om den kinesiske ledelse har heldet med sig her i bestræbelserne på at inddæmme virusset, selv om der var og er svigt i nogle led, og især ved begyndelsen af udbruddet, som kunne være stoppet, hvis man havde handlet på de første advarsler.

I Europa vil det politiske system ikke tillade de drastiske virkemidler, som Kina har brugt. Det kan blive skæbnesvangert.

I Iran, der er meget svagt og hierarkisk politisk bygget op om præsteskabet, har man slet ikke kapasitet til at teste evt. sygdomstilfælde i sundhedssystemet. Man opdager således først de syge, når de stort set er døde af sygdommen: Al menos 50 muertos en Qom (Irán). Al menos 50 personas han fallecido por el coronavirus en la ciudad iraní de Qom a lo largo de este mes, ha anunciado este lunes la agencia semioficial ILNA. Apenas unas horas antes, las autoridades del país apuntaban a 12 víctimas mortales de un total de 47 casos confirmados. (AP) (der står at mindst 50 er døde af viruset, og at det er kommet frem et par timer før landets officielle myndigheders erklæringer om 47 bekræftede infektioner) Man kan således konstatere, at myndighederne ikke aner noget om udbredelsen af sygdommen i Iran, og at der, hvis relationen mellem døde og smittede er som andre steder, er tusindvis af smittede i landet. Hele det afrikanske kontinent har et sundhedsvæsen, der ikke er i stand til at teste patienter. Man aner således ikke, hvordan det står til i Afrika. Sydkorea har det største udbrud uden for Kina. Landet er organiseret, så det måske kan inddæmme sygdommen.

Når man skimter mediernes performance og dækningen af udviklingen på tysk, spansk, engelsk og dansk i verdenspressen, så får man en fantastisk dokumentation for, hvad de forskellige former for styre her på den lille blå planet formår at agere rationelt i forhold til.

EUs markedsfundamentalistiske bureaukrater vil nok komme til at stå som de politiske tabere, og det europæiske folk som endnu større tabere efter det her sammen med alle de mest dysfunktionelle regioner i verden.

Måske kommer Kina ud af det hele, som den der slap nådigst. Jeg aner det ikke, for det gør ingen. Men det her er meget stort. De europæiske børser reagerer først for alvor på det her i dag.

 • 3
 • 3

Brussel advarer nu direkte mod at lukke grænser. På den måde så lægger man sig eksplicit ud med de nationer, der tænker på at gøre det. https://elpais.com/sociedad/2020/02/24/act...

Det er ikke sikkert, at landegrænserne er de mest effektive barrierer for smittespredning. Men ved at lægge sig ud med de "nationer", som påtænker at bruge landegrænserne som barrierer, går man i direkte konflikt med nationerne, der, uanset hvor man befinder sig i det politiske landskab, repræsenterer sande "fællesskaber", følelsesmæssigt, historisk og dermed funktionelt.

Der er panik på. Panikken i kommissionen skyldes de politiske overvejelser, det at de nationale sammenhold kan gå hen og vinde voldsomt på pandemien.

Der var mere grund til at gå i panik over selve pandemien. Og nej, der er ikke nogen fordel for nogen af den her pandemi. Slet ikke for kommissionen.

 • 0
 • 2

Ifølge Statens Serum Institut øges risikoen for smitte i Danmark i takt med, at flere lande har tegn på smittespredning, hvor man ikke direkte ved, hvem der har båret virusset og ført det ind i landet. Smittekilden er altså ukendt.

I Danmark er det Sundhedsstyrelsen, der står for det overordnede sundhedsberedskab. Det er ikke lykkedes Politiken at få en kommentar fra Sundhedsstyrelsen endnu. Men ifølge Statens Serum Institut vil den næste strategi være at fokusere på at mindske det pres i det danske sundhedsvæsen, som coronavirusset kan skabe:

»I stedet for at indlægge hvert enkelt tilfælde, vil strategien være at sikre, at de der er alvorlig syge, kan komme på sygehuset og blive behandlet. De der har milde infektioner skal bare blive hjemme og ikke belaste sundhedsvæsenet. Det har vi handlingsplaner for«. (citat slut) https://politiken.dk/indland/art7670229/15...

Det står således helt klart, at myndighederne ikke vil tage de drastiske virkemidler i brug, som man ser nu i Italien. Det er det samme som at give op!

 • 1
 • 3

At virussen pludselig kan poppe op med +100 konstaterede tilfælde over en weekend i Italien, viser at virussen ikke er under kontrol. Tilfældene i Iran understreger kun alvoren. Med en dødelighed på 3% svarer de 50 døde i Iran til 1600 smittede. Jeg kan ikke se særlige grunde til, at en tilsvarende situation som den i Italien, ikke kunne ske i Danmark. Der er endnu ikke konstateret nogle tilfælde i Danmark, men når den første bliver bliver konstateret, er det i princippet allerede "for sent". De konstaterede tilfælde er altid bagud i forhold til det reelle antal. Sagen er, at der er en reel sandsynlighed for, at der allerede går europæere/kinesere/danskere rundt i DK med sygdommen. Det kræver vel blot en enkelt smittet person, der er kommet med fly fra Norditalien indenfor de sidste par uger. Vedkommende, behøver måske knap nok selv have mærket symptomer, men kan alligevel have smittet andre. Det bedste våben er reel oplysning og forebyggende tiltag, der kan mindske mulig spredning i befolkningen allerede nu, feks ved at opfordre til hensigtsmæssig gebærden samt at højne personlig hygiegne. Så som være mere bevidst om hvilken luft man indånder, hvilke flader man berører, undgå at berøre sit ansigt, når man ikke har vasket hænder, vaske hænder hyppigere og før håndholdt mad, altid nyse/hoste i en serviet, bare blive hjemme ved mindre influenza symptomer m.m. Det skader ikke allerede nu, at begynde at vænne sig til at virussen kunne være iblandt os. Situationen kan blive reel meget pludselig, og så er det godt allerede at have taget forholdsregler.

 • 1
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten