andre skriver

CIA: Fleste tilfælde af Havanasyndrom skyldes ikke efterretningstjenester

Illustration: MI Grafik/Lasse Gorm Jensen

Den amerikanske efterretningstjeneste CIA har undersøgt omkring 1.000 kendte tilfælde af det såkaldte Havana syndrom, der er kendetegnet ved mystiske lyde, fulgt af en række symptomer, såsom svimmelhed, kvalme, tinnitus og hovedpine. Nu viser det sig at de fleste tilfælde kan forklares på helt almindeligvis med eksempelvis stress eller andre velkendte sygdomme, og altså ikke målrettede lydangreb med høje frekvenser omkring 7 kHz. CIA har dog kendskab til mindre gruppe af mennesker, hvis symptomer ikke kan forklares med almindeligt kendte sygdomme Syndromet har især ramt diplomater på ambassader verden over, fx amerikanske ambassade i Cuba og Østrig.

Emner : Lyd
OGSÅ VÆRD AT LÆSE
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

This report concluded that most cases have environmental or medical causes, but the government remains focused on investigating two dozen incidents that remain unexplained. CIA has never accused Russia or another power of being responsible. ...

In other news fra denne uge: USAs udenrigsminister advarer Rusland – eller hvem end der står bag "Havana-syndromet" – om alvorlige konsekvenser: Vi har gjort det klart, at hvis de er ansvarlige, eller hvem end der er ansvarlig for den sags skyld, vil blive ramt af alvorlige konsekvenser.

 • 3
 • 0

WASHINGTON — The C.I.A. has found that most cases of the mysterious ailments known as Havana syndrome are unlikely to have been caused by Russia or another foreign adversary, agency officials said, a conclusion that angered victims.

Sådan indledes NY Times artiklen. Men CIA rapporten er ikke til at finde, og efter selv tidligere at have skrevet herom og læst andre rapporter, er jeg stadig forvirret.

 • 6
 • 0

Nu viser det sig at de fleste tilfælde kan forklares på helt almindeligvis med eksempelvis stress eller andre velkendte sygdomme

De skriver det kan forklares med stress - hvordan kan stress forklare at der høres mystiske lyde? Det er da ikke et velkendt fænomen ved stress? Derimod kan stress være et resultat af, at der høres mystiske lyde! Det går den omvendte vej - høres mystiske lyde, så kan dette virke underligt og medføre derfor stress. I værre tilfælde, kan mystiske lyde medføre angst. Det kan det også, hvis du påvirker normale sunde raske mennesker med skjult lyd.

 • 4
 • 15

Beskrivelsen af fænomenet minder meget om Microwave Hearing: https://en.wikipedia.org/wiki/Microwave_au...

Det har været kendt i mange år.

Fænomentet passer meget godt, til de effekter påvirkning med modulerede mikrobølger påstås at have medført.

Det undrer mig, at man helt kategorisk udelukker påvirkning med mikrobølger. I dag påvirkes vi af mikrobølger mere end nogensinde tidligere, så at påstå, at der ikke har været mikrobølger tilstede er ikke muligt. Stort set alt moderne elektronisk udstyr udsender mikrobølger.

Og måske, kan man ligefrem "hacke" moderne udstyr, som mobiltelefoner og routere, til at få det til at lyde som om der kommer mystiske lyde, og give hovedpine og/eller stress. Så vidt jeg har læst, så afhænger det meget af frekvenser og pulsernes frekvens, hvad det medfører. En konstant mikrobølge medfører ikke meget. Og en meget tilfældig modulering, medfører heller ikke meget. Så det man skal, er at man skal undersøge, om der er særlige impulstog, der rettes særligt mod diplomater. De kan måske komme fra normalt elektronisk udstyr, som trådløse routere, mobiltelefoner, og andet elektronisk trådløst udstyr. I visse tilfælde kan metal virke forstærkende, og virkningen kan være forskellig, afhængigt af om personerne har f.eks. amalgan eller andet metal i munden. Hvis der kan findes en sammenhæng imellem metal i hovedet eller munden, og problemet, så er stor sandsynlighed for, at det skyldes elektromagnetisme.

 • 2
 • 14

CIA rapporten er ikke til at finde

Jeg har selv ledt, men det omtalte er en lækket tidlig version, som fortsat er svær at få fat i. Og måske kan USAs udenrigsministerium nå at få gjort rapporten bedre kampklar til propagandabrug, inden offentliggørelsen. CIAs mere sobre afvisning af 90 procent af det rapporterede, er dog i god tråd med organisationens udmelding i december.

USAs udenrigsminister vil helst holde hysteriet på kogepunktet, men det kan vel også være pænt og medfølende, når han siger: "“These findings do not call into question the fact that our colleagues are reporting real experiences and are suffering real symptoms. Their pain is real." Hvilket også er hvad jeg minder mig selv om, når jeg prøver at tale høfligt til folk, der melder om tilsvarende stråleangreb fra skumle agenter...

 • 7
 • 3

I visse tilfælde kan metal virke forstærkende, og virkningen kan være forskellig, afhængigt af om personerne har f.eks. amalgan eller andet metal i munden. Hvis der kan findes en sammenhæng imellem metal i hovedet eller munden, og problemet, så er stor sandsynlighed for, at det skyldes elektromagnetisme.

Der gøres meget ud af at modbevise det kan skyldes varmeeffekter. Det kan skyldes varmeeffekter, ved meget høj påvirkning. Men, der findes mange andre effekter ved moduleret radiostråling. Går vi tilbage til dengang vi havde Kalundborg Langbølgesender, der kunne man opleve at høre P1, hvis man gik forbi, med metallegeringer i munden. Legeringerne virker som en ensretter, og svarer samlet til en krystalmodtager, der omsætter de højfrekvente radiobølger til LF - hvilket igen, kan medføre lyde, medføre spændinger der påvirker muskler, og endda påvirke kemien. De ulinære effekter kræver ikke nødvendigvis metal, men der findes andre mekanismer der involverer ulinære elektriske effekter, der også påvirker biologien.

 • 2
 • 12

De skriver det kan forklares med stress - hvordan kan stress forklare at der høres mystiske lyde? Det er da ikke et velkendt fænomen ved stress?

Stress kan have de særeste effekter. Måske er amerikansk ambassadepersonale meget stressede? Måske har de for nem adgang til sprut? Får de forebyggende medicin (malaria-midler)? Og når en så siger, at der "sendes stråler" i et i forvejen paranoidt miljø, så skal der ske noget. Der er en klassisk erfaring fra folkeskolen: Når man snakker om influenza, går det sjældent ret længe før, mange begynder at snøfte.

 • 4
 • 1

Stress kan have de særeste effekter. Måske er amerikansk ambassadepersonale meget stressede? Måske har de for nem adgang til sprut? Får de forebyggende medicin (malaria-midler)? Og når en så siger, at der "sendes stråler" i et i forvejen paranoidt miljø, så skal der ske noget. Der er en klassisk erfaring fra folkeskolen: Når man snakker om influenza, går det sjældent ret længe før, mange begynder at snøfte.

Omvendt, så kan man også angribe, netop ved at sætte gang i sådan en process. Bare en smule påvirkning, og så går det selv rundt. Så det er ikke usandsynligt, at nogen har været udsat for et eller andet, for at starte "panikken". Så har man opnået det man vil, og den kører på skinne. Det betyder, at det kan være sværre at opdage bagefter, for undersøgelsen starter først, når påvirkningen er stoppet, og det kører på eftervirkninger.

 • 2
 • 3

Kære alle jer ikke-ingeniører: Debatten her er åben for alle. Det er noget jeg i høj grad støtter idet jeg mener vi ingeniører har et ansvar for at formidle og stille vores viden til rådighed. Jeg ville til gengæld være taknemmelig hvis man ville holde konspirationsteorier, pseudovidenskab og andet bodegaævl væk fra det fagblad som jeg financierer gennem mit kontingent.

 • 15
 • 2

Jeg ville til gengæld være taknemmelig hvis man ville holde konspirationsteorier, pseudovidenskab og andet bodegaævl væk fra det fagblad som jeg financierer gennem mit kontingent.

Den pågældende artikel omhandler netop konspirationsteorier - at lydangreb med høje frekvenser omkring 7 kHz medfører de pågældende symptomer, betragtes af de fleste som konspirationsteori. Det kan derfor være svært, at ikke komme ind på konspirationsteorier. Personligt, mener jeg det er ok, at også diskutere konspirationsteorier og science fictions i et fagblad. Et glimrende eksempel på diskusion er filmen "don't look up", der har været flere artikler om på videnskab.dk. Filmen er stærk useriøs - men seriøs på den måde, at den er en "omskrivning" af de argumentationer videnskaben har mødt fra politikerne på klima-området, ændret til problemet "hvis nu en komet ramte os fra rummet". Og, ja, det ender dårligt. Økonomi, pengegriskhed osv. forhindrer redningen af jorden.

 • 3
 • 8

Hvis nogen ønsker en seriøs gennemgang, anbefaler jeg videnskab.dk. Her er mange gode og tilbundsgående videnskabelige artikler, også om Havanasyndromet.

https://videnskab.dk/krop-sundhed/blev-ame...

https://videnskab.dk/krop-sundhed/nyt-i-my...

Jeg kender en, der har været udsat for symptomer som lignede lidt for en del år siden. Han undersøgte efter udelukkelsesmetoden, hvad der kunne være årsagen, og kom til, at problemet skyldes kaffen i kaffeautomaten.

I tilfældet med havanasyndromet, er dog ingen tvivl om, at der også har været lyd involveret - udover udsagn fra adskillige diplomater, er den også blevet optaget. Mest sandsynligt er, at det har været tale om mange/flere samtidige påvirkninger. Dette gør det sværre at finde ud af, hvad der er sket, og det er stor sandsynlighed for, at der er årsager som aldrig opdages. Jeg tror ikke, at vi skal forvente en endegyldig opklaring - bortset fra i overskrifter fra journalister der helst skal beskrive verden sort og hvidt. Udsættes man for mange påvirkninger, er altid noget der ikke vil opdages. Og en del af påvirkningerne er ofte camouflage, for at lede til at tro, at det er noget andet end det er. Lydpåvirkningerne kan som eksempel være camouflage for noget andet, sandsynligvis adskillige samtidige påvirkninger, der måske skal fungere samtidigt. Kræves flere påvirkninger, der skal fungere samtidigt, er muligt med et mere sikkert retningsbestemt angreb, da dem der ikke får tilstrækkelige påvirkninger fra forskellige kilder samtidigt, ikke opdager noget. Og dertil skal det over tærskelværdien.

 • 2
 • 8

De skriver det kan forklares med stress - hvordan kan stress forklare at der høres mystiske lyde?

Øget følsomhed overfor lyd er en velbeskrevet langtidsfølge af stress. Der behøver derfor ikke at være tale om at der dukket mystiske lyde op, men at man hører eksisterende lyde, og tillægger dem betydning, hvor man tidligere har sorteret dem fra.

Det er især velkendt ifm. post-traumatisk stresssyndrom (PTSD), hvor man taler om "hypervigilans", altså en permanent forhøjet alarmtilstand med uhensigtsmæssig og selvforstærkende opmærksomhed på eksterne stimuli.

Hvis man er interesseret i samspillet mellem biologiske og psykologiske effekter af stress, kan jeg varmt anbefale Robert Zapolskys bog Why Zebras Don't Get Ulcers, der er lidt af en klassiker indenfor feltet.

/Bo

 • 5
 • 1

Der er tale om en midlertidig rapport fra CIA, og der afventes stillingtagen fra andre sikkerhedsorganisationer. At nogle af de selvrapporterede ramte fejler andre ting, kan da ikke udelukkes. Men udmeldingen om få ramte kunne evt. være et forsøg på forebyggelse af erstatningssager? Blivende hjerneskader sket i nationens tjeneste, dyrt.

 • 4
 • 2

Øget følsomhed overfor lyd er en velbeskrevet langtidsfølge af stress. Der behøver derfor ikke at være tale om at der dukket mystiske lyde op, men at man hører eksisterende lyde, og tillægger dem betydning, hvor man tidligere har sorteret dem fra.

Det er ikke ligefrem det, som der er tale om her. Det er veldokumenteret, eksakt samme symptomer fra adskillige, samme typer lyde de hører, og endda optaget. Det har ikke noget med øget følsomhed at gøre. Jeg udelukker dog ikke, at stress, og øget følsomhed, kan øge opmærksomheden på lydene. Stress sætter kroppen i alarmberedskab, og dette kan øge følsomheden overfor meget. Henviser til videnskab.dk

Som jeg har skrevet senere, vil et angreb godt kunne indeholde faktorer, som det er meningen at personen skal bemærke, og deres årsag kan være at bortlede opmærksomheden fra den korrekte årsag. Lyde behøver således ikke at være det sygdomsfrekaldene i den pågældende sammenhæng, men det kan være sygdomsforstærkende, plus det kan være med til, at blikket søges det forkerte sted.

Endeligt, så er et angreb svært at opdage, for er det professionelt, og retter sig mod bestemte personer, vil det bestå af mange påvirkninger samtidigt. Det kan være såvel kemisk/medicinsk, som stress fremkaldende elementer. En af fordelene ved, at anvende mange påvirkninger er, at den enkelte påvirkning ikke behøver at betyde noget. Antages, f.eks. at det er noget i kaffen, men at der skal flere kemiske forbindelser til, så kan det være at det både er nødvendigt, at få kaffen på arbejdspladsen, og derhjemme. Konen vil intet opdage, fordi at hun kun får den ene ingridiens. De andre på arbejdspladsen heller ikke. Det kan også være for at holde det under tærskelværdien. På den måde, sikres angrebet er retningsbestemt, og det har meget sværre ved at blive opdaget. Dertil, kan det indeholde elementer, der er usandsynlige og utroværdige, som personen skal lægge mærke til, hvis man ønsker at personen skal virke utroværdig, eller gøres til grin. Latterliggørelse og personforfølgelse er med i standard udgaven er efterretningstjenestens håndbog.

 • 1
 • 6

Ingeniørens søster-medie, V2, orienterer løbende om et voksende bjerg af it-hackingsager. Nogle udført for at afpresse firmaer og organisationer, andre blot for at vise, at hackerne kan det, de kan. Vi hører nok kun om toppen af isbjerget, resten tier, samtykker og betaler(?).

Selv om bestemte nationer nok med rette er mistænkt for at have en særlig fremtrædende rolle, bør de 'hovedmistænkte' måske først og fremmest være teknisk begavede kriminelle. Nogle sidder på den anden side af jordkloden, andre inde ved siden af. De vil nok afprøve hvad som helst, game om hvad som helst og sælge til hvem som helst.

Hvis dette gælder for it og internettet, gælder det nok også for lyd og teleteknologi. 'Betal ved kasse 1 eller gør dit eller dat; i modsat fald brænder vi hjernen ud på jeres frontfolk. I morgen på dig selv'.

 • 1
 • 7

Hvis dette gælder for it og internettet, gælder det nok også for lyd og teleteknologi. 'Betal ved kasse 1 eller gør dit eller dat; i modsat fald brænder vi hjernen ud på jeres frontfolk. I morgen på dig selv'.

Jeg tror det er mest sandsynligt, at det er mere professionelt, og at angrebet har bestået af en "cocktail" med flere ingridienser. Her kan lyd, directed sound (ultralyd), mikrobølger, og LSD også være del af dets ingridienser. Lydvåben alene, tror jeg ikke det er, men måske brugt sammen med noget andet, f.eks. for at gøre beretningerne mystiske. Som Steen Søndergaard siger, er det våben der er tættest på de aktuelle symptomer mikrobølgevåben, men det kan nemt være kombineret med LSD og kemi.

 • 0
 • 4

Jeg tror det er mest sandsynligt, at det er mere professionelt, og at angrebet har bestået af en "cocktail" med flere ingridienser. Her kan lyd, directed sound (ultralyd), mikrobølger, og LSD også være del af dets ingridienser.

Jeg synes, logikken halter svært. Diplomater klager sig. CIA kan intet finde. ERGO må der være tale om særligt ondsinde, avancerede og komplicerede angreb.

(Eller der er ikke tale om et angreb?)

I en helt anden verden er der folk, der føler sig overvåget af naboen eller de bliver konstant bestrålet af mørke magter, lige som deres hjerne kontrolleres af andre. Disse folk er dog hverken spioner eller agenter.

PS. Hvordan fylder man LSD på folk inde i ambassaden?

 • 5
 • 1

Jeg synes, logikken halter svært. Diplomater klager sig. CIA kan intet finde. ERGO må der være tale om særligt ondsinde, avancerede og komplicerede angreb.

Som, der står i den ene af artiklerne jeg henviser til på videnskab.dk, så er der undersøgelser der peger i retning af, at der faktisk er målbart, at der er sket noget med de udsatte. Med hensyn til CIA, er ikke nemt at vide, om de intet kan finde - eller, der er gode grunde til, at de ikke ønsker at sige.

 • 1
 • 5

Helt ubegrundet kan det være CIA's jammingudstyr der har forårsaget det. Det giver næsten sig selv at det kunne de ikke finde.

Så kører konspirationen på fuldt blus.

Det er jo omgærdet med så meget hemmelighed, at der er frit slag.

 • 3
 • 3
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten