andre skriver

Californien bandlyser benzindrevne plæneklippere

Fra 2024 må der ikke længere sælges plæneklippere, bladblæsere og andet haveudstyr til at holde græsplænen pæn, der kører på benzin i den amerikanske stat Californien. Kravet gælder både private og professionelle. Set over hele USA, udleder den slags udstyr årligt 9,3 mio. ton CO2 (den danske totale udledningen af CO2 ligger på cirka 60 mio. ton årligt). Der er afsat 30 mio. dollar til at hjælpe professionelle virksomheder til at omstille sig til elektriske maskiner. Det anslås, at der er 16,7 mio. maskiner, som nu skal erstattes.

Emner : CO2
OGSÅ VÆRD AT LÆSE
via Politiken 26. nov 2021 11:58 3
Emirates vil flyve på brændstof fra slam og madolie
via Nasa 25. nov 2021 12:10
Grønt lys for Webb-teleskop efter rystetur
via Danmarks Naturfredningsforening 24. nov 2021 16:51 3
Naturforening: Lynetteholm truer tudse
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Den private græsplæne repræsenterer et af de få områder, hvor staten har ophævet sit voldsmonopol https://da.wikipedia.org/wiki/Voldsmonopol

Spørgsmålet er, hvor forløsende det er at gå løs på den, når man ikke længere kan smadre løs på klimaet samtidigt! https://www.youtube.com/watch?v=PoU2drhttTM

Man kunne selvfølgelig også gå over i den anden grøft, blive klimaaktivist. Så er der nemlig nok at gå løs på!

 • 7
 • 41

Kan det passe, at jeg kun får nedadvendte tomler, når jeg nu for en gangs skyld for alvor har forsøgt at sætte mig i folkets sted og tale dets sag?

Jeg kan jo se rundt om i landskabet, at jeg har folket med mig. I de områder, hvor jeg færdes, har den edermame ikke fået for lidt. Lige meget hvornår, man kommer forbi, så er der ikke et strå, der rager mere end 2 cm op. Ikke en sommerfugl, blomst eller bi, kan man se. Kun på min grund vrimler det med den slags uorden.

 • 8
 • 37

Måske der er visse problemer i tonen!

Nej, det er meget værre!

Det er hele min person og fremtoning, den er gal med.

Administratoren for den facebookgruppe, der er på vejen, hvor min udlejningsejendom ligger, har sagt præcist, hvordan man oplever mig: “Du er ikke fin nok til vores kvarter”! Det kom frem i den første samtale, jeg havde med ham efter de 12 år, hvor han har boet på vejen og været central for den sociale beskrivelse af mig i kvarteret.

 • 14
 • 9

Jeg har selv smidt alle benzindrevne apparater ud. Jeg var træt af larmen og at de ikke altid ville starte og de svinede.

Batterimaskiner er stadig lidt dyre, så jeg valgte at gå efter dem med ledning.

Motorsav: Gik fint - der har jeg aldrig haft en med benzinmotor. Jeg skal alligevel kun i haven.

Multitrimmer: Den var lidt sværere at få fat i, men det lykkedes online til en rimelig pris. Desværre har den modsat benzineren kun een hastighed - altså fuld gas. Det er lidt hårdt ved omgivelserne, når man bruger trimmeren.

Græsslåmaskine: Det er svært at få en i god størrelse med ledning. De er ofte meget smalle. Først havde jeg en Flymo, men den gik i stykker, da den ramte en sten, og nu er firmaet solgt til nogen, som åbenbart ikke rigtig gider lave dem længere, så man kan kun få de helt små og smalle. Jeg fik så fat i en alm. type klipper med 40cm bredde. Det var den bredeste jeg kunne få fat i, så det tager en del tid at slå plænen. I starten var ledningen irriterende, men efter, at jeg har fundet den rigtige længde ledning og starter det rigtige sted, er det ikke så slemt at kaste lidt rundt med den.

Alt i alt kan man sagtens klare sig uden benzin, men udvalget er dårligt. Jeg tænker, at en beslutning som den i Californien vil give en del mere konkurrence på området. EU må gerne finde på noget lignende :-)

 • 22
 • 0

Min mor vil gerne have en nydelig have, men gider ikke rigig lave noget for at have det! Så det er så blevet min opgave. Når man har sådan en have som ligger et stykke væk, skal den nødvendigvis designes, så der er mindst mulig arbejde i den. Det første der dermed skal udraderes er græsplænen. Det er simpelthen det mest arbejdskrævende element i haven. Den skal vel slås 25-30 gange om året.

Min mor har en lille have ca. 110 m2. I den er der plantet 8 frugttræer, og der skal plantes 3 mere. Der er 13 bærbuske, og der skal plantes ca. lige så mange mere. Der er 11 højbede, med en blanding af fleråringe (arsparges, jordskokker, krydderurter mm) etårige afgrøder. Dertil plads til roser, geoginer, hostaer mm. Gangene mellem højbedene er dækket af et lag af organisk mareriale: grenafklip, græsafklio, spåner, savsmuld og ålegræs.

1 gang om året skal der på genbrugsstationen hentes noget kompost til at fodre jorden i højbedene. Det er det klart mest arbejdskrævende arbejde. Der skal sås og plantes, pga setuppet er der næsten ingen lugning. Også skal der høstes, syltes og tilberedes. Det gør min mor så med glæde. Til sidst skal træerne beskæres: de må ikke blive for store i en så lille have. Lille arbejds indsats, stor høst.

Jorden bliver efterhånden mere og mere humusfyldt. Græsplanen startede med ca. 5 kg bunden CO2/m2, og er på vej til noget der ligner 50 kg CO2/m2 i jorden alene, dertil kommer det der er bundet i træerne. Så vi ender nok på meget ca. 8 tons bundet CO2 på denne lille grund.

I en sådan have er alle disse CO2-skabende redskaber simpelthen ikke nødvendig. Der bliver kun udledt CO2, når der skal hentes kompost.

 • 15
 • 1

Er der ikke prefiks fejl. i kilden står: Lawn equipment in the U.S. alone emitted 20.4 million pounds (9.3 kilograms) of carbon dioxide in 2011.

altså 9.3milioner kilo og ikke ton.

 • 4
 • 0

Batterimaskiner er stadig lidt dyre, så jeg valgte at gå efter dem med ledning.

Jeg gik fra ledning til batteri for flere år siden og blev straks mere produktiv. Smid batteriet i havemaskinen og tryk på start.

Det blev til en Stiga 80V plæneklipper, der er lidt over basisniveauet, så der er noget at tage af, energimæssigt.

Maskinen er forældet idag, pga. nogle designfejl, men selv efter ret voldsom mishandling af skovbund kører den fint. Batteriet har kørt gennem mindst 200 ladecykler uden problemer, hvilket nok svarer til omkring 100 liter benzin. Jeg kan også køre med den om vinteren. Start og stop er nok gjort et par tusinde gange, og svigter aldrig.

Bosch har øget deres energibeholdning i 18V batterierne fra 1.3 Ah til 6 Ah over de sidste 7-8 år og det er gået fra "for lidt energi" til, at man er udmattet, inden batteriet er tømt med deres nyeste batterier.

Min Stiga 48V hækkeklipper har jeg kun kørt tør én gang. Man bliver simpelthen udmattet inden da.

Ulempen er, at batteriformfaktoren har Stiga skiftet lidt for meget rundt med, og de har 2 48V serier der ikke er kompatible. 80V serien er droppet. Bosch holder bedre styr på det, men har overordnet ikke nær så kraftige batterier.

Nu skal vi have prisen ned på elektriske plænetraktorer. De billigste Ryobi koster stadig 25.000 kr.

 • 8
 • 0

@Gert Madsen Jeg tror at du missede pointen i det jeg skrev: Der er ingen grund til at bruge tid og penge på at udlede CO2 i haven, når man kan designe sig frem til at lagre betydelige mængder CO2 i form af humus og cellulose. Men designet medfølger en betydelig selvforsyning af mad. Den mad du dyrker i din egen have, er noget af det mest klimavenlige, (læs karbonnegative), du kan spise.

For de penge, 5000-15000 kr, som en robotplæneklipper koster kan du købe dig til de madproducerende træer og buske, som der skal til for at fylde din have.

 • 8
 • 0

Der er ingen grund til at bruge tid og penge på at udlede CO2 i haven, når man kan designe sig frem til at lagre betydelige mængder CO2 i form af humus og cellulose.

Det er jeg som sådan ikke uenig i.

Men du lægger nu ud med at argumentere med arbejdsmængden. Specielt for græsplænen. Og i den sammenhæng er en robotplæneklipper relevant.

Og i lyset af de andre kommentarer, om batteridrevne plæneklippere, så er der prismæssigt ikke langt til en robot.

 • 6
 • 0

Det er fordi du ikke tæller mit indlæg #10 med. Jeg skriver indholdsmæssigt det samme, men mere i den tone som Christian Nobel i #4 plædere for. Men som du kan se på Gert Madsens kommentarer, vinkler jeg ikke skarp nok til at blive forstået.

Min indledning med den arbejdsfri have er ikke et argument men et fortælleteknisk forsøg på at startet "Hjemme". Altså et sted hvor de fleste der læser med kan spejle sig selv i: Nemlig i den liguster-facistiske-have-æstetik (min egen private formulering). Det er den æstetik hvor: Hvis man har en velklippet hæk og en velklippet græsplæne: Så har man en pæn have.

Facismen kommer ind på følgende måde: Min mors have har ikke den æstetik, selvom den er en både holdt, velordnet og velstrukuteret, så hun får af sine naboer at vide a la #8: "Din have er ikke fin nok til vores kvarter". Og det er endda en venlig gengivelse.

Så helt CO2 grundlæggende: Hvis vi ikke engang kan få minsket den CO2-forbrugende tilgangen i vores egen baghave (sådan helt bogstavligt); det er både billigt, let at gøre og CO2-negativt: Hvordan i al verden skal vi så kunne lave resten af verden om?

Jeg er vel vidende om, at jeg skriver dette på et site, hvor ingeniøre er i overtal, og ingeniøre har selvfølgelig og heldigvis har en forkærlighed for tekniske løsninger. Men ligesom det altid i IT-sammenhæng er godt at stille spørgsmålet: Skal dette virkelig løses med software? Så kan man stille spørgsmålet: Skal dette virkelig løses med et teknisk fix?

I forhold til private haver, hvis jeg så skulle gå i en klima-facistisk grøft, ville jeg helt forbyde motorer: De skaber den forkerte have-æstitik; den CO2-udledende have.

 • 8
 • 2

"Californien bandlyser benzindrevne plæneklippere"

Hvad gør man ikke, for klimaets skyld. Nu vokser græs på ingen måde naturligt i det meste af Californien, så måske man i stedet for skulle forbyde græsplæner?

Græsplæner er ligeså naturlige for Los Angeles som sandstorm på Nordpolen. Det samme er i øvrigt de høje palmer LA er kendt for, de vokser heller ikke naturligt i det som engang var, og naturligvis stadig er, en ørken.

Som det er nu, bruger man energi på kunstig vanding, energi på at slå græsset og energi på at importere græsset. Det vil man så blive ved med, blot ikke længere fra fossil-plæneklippere. 3 skridt frem og 2 tilbage, er også en måde at komme frem på.

 • 10
 • 3

Der vil jeg så generelt anbefale en robot. Den hører man næsten ikke, og den lugter ikke.

Prøv og spørg et pinsvin, som er blevet klippet af sådan en, hvad det mener om robotklippere!

Der er lavet undersøgelser af, hvilke robotter der er mest hensigtsmæssige i forhold til pinsvin. Tjek lige de undersøgelser, inden i slipper robotten løs i haven. (det skal lige med, at det ikke var ment som en vittighed)

 • 10
 • 4

Der er ingen græsplæner, der er naturlige. Græsstepper, prærier og savanner bliver med jævne mellerum græsset, trådt ned, pisset og skidt på; får derefter godt tid til hvile og komme sig før hovdyrene med følge kommer igen.

I forhold til den mængde af regn: i Los Angeles kommer der nok regn til at have en græssteppe og i San Francisco nok regn til at have savanne med et betydelig indsalg af træer. De har vinterregn og sommertørke.

Hvis de havde en vandforvaltning, der samlede den nedbør, som falder på befæstede områder, og fordelte den nogenlunde ligelig over resten af arealet, kunne de fremmane noget der minder om regnskov i byernes tilfælde.

 • 8
 • 1

Hvis man tager selve byen San Francisco, så falder der mere end 70 m3 regn/år/indbygger. Til sammenligning bruger en gennemsnitsdansker ca. 37 m3/år. Så hvis de opsamlede det vand, der i forvejen samles og ledes bort fra de befæstede arealer, ville de have lige så meget vand til rådighed som en gennemsnits-dansker.

"Det grå spildevand" bruges til græsplæner og lignende: der vil være vand nok til græsplænerne.

 • 9
 • 1

EU burde give branchen 6 måneder til at blive enige om én fælles standard for batterier under trussel af at ellers vælger EU hvordan de skal udformes.

Kommentar til # 15. Ja hvor ville det være dejligt hvis der var en fælles standard for hhv. 12 V og 18 V batterier. For de mange tekniske hindringer, betyder at vi har betydelig flere batterier og opladere liggende med en meget lille udnyttelsesfaktor. Samtidig er der tale om et kæmpestort ressourcespild. Det ville være genialt såfremt Californien opstillede et krav om en fælles standard som sikrer at et 12 V hhv. 18 V batteri (plus øvrige normale spændingsniveauer), kan tilsluttes på tværs af alle fabrikater. På den måde kan Californien fra start af sætte tommelskruerne på alle som vil levere batteridrevne elværktøjer til Californien.

 • 10
 • 0

Inden man hylder robotten som den moderne plænes evige lyksaglighed, så bør man måske (som andre også er inde på ovenfor) lige overveje, om man synes, man vil udsætte pindsvin (og andre smådyr i haven) for den risiko, de kan indebære:

videnskab.dk/forskerzonen/teknologi-innovation/kan-robotplaeneklippere-draebe-pindsvin-doktor-pindsvin-har-svaret

Skal man absolut af uransagelige årsager slå græsset i tide og utide, burde man måske kaste sig over den gode gamle håndskubber. Så får man noget motion, og man undgår at gøre indhug i havens dyreliv.

 • 5
 • 5

videnskab.dk/forskerzonen/teknologi-innovation/kan-robotplaeneklippere-draebe-pindsvin-doktor-pindsvin-har-svaret

Som professoren selv bemærker i kommentaren til rapporten, så ved vi faktisk ikke om et levende pindsvin krøller sig sammen el. flygter fra robotklipperen.

Jeg anser problemstilling for voldsom overdrevet, da jeg aldrig klipper om natten, hvor græsset er vådt af dug.

Mine små Yorkier og fuglene i min have bliver stående mindre end 20 cm fra Robbie

 • 7
 • 1

Den eneste vej til CO2-reduktion er ved at reducere folks forbrug.

Den eneste måde at reducere folks forbrug, er at reducere deres indtægt.

En hel del ideologier kan hjælpe, vi ser for eksempel Libanon.

En mere dansk tilgang ville være at øge topbeskatningen til 100%, og gøre det til et lovkrav, at folk kan gå på halv tid.

Lige nu er det noget med at flytte ting til andre lande, og brænde skov af. Når bare man gør noget..

 • 4
 • 20

Inden man hylder robotten som den moderne plænes evige lyksaglighed, så bør man måske (som andre også er inde på ovenfor) lige overveje, om man synes, man vil udsætte pindsvin (og andre smådyr i haven) for den risiko, de kan indebære:

Nu behøver man ikke at vælge klippere med faste knive, ligesom man ikke behøver sætte dem til at klippe når pindsvinene er aktive. Det kan man også læse ovenfor.

Og så ved jeg ikke hvilke andre smådyr, der er i mere risiko med en robot, end med alle andre plæneklippere. Selv har jeg kun set dræbersnegle, og de vil ikke være mindre truet, hvis det var en klipper hvor jeg havde fat i håndtaget.

 • 11
 • 0

Den eneste vej til CO2-reduktion er ved at reducere folks forbrug.

Kommentar til # 28. Der er meget sandhed i dit indlæg. Men desværre kammer du over i 2 af linierne. På den måde ødelægger du et ellers fornuftigt indlæg. Min holdning er også at: Et unødvendigt stort forbrug er en af de store klima-skurke. Og ja , det er vores store indtægt som muliggør dette overforbrug, kan man uden videre konkludere. Nøjsomhed er en vanskelig disciplin. Vi bliver på det nærmeste opdraget til at være grådige og overforbrugende. Jeg forsøger selv at leve en smule nøjsomt, selv om økonomien er til et noget større overforbrug.

 • 8
 • 2

Og så ved jeg ikke hvilke andre smådyr, der er i mere risiko med en robot, end med alle andre plæneklippere.

Frøer, tudser og vinbjergsnegle! (direkte i farezonen, sammen med pinsvin)

Indirekte, alle de dyr og insekter, der lever af den mangfoldighed af planter med og uden blomst, som forsvinder til fordel for græsset, der sammen med mos trives ved at blive slået igen og igen.

Eldrevne maskiner har deres klimabelastning i produktionsfasen, især de batteridrevne De er ikke klimaneutrale. Røvskubberen er mest nænsom, derefter de elektriske apparater med ledning, så de batteridrevne og sidst benzinapparaterne.

Det handler om æstetik, den måde vor sanselighed er kodet på.

En græsplæne har stor værdi for legende børn med bolde o.a. En firkant til dem kan ikke undværes.

Resten kan laves om til et stisystem af 30 - 50 cm brede korridorer, slået som sædvanligt, omgivet af alt muligt der enten passer sig selv, eller som indgår i mere eller mindre civiliserede former for nytte/pynt. Frugttræer, nødder, frugtbuske passer i høj grad sig selv, og kaster af sig til alles fordel, mennesker, dyr og insekter. Mange former for krydderurter kan holde alt muligt andet væk, fx mynte, basilikum, oregano, timian, peberrod, salvie, løvstikke og meget andet.

Persille gensår sig selv, hvis det får lov. Hvis man lurer de forskellige nytteplanters cyklus, så kan de næsten alle sammen hjælpes til at sætte næste generation i værk, uden ret meget hjælp.

Som klimaet er nu, så kan kartofler også komme igen helt af sig selv, især hvis man ikke er alt for omhyggelig med at finde dem alle sammen, når man graver op til aftensmaden. Det kan godt være, at de lægger sig selv for højt i jorden, bliver grønne, men så tager man de grønne, og lægger dem som suplement til dem, der er kommet af sig selv næste år. De skal bare ikke have frost, hvis man selv gemmer dem til foråret og lægger dem igen. Kartofler er konkurrencedygtige, og skal ikke have meget hjælp for at vinde over naboerne.

Hvis det vilde ikke er vildt nok, så kan man smide en bred vifte af frøblandinger ud over det. Så kommer noget af det. Hvis frø ikke vil slå an, så læg nogle gamle havefliser lidt tilfældigt ud i det vilde, flyt dem et par gange om året og så lidt forskelligt, hvor de har ligget, hver gang de flyttes. Så har frøene en fordel i den tid, så slår de an og der opstår snart noget mere eller mindre tilsigtet variation.

Dødt ved, grene og træer, kan, hvis det ikke skal bruges som brænde, bunkes op. Pinsvin, svampe og insekter er vilde med det. Man kan også plante et egetræ lige midt i det hele, vente 150 år, så er der ikke ret meget andet tilbage i haven.

 • 6
 • 3
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten