andre skriver

Brand på Studstrupværket: Udsatte borgere skal væk fra området

Illustration: Scanpix

Siden 22.september har en silo med 55.000 ton træpiller været i brand på Studstrupværket i Østjylland. Nu begynder et større slukningsarbejde, og det forventes at skabe så meget røgudvikling at Østjyllands politi nu beder særligt udsatte borgere i Løgten, Skødstrup, Studstrup, Skæring og Hjortshøj om at søge væk, mens slukningsarbejdet står på. Det gælder fx børn og voksne med lunge- og luftvejssygdomme og hjertekar-sygdomme.

OGSÅ VÆRD AT LÆSE
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Vi skal ikke engang spekulere på hvem.

Træpiller ka selv.

Hvor har vi meget at takke familie Auken,Dansk Naturfredning ,etc med følge for.

 • 2
 • 24

Fredag eftermiddag er der sket en forpufning. DR skriver:

Ifølge Østjyllands Brandvæsen er der sket en såkaldt forpufning, altså en langsom kemisk reaktion, indeni siloen, som har ført til en stor tryk- og varmestigning.

https://www.dr.dk/nyheder/seneste/politiet...

Jyllandsposten skriver:

Mens pressemødet (det første, red.) stod på, skete der en langsom kemisk reaktion inde i siloen. En forpufning, kalder man det. En langsom reaktion i modsætning til en eksplosion. Det medførte, at der skete en trykstigning i siloen. Den er konstrueret til at håndtere det, der åbner en række lemme i toppen af siloen, så man trykaflaster,« .

»Det giver et begrænset brag, det giver massiv røgudvikling. Det betyder, at vi i skadestedsledelsen får meldingen om, at der er en kraftig røgsky over Studstrup by.«

https://jyllands-posten.dk/jpaarhus/aarhus...

Det lyder som om, at der er sket en røggaseksplosion. En langsom kemisk reaktion lyder som en euferisme. Et begrænset brag lyder mere korrekt. Trykstigning, helt afgjort. Og eksplosionsaflastningslemme monteret i toppen af siloen har åbnet, helt som de skal. Jeg tror, at nogle ingeniører med tilfredshed har konstateret, at lemmenes åbningsareal har været dimensioneret korrekt. Det er klart en cadeau til dem.

Røggaseksplosionen er med stor sandsynlighed sket fordi en iltfattig glødebrand dybt inden i en bunke piller inde i siloen har dannet kulmonoxid, en antændelig gas. Hvis glødebranden bryder igennem til overfladen, kan den antænde de gasser, den selv har dannet. Der skete en forpufning i Norge hvor eksplosionsaflastningen ikke var udført korrekt, antændelsesmekanismen var dog en lidt anden. Jeg beskrev kort hændelsen (og andre) i en lille artikel i Dansk Kemi, her

https://orbit.dtu.dk/en/publications/kuldi...

Artiklen starter sådan:

Glødebrande i oplag af træpiller eller andre biologiske materialer er et velkendt fænomen. Der er rapporteret en del hændelser i Sverige, og i Danmark har vi også kendskab til dem.

Der er flere fællestræk i disse hændelser. Glødebrande kan opstå spontant, enten ved at stillestående materiale selvopvarmer, eller ved at friktionsvarme i eksempelvis et defekt leje i transportsystemet antænder små mængder materiale, hvorefter ulmende partikler føres videre i transportsystemet og senere er kilde til en glødebrand i lagerområdet....

 • 19
 • 0

Nu er det ret velkendt at træpiller selvantænder.

Hvorfor skal man så absolut bygge en silo til 55.000 ton ?

 • 11
 • 2

Det lyder som om, at der er sket en røggaseksplosion. En langsom kemisk reaktion lyder som en euferisme. Et begrænset brag lyder mere korrekt. Trykstigning, helt afgjort.

Det var også min opfattelse af den meget uldne meddelelse i pressen. Forpufning er sådan noget, man får, når man smider en tændt smøg ned i en krudtspand.

(En kollega foreslog mig at medbringe gasmaske, når jeg skulle med Letbanen på arbejde. Det undlod jeg dog - det kunne let have udløst panik!)

 • 5
 • 0

Auken,Dansk Naturfredning ,etc med følge for.

OK Boomer - hvad er det for en virkelighed du hellere ville have? En hvor "vennerne" Trump og Putin sammen sikrer "fred" og "stabilitet" i Vesteuropa og belønner os med billig gas fra Sibirien?

Lad os lige tage von der Leyens ord igen:

 • Only a few visionaries understood that the real problem was fossil fuels themselves, not just their price.

 • Among them were our Danish friends.

 • When the oil crisis hit, Denmark started to invest heavily into harnessing the power of the wind.

 • They laid the foundations for its global leadership in the sector and created tens of thousands of new jobs.

https://ec.europa.eu/commission/presscorne...

Tak Svend (& co)!

 • 18
 • 5

Og bølgevupperne fik osse så hatten passede og det duede heller ikke.

Hvor kunne man dog spare en masse, hvis man kun brugte kræfterne på de ting, der vil virke.

Men hvordan skulle man dog finde ud af det uden at prøve og ofte at fejle? Det er lidt som kun at købe de lodsedler, der giver gevinst.

Bortset fra at vi aldrig var nået fra håndkilen til den trykpresse, der laver lodsedlerne. For der er uendeligt mange større og mindre fejl på vejen.

 • 11
 • 0

@Niels Abildgaard

Apropos klogskab: kan du ikke øse fra din visdomsbrønd og dele dit klarsyn med alle os middelmådige i stedet for bare at lukke brok ud?

Du aner jo ikke hvordan det kunne være bedre

Og bølgevupperne fik osse så hatten passede og det duede heller ikke.

Og så forsøger du med (fordækt) personangreb for at skjule din egen nøgenhed. Jeg er ikke lige så barnlig som dig ? så den slags hidser mig ikke det mindste op, tværtimod får jeg lidt ondt af dig.

Slap dog af og nyd livet.......

 • 12
 • 6

Det er imho ikke en konklusion som sådan -

Det er en (tåbelig og kontrafaktuel) Pavlovsk reaktion imod de dybt indprogrammerede fjendebilleder.

Jeg forstår (stadig) ikke, hvorfor vores spalter skal levere plads til den slags - åbenlyse - sludder, men der synes ikke at være enighed på de bonede gulve om politiken over for disse hardcore faktabenægtere ☹️

 • 11
 • 5

Hvad gør man for at redde træpiller ud, som ikke er antændt endnu?

Jeg mener, at ved branden på Avedøreværket i 2012, blev der skåret hul på siloen, der så blev tømt helt. Træpillerne blev kørt til affaldsforbrænding, da konsistensen af træpillerne var for varierende til at blive brugt på Avedøreværket med dets dampdata og støvindblæsning.

Delvist våde træpiller øger også risikoen for selvantændelse.

Så man startede produktionen igen ved at fylde siloen med friske tørre træpiller.

 • 11
 • 0

Man undres over den larmende tavshed der er fra bølgevupperne.

? så tag ordet "bølgevupper" i munden igen og smag på det.

En debat kræver gensidig respekt. Jeg prøvede faktisk med en blog for 5-10 år siden. Alt hvad jeg fik ud af det var udskamning fra stivnakker uden reel teknisk indsigt. (Godt eksempel på samme ovenfor; hvor alle koncepter slås i hartkorn som "bølgekraft")

Det var sikkert godt for stivnakkernes vaklende egoer, men jeg fik intet ud af det. Hvis der ikke er gensidig gevinst, hvorfor så fortsætte? Mit liv er for kort til selvpineri.

Hvis du vil forstå hvad jeg mener, så dyrk svarene på dette indlæg. Selv om de ikke er skrevet endnu, så kender jeg allerede både tonen, emnerne og hvem der vil skrive dem. Ingen grund til at spilde tid på den slags.

Hav en god søndag ?

 • 11
 • 1

Kan du overhovedet regne?

Jeg tror Du er den der tager Dig selv mest alvorligt.

Det er en skandale ,at der aldrig er lavet et samlet,uvildigt regnskab for VE.

Du er nok diskvalificeret, men det er i høj grad et betændt emne med brug for frisk luft og meget lys.

Vi taler om , tror jeg , mindst 10 IC4 bunker spildte penge.

 • 3
 • 16

Hav en god søndag ?

Heroppe har jeg faktisk en rigtig god søndag formiddag, vind fra vest ca. 12m/s og jeg kan se, at vores sydligste ø Suðuroy der er i ødrift, den forsynes alene med vind og en smule fra solceller. ? Mainland der er det kun 13 % der er dieselgeneratorer og det vil være slut, lige så snart at batterierne og synkronkompensatoren er tilsluttet, de er faktisk ved at støbe fundamentet lige nu.

Her er link til elforsyningens hjemmeside heroppe: https://www.sev.fo/framleidsla/el-orka-i-f...

Man skal vælge nr 2: Vís meginøkið,,,, når man vil se mainland.

Man skal vælge nr 3: Vís Suðuroynna,,,,, når man vil se Suderøen.

Når man trykker på eksempelvis vindmøllerne på kortet, så ser man hvad effekt de leverer, eller for eksempel vandkraftværkerne.

Her er lidt der beskriver elforsyningen heroppe: https://hybridpowersystems.org/faroe-islands/

 • 15
 • 1

Jeg er ikke blevet tilbudt løn for at lave(cherrypicke) det.

Er ikke Merkonom.

Uvildig ejheller.

Så du har altså aldrig så meget som forsøgt at regne på det, og er alligevel kommet frem til den 'tro' at resultatet er "mindst 10 IC4 bunker spildte penge".

Selvom alle der vitterligt kan og har regnet på det, kommer frem et et helt andet resultat, nemlig at både de danske vindmøller og den danske vindmølleindustri er en kæmpe gevinst for den danske økonomi.

Så når du 'tror' noget sådant, er det så fordi der findes en bibel for fanatiske vindmøllehadere, hvori der står noget sådant?

Eller er det fordi hippierne nede i Ulfborg satte sig så dybt i din sjæl at de sidste 44 år af dit liv har været styret af sådanne tvangstanker?

 • 16
 • 6

Not-computing... hvilken utopi?

Mon ikke bare folk forsøger at forklare dig så pædagogisk som det er muligt at du ikke kan regne med at der gælder de samme love for energiteknik som for dine fantacy games, f. eks. kan det være et krav at de MW man lover skal man også kunne levere!

Men måske er det karakteristisk for de grønne teknologier at udøverne ikke har noget tilovers for tidligere erfaringer, man ved bedre selv, måske derfor ser vi gang på gang at man ikke er blevet klogere så store lagre af biobrændsel går op i røg med forurening og energispild til følge!

Og apropos Studstrubyl: Hvor er alle brændeovnsbekæmperne med deres statistiske dødsfald i debatten, her har man en punktkilde til luftforurening der må være sammenlignelig med samtlige danske brændeovnes spredt ud over landet, burde de ikke kæmpe for at forbyde grønvask af kulkraftværker med træpiller?

 • 6
 • 9

du ikke kan regne med at der gælder de samme love for energiteknik

Enig - regelbogen er skrevet om. Feks har jeg lagt mere end halvdelen af mit elforbrug (bil, opvaskemaskine, vaskemaskine, tørretumbler) der hvor der er mindst efterspørgsel.

Men måske er det karakteristisk for de grønne teknologier at udøverne ikke har noget tilovers for tidligere erfaringer,

Hvilket bringer os tilbage til din egen nøgenhed. Brok hører hjemme i en børnehave - hvad er det du vil i stedet? Hensynsløs afbrænding af fossiler er ikke længere en option.

burde de ikke kæmpe for at forbyde grønvask af kulkraftværker med træpiller?

Jo!

 • 9
 • 2
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten